dronka 24.10.08, 23:21 Agnieszka Chylińska ma Ryszarda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludex Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 25.10.08, 15:26 Jeśli rodzice nazwali by mnie Kaszmir albo Koko...nie moge sobie tego wyobrazić... Rozumiem, że gwiazdy muszą się czymś różnić od "zwykłego szaraka", bo są gwiazdami - na tym między innymi to polega. Szkoda tylko, że nie zastanawiają się nad tym, że robią krzywdę swoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkacelinka Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 26.10.08, 13:23 a niech nazywaja swoje dzieci jak chca.... przywilejem rodzica jest to, ze moze sobie wybrac dowolne imie i nie musi sie tlumaczyc, co nim powodowalo. Wlasnie mnie olsnilo, ze dzieciom nadalam imiona miedzy "lupaniem grochu/dojeniem krow" a warszawskim salonikiem Taki ten artykul o niczym (ale wierszowka, jak rozumiem, leci) moze warto byloby sie troche bardziej przylozyc i przedstawic np: jak ksztaltuja sie mody imieniowe i jakie imiona beda popularne w najblizszych latach... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 26.10.08, 16:43 >a niech nazywaja swoje dzieci jak chca.... przywilejem rodzica jest >to, ze moze >sobie wybrac dowolne imie i nie musi sie tlumaczyc, co nim >powodowalo. No nie do końca. Rodzice nie mogą wybrać sobie "dowolnego" imienia; istnieje prawo regulujące zasady nadawania imion w Polsce. I całe szczęscie- bo niektórzy mają naprawdę chorą wyobraźnię, a dziwaczne imię przecież będzie nosił nie piesek czy rybka, ale człowiek. Natomiast nie rozumiem czemu imię Jeremiasz czy Teodor zostało zestawione z Nicolą czy Allanem wśród imion pretensjonalnych? To przecież zupełnie inna bajka... Tak samo jak Aniela kojarzy mi się jak najbardziej z zagrodą, a nie z salonikiem- może przez literacką bohaterkę noweli? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:19 > Natomiast nie rozumiem czemu imię Jeremiasz czy Teodor zostało zestawione z > Nicolą czy Allanem wśród imion pretensjonalnych? Ponieważ imiona te bardzo dawno temu wyszły z powszechnego użycia, imię Teodor ostatni raz słyszałem ogładając "Alternatywy 4". Pretensjonalność to nie tylko różne Brajany czy Nikole, ale również takie staroświeckie imiona. Oczywiście dla mnie - to w końcu wszystko kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
luzakis moj kumpel ma syna o imieniu "abaddon" - w polsce 09.11.08, 18:32 jak najbardziej ))) najlepsza jest historia rejestracji w usc. urzedniczka odmowila rejestracji imienia tlumaczac sie brakiem owegoz w jakims rejestrze. kolega nie w ciemie bity (bylo to w okolicach '95 r) szybciutko ripostowal "wie pani gdzie wystepuje to imie? w biblii!" pani zarejestrowala natychmiast. kolega jest niewatpliwie pojechany, ale jakim prawem ktos ma komus narzucac imie dla jego dziecka?!?! to kolejny dowod zniewolenia czlowieka przez panstwo ktore z natury jest konstrukcja ucisku. lancuchowe psy zniewalajace wolnych. i te piramidalne bzdury w stylu "no dobrze ale co zrobisz w razie wojny" albo "szkola jest potrzebna, dala mi wyksztalcenie" i inne, potwierdzajace tylko ich glupote. a pajacom twierdzacym : musi byc lista imion dozwolonych bo... wystarczy wskazac na zachod, gdzie takie rozwiazania nikomu nie przychodza do glowy i jakos zyja, z tego co zauwazylem to nawet lepiej niz w polsce. no ale nawet zywy dowod za miedza nie przekona buraka, bo ON wie! wlasnie miedzy innymi na tym polega buractwo... Odpowiedz Link Zgłoś
simple_woman Re: moj kumpel ma syna o imieniu "abaddon" - w po 10.11.08, 08:43 Nie jestem pewna, czy nazywanie dziecka Abaddon to dobry pomysł. Nie nazwę syna Samael, Lucyfer, Belial ani Asmodeusz, a córki Lilith. To wszystko piękne imiona, ale nieco zbyt wiele treści z sobą niosące. Podobnie jak nie nadam dziecku pięknego imienia Jezus. Pewne ograniczenia są moim zdaniem potrzebne, ale nie tyle na Abaddonki (jak go wołają? Abdek?) czy Jezuski, a raczej na pomysłowych rodziców chcących dzieci nazywać obraźliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos_m Re: moj kumpel ma syna o imieniu "abaddon" - w po IP: 170.162.33.