madzia_slonko 26.05.08, 22:24 ... na temat tych imion: Bridget Chelsea Elaine Claire Jessica Jocelyn Joshua Michael Shane Sean Tylko odpowiedzcie tak jakbyście nie były w Polsce,jakby hmm amerykańskie małżeństwo pytało o imię dla swojej pociechy zamieszkującej w Beverly Hills(?).To tylko taki przykład.Proszę o szczere opinie.Takie prosto z serca i nie piszcie,proszę "ładne ale nie w Polsce" albo "mnie się nie podoba bo kojarzy mi się z tym a tym".To dla mnie ważne i dlatego zasięgam opinii specjalistów.Pozdrawiam i z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kocham-misia Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:26 Chelsea Chelsea Chelsea ! I Joshua Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 26.05.08, 22:36 Nadalabym Claire i Joshua lub Shane. Znam 3-letniego Shane'a - sam miod Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 26.05.08, 22:49 Ogromnie podoba mi się Claire i Elaine. Po polsku też ładnie, Klara i Helena. Bridget kojarzy mi się niezbyt oryginalnie z Bridget Jones i jej dziennikiem, nie wiem na ile popularna jest ta książka w USA, ale i za wielką kałużą podobne skojarzenie może się pojawić. Joshua... poza skojarzeniami religijnymi których nie mogę się wyzbyć - jeszcze jedno - z jachtem, którym Bernard Moitessier opłynął świat - właśnie sprawdziłam, że jacht z kolei został tak nazwany na cześć żeglarza Joshuy Slocuma. Ale jakoś mi to imię nie pasuje... Pozostałe nie bardzo... chyba nie podobają mi się takie z różnymi sh... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 26.05.08, 23:16 Podoba mi się Claire i Joshua. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 26.05.08, 23:17 Bridget - nie podoba mi się, chociaż skojarzenie z Bridget Jones jest imho pozytywne Chelsea - nie. Elaine - ładne, kobiece, romantyczne. Claire - bardzo ładne, choć wolę w wersji Klara/Clara. Jessica - nie mój styl... Jocelyn - też jakoś mi nie pasuje. Joshua - jestem na tak, lubię to imię Michael - normalne, bezpieczne, osłuchane i popularne. Nie jest złe, ale ja bym nie nadała. Shane i Sean - w porządku, wolę Seana z tych dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troubleska Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: 89.131.209.* 26.05.08, 23:17 > Bridget - nie bardzo > Chelsea - nie bardzo; ostatnio spotkałam się z opiniami, że to imię (w UK) jest "dresiarskie" i tandetne > Elaine - nie bardzo; jak dla mnie mdłe > Claire - ładne, ale bardzo popularne. Czytałam na forum (co prawda brytyjskim, nie amerykańskim) o różnych małych Claire z jednej klasy, do których nauczyciele zwracją się używając pierwszych liter ich nazwisk np.: Claire P., Claire M. itd. > Jessica - nie podoba mi się, najgorsze z zestawu > Jocelyn - nie podoba mi się > > > Joshua - nie bardzo > Michael - nie podoba mi się > Shane - nie podoba mi się > Sean - chyba najlepsze z wymienionych tutaj imion męskich, ale też słabiutkie... Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Elaine, Sean 27.05.08, 09:14 Claire i Josh albo Sean -- fotoforum.gazeta.pl/3,0,1061410,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1016353,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 27.05.08, 11:23 Nie jestem amerykańskim małżeństwem i imiona odbieram przez pryzmat kultury polskiej i ewentualnie niemieckiej. Tak więc żadne z tych imion w tej formie m się nie podoba. Myślę, że Michaela, Claire moźna zaliczyć do imion bardziej tradycyjnych. Wyjątkowo nie trawię imion zawierających dźwięk "dż" czyli Jocelyn, Jessiki. Joshuę jestem w stanie zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: 163.1.80.* 27.05.08, 11:52 Z zenskich podoba mi sie tylko Claire. Z meskich najbardziej Sean, potem Joshua i Michael. Shane nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 27.05.08, 12:29 Claire i Joshua . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłka Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: *.icpnet.pl 27.05.08, 12:59 Claire dla dziewczynki brzmi dumnie a dla chłopca podoba mi się Joshua, moj synek ma na imię Jaś ale każdy nadaje dziecku takie imię jakie uważa za ładne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 27.05.08, 21:26 To ja Ci powiem, co na ten temat prawią Levitt i Dubner we Freakonomii - badaniami objęto dzieci, które przyszły na świat w Kaliforii od 1961 r., część z tych imion może być już niemodna. - Claire to jedno z trzech "najbielszych" (najbardziej typowych dla białej części populacji) imion dla dziewczynek; - Jessica to jedno z trzech imion dziewczęcych najbardziej typowych dla dzieci z klasy średniej; - Micheal (Michael?) to jedno z 20 imion białych chłopców świadczących o niskim poziomie wykształcenia rodziców - Michael to najpopularniejsze imię czarnych chłopców w roku 1990, a Joshua - szóste co do popularności - Michael i Joshua to odpowiednio czwarte i piąte imię co do popularności wśród czarnych chłopców w roku 2000; Obecną popularność tych imion w USA sprawdzisz tu: ssa.gov/OACT/babynames/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 28.05.08, 06:47 Bridget - kojarzy sie z Bridget Jones, poza tym to imie malo dzis popularne, kojarzy sie z latami 70tymi Chelsea - kojarzy sie z Chelsea Clinton, poza tym geograficznie bo sa takie miejscowosci i w Anglii i w Australii. Dosc popularne w USA Elaine - kojarzy sie z kobieta z Seinfeld, malo popularne wsrod najmlodszej generacji Claire - ponadczasowe, teraz akurat dosc popularne ale nie do bolu Jessica - strasznie oklepane chyba na wszystkich kontynentach, uchodzi za imie dawane przez rodzicow bez wyobrazni Jocelyn - kojarzy sie jednoznacznie z Jocelyn Wildenstein i jej kocim wygladem. Zadne mnie nie oszalamia pieknem, wybralabym ewentualnie Claire Joshua - strasznie popularne od jakis 10ciu lat w wiekszosci krajow anglojezycznych, cos jak w Polsce Jakub albo Kacper Michael - ladne, raczej nie nadawane w najmlodszej generacji Shane - bardzo popularne w latach 70tych, teraz nie, rejonowo zle sie kojarzy spolecznie Sean - kojarzy sie z Seanem Connery a wiec dobrze, fajne imie Odpowiedz Link Zgłoś
heladia Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 28.05.08, 18:13 Chelsea mnie urzeka. Co do chłopców... Sean i Shane są najładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 28.05.08, 18:20 Staralam sie bez skojarzen, kontemplujac jedynie brzmienie i wyszlo mi, ze Claire i Sean. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 16:19 ja tez elejn i szon pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
szoraj11 Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 24.07.08, 16:35 Dla dziewczynki to: Bridget, Jessica A dla chłopca to: Michael, Shane Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 24.07.08, 22:50 tak "na ucho" wyszło mi to samo co bonnie: Claire i Sean Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAJECZKA SUper to [...] IP: *.static.sh-wien.inode.at 24.07.08, 14:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... IP: *.smrw.lodz.pl 24.07.08, 16:50 podobaja mi się imiona Elaine i Jocelyn oraz Joshua i Sean Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 24.07.08, 18:59 Bardzo szczerze: > Bridget - nigdy mi się nie podobała, kanciasta taka; > Chelsea - nie, bo to nazwa geograficzna, dzielnica Londynu albo Nowego Jorku; > Elaine - zawsze bardzo lubiłam, ale współcześnie może brzmieć trochę babciowo; > Claire - bardzo lubię; > Jessica - jedno z najpopularniejszych imion lat 80-tych, mocno "datuje" nosicielkę (obecnie mogłoby postarzać); > Jocelyn - też babciowe, ale też w miły sposób; > > Joshua - jedno z obecnie najpopularniejszych, chociaż poza tym nie można mu nic zarzucić; > Michael - bardzo bezpiecznie i bardzo popularnie; > Shane - nie lubię tej pisowni, imię nie przekonuje mnie jako takie; > Sean - bezpiecznie, klasycznie, nie można mu nic zarzucić. Ale wiesz, większość osób, która Ci tu odpowie, nie będzie specjalistami od odbioru poszczególnych imion w USA. Może lepiej zapytać na forum anglojęzycznym? Polecam bigbadbabynames.net/forum/index.php - użytkowniczki potrafią być naprawdę szczere do bólu i na pewno powiedzą Ci, jak te imiona będą odbierane nie tylko w Beverly Hills, ale też w innych częściach USA - oraz w innych krajach, nie tylko anglojęzycznych Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 24.07.08, 20:27 Chelsea i Claire mi się podobają. Sean też. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Proszę o bardzo szczerą opinię... 24.07.08, 20:40 > Bridget > Chelsea > Elaine > Claire > Jessica > Jocelyn > > > Joshua > Michael > Shane > Sean Wiekszosc to wedlug mnie imiona popularne wsrod 30latkow, a nie wsrod mlodego pokolenia, cos jak u nas Beata czy Mariusz, ale moze tylko mi sie tak wydaje. Mi podobają się Claire i Joshua. Odpowiedz Link Zgłoś