l.e.a 30.08.08, 16:43 Hej jeszcze duużo czasu mam do rozwiązania ale wybór imienia to bardzo fajna sprawa. Imię dla dziecka wybieramy wspólnie z mężem no i co do dziewczynki chciałabym imię po mojej babci Anna w grę wchodzi jeszcze Rozarka albo Marianna, a co do chłopca Ondrasz. Jestem czeszką i myślimy o czeskim imieniu które dobrze brzmialo by w Czechach i w Polsce. Imiona które wymieniłam sa łatwe w wymowie dla rodziny czeskij i polskiej. Jak podoba Wam dsie Ondra ? Ondraszek ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Ondrasz 30.08.08, 17:58 Jestem za! Swietne imię dla małego rozbójnika A dla dziewczynki z Twoich pomysłów najbardziej podobają mi się Marianna i Anna. Zasadniczo wydaje mi się, że każde czeskie imię jest łatwe w wymowie dla Polaka i vice versa, więc możecie "zaszaleć" Słowo maniakalnej wielbicielki czeskich vecernicków! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ondrasz 30.08.08, 19:02 U kogoś, kto ma powód, by nadawać imiona czeskie, Ondraszek podoba mi się bardzo! Dla dziewczynki zaś - Rozalka lub Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Ondrasz 30.08.08, 22:53 Ale to jest pełna forma imienia? Bo jeżeli tak, to w PL to będzie brzmiało jak zdrobnienie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Ondrasz 31.08.08, 08:03 Tak pełne brzmienie to Ondrasz - zdrobnienie to Ondra, Ondraszek. Zresztą mi zdrobnienia nie przeszkadzają, moje nie da się zdrobnić i swojego imienia jako dziecko nienawidziłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aatam Rozarka IP: *.echostar.pl 31.08.08, 10:25 hey, fajny ten Ondrasz. ale Rozarka oby nie miala wad wymowy, bo jesli bedzie miala Tuskowe r to w zyciu nie wytlumaczy, jak ma na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rozarka 31.08.08, 10:54 Mój syn Andrzej, ale szwagier na niego Ondrasz mówi - więc jestem osłuchana Podoba mi się podobnie jak polska wersja tego imienia. Zresztą To imie chyba we wszystkich językach ma ładne brzmienie. Przynajmniej w tych, które kojarzę (czeski, rosyjski, angielski). Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozarka 31.08.08, 13:40 Gość portalu: aatam napisał(a): > ale Rozarka oby nie miala wad wymowy, bo jesli bedzie miala Tuskowe r to w zyci > u > nie wytlumaczy, jak ma na imie. Rozarkę bym wykluczyła, i tak wszyscy jej będą tłumaczyć, że jest Rozalką (tak, jak ja pred chwilą). Poza tym Rozarka MSZ nie będzie się podobać, to drugie "r" i powstały dzięki niemu formant -arka czyni ją równie prozaiczną, jak bieliźniarka, straganiarka, kwiaciarka, betoniarka, glebogryzarka itd. -arka jest zarezerwowana dla osób bądź przedmiotów wykonujących pewne czyności. Rozarka to IMO taka straganiarka pracująca przy straganie z różami, nie jakaś tam niewyspecjalizowana kwiaciarka. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Rozarka 31.08.08, 15:30 Mimo wszystko postawię chyba na Rozarkę, no chyba,że uda mi się przekonać męża do Anny na tym imieniu bardzo mi zależy. Mamy zamiar wyjechać do Czech i tam imię Rozarka jest jak najbardziej "normalnym" imieniem Poza tym w Polsce jest Rozalka i też brzmi wg mnie bardzo ładnie, dwie literki ma również Robert, Norbert i nikogo to nie dziwi. Ale tak jak wspomniałam do rozwiązania dużo czasu i być może, jeszcze 10x zmienię zdanie Tak dla umilena dnia, podaję Wam linka do fajnej piosenki, w której główną bohaterką jest Rozarka ) pl.youtube.com/watch?v=2YbUaEnkpOc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Rozarka 31.08.08, 15:55 Ee, wiecie co, w sumie tak się zastanawiałam i namyślałam i Rozarka jest ok, skoro tato jest Czechem... Nie widzę problemu Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Rozarka 31.08.08, 15:59 hehe nie, nie tato jest Polakiem, ja jestem czeszką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rozarka 31.08.08, 19:01 To Twój wybór oczywiście, ale w moim odczuciu językowym Rozarka jest właśnie jednym z takich imion/słów, w których uwidacznia się obcość jęz. czeskiego i polskiego i vice versa, podczas gdy taki Ondrasz jest imieniem nieźle oswojonym i "przyjaźnie" brzmiącym. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Rozarka 31.08.08, 19:06 W Polsce Rozarka będzie brzmiała jak Kornerka - tak na małą Kornelkę mówi znajoma jej rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasjer Re: Ondrasz IP: 83.20.247.* 31.08.08, 21:39 Lea! No czego to ja się tu dowiaduję? Chcecie wyjechać do Czech!? Stawiam na Annę, moja babcia też miała tak na imię. Wszystkie Anny jakie znam, to wyjątkowe Kobiety, a na Rozarkę pewnie wszyscy i tak będą wołać Rózia. Ondrasz - imię które przykuwa uwagę - być może przez egzotyczne brzmienie. Mi się spodobało, a kobietom spodoba się pewnie jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ondrasz 01.09.08, 13:22 Ondrasz jest fajny. W Polsce mamy Rozalię, a Rozalka to tylko zdrobnienie. Rozarka to pełna forma imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rozarka 01.09.08, 14:52 l.e.a napisała: > Tak, to pełna forma imienia w Czechach. > Ok, dzięki za info. Brzmi dla Polaka troszkę jak zdrobnienie Rozarii. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ondrasz 01.09.08, 15:51 Jan, zdrabniany do Honza - jak dla mnie rewelka)) Odpowiedz Link Zgłoś