aire1 04.08.08, 11:25 Wczoraj widziałam w GW, takie imię wymyślili sobie rodzice, dla mnie tragedia, przy tym Nikola spokojnie się obroni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: Majk 04.08.08, 11:28 Hm... a moze Mike albo skrot od Michala? Na mojego mezula rodzice i dziadkowie caly czas mowia Miszka... no tak sie utarlo i juz. Wiem, ze w szkole tez wolali na niego Majki i takoz pisali. W GW rodzice czesto podaja takie pieszczotliwe zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Majk 04.08.08, 11:31 Ale to nie był Mike tylko Majk. Majk Kowalski czy jakoś tam, w tym dziale gdzie publikują zdjęcia noworodków z imieniem i nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Majk 04.08.08, 11:41 Wiem, wiem...ja tez swojego czasu podalam Adaś a nie Adam A widzialam twory typu: "Malutek" albo "Niuńcia", wiec moze i "Majk" to Michael (jesli z polskim nazwiskiem, to moze mama zagraniczna?)...no tak sobie gdybam, zeby na wlasny uzytek wytlumaczyc tego "Majka". No, chyba, ze owy "Majk" jest Polakiem z krwi i kosci, a sasiedzi rodzicow dali swojej latolosli dajmy na to "Brajan" - to Ci od "Majka" chcieli ich po prostu przebic ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Majk 04.08.08, 11:52 Wiesz, myślę że rodzice zagraniczni nie napisaliby Majk tylko Mike, i wtedy bym się nie dziwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Majk 06.08.08, 14:45 W Niemczech funkcjonuje Maik, dla mnie okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Majk 06.08.08, 22:44 w tym klimacie... Jakieś 4 lata temu moja mam po powrocie domu relacjonując przebieg dnia rzuciła info, jak to w rodzina jej bliskiej koleżanki nazwała synka imieniem Majkel. Byłam przekona, że to żart. Wówczas stwierdziłam, że ja w przyszłości nazwę swoją córkę Dżenifer. Po minie jednak załapałam że to nie żart, ale potwierdzony fakt. Dodam tylko, że dziecko ma typowo polskie nazwisko i żadnych korzeni hamerykańskich. Noł koments. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley W Reichu występuje :( 30.09.08, 18:45 Widziałem dopiero co w sklepie z pamiątkami itp. towarami w Sassnitz miseczki z różnymi imionami. Była m.in. Claudia, był Kevin i był, żebym się z tego miejsca nie ruszył, Maik. Czyli Mike fonetycznie zapisany po niemiecku... Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: W Reichu występuje :( 30.09.08, 19:35 Mój niemiecki oblubieniec wybrał się niedawno w odwiedziny do znajomych, którzy maja córeczki-bliźniaczki w wieku przedszkolnym. Wrócił ze zjeżonym włosem, bo gdzieś tam dorwał listę ich grupy przedszkolnej. Żadnego z tych imion nie potrafił przytoczyć, ale mówił, ze koszmar. Córeczki znajomych jako jedyne miały imiona, co do których miał pewność jak to się w ogóle czyta (Hanna i Emilia). Morał z tego taki, ze kewinizm jest przypadłością międzynarodową. A co do Majka w GW, to mam nadzieje, ze rodzice sobie żartowali. Odpowiedz Link Zgłoś