ileczka76 17.09.08, 12:12 Słuchajcie, czy istnieje samodzielne imię MILA??? nie jako skrót od Mileny, tylko właśnie MILA??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Mila 17.09.08, 12:15 A wyszukiwarka forumowa czym Ci zawiniła, że ją bojkotujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Mila 17.09.08, 17:23 ileczka76 napisała: > Słuchajcie, istnieje samodzielne imię MILA??? > nie jako skrót od Mileny, tylko właśnie MILA??? Istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mila 17.09.08, 19:12 Jako samodzielne imię w Polsce? Mila to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mila 17.09.08, 19:34 Czyżbyś nazwała corkę Leną zamiast Mileną i teraz chcesz naprawić ten błąd, nazywając drugą córkę pierwszą połową tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Mila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 20:39 Spotkałam się z zarejestrowaniem imienia Mila, córeczce znajomych. O ile pamiętam, nie było specjalnych kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mila 17.09.08, 21:40 To dziwne, bo opinia Rady Języka Polskiego o Mili jest negatywna. Jest to zarówno zdrobnienie, jak i rzeczownik pospolity (mila morska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Mila IP: *.as.kn.pl 18.09.08, 00:15 Ja tez spotkalam sie z Milą jako osobnym imieniem. Figuruje nawet w statystykach Bartka Górnego. Postrzegam to podobnie, jak w sytuacji gdy ktoś nazywa się oficjalnie np. Magda, zamiast Magdalena (mi.n. Magda Umer). A zdrobnienie Mila jest bardzo uniwersalne (jak Bartek dla Bartlomieja i Bartosza, a czasem po prostu Bartek), bo może byc i od Mileny i od Emilii, a nawet, choć to chyba rzadko praktykowane od Kamili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Mila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 09:40 osobiście znam małą Milkęrodzicie nie mieli absolutnie żadnych problemów i nikt nie mówił,że to skrót! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Mila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 09:46 dodam,iż można by powiedzieć o wielu imionach,że to skróty np. Tola ,Pola,Mia,Ida,Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska Re: Mila IP: *.iopan.gda.pl 18.09.08, 09:55 I chyba się przyjmuje! Już słyszałam dwu- czy trzykrotnie u małych dziewczynek. Nawet się pytałam czy to od Mileny i usłyszałam, że nie; funkcjonuje jako odrębne imię. Mi się nawet podoba. Pasuje zarówno do maleństwa (Milka, Milusia, Mileńka), jak i do osoby dorosłej ("Pani Milu, proszę podpisać dokument" ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mila 19.09.08, 16:09 Gość portalu: Iryska napisał(a): > Ja tez spotkalam sie z Milą jako osobnym imieniem. Figuruje nawet w statystykac > h > Bartka Górnego. To o niczym nie swiadczy. W statystykach Bartka Górnego figurują również Żyraf i Myszon, ktorzy nigdy nie zostali zarejestrowani. Rodzice moga podać fotografowi w szpitalu zamiast imienia nawet Słońce Narodów i nie jest to zabronione. Postrzegam to podobnie, jak w sytuacji gdy ktoś nazywa się > oficjalnie np. Magda, zamiast Magdalena (mi.n. Magda Umer). Magda Umer ma na imię Małgorzata. pl.wikipedia.org/wiki/Magda_Umer Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Mila 18.09.08, 10:57 Mila, to zrobnienie od Emilii (mój dziadek tak na babcie wołał). Milenę pewnie tez tak mozna zdrabniac. Mila, jako samodzielne imie - nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Mila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 13:58 Olianko a czy Ida nie jest zdrobnieniem Idalii? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mila 18.09.08, 14:53 Gość portalu: Marlena napisał(a): > Olianko a czy Ida nie jest zdrobnieniem Idalii? Odpowiem za Oliankę, nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mila 19.09.08, 16:10 Jak ktoś chce tak zdrobnić Idalię, nie ma przeszkód, ale pochodzenie Idy jest zupełnie inne, niż Idalii. Odpowiedz Link Zgłoś