Gość: Ania IP: *.chello.pl 09.06.08, 00:14 Lada dzień urodzi się nasze pierwsze dziecko a my wciąż nie mamy ostatecznego pomysłu na imię. Nie wiemy czy to dziewczynka czy chłopiec, wolimy mieć niespodzinakę. Jedynym kryterium, którym będziemy się kierować podczas wyboru jest popularność imienia. Nie chcemy, żeby nasze dziecko było piątą Marysią, Zuzią lub Wiktorią czy czwartym Jasiem w klasie, chociaż te imiona nam się podobają. Bardzo bym prosiła o propozycje, na pewno będę bardzo wybredna ale o to chyba chodzi, żeby wybierać, przebierać i wybrać to jedno jedyne, które nam się podoba. Dodaję jeszcze listę imion, które nam się podobają. Będę wdzięczna za Wasze opinie. Dla dziewczynki: Adrianna Iga Karina Róża Sara Tola Weronika Dla chłopca: Aleksander Aleksy Karol Kamil Łukasz Michał Sebastian WIktor Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: wybór imienia IP: *.sie.vectranet.pl 09.06.08, 01:47 Dziewczynka: Róża Iga Konstancja Chłopiec: Aleksander co do Toli- od Antoniny czy po prostu Tola ? Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: wybór imienia 09.06.08, 07:25 Dla dziewczynki - Adrianna ładne imię, ale lepiej brzmi w wersji Ariadna - Iga - mi się średnio podoba, tak twarde i niedkończone.... - Karina - sezonówka z poprzedniego pokoleni, nieeee, może Kornelia? - Róża - świetne, z tradycją i oryginalne - Sara - ładne, choć z semickich wolę Leę, Dinę, bądź Esterę - Tola - tylko jako zrobnienie od Anatolii bądź Antoniny - Weronika zbyt popularne, może Berenika? Dla chłopca: - Aleksander - dość popularny i taki sobie - Aleksy - rewelacja! - Karol - nieprzepadam - Kamil - baaardzo modny kilka lat temu, chyba ciągle w pierwszej dziesiątce nadań - Łukasz - poodbnie jak Kamil - Michał - jedno z najpopularniejszych obecnie imion - Sebastian - osobiście bardzo lubię, był popularny jedno pokolenie wstecz - Wiktor - moje ulubione imię męskie, niestety baaardzo popularny. Jeżeli kryterium ma być popularność, to z chłopięcych najrzadszy jest Aleksy i może Karol, z dziewczynkowych - właściwie wszystkie z wyjątkiem Weroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: wybór imienia IP: *.lublin.mm.pl 09.06.08, 08:00 Adrianna - może być choc skrót Ada mniej mi sie podoba, nie odbieram gojako orginalne bo miałam 2 w klasie. Iga - zbyt popularne Karina - moze być Róża - ładne Sara - ładne Tola - to skrót? Weronika - zbyt popularne Dla chłopca: Aleksander - nie Aleksy - nie Karol - ładne Kamil - tak sobie Łukasz - tak sobie Michał - nie Sebastian - bardzo ładne i zrobiło sie niespotykane WIktor -nie, bardzo mi sie nie podoba Wybrałabym Sebastian i Róża/Sara Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: wybór imienia 09.06.08, 08:39 antonina (tola to nie imię!) ewentualnie róża z twoich chłopięcych nic do mnie nie przemawia... proponowałabym antoniego. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: wybór imienia 09.06.08, 09:03 panna_turkus napisała: > z twoich chłopięcych nic do mnie nie przemawia... proponowałabym antoniego. a ja odnosze wrazenie ze Antonii (Antek) to bardzo polularne imie... a przeciez autorka napisala, ze nie chce popularnego. dla mnie kolejny Antos to prawie jak kolejny Kubus - cala masa chlopcow o tych imionach wokol Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: wybór imienia 09.06.08, 09:10 Dla dziewczynki: Adrianna - nie podoba mi sie Iga - moze byc ale stokroc wole ida Karina - nie przepadam za tym imieniam, kojarzy mi sie z jakas nudnawa "ciocia - klocia" Róża - bardzo nie lubie tego imienia podobnie jak imion jagoda, malina czy kalina Sara - ostatecznie moze byc Tola - jako zdrobnienie bardzo fajne Weronika - moim zdaniem popularna, podbnie jak wiktoria - obu nie lubie Dla chłopca: Aleksander - moim zdaniem popularne Aleksy - nie podoba mi sie Karol - lubie to imie Kamil - nie Łukasz - chyba tez popularny Michał - nie lubie tego imienia, wydaje mi sie ze jest to jedno z imion powtarzajacych sie strasznie czesto w wielu pokolenich i zbrzydlo mi Sebastian - nie lubie WIktor - nie lubie podsumowujac - ogolnie imiona podane przez Ciebie nie sa w "moim klimacie" wiec chyba nie bede dobrym doradca. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: wybór imienia 09.06.08, 09:17 dziewczynka: Adrianna, Róża, chłopiec: Wiktor, Aleksy, Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wybór imienia 09.06.08, 09:28 Adrianna - szczerze nie podoba mi się. Za to uwielbiam Adelę. Iga - może być, ale moim zdaniem lepsza jest Ida. Karina - szczerze mówiąc kojarzy mi się z imieniem dla konia. Kalina byłaby lepsza. Róża - ładne imię. Z Waszych żeńskich propozycji najbardziej podoba mi się właśnie to imię. Sara - niedelikatne i nieładne. Tola - bardzo infantylne imię. Weronika - nie podoba mi się, zresztą jest chyba dość popularna. Aleksander - bardzo ładne imię. Aleksy - może być. Karol - ładnie Kamil - odbieram to imię jako niemęskie Łukasz - hmm.. myślę, że to nie jest odpowiednie imię dla tego pokolenia. Będzie kojarzyć się wujkowo ). Michał - może być. Sebastian - jedno z brzydszych męskich imion, bardzo niedelikatne. Wiktor - okej, chociaż większość małych chłopców z mojego otoczenia nosi właśnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: wybór imienia 09.06.08, 09:53 Adrianna, Iga, Sara, Weronika. Aleksander, Karol, Wiktor, Sebastian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julie1789 Re: wybór imienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 13:17 Adrianna - podoba mi się, ładne zdrobnienia - Adusia, Adunia Iga - nie podoba mi się, jak już ktoś napisał - jakieś takie niedokończone Karina - w ogóle mi się nie podoba (dużo ładniej Klara zdrabniana do Klarinki) Róża - obiektywnie - ładne, ale mnie się nie podoba Sara - w ogóle mi się nie podoba, bardo twarde Tola - jako zdrobnienie od Antoniny - świetne, jako samodzielne imię - odpada Weronika - moim zdaniem jedno z brzydszych imion żeńskich Aleksander - ładne imię, choć "coś" mi w nim nie pasuje Aleksy - wole Aleksandra Karol - w ogóle mi się nie podoba Kamil - nie lubię tego imienia Łukasz - bardzo fajne imię Michał - piękne imię, obecnie nie jest jakoś wybitnie popularne, ale jest znane wszystkim i mały Michaś na pewno byłby dumny z takiego imienia Sebastian - moim zdanie jedno z brzydszych imion męskich Wiktor - nie lubię tego imienia Więc - dla dziewczynki Adrianna lub Antonina zdrabniana do Toli dla chłopca - Michał, ewntualnie Łukasz lub Aleksander (zdrabniany do Alka) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybór imienia 09.06.08, 13:34 Z podanych przez Ciebie imion Weronika, Adrianna, Aleksander, Kamil, Łukasz, Michał, Karol, Wiktor i Sebastian sa albo bardzo popularne albo umiarkowanie popularne, ale na pewno nie są rzadkie. Igę i Tole odbieram wybitnie zdrobnieniowo, zwłaszcza tą drugą. Karina zdecydowanie mi się nie podoba. Pozostaje Róża, zamiast Adrianny podrzucę Adelę a dla chłopca może Micheasza, Witolda lub proponowanego przez was Aleksego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wybór imienia IP: *.chello.pl 09.06.08, 14:23 Po przeczytaniu Waszych postów (za które zresztą bardzo dziękuję) dokonałam małej selekcji. Odrzuciłam imiona Weronika, Aleksander, Wiktor, poniewaz wiekszość z Was napisała, że są obecnie popularne. Odrzuciłam także Tolę, skoro uważacie, że to raczej zdrobnienie niż samodzielne imię. Co do proponowanego imienia Ida zamiast Iga, to jakoś ono do mnie nie przemawia, niby mała różnica a jednak coś mi nie pasuje. Wpadły mi do głowy jeszcze dwa pomysły: Waleria i Emil. Co sądziecie o tych imionach? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wybór imienia 09.06.08, 14:34 Emil to śliczne imię. Uwielbiam je. Waleria też jest ładnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: wybór imienia IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 16:30 Waleria... potem będą ją w szkole przezywać ekhem... że sie wali... Mi się podoba Oliwia lub Samanta, a dla chłopca Maks, Aleks lub Franciszek Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybór imienia 09.06.08, 15:09 Gość portalu: Ania napisał(a): > Wpadły mi do głowy jeszcze dwa pomysły: Waleria i Emil. Co sądziecie > o tych imionach? Ze są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: wybór imienia 09.06.08, 20:30 Waleria jest świetna, ale Walery podoba mi się jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: wybór imienia 09.06.08, 14:18 Adrianna i Karina w ogóle mi się nie podobają. Igę odbieram dość zdrobnieniowo, ale w sumie może być... chociaż wolę Idę. Zależy od nazwiska, do krótkiego, np. trzy, czteroliterowego nie pasuje. Róża jest przepiękna, tylko nie do każdego nazwiska pasuje. Tu już mniej od długości zależy, więcej od skojarzeń znaczeniowych. Sara - nie przepadam, ale i nie odradzam. Tola - zdrobnienie. Weronika - lubię to imię, w moim otoczeniu nie jest też wcale popularne - w przedszkolu moich dzieci na pewno nie ma żadnej Weroniki. Aleksander - lubię to imię, choć jest dość popularne. Aleksy - jakoś mi się tak średniowiecznie kojarzy, "Legenda o świętym Aleksym", dobrowolne ubóstwo, upokorzenia, wrzody i pomyje... Ze średniowiecznych świętych wolę Franciszka i Dominika, też dobrowolne ubóstwo, ale przynajmniej ktoś miał z niego jakiś pożytek Karol - w moim otoczeniu popularny, zwłaszcza od śmierci Jana Pawła II. Ale to dobre imię. Kamil - bardzo mi się podoba, ale tak jak Róża, nie do każdego nazwiska. Łukasz - podoba mi się, nie jest teraz popularny, chociaż faktycznie był dość często nadawany w pokoleniu dzisiejszych rodziców (mi to nie przeszkadza, własną córkę nazwałam Agnieszka, a to imię biło przecież rekordy popularności). Michał - w moim otoczeniu najpopularniejsze imię nadawane małym chłopcom, ale w ogóle mi się podoba. Sebastian - ani mnie ziębi, ani grzeje, ale niepopularny. Wiktor - dośc popularny z tego co wiem, a w dodatku wiele jest teraz małych Wiktorii - mógłby być mylony/kojarzony z dziewczynką. Zwłaszcza jeśli zdrabniałabyś Wikuś, Wiki - tak właśnie nawoływane są liczne Wiktorie w przedszkolu moich dzieci. Od siebie zaproponuję Andrzeja, Marka lub Helenę, Martę, aha, skoro podoba Wam się Kamil dla chłopca, to może dla dziewczynki Kamila? Też nie jet teraz zbyt często nadawana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wybór imienia IP: *.chello.pl 09.06.08, 14:27 Widzę, że w pomocy przy wyborze imienia kierujecie się także długością nazwiska, więc dodam tylko że nasze to Daszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: wybór imienia IP: *.lublin.mm.pl 09.06.08, 14:50 Róża Daszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wybór imienia IP: *.sie.vectranet.pl 09.06.08, 19:40 Iga Daszkiewicz bardzo ładnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: wybór imienia 09.06.08, 15:12 Waleria - świetne i baaardzo rzadkie obecnie. Emil też baardzo ładne. Do nazwiska Daszkiewicz faktycznie pasuje Róża, Aleksy też. Z rzadkich (obecnie) i ładnych: - Klementyna - Eugenia - Rozalia - Walentynka - Florentynka - Aurelia Dla chłopca: - Zachary - Maurycy - Wincenty - Klemens. Nie zapomnij napisać co wybraliście Trzymam kciuki za Różę bądź Walerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: wybór imienia 09.06.08, 17:43 Z tych proponowanych: dziewczynka: 1. Waleria 2. Karina 3. Iga chłopiec: 1. Łukasz 2. Karol 3. Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoja Re: wybór imienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:52 Gabriela Daszkiewicz Kornelia Daszkiewicz Antoni Daszkiewicz Ignacy Daszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wybór imienia IP: *.chello.pl 10.06.08, 16:35 Gabriela mi się podoba ale nie wystarczająco by nazwać tak moje dziecko. Dla dziewczynki wybraliśmy już imię- Waleria. Wam też się podobało więc mamy nadzieję, że nasza ewentualna córeczka też je polubi. Co do chłopca to wciąż wahamy się pomiędzy Aleksym (czy nie będzie mylone z imieniem Aleksander?), Karolem (mój mąż jest przeciwny), Łukaszem (boję się trochę o popularność, za to nie przeszkadza mi, że to imię częste w 'starszym pokoleniu') i Sebastianem. Mężowi bardzo podoba się Emil, za to ja nie mogę się do końca przekonać do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybór imienia 10.06.08, 18:10 Waleria Daszkiewicz - brzmi jak piękna melodia IMO. Nie mogę się też oprzeć przed zaproponowaniem Anatolii - zdrobniale Toli. Emil Daszkiewicz jest także bdb, a z pozostałych wybrałabym Aleksego, który też pasuje do nazwiska świetnie. Łukasz za bardzo szeleści razem z nazwiskiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wybór imienia IP: *.chello.pl 16.06.08, 12:45 No i urodziła się Waleria kończąc tym samym mój spór z mężem o Łukasza i Aleksego. Nasza córcia jest tak samo piękna jak jej imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: wybór imienia 16.06.08, 13:32 Najserdeczniejsze gratulacje od (mam nadzieję) przyszłej mamy Walerego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybór imienia 16.06.08, 18:51 Gratuluję najserdeczniej. Moja ukochana Ciocia była Walerią właśnie i przepadam za tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Re: wybór imienia IP: 83.238.88.* 19.06.08, 09:36 Może spodoba Ci się moje imię, czyli Kornelia Moje propzycje to dle dziewczynki: Iga Maja Konstancja Łucja Emilia Róża Pola Lena a dla chłopca: Kajetan Franciszek Antoni Błażej Tymoteusz Gabriel Twoje propozycje ja dla mnie są w porządku, ale wydaje mi się, że te dla chłopców zbyt popularne. Powodzenia Igor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: wybór imienia IP: *.85-237-165.tkchopin.pl 19.06.08, 16:09 Za późno. Już wybrali i urodzili Ale pozdrawiam Cię Kornelio. Moja córcia, która urodzi się w listopadzie br. tak właśnie będzie miała na imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoc-hna Re: wybór imienia IP: *.ghnet.pl 22.06.08, 21:39 Wybrałabym Sebastiana i Igę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kahna Re: wybór imienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:17 Wiem, że Wasze dziecko już się urodziło. Chłopiec czy dziewczynka? Dlaczego piszę? Mam 13-letnią córkę Igę - naprawdę dobry dzieciak.Lada dzień urodzę syna - będzie Aleksy. Obydwa imiona znalazły się na Waszej krótkiej liście, choć nie należą do najpopularniejszych.To własnie to kryterium (i brak głupich skojarzeń, pezwisk i zdrobnień) było dla mnie Katrzyny -polonistki z zawodu(6 imienniczek w klasie licealnej!)najważniejsze. Powodzenia w wychowywaniu Malucha. Odpowiedz Link Zgłoś