Gość: ala IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 04.10.08, 16:58 Znajomi mojej znajomej zamierzają tak nazwać swoje dziecko. Czy to przejdzie w urzędzie? Mam wątpliwości czy już można tego typu imiona nadawać bez problemów. Dodam, że oboje są narodowości polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga_lapagos Re: Riana lub Rania 04.10.08, 17:29 Rania bardzo ladnie, jak krolowa Jordanii - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Riana lub Rania 04.10.08, 21:41 Rania powinna przejsć, jako spolszczenie arabskiego imienia. Rianę bym odradzała - czy chcą to imię wymawiać po polsku, jak Dianę albo pianę? Tzn. ma to być, jak rozumiem, odpowiednik tego lub tego imienia - w drugim przypadku lepszym spolszczeniem byłaby Rigantona. Czy też wymawiać ją będą jako Rajanę? Jeśli to ostatnie, bezpieczniejsza byłaby próba rejestracji córki jako Rajany - to też powinno przejść, jako spolszczenie czysto irlandzkiego imienia, bez polskich odpowiedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Riana lub Rania IP: *.cable.ubr03.bath.blueyonder.co.uk 06.10.08, 16:53 Okazuje się, że rodzice mają znajomą w urzędzie więc nie bedą mieć problemów. gaudencja napisała: > Rania powinna przejsć, jako spolszczenie arabskiego imienia. Rianę > bym odradzała - czy chcą to imię wymawiać po polsku, jak Dianę albo > pianę? tak, tak chcą wymawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Riana lub Rania 07.10.08, 21:41 Rania mi się calkiem podoba, chociaż raczej u arabskiego dziecka... Riana kojarzy mi się tolkienowsko (Silmarillion) i b. podoba, ale raczej dla kota/złotej rybki/chomika niż dla dziecka. Konserwatystka ze mnie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 07.10.08, 21:52 Gość portalu: ala napisał(a): > Okazuje się, że rodzice mają znajomą w urzędzie więc nie bedą > mieć problemów. Ja też pracuję w urzędzie i mam trochę znajomych, ale nie załatwiłabym nic nikomu po znajomości poza przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Riana lub Rania IP: *.as.kn.pl 19.10.08, 19:39 Riana to chyba spolszczona wersja imienia na temat piosenkarki Rhiany? Riahny? nie wiem pisze sie jej imie. Odpowiedz Link Zgłoś
pattymatheson Re: Riana lub Rania 26.10.08, 00:13 Riana to bardzo ładne imię, tym bardziej, że Rhiannon to jeden z moich stałych pseudonimów Kojarzy się jednak nieco z postaciami z powieści fantasy (jedna z moich pierwszych postaci rpg miała na imię Naria). Rania jest dla mnie dość nijakie. Odpowiedz Link Zgłoś