Gość: fan nicka cavea Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.emea.fedex.com 23.10.08, 14:30 witam Pania, a moze tatus wnuka jest po prostu fanem Nicka Cave`a? Ostatnia plyta Cave`a nosi tytul Dig!!! Lazarus, Dig!!! co oznacza ni mniej ni wiecej jak: kop, Lazarzu, kop!!! i refren: wkop sie z powrotem do tej dziury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izazdo taki oto efekt przynosi IP: 83.238.100.* 23.10.08, 14:37 wyciagniecie topiku na glowna strone gazety murowany sposob na polozenie tematu Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Dzwoń czym prędzej do Ojca Dyrektora ... 23.10.08, 14:39 ... niechaj interweniuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia44 Re: Dzwoń czym prędzej do Ojca Dyrektora ... IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 15:02 nie interesuje mnie radio maryja i te sprawy. Mam 44lata, wiec jestem jeszcze całkiem "młoda" a nie jakas zacofana. Ja młodym niczego nie sugerowalam ani nie mowilam złego o tym imieniu. Córce powiedzialam na osobnosci czy dobrze sie zastanowili i tyle, nie chce ich urazic ale mam prawo miec emocje i własnie z wami sie dziele. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxxx Re: Dzwoń czym prędzej do Ojca Dyrektora ... 23.10.08, 15:17 Mój post miał być ironiczny Skoro powiedziałaś córce co o tym myślisz to nie wiem czemu ciągnąć ten temat. Decyzja należy do nich i cokolwiek zrobią to będzie ich decyzja bo to ONI są odpowiedzialni za to dziecko a nie babcia .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia44 oczywiscie IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 15:41 oni sa odpowiedzialni, tylko jak cokolwiek sie dzieje z dzieckiem, gdy nagle mlodej parze zachce sie gdzies wyjechac to dzwonia do babc, i wtedy to one sa wazne, potrzebne, a jak cokolwiek sugeruja, radza to zaraz jest ze sie wtrącaja... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Dzwoń czym prędzej do Ojca Dyrektora ... 23.10.08, 15:26 Nie martw sie. Najwyzej dziecko sobie zmieni imie po osiemnastce. Odpowiedz Link Zgłoś
reaga szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 15:14 reakcja, wg mnie, nazbyt emocjonalna - rozumiem, że wnuk, rozumiem, że troska, ale... kiedy moj syn mial otrzymac imię CYRYL , byly podobne 'głosy rozsadku' /bo Kirył, bo rosyjskie, bo ja zdrobnić, bo..., bo.../ CYRYL zostal CYRYLEM i nigdy, ani jednego razu nie było, by przydarzyla sie z tego powodu jakas przykrosc , raczej przeciwnie tak wiec moze nie trzeba az tak bardzo przezywać, a raczej w myslach oswajac sie z imieniem i cieszyc z dzieciaczka dla niego samego, a nie zaprzatac sobie glowe imieniem? pewnie kochany bedzie rownie mocno, czy bedzie adamem, łazarzem, denisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia44 Re: szok, zdruzgotanie ?? IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 15:23 jest róznica miedzy Cyrylem a Łazarzem. Dzieci nie kojarza Cyryla z niczym negatywnym czy przesmiewczym a Łazarza niestety tak. Nie chce poprostu, zeby mój Wnuk wstydził sie przedstawiac, a tak pewnie bedzie. Wszedzie w urzedach, sadach gdziekolwiek gdzie bedzie widnialo jego imie ludzie beda sie usmiechac, nie koniecznie przyjaznie. Dziwie sie im przedewszystkim dlatego ze ziec nie utrzymuje juz kontaktu z rodziną i tak naprawde nie jest zobowiazany do nadatnia "takiego" imienia. Ehhhh Bedzie jak zechca, jednak, powinni pomyslec o reakcji otoczenia na to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 15:36 Imie to jedno, ale zgodnie z żydowskim obyczajem dziecko zostanie brutalnie okaleczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: szok, zdruzgotanie ?? IP: 195.8.216.* 23.10.08, 15:45 a co w obrzezaniu brutalnego? możesz się urodzić ze stulejką i w ramach leczniczych przeżyjesz to samo Odpowiedz Link Zgłoś
oldbay Re: szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 17:07 Tak, brutalnie okaleczone, na cewniku do końca życia. Stuknijże sie w czółko sierotko - oldbay Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 20:11 Jako dziecko kojarzylam Lazarza z tym ozywionym a Cyryla z cyrklem. Odpowiedz Link Zgłoś
oldbay Re: szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 17:09 O jakie piękne imię Cyryl! Jak byłam mała miałam książkę, której bohaterem był krasnal o tym imieniu. Od zawsze to imię bardzo mi sie podoba! Pozdrawiam! - oldbay Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: szok, zdruzgotanie ?? 23.10.08, 20:12 Jest tez taka o zaginionym krokodylu i Entropii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.aster.pl 23.10.08, 15:34 Look on the bright side of life (and death): to moze byc fajny bonus dla dzieciaka - jak sie pochoruje i umrze, to przyjdzie taki z dlugimi wlosami i go wskrzesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia44 Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 15:40 super pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolka znaczenie imiona Łazarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:13 El-Bóg oraz azar- pomógł Imię oznaczające osobę, której pomaga Bóg. Patron trędowatych i chorych. Są typem zarazem nerwowym i sentymentalnym. Łatwo ulegają wpływom innych osób, niezbyt obiektywni ani zbyt pewni siebie. Lubią robić to co pozostaje w sferze ich zainteresowań. Pochodzenie:hebrajskie lub ŁAZARZ Pochodzenie: Pochodzenie: greckie Znaczenie imienia: ten, któremu pomaga Bóg Liczba dla imienia: 3 Znak zodiaku: Strzelec Planeta: Słońce Imieniny obchodzi: 17 Grudnia Wyróżniają go niezwykłe cechy związane z jego inteligencją i wrażliwością. Ten iście niespokojny duch nie zadowala się byle czym, traktując życie jako nieustającą przygodę. Potrafi docenić piękno zarówno stworzone przez naturę, jak i będące wynikiem ludzkiego natchnienia. bądź The boy's name Lazarus \l(a)-za-rus\ is of Hebrew origin, and its meaning is "God is my help". Biblical name: Jesus raised Lazarus from the dead. Since the Middle Ages, the name has been been used as a synonym for a leper. Lazarus has 8 variant forms: Eleazer, Lazar, Lazare, Lazarillo, Lazaro, Lazear, Lazer and Lazzaro. For more information, see also the related name Eleazar. Lazarus is a very rare male first name and a very popular surname (source: 1990 U.S. Census). i In the New Testament, two apparently different people. In the Gospel According to Luke, he was the poor man in the parable of Dives and Lazarus, and in the Middle Ages he was honoured as the patron of lepers. In the Gospel According to John, Lazarus was the man whom Jesus raised from the dead. When Jesus visited Bethany, near Jerusalem, Lazarus's sister Mary lamented that if only Jesus had been there four days earlier, surely he could have prevented her brother from dying. Jesus went to the cave where Lazarus was entombed and commanded him to "come forth," and he did. The miracle, in the Gospel account, inspired some Jews to accept Jesus as the Messiah, and others reported it to Jewish leaders. Bible Guide: Lazarus 1. Brother of Martha and Mary, of Bethany. He was raised from the dead by Jesus (John chap. 11). The priests, fearing the effect of his resurrection on the masses, plotted to kill him (John chap. 12). The modern Arabic name of the of is el-Azariya, a corruption of “Lazarus”2. A poor man figuring in a parable of Jesus (Luke chap. 16). Concordance LAZARUS 1: John 11:1-2, 5,11, 14, 43; 12:1-2, 9-10,17 LAZARUS 2: Luke 16:20,23-25 Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: znaczenie imiona Łazarz 23.10.08, 16:23 Szczerze mówiąc nie dowierzam Twoim źródłom, skoro wg nich Lazar/Eleazar jest imieniem zarówno hebrajskim jak i greckim i w obu językach znaczy to samo. Albo jedno, albo drugie. Hebrajski i greka nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebata Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.bg.ae.wroc.pl 23.10.08, 16:27 A może to jednak będzie wnuczka?? Lekarze czasem się mylą, w końcu USG nie daje 100% pewności... I ciekawe jakie by dali imię córeczce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia44 imie dla ewentualnej Córki IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 16:29 Rebeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka???? Re: imie dla ewentualnej Córki IP: 93.159.133.* 23.10.08, 16:40 to moze lepiej zeby urodzil sie chlopiec jednak..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem za Re: imie dla ewentualnej Córki IP: *.legnica.vectranet.pl 23.10.08, 20:35 Rebeka jest w porządku. Mnie sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
poczesia Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier 23.10.08, 16:36 Moi znajomi z zabitej deskami prowincji nazwali dzieci:Victoria,Jasica i Celine,do tego oczywiscie maja pospolite polskie nazwisko ,prabane! Odpowiedz Link Zgłoś
oldbay Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier 23.10.08, 17:02 A ja nie widze w tym nic złego. Rodzice maja prawo nazwac dziecko tak, jak chcą o ile to nie będzie coś ośmieszającego. A imię Łazarz krzywdy dziecku nie zrobi. Pora juz zmienić ograniczoną mentalność Polaków, gdzie tylko Anie, Kasie, Piotrusie i Krzysie są akceptowane a wszystko co inne spotyka się z wyśmiewaniem i dyskryminacją. - oldbay Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:04 a ja mamna imie Zuzanna, jak Mama mi je nadawala to jej znajomy ksiadz powiedzial ze to brzydkie starozydowskie imie i zeby cos ladniejszego wymyslila...dzieki bogu nie dala sie przekona... Lazarz imie jak kazde inne, nie masz sie czym przejmowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:05 imie nie wazne, wazne jakim bedzie czlowiekiem, tym sie przejmuj Odpowiedz Link Zgłoś
o90 co go nie zabije to go wzmocni 23.10.08, 17:41 moze bedzie miec pod gorke moze nie co go nie zabije to go wzmocni dzieci sa wlasnosci rodzicow. a babcie od rozpieszczania wnukow. I na tym sie koncentruj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemele Re: co go nie zabije to go wzmocni IP: *.agora.pl 23.10.08, 17:51 kuuurcze,co wy wszyscy takie macie ciśnienie, ze dziwne imię. a moze wązniejsze, żeby był fajnym porządnym człiwekiem i żeby mu sie życie dobrze ułożyło? chłopakowi raczej współczuję babci niż imienia Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest (nie)ładne 23.10.08, 18:25 i ładne i nieładne zarazem 1. to ten, któremu Bóg pomaga 2. święty Łazarz jest patronem rzeźników, grabarzy, żebraków, trędowatych i zakonu lazarytów. może lepiej wersja hebrajska? Eleazar brzmi dużo lepiej. zalezy oczywiście w jakim kontekście kulturowym będzie żyło dziecko, jeśli w polsce, to mam wrażenie, że nie będzie szczęśliwe z takiego imienia. jest dużo innych ładnych - nie stygmatyzujących, imion żydowskich pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81azarz_(imi%C4%99) pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81azarz_(posta%C4%87_biblijna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ambroży Jak to mawiał święty Łukasz, .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 18:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moka Lazarz jest ok IP: 74.12.188.* 23.10.08, 18:32 Bardzo w porzadku imie, nie wiedze problemu Dzis i tak nikt nie zna biblii, a za 20 lat nie bedzie sie juz kompletnie z niczym kojarzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er w wielu krajach słowiańskich występuje to imie - IP: *.toya.net.pl 23.10.08, 18:34 to Lazar, brzmi pieknie. Po prostu masz złe skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy [...] 23.10.08, 19:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy A tam, łamanie regulaminu. 24.10.08, 10:34 Wytkąłem tylko jej rażące błędy: Gość portalu: babcia44 napisał(a): > daj > e mi swojego Męża Maż to kretyńskie imię dla faceta. > co sie okazuje?? > ze nie doslyszalam No to problemy ze słuchem leczy laryngolog. > Mąż Córki jest Zydem, Jest obywatelem Izraela? Bo żyd (wyznanie) piszemy minuskułą. > od 10tego roku zycia mial przypisane Jest książką? Bo w nich są przypisy. > jestem poprostu zaszokowana Denerwuje cię to, że są ludzie mający wlasne zdanie na temat własnych dzieci? A ciebie ktoś pouczał jak masz nazwać swoje dzieci? Nie? No to to samo zrób i ty: nie wtrącaj się w cudze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.gprs.plus.pl 23.10.08, 19:28 Tez mi problem? Mpoja córka ma na imie Franciszka i tez było wielkie łojezu, bo teściowi imię Franciszka kojarzyła sie z nierozgarniętą , przedwojenna służącą . Jak do tej pory ani nikt sie nie śmieje ( poza kilkoma, do policzenia na jednej ręce zdziwionymi minami dorosłych) ani dzieci w przedszkolu nie dokuczają a dziadkom teraz imię Franciszka kojarzy się li i jedynie z wnuczką. Tak i tobie imie Łazarz będzie się kojarzyło z ukochanym wnuczkiem więc wrzuć na luz. Nie wiem co ma żydowskośc zięcia do imienia Łazarz bo wśród moich znajomych semitów i filosemitów króluje imię Natan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vladimir Re:no to chlopak ma przerabane w szkole IP: 85.19.195.* 23.10.08, 19:43 Nie wiem jak mozna bylo dopuscic do tego slubu, inna kultura,inna religia,nawet inny kalendarz, czy corka musiala zmienic wiare tez ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re:no to chlopak ma przerabane w szkole IP: 64.254.235.* 23.10.08, 21:34 Bo decyzja o slubie tez nalezala do corki a nie babci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.n4u.airbites.pl 23.10.08, 19:52 jakby nadała swemu dziecku imię: Analiusz Paetzus, czy też Maryjus Rydzykus, to mogłabys miec watpliwości. Ale Łazarz????? Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier 23.10.08, 20:41 i tak sie ciesz, ze nie Judasz. Co by to bylo jakby bylo przypisane od 8 roku zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 Przesada 23.10.08, 21:13 Jest wiele kontrowersyjnych imion, ale Łazarz to już lekka przesada. Ciężkie życie będzie miało to dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżihadowiec [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 22:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus123 Pomódlmy się wszyscy... 24.10.08, 09:31 Imię faktycznie paskudne, niezależnie od skojarzeń. Dziecko może mieć ciężkie życie. Pomódlmy się wszyscy, żeby urodziła się dziewczynka czego Babci życzę i problem zniknie. Damskie imiona w Biblii są ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmanana Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: *.centertel.pl 24.10.08, 09:40 A ja myślę, że to wspaniałe mieć imię z historią. Nie wierzę też, jakoby córka "zupełnie bezkrytycznie" zgodziła się na propozycję męża. Jestem przekonana, że wiele o tym rozmawiali i są zgodni co do stosowności imienia przyszłego potomka. Trzymam kciuki za Łazarza! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzianka73 Dzieci = kłopoty 24.10.08, 10:31 U mnie w rodzinie była podobna sytuacja. Kuzynowi urodziło sie dziecko - syn. Przyszedł obwieścic nowinę rodzinie. A gdy ta dowiedziała się ,że mały ma mieć na imię Dawid, to go zawrzeszczeli, ze to żydowskie imię, że dziecko będzie mmiało przechlapane w szkole itd. I dali mu inaczej na imię. Pozdrowienia dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
entombet Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier 24.10.08, 10:54 moja mama miala taki pomysl zeby nazwac tak mojego brata i potem go budzic slowami "Łazarzu ja ci mowie wstan" ale to byl zart dziecko bedzie mialo w Polsce prze**bane z takim imieniem moze dla dobra dziecka da sie rodzicom wytlumaczyc zeby dali mu normalne imie a Łazarz na drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond dlaczego w Polsce nie ma Jezusów? 24.10.08, 11:12 Łazarz? fajnie! skad ta obraza? zastanawia mnie też czemu w Polsce nie ma JEzusów, choś tak pełno ich w świecie Ibero...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: dlaczego w Polsce nie ma Jezusów? IP: *.man.poznan.pl 24.10.08, 11:26 A moze Jezus Takie ladne imie z tradycja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivt Re: dlaczego w Polsce nie ma Jezusów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 11:49 tak jest! Na pierwsze dać mu Jezus, a na drugie Adolf Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: dlaczego w Polsce nie ma Jezusów? 24.10.08, 11:59 Imię faktycznie, niezbyt ladne, i nie chodzi tu o zadna ideologię, skojarzenia itp. tylko po prostu o samo brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luba Re: dlaczego w Polsce nie ma Jezusów? IP: *.farm.amwaw.edu.pl 24.10.08, 12:55 ja mam syna któremu dałam na imię Baliasz, to z greki i wszyscy są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dobre pytanie... 26.10.08, 12:35 drzejms-buond napisał: > Łazarz? fajnie! skad ta obraza? > zastanawia mnie też czemu w Polsce nie ma > JEzusów, choś tak pełno ich w świecie Ibero...? Nie ma też po polsku imienia Samotność ani Cierpienie, choć w krajach mówiących po hiszpańsku jest Soledad i Dolores. Po prostu w tej kulturze nie ma zwyczaju. Nawiasem mówiąć w krajach anglosaskich też się nie nadaje imienia Jesus, jakkolwiek jest w użyciu Jozue (Joshua), co jest inną odmianą tego samego imienia hebrajskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier IP: 217.153.191.* 24.10.08, 12:20 E, szokujące by było imię typu Głupek albo jeszcze gorzej. Można też jeszcze zostać Hiobem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak [...] IP: *.uznam.net.pl 24.10.08, 13:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mefistofelia Re: szok, zdruzgotanie,ehhh nie wiem kogo najpier 24.10.08, 13:16 to oczywiste, ze mlodzi polacy nie sa od urodzenia antysemitami oraz, ze nie znaja od razu biblii. ja nie nadawalabym takiego imienia bo po polsku ono po prostu nieladnie BRZMI. po pierwsze- koncowka -arz lazarz, murarz, grabarz, nudziarz po drugie skojarzenie z lazega lazar, choc rownie niepospolite, brzmi juz lepiej. ten temat przypomnial mi jak w podstawowce na lekcjach religii zastanawialam sie dlaczego wiekszosc postaci tak dziwnie sie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś