minerwamcg 29.07.08, 11:26 Imię podobno starosłowiańskie o perskim rodowodzie. Czy wiecie coś więcej? Przyjaciółka chce tak nazwać syna i... nie jestem do końca pewna, czy to imię będzie pasowało z bardzo polskim nazwiskiem na - cki. A jeśli nawet, to i tak na młodego człowieka rodzina będzie wołać Darek, a koledzy Radar No jakoś nie mam serca do tego imienia. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Nadar 29.07.08, 11:30 Tu o imieniu: pl.wikipedia.org/wiki/Nadar_%28imi%C4%99%29 Mnie się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 29.07.08, 16:13 Starosłowiańskie, ale bez perskiego rodowodu. Mnie się podoba, a co do dopasowania do nazwiska - zależy od jego konkretnego brzmienia. Można wołać "Nadek". Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Nadar 29.07.08, 20:39 Nie. Od razu przywodzi mi skojarzenia z pływaniem, wszak "nadar " znaczy po hiszpańsku "pływać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Nadar IP: *.gprs.plus.pl 17.08.08, 21:35 Bardzo ładne imię. Znam jeszcze podobne, o podobnym pochodzeniu (słowiańskie): Namir. Moim zdaniem oba będą pasować do typowo polskich nazwisk. Prawdę powiedziawszy to oba są typami mojego męża na imię dla naszego synka jako kontra dla mojego Witomira. Wszystkie trzy są moimi ulubionymi męskimi imionami o słowiańskim rodowodzie. No może jeszcze Jarowit, ale tu nie podoba mi się zdrobnienie- Jaro, Jarek? Nadar nie musi kojarzyć się z pływaniem, nie każdy zna hiszpański! Prawdą jest,że brzmi egzotycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadar 17.08.08, 21:43 donmari napisała: > Nie. Od razu przywodzi mi skojarzenia z pływaniem, wszak "nadar " > znaczy po hiszpańsku "pływać" to dla mnie akurat byłoby przyjemne skojarzenie imię pierwszy raz słyszę, ale podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Nadar 17.08.08, 22:00 tak, ale akcentowane na ostatnia sylabe, co w moim odczucui zmienia brzmienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Nadar IP: *.oxfd.cable.ntl.com 15.01.09, 00:34 Znow mnie pewnie zlinczuja, ale co tam, powiem. Obawiam sie, ze dziecko z wada wymowy mialoby przerabane. Nadal Nowacki. Namir o wiele ladniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 15.01.09, 00:36 Tak, zlinczują - czy masz zastrzeżenia do wszyściutkich imion zawierających "r", czy tylko do tych mniej znanych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Nadar IP: *.oxfd.cable.ntl.com 15.01.09, 00:58 Zastrzezenia mam tylko wtedy, kiedy mozna przewidziec przykrosci lub trudnosci zwiazane z nieprawidlowa wymowa R. Np. nie mam zastrzezen do Honoraty, Bereniki, Kordiana, Patroklesa, Polikarpa, Ernesta... Czy chocby do Namira. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 15.01.09, 09:53 Gość portalu: mmaupa napisał(a): > Zastrzezenia mam tylko wtedy, kiedy mozna przewidziec przykrosci lub trudnosci > zwiazane z nieprawidlowa wymowa R. A opierasz te przewidywania na głębokiej znajomości fonetyki i foniatrii, czy po prostu na swoim wewnętrznym przeświadczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Nadar IP: 163.1.80.* 15.01.09, 10:52 Na swoim wewnetrznym przeswiadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 15.01.09, 19:31 Gość portalu: mmaupa napisał(a): > Na swoim wewnetrznym przeswiadczeniu. No cóż, w takim razie za wiele nie możemy dyskutować (a w kazdym razie nasze dyskusje będą kompletnie bezpłodne), bo ja się też nie znam na logopedii, fonetyce ani foniatrii, a w takim razie nie pokuszę się o przewidywanie, kiedy i w jakich zestawieniach wymowa litery "r" może stwarzać problemy. To jest naprawdę znacznie bardziej skomplikowana wiedza, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Nadar 16.01.09, 10:43 Nie oczekiwalam dyskusji, szczerze mowiac. Wyrazilam tylko swoja opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Nadar 16.01.09, 14:32 Ja się też nie znam. Jednak rozumiem, że problem może się