1492007gazeta 26.06.08, 23:37 Czy wśród imion nadawanych dzieciom w Polsce są takie, które nie niosą ze sobą częstych/powszechnych negatywnych skojarzeń? Których największy złośnik ani kawalarz nie zdoła przekręcić tak, aby ośmieszyć dziecko? Neutralne lub budzące całkowicie czyste, pozytywne skojarzenia? Proponuję wątek rzekę, w którym przetestujemy imiona dzięki sile umysłu zbiorowego poprzez poddawanie ich próbie negatywnych skojarzeń (łącznie z przywoływaniem rymowanek typu ("Kajtek bez majtek"). Zaraz podam przykłady. Najlepiej, aby każde nowe imię było odpowiedzią na ten wątek, zaś wszelkie skojarzenia z imieniem niech będą odpowiedzią na wątek wprowadzający imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1492007gazeta Re: Ewa 26.06.08, 23:41 ja nie mam z Ewą skojarzeń negatywnych, złośliwych - ktoś coś wymyśli? Odpowiedz Link Zgłoś
zetina Re: Ewa 30.06.08, 13:52 spadła na kamyczki potłukła se cycki Mikołajek bez jajek. Ostatnio rozmawiałam z mamą koleżanki Edyty, mama z racji pracy w szkole znając możliwości dzieci, szukała dla swojego dziecka imienia takiego co by dzieci córce nie dokuczały, więc wybrała Edytę, a w przedszkolu usłyszała: Edyta na kpyta Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Kosma 26.06.08, 23:42 kosmaty - czy tylko mi tak się kojarzy i tylko ja czuję, że to niemiłe skojarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kosma 27.06.08, 08:45 nie, mi również tak się to imię kojarzy. Może też się kojarzyć z kosmitą. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Kosma 27.06.08, 14:00 A dla mnie Kosmaty, Kosmita i Kosmatek sa cudne. Zdecydowanie pozytywny wydzwiek maja. Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Errol 26.06.08, 23:44 skojarzenie z angielskiego Error, błąd. Wśród angielskojęzycznych ludzi chłopak będzie się czuł jak człowiek w Polsce o imieniu Błąt Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 26.06.08, 23:48 1 To nie imiona sa krzywdzące, tylko wymysły na ich temat. 2 Każde imię można tak przkręcić, że stanie się tematem nieprzyjemnych żartów. 3 Nie wszystkie takie rymowanki i skojarzenia są krzywdzące - co złego jest w tym, że ktoś nazwie Jurka ogórkiem, sznurkiem, szczurkiem??? To tylko folklor dziecięcy i trzeba uczyć dzieci z nim żyć, tak samo jak z tym, że nie zawsze będzie pierwsze w kolejce na huśtawkę. Podpisano - Malwinka-zegarynka, cytrynka, mandarynka, brzoskwinka, landrynka, sardynka, motorynka etc. Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 26.06.08, 23:55 no tak, ale chodzi mi o to, czy jest takie imię, wymysłów na temat którego nie da się tak łatwo znaleźć, albo w ogóle się nie da. z Jurkiem ogórkiem masz rację, to w sumie błahe skojarzenie (chociaż taka błaha rymowanka w pewnych okolicznościach wrażliwemu dziecku może dokuczyć). Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 00:05 poza tym chodzi mi też o indywidualne, subtelne skojarzenia, które sprawiają, że słowo imię dla kogoś brzmi niemile. Np. dla mnie Bartosz kojarzy sie z koszem na śmieci, Ludwik z płynem do naczyń, Kosma z kosmatym (włochatym) - ciekawi mnie, na ile takie skojarzenia są indywidualne, marginalne, a na ile potrafią być powszechne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 00:47 Aldona z pękniętego kondona)) Anka - szklanka, skakanka Baśka - to szkapa, wiewiórka Elka - pętelka Wacek i Fred - skojarzenie z przyrodzeniem męskim... Stefek - burczymucha Tadek - niejadek Zosia - samosia, Zośka- wiadomo mogłabym tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 08:03 Olek - też skojarzenie z przyrodzeniem męskim Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 21:56 Na Roberta też słyszałam jak wołali Bobek, a bobki nie są chyba kojarzone miło. Jestem zdania, ze do każdego imienia da się coś dorobić. Myslę teraz nad tym Leonardem... Leosiu, ty łosiu?Leonard najadł się petard? ee, naciągane. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach A Alina? 27.06.08, 08:47 Chyba nie budzi żadnych złych skojarzeń? ) Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: A Alina? 27.06.08, 11:18 A mi się podoba imię Liwia, ale jak pomyślę o formie "Liwka" to zaraz mi się rymuje Liwka-dziwka Z imieniem Oliwka nie mam tego problemu, chociaż nie mam pojęcia dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila22-1985 Re:Adela-serdela -siostra:) 27.06.08, 11:45 Mi sie bardzo brzydko kojarzy Teofil a mianowicie Teofil-pedofil Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re:Adela-serdela -siostra:) 27.06.08, 13:20 > Mi sie bardzo brzydko kojarzy Teofil a mianowicie Teofil-pedofil Mi też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: A Alina? IP: *.iopan.gda.pl 27.06.08, 12:01 Alina - bezwolna ofiara Balladyny. skojarzenie - baranek idący na rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: A Alina? 29.06.08, 22:24 Alinka-pralinka - aż miło hm. sardynka. pacynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajka Re: A Alina? IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.08, 14:26 Znalazłam kilka, ale nie nadaja sie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 12:48 A spróbujcie dorobić coś do Roberta Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 12:54 Mnie kiedyś pewna Czeszka powiedziała, że robertek to określenie wibratora. Nie wiem czy to prawda ale skojarzenie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ania 27.06.08, 13:35 shilla01 napisała: > Jakies negatywne skojarzenia ?? Ania Bania proszek do prania? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 14:04 Robert niestety bardzo często zdrabniany jest do Robka. A Robek IMO szczególnie atrakcyjnie nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 15:23 Marek -zegarek Hanka -Cyganka Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 17:26 Mateusz - wajchę przełóż Edyta - Edzia ma śledzia Agata - nogą zamiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.tosa.pl 27.06.08, 19:45 Za to skojarzenie: Aldona z .... - ktoś dostanie w ucho! (hi, hi, hi). Podobno jestem dzieckiem ZAPLANOWANYM (?). No ale cóż zdarzało sie że tak ktoś sobie żartował. Moje skojarzenia: Julka cebulka. Caryca Katarzyna. Marek komarek. A na mojego kuzyna który ma na imię ARTUR moja śp. babunia mówiła Traktur (nie mogła zapamietać jak jej prawnuk ma na imię) Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 27.06.08, 20:27 Łukasz-łukasz, czego szukasz Bartosz-Bartoszek śmierdzioszek Paulina-plastelina, d... wypina-to ja Zosia-Zocha izbę zamiatała Alicja-Ala, bucik ci się rozp... Barbara-Baśka miała fajny biust Jolanta-Jolka patolka Michał-Michał w portki nakichał Makary-makaron, spaghetti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 27.06.08, 20:45 Jacek -placek Maciekiem z kolei zawsze nazywałam chłopaków przy tuszy Beata - szmata Dorota - kojarzy mi sie "do buzi" odkąd przeczytałam tutaj na forum, że po litwesku ma takie znaczenie DO ROTA Filip z konopii Oliwia - oliwa zawsze sprawiedliwa, Oliwka -z oliwką do jedzenia Hanka - halka Helka - belka Patrycja - z paprykarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.08, 06:41 > Dorota - kojarzy mi sie "do buzi" odkąd przeczytałam tutaj na forum, > że po litwesku ma takie znaczenie DO ROTA O rany, to na Litwę z tym imieniem nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.08, 06:43 Patrycja, Alicja - policja Barbara - słyszałam, jak ktoś uparcie przekręcał na bara-bara. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 28.06.08, 10:17 Jacek- na mojego rówieśnika przez cale dzieciństwo wołali " Jacek placek na oleju mama krzyczy stój złodzieju " - tak to chyba leciało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bara bara Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 18:57 Nie ma imion krzywdzących. Krzywdzące stają się przez głupotę innych ludzi.Ps do rota - do buzi ale nie po litewsku aczkolwiek po rosyjsku.Pozdrawiam bara bara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.08, 19:51 Dobra, to podrzućcie mi coś na mojego Leonarda, który ma nieograniczoną wyobraźnię w tworzeniu skojarzeń do imion innych dzieci a jemu nikt nic nie może wymyślić Jarek, Arek -zegarek Aron-makaron Jacek-placek Weronika (i inne "iki") w majtki sika Ewka spadła z drzewka i tak dalej....Na upartego do każdego imienia można coś stworzyć (poza moim Leosiem), ale przez to te imiona wcale nie są wg mnie krzywdzące.Mój ewentualny syn bedzie "Kajtek bez majtek" ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 28.06.08, 20:04 Nie ma krzywdzacych imion. Rzesze Agat i Ew wychowaly sie na zdrowe psychicznie, zupelnie nieskrzywdzone osoby, mimo ze "Agata noga zamiata", a "Ewa spadla z drzewa". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Mateusz 29.06.08, 00:05 Mój synek przedwczoraj zaraportował, że jego kumpla z przedszkola Mateusza nazywają czasem zdrobniale Matoł. Nie bardzo wiedział chyba, że to obraźliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Dżesika 29.06.08, 13:39 moj znajomy nazwał tak swoją córke w sumie nawet nie wiem jak jest pisane Dzesika czy jessika, ale wedlug mnie imie masakra. Jego ojciec nie byl zadowolony zwyboru i mowil Dziesika - gdzie sika Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 30.06.08, 23:50 jak nie ma krzywdzących imion, to dasz dziecku na imię Adolf lub Alfons?? ale zgadzam się, że "krzywdzące" w temacie powinno być w cudzysłowie generalnie chodziło mi właśnie o to, co inni napisali. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 30.06.08, 23:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=29784023&a=29812861 Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 13:53 Najgorsza chyba Gabriela - Gabrycha, bardzo brzydkie określenie tego co intymne u kobiety. Czaruś - jak pies? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 14:04 Nie znalam tego okreslenia, ale czlowiek zawsze sie czegos dowiaduje z forum ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 14:11 to ja wymienię imiona które mi się nie podobają damskie: Marzena, Milena, Sabina, Wioleta, Roksana, Sandra, Nadia, Laura, Nikola, Iwona, Malwina, Grażyna, Żaneta, Żaklina męskie: Daniel, Miłosz, Dorian, Kamil, Adam, Fabian, Florian, Gracjan, Sławek, Radek, Oliwier, Natan Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 21:54 ja na porodowce uslyszalam takie - Michal co trzy dni zdychał ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sally Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 22:15 Ignacy co nie chodzi do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 29.06.08, 23:44 Kazde imie mozna osmieszyc i zrymowac do niego "obrazliwy" wierszyk Nawet Kabaret Moralnego niepokoju zrobil z tego tematu swoj skecz (byl tam min. Adam-Sadam i Michał Co Kij Wpychał) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 30.06.08, 00:38 gaudencja napisała: > Nie znalam tego okreslenia, ale czlowiek zawsze sie czegos > dowiaduje z forum ;-] hehe,ze stron rodzinnych mojego małża to dośc popularne okreslenie.. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERESA Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 13:58 A DO TERESY ZNA KTOS JAKIES SKOJARZENIE? Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 30.06.08, 14:08 Tereska - z przodu deska, z tyłu deska. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 01.07.08, 22:48 Tereska - dupa od pieska. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 30.06.08, 14:12 Krzywdzące w taki sposób jak opisała autorka wątku może być absolutnie każde imię. Jeżeli dziecko jest lubiane w grupie, nikt jego imienia przekręcał nie będzie, a nawet jeśli będzie, zostanie spacyfikowany - przez samo dziecko lub resztę grupy. A jeżeli nie jest... rzeczy do wyśmiewania można znaleźć miliony i wszędzie. Jak nie imię, to nazwisko. Jak nie nazwisko - to kolor piórnika. Jak nie kolor piórnika - to sposób, w jaki dziecko wymawia dowolną głoskę. Nie stworzymy drogą eliminacji imion małego "nieprzemakalnego", któremu za nic i w żaden sposób nie będzie można dokuczyć. To możemy zrobić wyłącznie wychowując silnego, pewnego własnej wartości człowieka, który nie da sobie dmuchać w kaszę - choćby była to kaszka malinowa na drugim śniadaniu w grupie maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 07.07.08, 15:58 Jasne, zgadzam się. Natomiast ten wątek ma sens, bo spróbuj wychować "silnego, pewnego własnej wartości człowieka", jeśli wpierw na imię dasz mu Adolf lub Alfons. Albo nawet Genowefa. "Ewka konewka" "Jurek ogórek" to drobnostki, ale są imiona, które ciężko uznać za prezent dla dziecka i nie każde budzi tak jednoznacznie negatywne skojarzenia jak Adolf, czy Alfons. Chciałem, abyśmy w tym wątku znaleźli również inne "szkodliwe" imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 07.07.08, 19:29 Obawiam sie, ze ich... nie ma lub nie sa znane. Imiona o konotacjach Adolfa czy Alfonsa to naprawde rzadkie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 12.07.08, 10:36 Michał, Jacek, Ewka,Anka - to juz napisałyście Dodam Klaudię i Klaudynę- dla mnie klown(klaun) jak nic. To skojarzenie powstało u mnie jeszcze w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 14.07.08, 00:34 a zna ktos skojarzenie do Aleksandry? Odpowiedz Link Zgłoś
rusalkaamalka Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 14.07.08, 14:13 Gość portalu: ala napisał(a): > a zna ktos skojarzenie do Aleksandry? W oficjalnej formie raczej nie, bo zwykle nie jest w częstym uzyciu, za to zdrobnienie jak najbardziej "Ola - gola" A do Agnieszki, Marcina? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Przetestujmy imiona wybierając najmniej krzyw 14.07.08, 16:34 Ola - fasola, Olka - deskorolka, Olka - demolka , "Ola skocz po jabola" i nieśmiertelne "Ola, a gdzie masz parasol?". Odpowiedz Link Zgłoś