Gość: pluk IP: 78.146.204.* 23.05.08, 21:49 Jan. nie Janek, Jas, Jasio itp a poprostu Jan Co sadziscie? Czy znacie duzo Janow - dzieci, mlodziez i doroslych? Wypowiedzcie sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Poprtostu Jan 23.05.08, 21:53 Janów będących tylko Janami nie znam, ale znam wielu, których imię jest zdrabniane. Lubię Jana, ale nie znoszę zdrobnienia Janek. Jasiek jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Poprtostu Jan IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.08, 22:03 Ja mam Jaśka /Janka,Janeczka/ ma 10 lat.W przedszkolu i szkole był i jest ciągle jeden.Małych i nastoletnich Janków w ogóle tu u nas na prowincji nie ma.Od roku mamy sąsiada Jana-były wojskowy /pułkownik/ i to imię do niego pasuje.Mówię do niego-"Janie" bo zdrobnienie mi przez usta nie przechodzi)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Poprtostu Jan 23.05.08, 22:37 Znam sporo Janów, Jasiów, Jaśków - to imię jest tak popularne, ze aż przezroczyste; nie umiem dostrzec w nim wielkiej urody, choć lubię niektóre zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Poprtostu Jan 23.05.08, 23:58 Odbieram to imię bardzo neutralnie. Małych Jasiów osobiście nie znam, ale mam świadomość popularności imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Poprtostu Jan 24.05.08, 08:44 Piekne imie. Czasem do imie jest tez "zdrabniane" do Janusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Poprtostu Jan IP: *.brnt.cable.ntl.com 24.05.08, 10:15 U malego dziecka po prostu Jan raczej nie bedzie funkcjonowalo. Predzej czy pozniej bedzie Jasiem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Poprtostu Jan 24.05.08, 10:39 nie wyobrażam sobie mówienia do małego brzdąca "janie" "janie nie biegaj!" formy jaś, jasiek brzmią uroczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Poprtostu Jan IP: *.lublin.mm.pl 24.05.08, 14:51 Znam bardzo, bardzo wielu. Nie nadałabym dziecku tego imienia przez wzgląd na nadmierną popularność oraz przez wzgląd na to że imieniem tym nazywa się: poduszki, fasolkę i służących w dowcipach Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Poprtostu Jan 24.05.08, 22:31 Ja też znam wielu Jasiów, w moim otoczeniu mniej więcej od 1992 r. (kiedy to urodził się pierwszy mały Jaś - syn moich ówczesnych sąsiadów) obserwuję systematyczny wzrost popularności tego imienia. Kiedyś podobało mi się bardziej, teraz jakoś straciło dla mnie urok przez to, że wyjątkowo często się z nim stykam. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Poprtostu Jan 25.05.08, 12:24 Imię bardzo popularne! Miałam kiedyś sąsiadkę,której starsza córka miała na imię Zuzia, a młodszy synek Jaś. Chłopiec urodził się w 2000 roku-mniej więcej wtedy, kiedy szał na imię rozpoczęła(moim zdaniem)Natalia Kukulska Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Poprtostu Jan 25.05.08, 18:19 Mnie sie bardzo podoba, wcale nie wydaję mi sie popularne. Jakoś w moim otoczeniu niewielu jest Janów. Odpowiedz Link Zgłoś
heladia Re: Poprtostu Jan 28.05.08, 18:23 mąż mojej siostry nazywa się Jan i kategorycznie zabrania, by zwracać się do niego zdrobnieniami typu: Jaś, Janek. imię jednak mnie się nie podoba wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Poprtostu Jan 29.05.08, 09:01 Nadal nadawne, dla mnie wlasnie samo imie Jan moze byc, ale nikt oprocz oficjalnych sytuacji tak nie mowi. A ze zdrobnieniami tez trudno, mam kolezanka, ktora ma Jasia (znaczy Jana) i ja chcialam do niego mowic Janeczek, ale ona nigdy nie uzywa tego zdrobnienia, wiec sie powstrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: Poprtostu Jan IP: *.uznam.net.pl 30.05.08, 10:18 Mój syn nazywa się Jan Paweł. Będzie się zenił w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś