Dodaj do ulubionych

Gardło a ciąża

11.10.02, 07:17
Staram się o dziecko, nie wiem czy jestem w ciąży a teraz nie wiem co mam
robić. Wczoraj zaczęło boleć mnie gardło. Czym się leczyć, żeby nie
zaszkodzić? Czy taka infekcja jest groźna dla ewentualnej ciąży? CZy mogę
ssać septolete?
Obserwuj wątek
    • kerstin Re: Gardło a ciąża 11.10.02, 09:22
      Myślę, że nie powinnaś się za bardzo przejmować lekką infekcją. Zdarza się ona
      prawie każdej przyszłej mamie przynajmniej raz w czasie oczekiwania na
      malenstwo (a o takiej porze roku jest praktycznie nie do uniknięcia). Nam
      wlasnie zaczal sie 6 tydzien smile i tez niestety chorujemy sad Biore Monovitan
      (nowa nazwa wit.C) - 3x1, rutinoscorbin - 3x1-2, Calcium - 2x1 i w celu
      wzmocnienia obronnosci organizmu Citrosept (10 kropli x3). Na ból gardła
      polecam homeopatyczne tabletki o wdzięcznej nazwie Homeogene 9 i płukanie wodą
      z solą. Oprócz tego możesz wypróbować babcine sposoby - syrop z cebuli,
      czosnek, herbate z miodem i cytryna oraz dostarczenie organizowi wit. C w
      naturalnej postaci - poprzez jedzenie grejpfrutów, pomarańczy, kiwi czy
      cytrynek. Wystrzegaj się jednaj soku z malin! - co prawda jest niezwykle
      pomony, ale nie powinno się go podawać ciężarnym, gdyż ma właściwości podobne
      do polopiryny.
      Jeśli będziesz miała wysoką temperaturę, możesz zażyć apap w syropie,
      przeznaczony dla maleńkich dzieci - na pewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiamy serdecznie, zdrówka życzymy, no i oczywiście mocno trzymamay
      kciuki, żeby to było właśnie TO! smile
      kerstin i Maleństwo
      • apolka Re: Gardło a ciąża 11.10.02, 09:38
        Strasznie Ci dziękuję, mam jeszcze jedno pyt. Kiedyś spotkałam się z opinią, że
        najważniejszy jest trzeci i piąty dzień, czy to prawda? Jeśli się udało to
        teraz jest u mnie 5..., Brałam juz septolete, pije jeżówkę, czy mogłam
        zaszkodzić?
        • kerstin Re: Gardło a ciąża 11.10.02, 09:52
          Niestety, na pierwsze pytanie nie potrafie Ci odpowiedzieć sad
          Co do Septolete i jeżówki - tak małe dawki nie mogą zaszkodzić. Wiadomo, że
          trzeba teraz bardzo uważać na to, co się je i nie można przyjmować żadnego
          leku bez konsultacji z lekarzem, ale kilkukrotne zażycie tego typu
          medykamentów na pewno do niczego złego nie doprowadzi. Nie zadręczaj się więc
          niepotrzebnie, tylko wyślij czym prędzej partnera do najbliższego warzywniaka
          po cebule, czosnek i cytrusy! smile
    • monika.antepowicz Re: Gardło a ciąża 11.10.02, 11:57
      Ja zalecałabym po prostu płukanie gardzła sola i rutinascorbin, poleżenie w
      domu i wygrzanie sie Mam nadzieję,że jest to po prostu przeziebienie, a nie
      jakaś infekcja wirusowa.
    • apolka Re: Gardło a ciąża 11.10.02, 13:16
      Jak się upewnić czy to przeziębienie czy wirus? Gardło boli nmie z jednej
      strony znacznie bardziej, katar też jest raczej "jednostronny", głowa mnie nie
      boli, nie łamie mnie w kościach, mam chyba lekką temperaturę... ale czy to
      wystarczy aby wykluczyć przeziębienie? CZy w przypadku wirusa może dojść do
      uszkodzenia płodu?
      Proszę, odpowiedzcie.
      • kerstin Re: Gardło a ciąża 12.10.02, 10:56
        Hej Apolka!

Oto co udało mi się znaleźć na temat wirusa grypy (bo o tej porze roku to ona
        nam właśnie najbardziej zagraża).

Choroba rozpoczyna się nagle z dreszczami i wysoką gorączką, następnie pojawia
        się ostry nieżyt błony śluzowej nosa i gardła, kaszel oraz zapalenie spojówek.
        Gardło jest zaczerwienione, ale bez ropnej wydzieliny. Objawom tym towarzyszy
        uczucie osłabienia i ogólnego rozbicia, ból głowy oraz bóle kostno-stawowo-
        mięśniowe. Przebieg choroby zależny jest od zjadliwości wirusa, a także od
        wieku chorego oraz od obciążenia organizmu innymi przewlekłymi chorobami. W
        niepowikłanej grypie ostre objawy choroby utrzymują się przez 2-3 dni po czym
        stopniowo ustępują. Gorączka może utrzymywać się do 5 dni. Często dochodzi do
        zalegania wydzieliny w drogach oddechowych i utrudnienia odksztuszania.
        Zmęczenie, osłabienie i nadmierna potliwość utrzymują się ok. tygodnia.

Z opisanych przez Ciebie objawów nie wynika, by było to coś poważnego. Ja z
        podobnym przeziębeniem walczę od poniedziałku i niestety nadal pobolewa mnie
        głowa, gardło i mam niewysoką temperaturę. Ale usilnie pracuję nad pozbyciem
        się tego paskudztwa wink Głowa do góry, grunt to nie poddawać się i nie wpadać w
        przerażenie smile

Podrawiam i udanej walki z przeziębieniem życzę smile\
        k.

• apolka Re: Gardło a ciąża 13.10.02, 15:32
          Kerstin, jesteś kochana!
          Dzwoniłam do swojej ginekolog, zaleciła przyjmowanie oscillococcinum (po
          rozpuszczeniu w małej ilości wody) oraz sól emską (żeby choroba "nie poszła na
          oskrzela"), poza tym płuczę gardło roztworem soli (3* dziennie, uczciwie 10
          minut, chociaż tego nieznoszę), pakuję w siebie miód i czosnek... i chyba to
          pomaga bo dziś czuję się już lepiej, za to mam straszny katar. Piszę o tym,
          ponieważ większość z nas jest bezbronna wobec takich nagłych przeziębień i może
          ten wątek jeszcze komuś posłuży. Jestem "kobietą pracującą", same dojazdy do
          pracy (komunikacja miejska) bardzo podnoszą prawdopodobieństwo zachorowań... .
          Nie wiem, czy jestem w ciąży, czy byłabym, gdyby nie "to", staram się tym nie
          martwić chociaż mam wiele lęków (zetknęłam się ze "smutnymi" ciążami całkiem
          niedawno i to mnie prześladuje).
          Cieszę się, że po raz kolejny znalazł sie na tym forum ktoś, kto napisał kilka
          słów do panikary i podtrzymał ją na duchu. To bardzo mi pomogło.
          Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka