annya11 24.06.08, 07:51 Moje drugie dziecię jest w planach w prawdzie za kilka miesięcy, ale... czas leci, a ja nie mam póki co żadnych faworytów. Pamiętam także trudności z wyborem imienia dla mojej 28-mio miesięcznej dziś córeczki. W rezultacie ochciliśmy ją jako Ninę Annę. Dziś być może nazwałabym ją inaczej, jednak nie żałuję swej decyzji. Wprawdzie dzieci to nie para kaloszy, że muszą być idealnie do pary, ale nie chciałabym drugiego imienia z innej bajki. Kilka informacji: - preferuję imiona krótkie - jako pierwsze, drugie mogą być dłuższe, przy czym chłopiec otrzyma na 100% Krzysztof (ze względów osobistych ta decyzja nie ulegnie zmianie) - komponujące się z nazwiskiem Chamier-Gliszczyński (-ska) - czyta się "Szamie" - z całą pewnością odpadają imiona mega popularne!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 24.06.08, 08:01 Pierwsza na mysl przyszła mi Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 24.06.08, 08:43 Olga jest ok, ale mam ciocię o tym imieniu. Nie byłby to może problem, ale nie lubię formy Ola, a do maleństwa zwracać się "Olgo"? Niemniej dziękuję i proszę o kolejne propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 24.06.08, 09:06 No to może Laura, Klara, Inga? Olgi nie zdrabniałabym do Oli. Ola to dla mnie Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 24.06.08, 09:16 Olga Berenika Zoja Konstancja Flora Ludwika Klara Klementyna Miron Krzysztof Tytus Krzysztof Magnus Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Aaaaaa.... bardzo spodobał mi się zestaw 24.06.08, 09:39 Zoja Konstancja!!! Nawet zdążyłam już zadzwonić do męża!!! On jest ciężki zawodnik. Moze nie Julki i typ podobne imiona preferuje, ale jest dość zachowawczy na oryginalność. Jednak nie oponował Magnus i Tytus nie przejdą. Natomiast Miron... cóż, znamy jednego - brak słów, typowy "lump proletariat". Ale za Zojkę - brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Aaaaaa.... bardzo spodobał mi się zestaw 24.06.08, 10:16 widze ze mamy podobne upodobania imiennicze a wiec proponuje Stellę Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Ninotshko, 24.06.08, 10:27 na imię Stella zwróciłam uwagę dość dawno - właśnie dzięki Twojej sygnaturce. Nie ukrywam, że odbieram je bardzo pozytywnie. Na szczęście mam duuużo czasu. Jednak od postu Abieli siedzi mi w głowie Zojka, aczkolwiek mało informacji znalazłam o tym imieniu. A co z imionami dla chłopca? Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Ninotshko, 24.06.08, 11:23 moj typ dla ewentualnego chlopca to byl Bruno Zoja tez mi sie podoba bardzo i Maura jeszcze a moze masz konto na naszej-klasie? jest tam ciekawy profil do przejrzenia nasza-klasa.pl/friends/12146669 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aaaaaa.... bardzo spodobał mi się zestaw 24.06.08, 14:22 Cieszę się, źe trafiłam w twój gust. Kolejne propozycje dla chłopca: Kasjan Krzysztof Feliks Krzysztof Otmar Krzysztof Lucjan Krzysztof Tymon Krzysztof Jeremi Krzysztof Iwo Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Abielo, Ty mnie chyba znasz:) 24.06.08, 15:39 Póki na na liście jest zarówno Iwo, jak i Jeremi oraz Tymon (aczkowliek w naszym otoczeniu pojawiło się niestety kilku). Imiona męskie... Cięzko jest mi na coś zdecydować... Być może dlatego, że nastawiam się na drugą córeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 A dla chłopca... 24.06.08, 13:30 Może: Florian Krzysztof Fabian Krzysztof Cyryl Krzysztof Benon Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 24.06.08, 13:34 pasuje mi tu imie mojej zoreczki, krotkie i ladnie sie do waszego nazwiska komponuje. czyli wlasnie IDA. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Maju, 24.06.08, 15:42 a mnie niezwykle spodobała się Petra - brak i odwagi aby nadać tak córeczce na pierwsze imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Aniu 24.06.08, 18:30 Zoja to od dawna mój typ dla drugiego dziecka, byc moze Zoja Anastazja albo właśnie Zoja Konstancja (oba drugie imiona bardzo lubiane przez mojego M). Oj, czyzby nasze luciaki miały w przyszlosci siostry o tych samych imonach? Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Mira, niewykluczone, 24.06.08, 19:22 niewykluczone... Badam wstępnie reakcje otoczenia i póki co są bartdzo pozytywne. Ja jednak pozostaję przy wersji Konstancja. Niemniej jestem otwarta jeszcze na inne propozycje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 07:45 Te imiona u męża za Chiny Ludowe nie przejdą Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 A ja siedzę i myślę...:) 25.06.08, 11:50 Oprócz propozycji Abieli myślę jeszcze o Blance. Z męskich imion to na obencnej top - liście jest Jeremi, Ksawery, Bruno, Maksym, Iwo i Leon. Nieco spadł ze względu na popularność Tymon. Czy to tylko ja jestem taka niezdecydowana? Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Zapomniałam!!! 25.06.08, 12:19 Na dzień dzisiejszy listę imoin męskich otwiera Julian, aczkolwiek w opinii wielu osób brzmi... niemęsko , no i ta popularność Julii... Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: A ja siedzę i myślę...:) 25.06.08, 14:05 Skąd! Ja też jestem niezdecydowana. Zoja moim zdaniem dużo ładniejsza od Blanki (niestety u mojego męża Zoja nie przejdzie). Z męskich Jeremi, Ksawery i Bruno to super propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 14:24 Zoja? Zoja traktorzystka, "zetempówa". Nieee! To byłaby kara dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 14:28 Aaaa.. z takich odlotowych, to Kasylda. Stare, osiemnastowieczne imię. Ale też nie dla dziecka. Sorry za to co piszę, ale skąd wy wyciągacie te pretensjonalne imiona: Blanka, Stella....Ariella. Toż to okropnie brzmi w uchu. Przejdźcie się do jakiegoś przedszkola i zobaczcie te dziewuszki z tymi mega imionami. Szok w rajtuzach. To oczywiście nie jest opinia w żadnej mierze wiążąca. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 23:06 gapuchna napisała: > Aaaa.. z takich odlotowych, to Kasylda. Stare, osiemnastowieczne imię. Ale też > nie dla dziecka. > > Sorry za to co piszę, ale skąd wy wyciągacie te pretensjonalne imiona: Blanka, > Stella....Ariella. Toż to okropnie brzmi w uchu. Przejdźcie się do jakiegoś > przedszkola i zobaczcie te dziewuszki z tymi mega imionami. Szok w rajtuzach. > Nie przypominam sobie, żeby ktoś proponował Ariellę? Blanka jest w brew pozorom dość często spotykanym imieniem wśród małych dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 26.06.08, 20:11 Nie przypominam sobie, żeby ktoś proponował Ariellę? Blanka jest w brew pozorom > dość często spotykanym imieniem wśród małych dziewczynek. ------ No wiesz! czy koniecznie muszę tylko powielać to, co ktoś przede mną napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 26.06.08, 21:43 gapuchna napisała: > Nie przypominam sobie, żeby ktoś proponował Ariellę? Blanka jest w brew pozorom > > dość często spotykanym imieniem wśród małych dziewczynek. > > ------ > > No wiesz! czy koniecznie muszę tylko powielać to, co ktoś przede mną napisał? No to ja nie bardzo rozumiem o co teraz chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxfrau Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 14:30 jej pokolenie prawdopodobnie nie bedzie wiedziec co to jest traktor Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 15:31 Cos ty! Wymyślili coś nowego do orania ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