pojawić, kiedy zastąpiwszy trudne "r" łatwiejszym "l" dziecko zamieni imię na inne popularne słowo. W tym konkretnym przypadku efekt byłby wyjątkowo zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 16.01.09, 16:18 Tyle że równie często "r" jest zastępowane przez "j", a zdarza się, że dziecko od początku pięknie mówi "r". Poza tym problem dotyczy pierwszych kilku lat życia dziecka. Człowiek nie jest przez całe życie kilkulatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Nadar 15.01.09, 10:43 gaudencja napisała: > czy masz zastrzeżenia do wszyściutkich imion > zawierających "r", czy tylko do tych mniej znanych? O ile dobrze rozumiem, chodziło nie o samo R, tylko o słowo powstające po jego wymówieniu jako L. Nadal Nowacki. A miała być jakaś zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Nadar IP: 163.1.80.* 15.01.09, 10:53 Dobrze rozumiesz, Arthurze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 15.01.09, 19:26 a_weasley napisał: > gaudencja napisała: > > > czy masz zastrzeżenia do wszyściutkich imion > > zawierających "r", czy tylko do tych mniej znanych? > > O ile dobrze rozumiem, chodziło nie o samo R, tylko o słowo powstające po jego > wymówieniu jako L. > Nadal Nowacki. A miała być jakaś zmiana? A dlaczego właściwie "r" miałoby być niepoprawnie wymówione jako "l" właśnie? Najczęstszą utrzymującą się w dorosłym życiu wadą wymowy jest "r" francuskie". Poza tym w tym kontekście zupełnie nie rozumiem krytyki Aurory - Aulola nie jest wyrazem pospolitym. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadar 15.01.09, 11:03 poprawne wymawianie "r" można wyćwiczyć w każdym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nadar 15.01.09, 13:59 aneladgam napisała: > poprawne wymawianie "r" można wyćwiczyć w każdym wieku > Oj chyba niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nadar 15.01.09, 19:33 tak przynajmniej twierdzą logopedzi u mnie na uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nadar 16.01.09, 12:47 aneladgam napisała: > tak przynajmniej twierdzą logopedzi u mnie na uczelni > Trudno chyba tak ogólnie powiedzieć. Spotkałam się z osobami, które wymawiają tylko tylnojęzykowe "r", gdyż nie udało mi się wyćwiczyć "r" rolującego. Nie mam podstaw tweirdzić, źe ćwiczyli mało. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nadar 15.01.09, 00:45 minerwamcg napisała: > Imię podobno starosłowiańskie o perskim rodowodzie. Czy wiecie coś > więcej? Przyjaciółka chce tak nazwać syna i... I jak go nazwała? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Nadar 15.01.09, 12:30 Jeszcze nie wiadomo, z Nadara przyjaciółka zrezygnowała, ostatnio wśród ulubionych możliwości jest Iwo. Bardzo by mi się podobało, Z nazwiskiem brzmi oryginalnie i ładnie. Może być też, że problem rozwiąże się w sposób najprostszy z możliwych - Michał syn Michała O ostatecznym wyborze dowiemy się dość szybko, bo synek już się pomału zbiera do wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Nadar IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 14:33 szkoda, bardzo mi sie podoba, a nawet jesli dzieciaka pzezywaliby Radar, to uwazam, ze to bardzo fajne przezwisko dla chlopaka. W porownaniu z Malym, Klucha czy innymi, jakie dzieci potrafia wymyslic pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Jest Julian! 28.02.09, 16:16 Po przerobieniu Feliksa, Iwona, Brunona, Tytusa, Emila i Jerzego przyjaciółka zdecydowała się na Juliana. Oba imiona brzmią razem trochę jąkająco, bo Julian Jan, ale na szczęście i tak używa się ich głównie na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jest Julian! 28.02.09, 16:27 Znacznie bardziej zachowawczo niż Nadar, ale IMO wybór dobry - bez szaleństw, ale też nie z pierwszych miejsc rankingu, imię tradycyjne i osłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Nadar 16.01.09, 14:25 Za bardzo mi się jednak ten Radar narzuca. Dla mnie "na nie". Odpowiedz Link Zgłoś