Gość: ala IP: *.bb.sky.com 23.08.08, 13:22 Czy są to imiona babciowate jak Marysia czy Zosia? Czy może ciociowate jak Agnieszka czy Agata i raczej nie modne wśród bobasków? Zastanawiam się bo znam osoby o tych imionach w różnym wieku. Nie wiem do którego "worka" je wrzucić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Beata i Renata 23.08.08, 13:43 Powiedziałabym, że zdecydowanie ciotkowate, znacznie bardziej, niż Agnieszka czy Agata. Aktualną nadawalność w Warszawie właśnie wrzuciłam do wątku z oficjalnymi danymi z Warszawy za 2007. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Beata i Renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 17:17 na pewno ładniejsze niż Oliwia, Nikola, Nadia itd. Należy zauważyć, że te małe dzieci też kiedyś będą dorosłe, będą babciami, matkami, ciotkami, pracownikami i o wiele lepiej nadawać dzieciom właśnie takie normalne imiona jak Beata czy Renata. Babcia Nadia... kiedyś będzie to śmiesznie brzmiało, niestety rodzice chyba myślą, że ich dziecko już zawsze będzie małym, słodziutkim bobaskiem. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Beata i Renata IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 23.08.08, 19:32 No właśnie, może za pare lat to właśnie tego typu imiona bedą oryginalne pośród tych wszystkich Nikol, Oliwek, Weronik, Pol, Julek Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Beata i Renata 23.08.08, 19:38 Może i będą mniej popularne, ale z pewnością jest mnóstwo ładnych, oryginalnych imion, które niekoniecznie są tak ciotkowate, jak Beata, a tym bardziej Renata. Mnie oba wymienione bardzo się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezo Re: Beata i Renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 22:49 A ja mam małą Beatkę i już jest orginalna bo żadnej w jej wieku w pobliżu nie ma. osobiście znam dużo ale po 30. Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: Beata i Renata 30.08.08, 13:16 Osobiscie podoba mi sie imie Beata. Ale oryginalne, to takie, ktorych jest bardzo mala ilosc w narodzie. Niedlugo ludzie beda sobie wmawiac, ze Anna to oryginalne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Beata i Renata IP: *.bb.sky.com 30.08.08, 16:10 Nie sądzisz, że może być oryginalna wśród pewnej grupy wiekowej? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beata i Renata 30.08.08, 16:23 Można mieć imię nietypowe dla pewnej grupy wiekowej, ale też nie nazwałabym go oryginalnym, jeśli po kraju chodzą tłumy imienniczek, tyle że o pokolenie-dwa starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Beata i Renata IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 30.08.08, 18:01 tłumy? hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beata i Renata 30.08.08, 19:01 Tak, tłumy. Beata jest na 27 miejscu wśród imion żeńskich (ponad 270 tys. w Polsce), a Renata - na 37 (188 tys.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Beata i Renata IP: *.dsl.club-internet.fr 01.12.08, 15:16 Racja, ciotkowate. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Beata i Renata 27.08.08, 10:50 Ciotkowate ale nie jak Agata czy Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
wsaq2 Re: Beata i Renata 29.08.08, 09:06 jeżeli już o ciotkowate granica wieku - w tej chwili mają tak mniej więcej 27-33 lata. Podobno wtedy była moda na te imiona, bo były takie piosenki z tekstami "...a na imię miała właśnie Beata...", czy "...za tę noc z Renatą..."nie skomentuję, ale jak pomyślę dlaczego mam na imię jak mam, to złość mnie ogarnia... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Beata i Renata 29.08.08, 09:41 Myślę, że porównywalne do Agnieszki. Mojej pięcioletniej Agnieszce raczej imię w życiu nie przeszkadza, budzi wręcz b. sympatyczne reakcje - więc nie przejmuj się, jeśli rzeczywiście Ci się podobają, to nadawaj śmiało. Są teraz niepopularne, ale znane, więc nie będą budziły wielkiego zdziwienia. A przy tym są w miarę uniwersalne, łatwe do przeczytania/wymówienia w każdym języku. Znaczenie mają piękne. Same zalety Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: Beata i Renata 29.08.08, 14:36 nie podobaja mi sie te imiona, ale nie rozumiem po co wrzucac je do worka? po co szufladkowac? - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 straszna jest ta rymowanka, a imiona 29.08.08, 14:45 nadal są popularne, choc juz nie tak bardzo jak w latach 70-tych i na pocz. 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: straszna jest ta rymowanka, a imiona 29.08.08, 15:46 kamelia04.08.2007 napisała: > nadal są popularne, choc juz nie tak bardzo jak w latach 70-tych i > na pocz. 80-tych. Skąd te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: straszna jest ta rymowanka, a imiona 29.08.08, 22:14 Kamelio, podziel się danymi, podziel! Bo w Warszawie są skrajnie rzadkie, w odróżnieniu od Agnieszki na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Beata i Renata 11.10.08, 21:26 Beata, Renata, Agata - ani ciotkowate, ani babciowe, po prostu pretensjonalne i dla mnie nie za ładne. Maria - sama mam wątpliwość, czy nie jest babciowe... Agnieszka, Zofia - zupełnie zwyczajne imiona - neutralne, "normalne", raczej "młode". Na pewno nie babciowe ani ciotkowate. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Beata i Renata 14.10.08, 15:13 Mam 34l i na imię Renata Jestem zadowolona baaardzo. Zawsze mi się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: Beata i Renata 14.10.08, 18:07 Też mam na imię Renata i wcale a wcale nie czuję się "ciotkowato", za to mam babcię i prababcię Zosię Więc imię nie takie młode. Zresztą o wiele bardziej podobają mi się proste, staropolskie imiona niż te wszystkie Nadie, Liwie czy Nikole. Zresztą: O gustach się nie dyskutuje, jak mówi stare, łacińskie przysłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Beata i Renata 14.10.08, 18:37 zmyrena napisała: > Zresztą: O gustach się nie dyskutuje, jak mówi stare, łacińskie przysłowie. Na tym forum właśnie się dyskutuje i po to ono jest. Dyskutować można, wymieniać poglądy i opinie - ale bez nadziei na zmuszenie innych do polubienia imienia, które im się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Beata i Renata 14.10.08, 20:23 Zalezy z jakiego rocznika jestes. Dla mnie jest to imie z kregu rowiesniczego. Znam 5 Renat, 4 Beaty i wstystkie one maja 27-32 lat. Zadnej Beaty i Renaty w ciotkowym ani w babcinym wieku nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beata i Renata 14.10.08, 20:39 Mówimy o "ciotkowatości" imienia wyłącznie pod kątem nadawania go obecnie dzieciom. Wszystkie Renaty i Beaty, o których piszesz, będą ciotkami dla narodzonych teraz dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Beata i Renata 15.10.08, 08:42 Wszystkie Renaty i beaty ktore znam sa z przedzialu 45-55 lat, natomiast z mojego przedzialu wiekowego - 30 lat - znam tylko jedna beate i zadnej renaty dlatego zdziwilam sie bardzo, że plasujecie to imie wlsnie na 28-32 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Beata i Renata IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 15.10.08, 11:53 Znam Renaty: wiek 19,21, 27, 32, i 60 lat Beaty: 22, 28, 30, 55 i jeszcze Beata Tyszkiewicz, która już ma swój wiek ,bo chyba 70 lat (nie znam jej ) Dlatego właśnie trudno mi powiedzeć,do którego przedziału najbardziej pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Beata i Renata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 14:18 W swoim otoczeniu mam 5 małych Agat w wieku od roku do 8 lat. Mam wrażenie,że Agata jest dość często spotykanym imieniem wśród obecnych pokoleń dzieci. Agnieszki,Beatki,czy Renatki to faktycznie bardzo sporadycznie nadawane obecnie imiona. Znam tylko jedną małą Agnieszkę,małej Beatki,czy Renatki nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia zakochana [...] IP: *.chello.pl 01.12.08, 13:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Beata i Renata 01.12.08, 14:05 Jestem jedną z tych Beat około 30 Imię jakoś nigdy mnie nie zachwycało, ale złe nie jest. Znam kilka imienniczek w zbliżonym wieku oraz około 50, i tylko jedną małą Beatkę Renat jeszcze mniej. A do tych, co uważają, że te imiona są pretensjonalne: proszę zapoznać się z ich historią, zamiast wywodzić od piosenek sprzed kilku dekad. Pretensjonalna to w dobie popularności tych imion była np. Karina. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Beata i Renata 01.12.08, 14:19 Beate, Renate i Agate odbieram jako imie dla mnie rowiesnicze, zawsze jakies byly u mnie w klasie lub w klasach sasiednich. A sama jestem czterDziestoletnia prawie Agnieszka. No, ale statystyki moze faktycznie co innego pokazuja. Wyrazniej moge to ocenic w Niemczech - Agatha - imie spotykane jedynie na cmentarzu (na rowni z Martha). Nieraz zdziwienie budzily mlode polskie studentki o tych wlasnie imionach (zaczepiano mnie o to kilka razy, stad wiem). Chyba pisalam o tym. Beate i Renate natomiast znam z zycia i mediow jako panie obecnie w przedziale 50-60 lat (wiec...ciotkowe na granicy babci ?). Ani zadnej mlodszej ani starszej. Odpowiedz Link Zgłoś