maxxfrau Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 16:41 dzieci w usa nie sa w stanie skojarzyc krowy z mlekiem na pytanie skad sie bierze mleko - odpowiadaja: z kartonu polskim dzieciom na szczescie do tego daaaleko ale z pewnoscia nie beda mialy tak dziwnych skojarzen z imieniem zoja jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 22:35 To nie jest dziwne skojarzenie; Zoje braly sie przez dluzszy czas z Rosji. Co do informacji o imieniu - jest to wschodnioslowianski wariant imienia Zoe. Ze wzgledu na niska popularnosc obu wariantow w Polsce trudno stwierdzic, ktory z nich jest bardziej "polski". Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 23:03 Wiesz, to nie są dziwne skojarzenia, tylko skojarzenia o podłożu historyczno-obyczajowo-kulturowym. Wygoogluj sobie to imię, sama zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxfrau Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 23:18 ok chodzi mi o to, ze dzieci raczej nie beda drazyc jakie to imie ma znaczenie i z kad pochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 25.06.08, 23:21 Rzecz w tym, ze niektorzy nie musza drazyc, bo im pewna wiedza sama przychodzi, nie wiadomo, _skad_. Inna kwestia jest to, ze wiedza, ktora powina samoistnie pojawic sie w glowie, jest rozna w roznych okresach historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxfrau Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 26.06.08, 09:17 z moich obserwacji wynika, ze jestesmy wpunkcie historii w ktorym ludzie w kwestii doboru imion kieruja sie nie znaczeniem historycznym, tylko tym czy im sie podoba jego brzmienie czy nie. ewentualnie kojarzy sie z bierzacymi wydazeniami. takie mam wrazenie aczkolwiek oczywiscie moge sie mylic. no i moze wokol mnie sa wyjatkowo tepe dzieci ktore nie zglebiaja wiedzy historycznej na temat imion swoich kolezanek i kolegow Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 28.06.08, 20:58 maxxfrau napisała: > z moich obserwacji wynika, ze jestesmy wpunkcie historii > w ktorym ludzie w kwestii doboru imion kieruja sie nie > znaczeniem historycznym, tylko tym czy im sie podoba jego > brzmienie czy nie. Mysle, ze zawsze byli ludzie, ktorzy dobierali imiona mniej lub bardziej refleksyjnie lub bezrefleksyjnie i to sie nie zmienia w zaleznosci od okresu historycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 07.07.08, 00:55 gapuchna napisała: > Zoja? Zoja traktorzystka, "zetempówa". Nieee! To byłaby kara dla dziewczynki. A dlaczego nie hrabina o tym zapomniałaś...?? Karą chyba nie jest, imię budzi zainteresowania, a skojarzenia z traktorzystką jeśli takowe są pojawiają się w pokoleniu 60,70 latków. Myślę że żyjemy już w innych czasach. Najczęściej zadawanym pytaniem jest- czy to polskie imię...nic więcej. Mam na razie 2 -letnie doświadczenie w używaniu tego imienia codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Zoja... 07.07.08, 10:47 jakoś mi skojarzenie z traktorem nie po drodze. Raczej z łąką pełną kwiatów... Moja córeczka ciągle mówi, że chce Zoję, mąż Dagnę Tak więc ewentualne imiona dziewczęce się wyklarowały. Nadal gorzej z męskimi... Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Gapuchno, czy według Ciebie 26.06.08, 16:34 rzadkie imię musi oznaczać, że jest pretensjonalne? Ja mam diabelnie popularne w moim pokoleniu i nie ukrywam, że ten fakt mnie irytował, irytuje i podejrzewam że będzie irytować zawsze. Szukając imienia dla dziecka kieruję się wieloma kryteriami - w tym także jego znaczeniem. Gdybyś zapytała się mojej nieco ponad dwuletniej córeczki co jej imię oznacza, zapewniam Cię że usłyszałabyś w pełni satysfakcjonującą odpowiedź. Zoja - życie. Czy istnieje coś ważniejszego, jakaś wyższa wartość? Jako społeczeństwo kochamy się w stereotypach. Jesteśmy bardzo konserwatywni, często brak nam własnego zdania i odwagi aby je bronić. Pojęcie argument to puste słowo, wręcz abstrakcyjne. Uważam, że nie ma imienia, którym można tak naprawdę skrzywdzić dziecko/człowieka, albowiem jak będzie się ono innym kojarzyć, to zależy od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Gapuchno, czy według Ciebie 26.06.08, 19:32 Annyo wyobraz sobie ze u mnie tez mial byc Julian Julian albo Bruno ale z racji tego faktu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=80350142&a=80350142 Julian odpadl w przedbiegach a szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Gapuchno, czy według Ciebie 26.06.08, 20:09 Aniu, ja na pewno nie chcę nikogo urazić. To pewnik najważniejszy i jeśli mimochodem ktoś tak sie poczuł, to naprawdę przepraszam. )) Pretensjonalność - tak, ona istnieje, także w dobieraniu dzieciom imion. Imię rzadkie nie oznacza dla mnie pretensjonalności. Ale często wyszukane formy naprawdę mogą śmieszyć, w zestawieniu że tak powiem z całością człowieka: wyglądu, nazwiska, otoczenia..... Dlaczego imię może skrzywdzić? Bo dziecko, a potem dorosły żyje w konkretnym otoczeniu. I jedno z drugim nie zawsze współgra. I proszę, nie przecz temu! Imię = osoba - tak, oczywiście. Ale czy zawsze należy aż bronić swoją osobowością imienia. Przeczcież szkoda na to energii życia. Naprawdę, czasem jest zwyczajnie śmiesznie. Pracuję z młodzieżą i widzę, że niestety, czasem rodzice "uszczęśliwili" dziecko na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Gapuchno, niejako możemy sobie rękę podać:) 26.06.08, 20:32 Także pracuję z młodzieżą (nastoletnią) i to dość trudną (ok. 70% to rodziny dysfunkcyjne). Rozbieżność imion baaaardzo dużą - poprzez Ksawerego (z pięknie dobranym nazwiskiem) poprzez imiona anglojęzyczne. O dziwo Julka jest jedna, Oliwii, Zuzi żadnej. Ja jednka zauważam pewną prawidłowość - osoby o popularnych imionach - powtarzających - się szukają ksywek. Wcale nie chcą się chować w tłumie. Stąd też ja osobiście nie bałabym się imienia nietuzinkowego - zgadzam się jednak, że nie może to być imię udziwnione. Owszem - zgadzam się imiona, które zawsze będą kojarzyć się z postaciami historycznymi, np. Alfons, Adolf i takowego nigdy bym nie dała. Damskich imion w historii jest mniej lub są to imiona podczasowe. Zauważ proszę, że niektórzy dają imiona po osobach, które były dla nich ważne, bliskie - stąd np. w moim wykonaniu będzie Krzysztof. W drugą stronę także to działa - nie lubimy kogoś, imię skreślamy raz na zawsze. Dlatego ja szukam imion, które nie występują w moim otoczeniu, są wolne od jakichkolwiek skojarzeń. Z natury jestem osobą pełną werwy i mam nadzieję, że tę cechy moje dzieci odziedziczą po mnie (tak jest w przypadku mojej póki co jedynej latorośli). Stąd też odpowiadają mi imiona krótkie, niosące w sobie jakieś przesłanie. Oczywiście zapis graficzny, "akustyka" także są ważne. Mieszkam w dość dużym mieście i opinie osób trzecich (złośliwych) mało mnie obchodzą, co nie znaczy że nie przyjmuję tego do wiadomości. Cenię sobie ludzi, którzy umieją dyskutować na stosownym poziomie - stąd też dziękuję Tobie za zabranie głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Gapuchno, niejako możemy sobie rękę podać:) 26.06.08, 21:32 Jeśli masz na imię Ania ... ja tak odczytuje Twój nick, to akurat dla mnie piękne imię, które zawsze chciałam posiadać i cieszę się, ze niejako w moim imieniu ono jest zawarte. Rzeczywiście - podobnie pracujemy. Ja z dorosłymi i również z młodzieżą. Krzysztof - znów pewna zbieżność - miałam być Krzysiem jeślibym urodziła się chłopcem ))!!! Jakie mi się podobają imiona? Proste: Anna, Ewa, Zofia, Kasia ... tak pięknie można je odmieniać, zmiękczać, upieszczotliwiać. A o to jest dość trudno w imionach, które przychodzą do nas z zachodu. Z imion męskich najpiękniejszym jest Piotr. Strasznie popularne, takie na co dzień, ale dla mnie piękne. A potem Tomasz, Krzysztof, Adam, Paweł, Karol, Jerzy. Ale skórka mi cierpnie, kiedy słyszę o Damianie, Patryku, Robercie, Adrianie. Nie żeby to były nieładne imiona, ale w polszczyźnie jakoś mi nie brzmią. Stary facet, chciałoby się jednak zdrobnić, tak czule .... i co? Adrianiku? Adrianku? .....mnie śmieszy. Pozdrawiam koleżankę! Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Kolejne zbieżności:) 27.06.08, 08:38 Anna jest diablenie popularnym imieniem - w rodzinie jesteśmy 3 i taka mała anegdotka. Wzywa mnie Urząd Skarbowy, że zalegam z wpłatą. Oczy jak z orbit, bo wpłacałam te pieniądze u nich w kasie. Jadę do skrupulatnej pani i pokazuję dowód zapłaty. Teraz jej twarz przyjmuje kosmiczny wygląd. Co się okazuje? Moje pieniądze wpłacono na konto cioci męża, która nazywa się tak samo. Nieważne, że jest starsza ponad 20 lat, nieważne że jej rodzice mają inaczej na imię, nieważne że jesteśmy w innych urzędach skarbowych... Życie... Kasia to jej córka, Tomek to mój mąż, Jurek szwagier. Adam to siostrzeniec, ale ten to już ma inne nazwisko. Tak więc jak widzisz większość imion została już wykorzystana. Do pozostałych imion mam stosunek neutralny, a Pawła i Piotra zwyczajnie nie lubię. W pełni podpisuję się pod opinią o imionach przez Ciebie nielubianych - kompletnie nie w moim stylu. Dlatego szukam, proszę o wszelkie sugestie. A decyzję i tak uzgodnię z mężem, z pewnością nie za namową forumowych koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja a może 27.06.08, 10:09 jan? teraz wcale nie taki popularny wsrod dzieci, piekne, szlachetne krotkie i międzynarodowe imię. Jan Krzysztof - mi sie podoba Jeremi tez piekne tyle, że ostatnio coraz częściej spotykane. A dla dziewczynki może Iga Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Jan rzeczywiście jest popularny, 27.06.08, 10:24 w najbliższym otoczeniu mam kilku zawyczaj zwanych Jasiami (ytlko jedna znajoma zaskoczona popularnością tego imienia - nie zdawała sobie z tego sprawy - nazywa synka Jankiem). Czy rzeczywiście dla chłopca trudniej jest znaleźć imię. Z dziewczęcych jeszcze wysoko w moim rankingu mam Dagnę (sama miałam mieć tak na imię, nawet mama przez kilka dni tak się do zwracała; babcie orzekły, że to imię kochanki Przybyszewskiego i one wolą Annę Marię... buuu i mama je posłuchała). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jan rzeczywiście jest popularny, 27.06.08, 10:32 Mnie teź łatwiej dobrać imię dla dziewczynki. Dagny lub Dagnę teź ci miałam proponować, przyszła mi na myśl jeszcze Selma i Edda. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Jan rzeczywiście jest popularny, 27.06.08, 10:34 to widzicie jakos w moim otoczeniu tych Jankow zbyt wielu nie ma. A co powiesz na Fryderyka? Według mnie pieknie komponuje sie z waszym nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Selma i Edda odpadają. 27.06.08, 10:53 Pozostają póki co: 1. Dagna 2. Zoja 3. Blanka 1. Jeremi 2. Julian 3. Ksawery To jest ścisła czołówka w dniu dzisiejszym Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Jan rzeczywiście jest popularny, 27.06.08, 21:41 Dagny.... to mi się podoba! Aniu, dla mnie jednak Twoje imię jest numer1!!! Ale cieszę się, że jestem Joanną )) Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Gapucho, także mam wrażenie że jest to 28.06.08, 10:38 faine imię, nie przejdzie ono w wersji norweskiej Dagny, ale Dagna (mąż). Podoba mi się także znaczenie tego imienia dag - dzień, ny - nowy. Jak dla mnien zawiera dużo optymizmu i pozytywnej energii. A jakie propozycje na drugie imię? Joachim jest całkiem, caaałkiemmmm. Muszę skonsultować z mężem. Ps. Joanna to moja kuzynka, niezwykle bliska mojemu sercu Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Gapucho, także mam wrażenie że jest to 28.06.08, 11:49 Odnośnie ps., to miło mi, że masz ciepłe skojarzenie. Swoje imię bardzo lubię, bardzo. Rodzice sprawili mi nim sporo radości. Jest trafne. A męża urabiaj. Nie wiem, czy to słyszysz, ale Dagny brzmi lepiej. Nawet w naszym języku. a moim ukochanym imieniem męskim jest skromny Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Jan rzeczywiście jest popularny, 06.08.08, 08:44 Dagny to imię nie kochanki, tylko jak najbardziej legalnej żony Przybyszewskiego, ze słonecznikami na kapeluszu, notorycznie zdradzanej przez swojego Stacha, a po rozstaniu - zabitej przez zazdrosnego wielbiciela. Smutno kończy się jej historia, ale życie miała barwne i ciekawe. Mogłabym nazwać córkę jej imieniem. Znam zresztą jedną Dagny (właśnie Dagny, nie Dagnę), z tego co wiem jest b. zadowolona ze swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella11 Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... IP: *.comnet.zicom.pl 27.06.08, 15:00 A co powiesz na imię Pola? Odpowiedz Link Zgłoś
goralica Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 28.06.08, 22:19 ja oczywiście głosuję na Tymona Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Goralico "K", 29.06.08, 08:47 nadal uważam, że Tymon ta bardzo ładne imię. Nieopatrznie kiedyś o tym powiedziałam i w reultacie mam w otoczeniu dwóch małych Tymonów: ( Podobnie było kiedyś z Kaliną Cieszę się jednak, że Twój Tymek jest Tymkiem, a nie Kubą Więc otoczeniu najbliższemu nie zamierzam zdradzać nic a nic. Niemniej nadal jest problem z męskim imieniem... Nie mam 100% faworyta, nawet 50% Zakładając, że na "placu boju" pozostaje Dagna, jakie imię proponujecie jako drugie? Mąż myśli nad Joachimem - ma jednak problemy ze znalezieniem zdrobnień... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Goralico "K", 29.06.08, 14:19 Dagna Elzbieta Dagna Cezaria Dagna Imislawa Dagna Dobromila Do Joachima zdrobnien jest cale mnostwo - wrzuc w wyszukiwarke forumowa "Joachim +zdrobnienie" albo "+zdrobic" i poszukaj takze w watkach z poprzednich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Goralico "K", 30.06.08, 13:45 Wole jednak Dagny Dagna Berenika Dagna Waleria Dagna Klementyna Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Nadal hipotetycznie, aczkolwiek... 04.08.08, 16:09 klaruje się konkretna lista.Ustaliliśmy, że ja wybieram dla dziewczynki, on dla chłopca Póki co: Dagna ? - póki co pewniak Zoja Konstancja (mąż jest nieprzekonany) Leon Krzysztof (ja jestem jak najbardziej za!!!) ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nadal hipotetycznie, aczkolwiek... 05.08.08, 14:54 Wszystkie propozycje piękne, nic dodać, nic ująć. Dla Dagny na drugie może: Dagna Berenika Dagna Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka.3 Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... 04.08.08, 22:38 Aleksandra, Alicja, Natalia, Maja, Paula, Fabiola Dominik, Aleksander, Christian, Adrian, Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariella :))) Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 08:04 Arielli chyba nikt do tej pory nikomu nie proponowal. Nawet ja )))) Choc gdyby przez jedno L? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... IP: *.gdynia.mm.pl 06.08.08, 00:11 Lilianna Lena Loren Sonia Zoja Daniela Dominika - wiem mialy byc krotkie no ale moze Ci sie spodoba Niby nie wyszukane ale nie popularne A dla chlopcow : Trystain Mieszko Gracjan Brajan Maksym Alan Zachariasz Kajetan Mam nadzieje ze jakos pomoglam Jak mi sie cos przypomni to dopisze Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Życie to jak kalejdoskop... 02.09.08, 20:44 co chwila inny obrazek, inna decyzja. Jak bumerang wraca temat imienia chłopca. Wprawdzie mąż miał wybierać, ale... Odpadła kwestia drugiego imienia. Miał być Krzysztof po moim tacie, a tymczasem niedawno zmarł teść. W tej sytuacji nie mogąc dać dwóch imion, nie dajemy żadnego z imion dziadków. Ostatnio bardzo spodobał się nam Olgierd. Mimo, że pierwszy człon nazwiska jest typowo francuski, mamy jednak dużą słabość do imion wschodnich. Czy podążając tym krokiem mogę prosić o kolejne propozycje? Leon jeszcze się przewija, moja mama delikatnie zasugerowała Leonarda. A ja mimo wszystko liczę, że będzie Dagna Elżbieta (?). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Życie to jak kalejdoskop... 02.09.08, 20:45 Olgierd i Leonard są świetni. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Taka opowiastka... 02.09.08, 20:48 Jestem w trakcie rozbudowy domu i właściciel firmy budowlanej pyta się mojej 2,5 letniej córki kogo będą poszczególne pokoje. Odp.: jeden Ninki, drugi mamusi i tausia, a w trzecim zamieszka Zoja Tak więc Zoja jest nadal na topie, w konkretnie nr 2. Dodam tylko, że przy małej tylko raz rozmawialiśmy o imionach. Mimo że padło wiele, ona podchwyciła tylko Zoję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inga Re: Hipotetycznie, aczkolwiek... IP: *.aster.pl 02.09.08, 21:19 Zoja - ładne imię - a Zoja Konstancja brzmi naprawdę dobrze . Od siebie dorzucam : 1. Aniela Nastazja Flora Walentyna Łucja Nadzieja Ligia Helena Jagna Apolonia Matylda Konstancja Greta 2. Kornel Olgierd Gerard Pozdr. Greta Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Już nie hipotetycznie, aczkolwiek... 27.12.08, 21:35 mam czas do sierpnia!!! Póki co nr 1 dla dziewczynki to Dagna Helena (?) - małe wątpliwości względem drugiego imienia; tak ma na imię typowana na matkę chrzestną. Z chłopcem nadal brak zdecydowanego faworyta. Wymienię jeszcze raz imiona, które są w kręgu naszych zainteresowań : Tymon, Jeremi, Bruno, Ksawery, Maksym. Jędrzeja zdecydowanie odrzucił mój M, a ja skreśliłam Juliana (przeszkadza mi zdecydowanie popularność Julii). Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Już nie hipotetycznie, aczkolwiek... 28.12.08, 14:37 moj mlody to Jeremi, chcialam Feliksa, NM sie nie zgodzil Jeremiego polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Już nie hipotetycznie, aczkolwiek... 28.12.08, 14:42 Myślę, ze wybór dla dziewczynki jest dobry, a dla chłopca podobają mi się wszystkie Wasze opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Już nie hipotetycznie, aczkolwiek... 29.12.08, 10:51 Zgadzam się z Gaudencją. Odpowiedz Link Zgłoś