annabyd27 22.07.08, 17:49 Amelka - Amelia prawda że ładnie? A może są wśród Was mamuśki dziewczynek? Jak dałyście na imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 22.07.08, 19:23 Ładnie, acz popularnie . Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 22.07.08, 19:50 Amelia to śliczne imie;] Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 22.07.08, 20:25 ładne imię mojej dziewczynki widać w sygnaturce Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 22.07.08, 22:42 prawde mowiac telepie mnie jak slysze jak ktos tak wola na dziecko, Amelia (łac. amelia, z gr. α = "bez" + μέλος, μέλεα = "kończyna, kończyny") – wada wrodzona polegająca na całkowitym braku kończyny lub kończyn. Może stanowić część zespołu wad wrodzonych albo jako wada izolowana, w części przypadków będąca wynikiem działania szkodliwych czynników (teratogenów) na rozwijający się zarodek lub płód. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 22.07.08, 22:46 Dobrze, ale ta wołana Amelia na czymś przychodzi, czyli nogi ma, więc w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? IP: *.ghnet.pl 24.07.08, 12:14 Chyba z zazdrości Cię telepie mama Amelki Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 24.07.08, 15:12 dlaczego z zazdrosci???? nie podoba mi sie to imie, interesauje sie biologia i genetyka i mi sie to imie kojarzy jednoznacznie Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Zbieżność fonetyczna :) 05.08.08, 17:22 Też miałam dziwne skojarzenia w związku z tą zbieżnością nazw. Ale na szczęście to tylko zbieżność. Imię "Amalia" (bo tak niegdyś brzmiało) nie pochodzi w ogóle z języka greckiego, lecz z kręgu germańskiego od słowa "amal" - "dzielny". =) Odpowiedz Link Zgłoś
rurka-z-kremem Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 24.07.08, 14:31 Ładne. Szkoda tylko, że tak się spopularyzowało ostatnimi czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Nieprawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 16:33 mi nie podoba sie pod kazdym wzgledem= 1. takie rozmemlane, jakby ktos smarowal chleb maslem. Grubo! 2. gigapopularne, zero polotu 3. skojarzenia drastyczne, jakby Hemofilia, Leukocytoza, Dializa (o, jak ladnie mi przyszlo do glowy!) 4. nie lubie takich rozslimaczonych imion typu wlasnie Amelia, Aniela, Lilianna, Juliana, Julia, Milena etc. Chyba chodzi o czastle -li. Dla mnie to brzmi jakby sie memlalo kluski w buzi PS. Nie telepie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Nieprawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 16:35 nie spopularyzowalo sie, tylko wszyscy chca dac dziecku na imie tak jak cudowna dr Zosia z najcudowniejszego serialu. Taka bardziej rozbudowana wersja Isaury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Nieprawda IP: *.dsl.club-internet.fr 31.07.08, 09:20 Ten kawalek o smarowaniu maslem mnie rozwalil na lopatki! Mam to samo skojarzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 24.07.08, 17:34 Hmm, dla mnie to tylko umiarkowanie ładne imię. Brakuje mi jakiejś "zadziorności" w Amelii. Odpowiedz Link Zgłoś
annabyd27 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 24.07.08, 18:06 Wszystkim dziękuje za odpowiedz, co nie którym radziłabym się zastanowic nad tym co piszą. Sobie samej życzę szybkiego porodu i szybkiego doczekania się swojego skarba o imieniu AMELKA Pozdrawiam Was Wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julie1789 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 23:08 Zadawanie pytania "Prawda, że ładne?" na forum stricte "gustowo- upodobaniowym" to to samo, co pytanie, "kto jest naszym ulubionym poetą i dlaczego Słowacki". Jak dla mnie Amelia to dość ładne imię, ale pasuje właśnie dla małego "skarbka". Potem brzmi trochę infantylnie. Zdrobnienie Amelka dla 30-latki jest niezbyt stosowne, a Mela - bleee. Niemniej jednak życzę wszystkiego dla autorki wątku i jej przyszłej córeczki Amelii Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 05.08.08, 17:28 Fakt, zadziorne w brzmieniu ono nie jest, chociaż u Germanów właśnie taką zadziorność znaczyło. Nie chciałam dawać córce takich "kluskowatych" imion, ale skoro jej mamusia ma stosunkowo "zadziorne", niech będzie jakaś harmonia w przyrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia080 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 30.07.08, 21:54 Moja 3 letnia córeczka ma na imię Amelia... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 30.07.08, 23:20 Mi się Amelia podoba, mimo że od dawna (zanim jeszcze nakręcono film, od którego zaczęła się popularność imienia) znam jego znaczenie. Nie przeszkadza mi to w najmniejszym stopniu. Nazwa wady wrodzonej pochodzi z greki i faktycznie znaczy to co znaczy. Imię pochodzi z któregoś z języków germańskich i kompletnie nie ma związku z posiadaniem lub nie kończyn. Czy jeśli np. w jakimś dialekcie papuaskim czy indiańskim moje imię, albo imię mojej córki, okaże się nazwą choroby, albo robaka, albo trucizny, to mam od razu znielubić imię i najlepiej je zmienić? Założycielce wątku życzę doczekania się swojego upragnionego skarba, zdrowiutkiego i szczęśliwego. No i lekkiego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 31.07.08, 10:53 Bardziej podoba mi sie Amalia Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 31.07.08, 11:44 > Amelka - Amelia prawda że ładnie? Owszem, ładnie.... >A MOŻE SĄ wśród Was mamuśki dziewczynek??? Hyyy... no troche bylo by dziwne gdyby na forum były same "mamuśki" chłopców >>>Jak dałyście na imię ? Hm. Tak jak widac to w postach na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
keyti77 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 01.08.08, 22:31 Z racji zawodu kojarzy mi się ) podobnie jak deela) z niedorozwojem kończyn w związku z tym nigdy nie nazwałabym tak dziecka. Oprócz skojarzeń również mi się nie podoba. Ale to rzecz gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
maminka-2 Re: Amelka - Amelia prawda że ładnie? 03.08.08, 21:34 może i ładne, mi się kojarzy z filmową amelią, śliczną i wrażliwą, ale megapopularne niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Amelka 05.08.08, 17:14 Zamierzam tak dać swojej Maluszce, którą powitamy po tej stronie lada dzień. Była to jedna z niewielu moich propozycji (nietypowych, jak ja sama =D), którą tatuś zaaprobował. Do końca nie byłam pewna, bo ostatnio coraz więcej Amelek lata po podwórkach, więc już nie jest takie oryginalne, ale jak się rozeszło po rodzinie, wszyscy się przyzwyczaili i już ją sami nazwali. Grunt, że śliczne, takie melodyjne (podobnie jak Melania, jej anagram). Amelia, Ami. Odpowiedz Link Zgłoś