magdmaz 04.04.08, 10:30 W związku z wątkiem o dodaniu drugiego imienia proszę o propozycje, jakie imiona zaproponowałybyście Michalinie an drugie. Ja mimo wszystko obstaję za Anną lub Klarą, ale ona nie chce Michalina ma 9 lat. Jak bym umiała, to bym Wam pokazała, jak wygląda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 11:32 skoro ona chce mieć drugie imię, to może ma swój typ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 11:41 Jasne ))))))) Chwilowo to jest Charlotta (Może ktoś z Was ogląda "H2O - wystarczy kropla"?). Ostatnio była Yumi A co będzie jutro, to Wam doniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 11:47 Moja jedenastoletnia siostra też ogląda ten serial . Charlotta to polska Karolina, więc jeśli córeczka tak przy tym imieniu obstaje, to może jej je zaproponuj? Też uważam, że Anna i Klara to dobry pomysł ). Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 12:18 Karolina raczej odpada po pierwsze przez brzmienie - Michalina Karolina z bardzo mi sie rymuje. A po drugie - tak ma na imię najbliższa kuzynka naszej drugiej domowej Michaliny, a więc funkcjonuje w najbliższej rodzinie. Nie wiem, czy dodamy to drugie imię, ale zabawa jest fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Drugie imię dla Michaliny IP: *.nat.tvk.wroc.pl 04.04.08, 13:26 Anna i Klara wydają się rzeczywiście dobrze dobrane do Michaliny, jeśli jednak mała nie chce, to chyba nic na siłę. Może usiąść z nią przy kalendarzu i wspólnie coś wybrać? Od siebie proponuję: Michalina Ewa Michalina Agata Michalina Blanka Michalina Laura Michalina Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 15:42 Bardziej podoba mi się Michalina Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Drugie imię dla Michaliny 04.04.08, 17:30 makowa_panienka zaproponowała Michalinę Ewę i było to rownież moje pierwsze skojarzenie Michalina Anna i Michalina Karolina nie brzmią dla mnie najlepiej, może przez powtarzającą się ostatnią sylabę "-na". Michalina Klara już lepiej, chociaż i w tym zestawie coś mi zgrzyta. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 09:50 Pytałam Michalinę o zdanie. Pasowałoby jej Robertyna, a najbardziej Gwendolina, tylko żeby jej pozwolić wymawiać "Głen" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 10:42 o... o... oryginalnie Tylko że się rymuje z Michaliną, a Michalina Robertyna czy Michalina Gwendolina brzmi jak "wańka-wstańka" Spróbuj z nią pograć w rymowanie różnych imion, może da się przekonać do Anny/Klary lub jakiegoś innego imienia. Spytaj ją też jak sobie wyobraża dwa długie imiona - przecież będzie musiała setki razy wpisywać je w różne formularze. A jeśli nie Anna i nie Klara to może: - Michalina Róża - Michalina Laura - Michalina Sara - Michalina Daria? Żeby tylko jej nie weszło w zwyczaj zmienianie imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 10:56 Może poczekać z dodawaniem imienia, aż jej się gust ustabilizuje? Mnie się podoba Michalina Ożanna. O ile pasuje do nazwiska i nie tworzy dziwnego inicjału w stylu MON, MOP itd. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 11:03 MOM. Ożanna fajnie. Niby bym dziecku nie nadała, ale to już jakby nie mój biznes. W każdym razie drugiego imienia dokładać nie będziemy. Nawet nie porozmawiałam z nią, że jest taka opcja. Bo za miesiąc chciałaby zmieniać na inne. To jednak ma sens, ze dziecku imię nadają rodzice, którzy ogólnie są stabilniejsi, niż ich pociechy. A Florianna na przykład? Ja wiem, ze długie, ale nazwisko jest proste, ma 5 liter. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 11:10 Florianna sama w sobie jest ładna, ale z Michaliną nie tworzy moim zdaniem harmonijnej pary. Jednak wsystkie drugie imiona trzeba rozpatrywać w kontekście dopasowania do nazwiska, bo ono bardzo wiele zmienia w sensie dobrania zestawu. Dodając mojemy synkowi 2 imię zadecydowałam za niego i go tylko poinformowałam o tym fakcie - ale był na tyle mały, że było to możliwe. Wytłumaczyłam mu za to znaczenie drugiego imienia i jest bardzo z niego zadowolony do tej pory (choć zostało wybrane nie ze względu na znaczenie). Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 11:14 Idąc tym tropem powinnam zostawić jej jedno imię - tak, jak zdecydowałam na początku i to była dobra decyzja. Jedynie Anna ma dla mnie uzasadnienie i ładnie współbrzmi z nazwiskiem. Podobnie zresztą Helena i Jadwiga, ale nie widzę uzasadnienia. A pannica ma kaprys Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 11:18 Próbuję wstawić zdjęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 11:20 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1141228,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 23:09 aneladgam napisała: > charakterrrrrna No własnie - żadne ociekające słodyczą imię do niej nie pasuje. Musi być zdecydowane i wyraziste Świetna dziewczynka, oboje zresztą znakomici. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Drugie imię dla Michaliny 05.04.08, 20:04 magdmaz napisała: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,1141228,2,1.html Śliczne dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś