Gość: megi79 IP: 212.180.168.* 08.07.08, 10:21 Było już o Petroneli? Nelę lubię,ale Petronela(była ostatnio w Witajcie)do mnie nie przemawia.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Petronela 08.07.08, 10:42 MNie się jakoś nie podoba, trudno mi zdefiniować czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Petronela 08.07.08, 11:10 Początek "petro"kojarzy mi sie z rafinerią. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Petronela 08.07.08, 11:26 W jakiejś szczątkowo zapamiętanej książce z dzieciństwa była lalka Petronela - i mogłabym tak nazwać tylko lalkę, ew. zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Petronela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:56 tak na mnie czasem mowi mama, wiec przywyklam. Ale nie zwraca sie do mnie per Petronelo, tylko np mowi do brata - zadzwon do Petroneli, albo gdzie ta Petronela poszla etc. JAko imie - nie fajne pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Petronela IP: *.lublin.mm.pl 09.07.08, 00:11 Nie pamiętam tej książki ale sama miałam lalkę Petronelę. I to imię zawsze będzie mi się kojarzyło z pyzatą, piegowatą blondynką. Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Petronela 08.07.08, 13:06 Nie podoba mi sie. Skojarzenia z benzyna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronela 08.07.08, 19:36 Polubiłam ją bardzo, choć wcześniej odbierałam jako imię przestarzałe. Teraz uważam, ze ma dużo wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Petronela 08.07.08, 19:39 Miałam w liceum koleżankę Petronelę. Pani od geografii ją lubiła i chcąc pupilkę wyróżnić zwracała się do niej per... Pela. Trzeba było widzieć minę nieszczęsnej dziewczyny. Przez cztery lata przechodziła istne katusze. To były czasy, gdy nauczyciele imion używali wyjątkowo. Sama przedstawiała się Ela, Elżbieta. W dorosłym życiu chyba urzędowo zmieniła sobie to idiotyczne imie bo czasami (z racji zajmowanego, dość wysokiego stanowiska) widzę ja w lokalnej telewizji, gdzie przedstawiają ją jako Elżbietę. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Petronela 10.07.08, 12:27 Brzmi jak dla mnie pretensjonalnie, ale lubię zdrobnienie Petra. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Petronela 10.07.08, 22:30 Jedno skojarzenia, u nas petronelka gwarowo to biedronka, boża krówka. Jakoś nie brzmi w moich uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Petronela 08.12.08, 11:30 Petronela średnio (mam jakieś konotacje zabawkarsko - zwierzęce), ale Petra bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Petronela 20.11.13, 14:48 Odswiezam watek, bo wydaje mi sie calkiem interesujace : Petronela, Petra, Nela fajne zdrobnienia i dosc oryginalne. Osobiscie nie spotkalam sie z zadna Petronela, znam jedynie Petre, ale to nie Polka. Co myslicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Petronela 08.12.08, 12:09 moja coreczka ma na drugie PETRA i ja uwazam jej imie za ladne, wdzieczne i nie-julkowe Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Petronela 20.11.13, 15:21 Nie podoba mi się. Zupełnie nie odpowiada mi brzmienie. Na dodatek kojarzy mi się z jednej strony z jakąś szaloną ciotką, a z drugiej z benzyną i ropą naftową. Również o wiele bardziej wolę Petronię i Penelopę. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Petronela 20.11.13, 16:14 Niezbyt mi się podoba,zalatuje mi trochę imionami typu Kunegunda czy Hildegarda.Za to Petronię lubię coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Petronela 20.11.13, 17:19 Mnie się podoba, szkoda, że odbiór jest raczej negatywny. Petra to dla mnie zupełnie osobne imię, znam jedną Petrę, Polkę, na dodatek siostrę Piotra, ich mama jest zawodowo związana z Czechami. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Petronela 25.11.13, 17:13 Nie podoba mi sie... zawsze jak byłam mała i mówiłam, że nie lubie swojego imienia rodzice się pytali w żartach czy wolała bym być Petronelą. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Petronela 07.11.14, 23:14 Ostatnio odkryłam w swoim drzewie genealogicznym, że siostra mojego prapradziadka to była właśnie Petronela No i przepadłam, zauroczyła mnie bardzo - może dlatego, że stała się dla mnie trochę bardziej "realna", że nosił je ktoś w mojej rodzinie. Co sądzicie o Petroneli? Ja się jeszcze waham, nie wiem, czy nie jest zbyt hardkorowa jednak (jak Tekla np.). Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Petronela 08.11.14, 09:59 Dla mnie na razie jest, podoba mi się Petra i podoba mi się Nela, ale razem mi jakoś nie brzmią. Poza tym mam silne skojarzenia ze słowem petrol - benzyna. Tekla też nie dla mnie, nie mogę odnaleźć w niej żadnego wdzięku, kojarzy mi się z kostyczną ciotką i z piklami. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Petronela 08.11.14, 16:24 Kiedyś to imię wydawało mi się odpowiednie tylko dla lalki ale mi się zmieniło. Podoba mi się, może sama nie nadałabym ale u kogoś doceniłabym, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Petronela 08.11.14, 17:25 Dla mnie nadal jest to imię z gatunku tych "śmiesznych", ale może kiedyś się przekonam. Natomiast Teklę wypuszczam powoli z tego "worka", ale chyba jeszcze bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś