grazynka13 07.10.03, 16:11 Spodziewamy sie drugiego dziecka. I nurtuje mnie pewien problem, ciekawa jestem, czy tez o tym mysleliscie: czy imiona rodzeństwa muszą byc "z jednej serii"? Np. Zosia i Basia (obydwa tradycyjne), a nie Zosia i Weronika, albo Staś i Jaś, a nie Staś i Adrian? Grazka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusia029 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 07.10.03, 19:06 U mnie akurat pasują końcówkąlga i Inga. Uważam jedanak, ze nie musza ani podobnie brzmiec, ani być jak to piszesz z tej samej serii. Chociaz mam znajomych gdzie zarówno ich imiona jak i dzieci oraz nazwisko zaczyna się na literę "M". Mama Oleńki i Inusi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 07.10.03, 22:08 Moim zdaniem dajesz takie imię jakie ci się podoba. Jeżeli do siebie pasują to OK , ale jeżeli nie - trudno. Ważne ,że podobają się rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 09.10.03, 10:13 Jestem takiego samego zdania jak Ariana. Jesli będą pasowały to dobrze, jesli nie to też dobrze. Najważniejsze,aby Wam sie podobały. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 09.10.03, 22:08 Czesc ! To jest szeroki temat. Niektorzy ludzie uwazaja ,ze imiona ktore do siebie pasuja to np.Karol i Karolina ,Kamil i Kamila. Inni ludzie mysla ,ze imiona o tych samych literach poczatkowych do siebie pasuja. Wiec trudno tu trafic w gust ludzki.Ja jestem zdania ,ze powinny ladnie brzmiec i nie gryzc sie .Np. nie wyobrazam sobie teraz nazwac dziecka Stas albo Jas ,bo to calkiem nie pasowaloby do moich synow .Ja wybierajac imie nie przykladalam do tego zbyt duzej uwagi ,ale mysle ze troszke powinny pasowac do siebie obojetnie jak ktos to rozumie .Najwazniejsze ,ze nam sie podobaja i nie krzywdza naszych dzieci. Pozdrowionka Ola Odpowiedz Link Zgłoś
beba3 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 18.10.03, 23:22 Starsza core nazwalismy Jagoda i trudno nam bylo znalezc "pasujace" imie dla drugiej. Propozycje ktore pamietam od strony rodziny i znajomych: Jezyna, Malina, Alina i Oliwia. To te "pasujace" i jeszcze kilka po babkach i prababkach.... oraz po osobach "ktore byly szczesliwe w zyciu" (dzieki imieniu?).Koszmar! Myslelismy o Alicji ale stanelo na..... Patrycji. Mamy wiec Jagode i Patrycje, Goge i Pysie. I jestesmy zadowoleni! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Jagoda 19.01.04, 19:48 beba3 napisała: > Starsza core nazwalismy Jagoda i trudno nam bylo znalezc "pasujace" imie dla > drugiej. Propozycje ktore pamietam od strony rodziny i znajomych: Jezyna, > Malina, ha ha, dobre znam kobietę, która ma córki Milena i Jagoda (na starszą Milenę wszyscy wołali Malina i stąd jej siostrzyczce dali na imię Jagoda) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 20.10.03, 11:58 grazynka13 napisała: > Spodziewamy sie drugiego dziecka. I nurtuje mnie pewien problem, ciekawa > jestem, czy tez o tym mysleliscie: czy imiona rodzeństwa muszą byc "z jednej > serii"? Np. Zosia i Basia (obydwa tradycyjne), a nie Zosia i Weronika, albo > Staś i Jaś, a nie Staś i Adrian? > Grazka akurat zestaw Zosia i Wronika to też obydwa tradycyjne nie wiem, czy powinny, na swoje potrzeby uważam, że tak, to niekoniecznie muszą być z jednej serii ale nie chcę dawać imion zupełnie z innych bajek, typu Zosia i Partycja na przykład, albo ten Staś i Adrian dlatego brat Maksa to pewnie Ksawery będzie (bo Franciszek jakos opory napotyka) a siostra Zofia, i tak sobie w Habsburgach zostaniemy tematycznie Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: do aluc 20.10.03, 15:05 Jesli po Habsburgach to ja bym proponowała Rudolf Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: do aluc 20.10.03, 21:51 Co to za róznica czy imiona będą do siebie pasowały. Ważne, żeby wam się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: do aluc 21.10.03, 10:34 cysia.b napisała: > Jesli po Habsburgach to ja bym proponowała Rudolf > Pozdrawiam > Cysia > Rudolf niestety niezbyt szczęśliwe imię Franz Josef byłby lepszy )) Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: do aluc 21.10.03, 13:32 To prawda, ale za to ładne. Franciszek też może być Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 22.10.03, 08:58 Moja przyjaciółka urodziła bliźniaczki i, żeby było sprawiedliwie, ona wymyśliła imię dla jednego dziecka a on dla drugiego. No i mają Marysię i Oliwię. I nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz975 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 12:40 Ja z mężem mamy imiona na literę "a" - Anna i Artur. Nasz synek ma na imię Grześ i wcale nie chcieliśmy dawać naszemu drugiemu dziecku imienia też na literkę "g". Ale samo jakoś wyszło, że podoba nam się Gabrysia. Więc będzie Grześ i Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 16:35 Uwazam ze nie koniecznie musza do siebie pasowac, czasami wrecz przeciwnie. Znam rodzenstwa Jas i Malgosia, Jacek i Agatka...od razu wiec nasuwaja sie skojarzenia.W rodzinie mam rodzenstwo o imionach Wesley, Anna , Daria, Diana. Kazde na inna "melodie" no ale to glownie wybor rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 19:10 Ja znam brata i siotre, ktorzy mimo iz nie sa blizniakami, nosza imiona Patrycja i Patryk. Uwazam, ze imiona moga do siebie nie pasowac, poniewaz, komus moze odpowiadac imie Marysia, a komu innemu Oliwia przypadnie do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
agga_ma Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 06.12.03, 14:21 Ja mam na imie Agnieszka a moje rodzenstwo to Sylwia i Michal nie wiem czy pasuja czy nie ale so Ok Siostra meza prowadzi dynastie na "J" Jacek i Jolanta - rodzice Jakub i Juliusz - synowie my z mezem mamy imiona na "A" ale nasz synek bedzie Dawid pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś