zoja.pl 08.05.08, 16:10 Czy funkcjonuje w Polsce? Czy mozna je nadac? Juz wkrótce 2 czesc Opowiesci z Narnii "Książe Kaspian". Pierwszy raz usłyszałam to imie i spodobało mi sie. Wiem, ze są imiona Kasjan i Kryspin, a Kaspian to jakby połączenie tych 2 imion Moim zdaniem bardzo fajne i jak najbardziej do nadania, ale czy jest taka możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Kaspian 08.05.08, 17:23 Mi się kojarzy po pierwsze narnijsko, po drugie geograficznie (M. Kaspijskie, po angielsku Caspian Sea). Nie nazwałabym tak dziecka, już prędzej psa, kota albo... konia. Ale skojarzenie z Narnią b. miłe. A propos Narni, dawno nie miałam książki w ręku - czy ktoś pamięta może jak miała na imię córka Ramandu z Gwiezdnej Wyspy, przyszła żona Kaspiana? Czy dobrze mi się wydaje, że pozostała bezimienna? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kaspian 08.05.08, 18:12 Neologizmy można nadać; imiona literackie także. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kaspian 08.05.08, 20:11 nie mam pojęcia, czy funkcjonuje ani czy usc zatwierdzi... natomiast skojarzenie mam zdecydowanie negatywne: "caspa" to po hiszpańsku "łupież". "Książę Łupieżnik" a fuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Kaspian IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 19:59 Uważam, że imię jest rewelacyjne, znacznie lepsze niż pospolite imiona typu; Marcin, Tomasz, Łukasz, Pior itd. . Kaspian to wyjatkowe, nie spotykane imię, i jak najbardziej nadaje się do dziecka. Sama z wielka checia nazwę tak syna. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Kaspian 02.06.08, 23:51 piekne od kiedy przeczytalam Narnie w podstawowce "chodzi" za mna Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kaspian 03.06.08, 14:21 Mnie się nie podoba, mam skojarzenia z M. Kaspijskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Kaspian 03.06.08, 23:54 bardzo lubię Kasjana i Kaspiana, znam jednego 18letniego Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kaspian 07.06.08, 11:05 Przedwczoraj oglądałam owy film i może za sprawą przystojnego księcia Kaspiana to imię mi się spodobało. Ale za słodkie jak na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Kaspian ot 07.06.08, 14:26 A jak Ci się film podobał, Pluskotko? Możesz porównać go z książką? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Kaspian ot 07.06.08, 18:08 Niestety nie mogę, bo nie czytałam. Zniechęciłam się do Narnii w podstawówce i porzuciłam książkę. Więc porównania nie mam żadnego, choć zamierzam nadrobić ten błąd młodości. Odpowiedz Link Zgłoś