Dodaj do ulubionych

Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac?

07.10.03, 16:11
Spodziewamy sie drugiego dziecka. I nurtuje mnie pewien problem, ciekawa
jestem, czy tez o tym mysleliscie: czy imiona rodzeństwa muszą byc "z jednej
serii"? Np. Zosia i Basia (obydwa tradycyjne), a nie Zosia i Weronika, albo
Staś i Jaś, a nie Staś i Adrian?
Grazka
Obserwuj wątek
    • agusia029 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 07.10.03, 19:06
      U mnie akurat pasują końcówkąsurprisedlga i Inga. Uważam jedanak, ze nie musza ani
      podobnie brzmiec, ani być jak to piszesz z tej samej serii. Chociaz mam
      znajomych gdzie zarówno ich imiona jak i dzieci oraz nazwisko zaczyna się na
      literę "M".
      Mama Oleńki i Inusi.
    • ariana1 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 07.10.03, 22:08
      Moim zdaniem dajesz takie imię jakie ci się podoba. Jeżeli do siebie pasują to
      OK , ale jeżeli nie - trudno. Ważne ,że podobają się rodzicom.
    • madziarek_edziecko Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 09.10.03, 10:13
      Jestem takiego samego zdania jak Ariana. Jesli będą pasowały to dobrze, jesli
      nie to też dobrze. Najważniejsze,aby Wam sie podobały.
      Pozdrawiam
      Madzia
      • itsola Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 09.10.03, 22:08
        Czesc !
        To jest szeroki temat. Niektorzy ludzie uwazaja ,ze imiona ktore do siebie
        pasuja to np.Karol i Karolina ,Kamil i Kamila. Inni ludzie mysla ,ze imiona o
        tych samych literach poczatkowych do siebie pasuja. Wiec trudno tu trafic w
        gust ludzki.Ja jestem zdania ,ze powinny ladnie brzmiec i nie gryzc sie .Np.
        nie wyobrazam sobie teraz nazwac dziecka Stas albo Jas ,bo to calkiem nie
        pasowaloby do moich synow .Ja wybierajac imie nie przykladalam do tego zbyt
        duzej uwagi ,ale mysle ze troszke powinny pasowac do siebie obojetnie jak ktos
        to rozumie .Najwazniejsze ,ze nam sie podobaja i nie krzywdza naszych dzieci.
        Pozdrowionka Ola
        • beba3 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 18.10.03, 23:22
          Starsza core nazwalismy Jagoda i trudno nam bylo znalezc "pasujace" imie dla
          drugiej. Propozycje ktore pamietam od strony rodziny i znajomych: Jezyna,
          Malina, Alina i Oliwia. To te "pasujace" i jeszcze kilka po babkach i
          prababkach.... oraz po osobach "ktore byly szczesliwe w zyciu" (dzieki
          imieniu?).Koszmar! Myslelismy o Alicji ale stanelo na..... Patrycji. Mamy wiec
          Jagode i Patrycje, Goge i Pysie. I jestesmy zadowoleni!
          • jo_asia Jagoda 19.01.04, 19:48
            beba3 napisała:
            > Starsza core nazwalismy Jagoda i trudno nam bylo znalezc "pasujace" imie dla
            > drugiej. Propozycje ktore pamietam od strony rodziny i znajomych: Jezyna,
            > Malina,

ha ha, dobre wink
            znam kobietę, która ma córki Milena i Jagoda
            (na starszą Milenę wszyscy wołali Malina i stąd jej siostrzyczce dali na imię
            Jagoda)

• aluc Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 20.10.03, 11:58
      grazynka13 napisała:

> Spodziewamy sie drugiego dziecka. I nurtuje mnie pewien problem, ciekawa
      > jestem, czy tez o tym mysleliscie: czy imiona rodzeństwa muszą byc "z jednej
      > serii"? Np. Zosia i Basia (obydwa tradycyjne), a nie Zosia i Weronika, albo
      > Staś i Jaś, a nie Staś i Adrian?
      > Grazka

akurat zestaw Zosia i Wronika to też obydwa tradycyjne smile

nie wiem, czy powinny, na swoje potrzeby uważam, że tak, to niekoniecznie muszą
      być z jednej serii ale nie chcę dawać imion zupełnie z innych bajek, typu Zosia
      i Partycja na przykład, albo ten Staś i Adrian

dlatego brat Maksa to pewnie Ksawery będzie (bo Franciszek jakos opory
      napotyka) a siostra Zofia, i tak sobie w Habsburgach zostaniemy tematycznie wink
      • cysia.b Re: do aluc 20.10.03, 15:05
        Jesli po Habsburgach to ja bym proponowała Rudolfsmile
        Pozdrawiam
        Cysia

• lili111 Re: do aluc 20.10.03, 21:51
          Co to za róznica czy imiona będą do siebie pasowały. Ważne, żeby wam się
          podobały.
        • aluc Re: do aluc 21.10.03, 10:34
          cysia.b napisała:

> Jesli po Habsburgach to ja bym proponowała Rudolfsmile
          > Pozdrawiam
          > Cysia
          >
          Rudolf niestety niezbyt szczęśliwe imię wink Franz Josef byłby lepszy smile))
          • cysia.b Re: do aluc 21.10.03, 13:32
            To prawda, ale za to ładne.
            Franciszek też może być
            Pozdrawiam
            Cysia

• marcsi Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 22.10.03, 08:58
      Moja przyjaciółka urodziła bliźniaczki i, żeby było sprawiedliwie, ona
      wymyśliła imię dla jednego dziecka a on dla drugiego. No i mają Marysię i
      Oliwię. I nikomu to nie przeszkadza.
    • grzegorz975 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 12:40
      Ja z mężem mamy imiona na literę "a" - Anna i Artur. Nasz synek ma na imię
      Grześ i wcale nie chcieliśmy dawać naszemu drugiemu dziecku imienia też na
      literkę "g". Ale samo jakoś wyszło, że podoba nam się Gabrysia. Więc będzie
      Grześ i Gabrysia
    • tradycja1 Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 16:35
      Uwazam ze nie koniecznie musza do siebie pasowac, czasami wrecz przeciwnie.
      Znam rodzenstwa Jas i Malgosia, Jacek i Agatka...od razu wiec nasuwaja sie
      skojarzenia.W rodzinie mam rodzenstwo o imionach Wesley, Anna , Daria, Diana.
      Kazde na inna "melodie" no ale to glownie wybor rodzicow.
    • szczekuszka Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 30.11.03, 19:10
      Ja znam brata i siotre, ktorzy mimo iz nie sa blizniakami, nosza imiona
      Patrycja i Patryk. Uwazam, ze imiona moga do siebie nie pasowac, poniewaz,
      komus moze odpowiadac imie Marysia, a komu innemu Oliwia przypadnie do gustu.

• agga_ma Re: Czy imiona rodzenstwa musza do siebie pasowac 06.12.03, 14:21
        Ja mam na imie Agnieszka a moje rodzenstwo to Sylwia i Michal nie wiem czy
        pasuja czy nie ale so Ok
        Siostra meza prowadzi dynastie na "J"
        Jacek i Jolanta - rodzice
        Jakub i Juliusz - synowie
        my z mezem mamy imiona na "A" ale nasz synek bedzie Dawid smile
        pozdrawiam Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.