* 10.11.08, 12:25 a i tu wlasnie mamy problem, panstwo jako umowa spoleczna obywateli ma wlasnie zniewalac i narzucac regulacje, a buntownikom mozemy kupic bilet w jedna strone do Konga i niech sobie tam zyja bez zadnych ograniczen (ciekawe jak dlugo?). Diabel jak zwykle tkwi w szczegolach, czyli w tym jak dojdziemy do tego co wolno, a co jest zakazane i czy przypadkiem rzadzacy (reprezentanci narodu) nie beda "nadinterpretowac" woli narodu. Ale prosze zacznijmy myslec w kategoriach, moje panstwo, moje zasady i ich przestrzegam dla wspolnego dobra. Jezeli chodzi o konkluzje, ze na zachodzie nie maja ograniczen i dobrze im sie zyje to nie widze zwiazku, co sprawia, ze wywod o burakach nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.net.euron.pl 10.11.08, 10:38 Anielka? - może i z zagrodą ale zupełnie niesłusznie przywołujesz Prusa, bo ta akurat panienka pochodziła z ziemiaństwa. Podupadłego ale ziemiaństwa Ale rozumiem, ze to takie Twoje skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx A u Fredry? 10.11.08, 11:22 Aniela to imię drobnej szlachcianeczki, podobnie jak Klara... tylko ten Gustaw jest zagadkowy - u Mickiewicza strasznie dęty, u Fredry wygłupiasty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos_m Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: 170.162.33.* 10.11.08, 12:31 jezeli rodzic chce nadac imie obrazliwe, osmieszajace to raczej nie nadaje sie na rodzica, a wiec dziecko bedzie mialo zniszczone dziecinstwo, przy takiej traumie wybor imienia to pikus, wiec moim zdaniem zamiast zakazywac rodzicom nadawania pewnych imion trzeba by bylo odrazu pozbawiac ich praw rodzicielskich... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 26.10.08, 18:49 ludex napisała: > Szkoda tylko, że > nie zastanawiają się nad tym, że robią krzywdę swoim dzieciom. Krzywde mozna zrobic rowniez nadajac imie pospolite, ladne i zarazem popularne w danym okresie. Ja takie imie dostalam i zawsze o to mialam pretensje w mlodosci. Dzis takim imieniem jest Julia, Jakub np...w klasie po 5-6 dzieci ma to imie. Tez mi wspaniala rzecz byc kolejna osoba o tym samym imieniu. Zawsze zazdroscilam dzieciom o imionach innych, niezwyklych, niepopularnych...nie spotkalam sie nigdy z tym by jakies dziecko wysmiewalo osobe o nietypowym imieniu...czesciej byly glupie wierszyki o imionach popularnych niz o tych nietypowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldon [...] IP: *.t.pppool.de 10.11.08, 11:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ovejanegra Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 20:31 Ja tylko chciałabym wiedzieć, co imiona Koko Claire i Kaszmir Amber maja wspólnego z "indiańskimi korzeniami ojca"??? Bardziej kojarzy mi się z francuskimi ciuchami. Ktoś tu coś zmyśla! Nie wiem tylko czy Figura, czy autor tego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 10.11.08, 10:57 Sciemniła po prostu i tyle. Proponuję zrobić to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 02.05.09, 11:12 ovejanegra napisała: > co imiona Koko Claire i Kaszmir Amber > maja wspólnego z "indiańskimi korzeniami ojca"??? Może ktoś tu nie odróżnia indiańskiego od indyjskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 26.10.08, 16:25 Z tym dojeniem krów i wymienieniem córki Natalii Kukulskiej to mocno nie fair. Chyba nietrudno się domyśleć, że Ania dostała imię po swojej babci.. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 11:07 To ogólnie lekka przesada... Anna, Zofia, Stanisław, czy Franciszek to imiona uniwersalne, które nosili zarówno szlachetnie urodzeni, jak i chłopi. Ksawery to już zupełnie nie kojarzy mi się z dojeniem krów. Nie znoszę takiego niczym nieuzasadnionego generalizowania. Gdyby autorce tekstu chciało się trochę poszperac, to by się doczytała, że za imię typowo chłopskie uchodził "Bartek". Jak dla mnie, to taki artykuł "zapchaj-dziura". Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 11:22 > Z tym dojeniem krów i wymienieniem córki Natalii Kukulskiej to > mocno nie fair. Chyba nietrudno się domyśleć, że Ania dostała > imię po swojej babci.. Ale co jest nie fair? Zaklasyfikowanie imienia do jakiejś grupy? Przecież imię można zakwalifikować do jakiejś grupy bez względu na to, jakie przodek je nosi(ł). Mój syn ma na imię Antek, które to imię moja siostra określiła jako wiejskie i przaśne, całkiem słusznie zresztą. (Następny syn będzie Staś, bo taki gust nie w smak mojej siostrze mamy i cóż począć ) To, że Antek ma prababcię Antoninę ma się do tej klasyfikacji nijak. Tak jak z tą Anną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Imiona pozaklasowe 09.11.08, 16:08 mama-ola napisała: > Ale co jest nie fair? Zaklasyfikowanie > imienia do jakiejś grupy? Zakwalifikowanie imienia do jakiejś grupy może być w porządku. Natomiast jest nie tyle nie fair, co po prostu głupie, jeśli ta kwalifikacja nie ma sensu. Są imiona, które w epoce folwarków nadawano na dworach, są takie, które nadawano pod strzechami, ale akurat Anna nie należy do żadnej z tych grup, podobnie jak drugi evergreen - Jan. Te imiona przez wieki były nadawane i wśród szlachty, i wśród chłopów. Dziedzic Jan mógł mieć imiennika i w swoim fornalu, i w swoim królu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 26.10.08, 19:16 to jakie imiona nadają gwizdy swoim dzieciom mnie nie interesuje. W ogóle dyskusja na temat imion jest dla mnie bezcelowa. Przecież to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje. To tak jakbyśmy rozmawiali o ulubionych potrawach czy kolorach, przecież każdy lubi inne i każdemu podoba się coś innego. Możemy tylko wyrazić swoją opinię na temat danego imienia ale przekonywać kogoś do tego, ze popełnił ogromny błąd, nadając takie czy takie imię jest nietaktem i totalnym brakiem kultury. Widocznie jakieś pobudki nim kierowały skoro zdecydował się na imię mniej popularne ale wytykanie, że dzieci o nietuzinkowych imionach gorzej radzą sobie w życiu, czy że rodzice robią im krzywdę to ogromna przesada. Wg mnie imiona totalnie do bani to: Ludmiła, Teodor, Ryszard, Zofia, Władysława, Apple, Amelia, Liliana, Xavier i jeszcze parę by się znalazło...Ale to tylko moje skromne zdanie. Nie nadała bym żadnego z tych imion swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
ch3heg Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 15:27 alicja0000 napisała: Przecież to kwestia gustu a o > gustach się nie dyskutuje. A niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afron [...] IP: *.t.pppool.de 10.11.08, 11:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
naughty-angel Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 11:39 A mnie interesuje, w jaki sposób pan Wiśniewski przeforsował imiona woich dzieci w USC. Kasia Figura powoływała się na indiańskich przodkó męża, a on? Odpowiedz Link Zgłoś
naughty-angel Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 11:40 *Swoich *przodkóW (nie wiem, co dziś mi się dzieje z tą klawiaturą..) Odpowiedz Link Zgłoś
barbie-torun wisniewski ma obywatelstwo niemieckie 27.10.08, 13:15 (albo podwójne) to mógł dziecku nadać nie polskie imniona Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 20:56 naughty-angel napisała: > A mnie interesuje, w jaki sposób pan Wiśniewski przeforsował imiona > woich dzieci w USC. Nie trzeba nic forsowac. Bez problemu mozesz nadac dziecku zagraniczne imie i zachowac jego pisownie (nie wiem jak z obcymi czcionkami). Dawniej byly jakies ograniczenia, teraz nie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:19 Aby poszalec z imionami trzeba miec inne niz polskie obywatelstwo albo dziecko przynajmniej jednego rodzica z obcym obywatelstwem. Ograniczenia nadal są. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 15:19 Wynika to zapewne z faktu, że Wiśniewski ma niemieckie obywatelstwo, a Figura właśnie amerykańskiego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
yowah76 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:53 Przepraszam, co ma Kaszmir (kraina w Azji o ile pamietam i twanina z welny lokalnej tamze) i Amber (bursztyn po angielsku) do INDIANSKICH przodkow? Fanaberia mamusi i brak pojecia urzedniczek, ktore nie pojely bezsensu takiej argumentacji, jesli juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia [...] IP: *.t.pppool.de 10.11.08, 11:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goś Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:37 pan Wiśniewski ma podwójne obywatelsktwo: polskie i niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 16:02 Autorka zamiast Pudelka mogłaby poczytać.. książki. Franciszek czy Stanisław to nie są imiona wyłącznie chłopskie. Zresztą nie rozumiem, dlaczego autorka daje sobie prawo do tego rodzaju uwag. Żenujące. Imię Teodor to stare imię, też niegdyś często nadawane w Polsce. Stawianie go w jednym szeregu z Falco czy Fabienne to niestety świadectwo kompletnego braku wiedzy autorki. I na koniec. Popularna Pola to po prostu Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 27.10.08, 17:16 oj nie Pola to Pola a Apolonia to duza Pola :0 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 29.10.08, 14:39 > Franciszek czy Stanisław to nie są imiona wyłącznie chłopskie. Pewnie że nie wyłącznie. Zresztą - nie ma czegoś takiego jak "wyłącznie", bo chłopstwo wzorowało się na dworze. Jak panienka ze dworu miała na imię Maria, to i wieśniaczka dawała swojej córce Maria, żeby tym imieniem niejako nobilitować córkę. A może po prostu jej się spodobało, wszystko jedno. Stanisław czy Jan to królewskie imiona, nadawane oczywiście także przez zapatrzone na dwór niższe wartwy. Ale w momencie, gdy dworu zabrakło, trudno się dziwić, że pewne imiona kojarzą się tylko z tymi niższymi warstwami. > Zresztą nie rozumiem, dlaczego autorka daje sobie prawo do tego > rodzaju uwag. Temat jak temat, widziałam gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 23:08 O nadawaniu urodzonym we wczesnym PRL-u dzieciom imion przez rodziców wywodzących się ze starej szlachty i z plebsu jest rozdział w "Szpetnych czterdziestoletnich" Osieckiej. Plebs zaczął dawać dzieciom imiona popularne przed wojną wśród arystokratom, w odpowiedzi szlachetnie urodzeni nazywali dzieci imionami uznawanymi przed wojną za plebejskie. "A zatem Apolinary Kupść i Antek Radziwiłł." Zdaje się, że niewiele się w tej materii zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 23:11 miało być "wśród arystokratów" Odpowiedz Link Zgłoś
malanuna falco 27.10.08, 19:59 Córka nie miala byc Falco bo Falco Wiśniewskich nie przeżył ciąży. Pani Wiśniewska poroniła. rozpisywanie się akurat na ten temat uważam za niesmaczne tym bardziej z cytatami z forum. Rozumiem ze stylistyka pudelka rulez ale BEZ PRZESADY. Obrzydliwe. I tak temat ktory moglby byc smieszny , smieszny bynajmniej nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nati.82 Re: falco 29.10.08, 14:45 Gdyby "pani Wiśniewska" urodziła chłopca, a nie drugą dziewczynkę, dziecko miałoby na imię Falco. Gdzie się tej obrzydliwości i niesmaczności dopatrzyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
malanuna Re: falco 02.11.08, 15:43 Kazdy ma inny poziom wrazliwosci i tyle. Dla mnie bardziej dziwne jest to ze tacy jak ty nie dopatruja sie niczego obrzydliwego. Ot kolejna sensacyjka, "fajny" material. Gdyby urodzil sie chlopiec... Napisz jak bylo skoro to takie smieszne: Gdyby nie to ze poronila to byloby jedno imie wiecej do obsmiania. 1 ciaza dziewczynka. 2 ciaza chlopiec - umarl. 3 ciaza dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
nati.82 Re: falco 09.11.08, 21:05 z tym poziomem frustracji to daleko nie zajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomi Re: falco IP: *.ghnet.pl 10.11.08, 11:47 Gdyby trzecią ciążą był chłopiec nazywałby się Falco. Tak też można napisać. Można napisać, ze drugi syn Wiśniewskiego będzie miał na imię Falco. Można napisać, że najbliższy męski potomek będzie Falco. To nie ma znaczenia. Jak słusznie zauważyłeś internautów nie interesuje, życie prywatne Wiśniewskich tylko imię. Nikt nie kpi z dzieci noszących te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos co za artystka pisała ten tekst??????? 30.10.08, 13:18 >>>Wiele gwiazd decyduje się mimo wszystko na imiona "zwyczajne", czyli takie, które nadawane są naprawdę wielu dzieciom w Polsce. Taką awangardę stanowi Artur Żmijewski czy Edyta Jungowska,<<<< nie stanowi, a stanowią, ale mniejsza gorzej ze znajomością znaczenia słowa awangarda no i jakie mimo wszystko? mimo dojenie krów i salonik międzywojnia z poprzednich akapitów???? co za znajomość obyczajów - aniela to salonik (zupełnie jakby nie było częstym imieniem służących), roch to salonik międzywojnia (ciekawe z której strony), a franek i staś, imiona królów, to skubanie (chyba łuskanie???? skubie to się pierze) grochu. bardzo mi się podoba teza, że fryderyk jest pretensjonalny, a ksawery kojarzy się z dojeniem krów. oba to częste imiona szlacheckie pierwszej połowy XIX wieku. więc niby dlaczego autorce nie kojarzy się odwrotnie, fryderyk z dojeniem, a ksawery z pretensjonalnością? miałoby to dokładnie tyle samo sensu... no i ciekawe, że teodor stoi w jednym szeregu z vesną i allanem. dorga autorko, słuchu nie masz czy tez masz braki w wiedzy? naprawdę nie słyszałaś o tym, że w XIX w teodor był normalnie w polsce używanym imieniem, w przeciwieństwie do z gruntu obcego allana? tomasz to dojenie krów, a maciej to jeden z wielu. ech... >>>>czasem celebryci, jak Kamil Durczok, decydują się na nazwanie dziecka swoim własnym imieniem. Na szczęście zazwyczaj wtedy, gdy jest tej samej płci.<<<< ale o co chodzi???? rozumiem, że gdyby durczok nazwał córkę kamilą, byłby to niewybaczalne pretensjonalne omsknięcie? rozumiem, że pretekstem do powstania tekstu było to, że autorka znalazła fajną anegdotę na tematy litzy na forum gazety - temat sam wszedł w ręce. spłodziła to dzieło, trudno. ale ktoś ten tekst puścił i to w takiej formie! Odpowiedz Link Zgłoś
tysiamama21 Re: co za artystka pisała ten tekst??????? 09.11.08, 15:17 Fakt, że artykuł głupkowaty - jakieś widzimisię bardzo słabo poinformowanej osoby. Natomiast rzeczywiście z tymi imionami to jest teraz dziwnie. Na pęczki jest Nikoli, Olivii, Wiktorów, Igorów i Olafów. Rodzice już wymyślają jak mogą. Znam jedną małą Afrodytę nawet - jest 4 czy 5 dzieckiem wiecznie pijanych rodziców, niezbyt ładnym, niezbyt miłym (przede wszystkim zaniedbanym). Ile razy słyszałam jak jest wołana po imieniu to miałam wrażenie, że to wielka KPINA z małego dziecka i było mi jej żal. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: co za artystka pisała ten tekst??????? 09.11.08, 16:57 Na pęczki jest Nikoli, Olivii, Wiktorów, Igorów i Olafów O ile Nikola i Olivia to obce imiona, to Wiktor jest całkiem normalnym. Tak samo jak Olaf czy Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
astraine Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 05.11.08, 14:24 Droga naughty-angel! Pan Wiśniewski jest pełnoprawnym obywatelem Niemiec zatem może nadawać swoim dzieciom imiona obcobrzmiące... I wcale nie musi ich przeforsowywać w urzędzie, a jedynie korzysta ze swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 15:22 Nie masz racji. Michal W. jako obywatel rowniez RP (podwojne obywatelstwo) jest dla polskich urzedow tylko i wylacznie Polakiem. A imiona jego dzieci w Niemczech rowniez bylyby osmieszajace (poza Falkiem - to zupelnie normalne imie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnilein Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: 194.45.94.* 10.11.08, 12:43 po 1sze: Imiona dzieci Wisniewskiego bylyby w Niemczech osmieszajace? Ty chyba w Niemczech nigdy nie bylas? po 2gie: Falk zupelnie normalne imie? Chyba na ksiezycu? A poza tym to wedlug pani dziennikarzyny to miala byc corka "i ta ostatnia miala byc Falco Christianem". Odpowiedz Link Zgłoś
ya-nek Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 15:47 Dlaczego Wisniewskiemu na zdjeciu zaslonieto oczy? Popelnil jakies przestepstwo? To ze jest palantem nie upowaznia chyba moderatora do maskowania jego zdjec... Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:00 jak powiększysz zdjęcie, to zauważysz, że sam sobie oczy zasłonił niezwykle szykownymi okularami Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:01 ya-nek napisał: > Dlaczego Wisniewskiemu na zdjeciu zaslonieto oczy? Popelnil jakies > przestepstwo? To ze jest palantem nie upowaznia chyba moderatora do > maskowania jego zdjec... no co ty, nie wiesz? to sa okulary robocopa Odpowiedz Link Zgłoś
iraro Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 18:54 to nie są zasłonięte oczy, ten kretyn ma chyba takie okulary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A$ Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.lanet.net.pl 09.02.09, 15:54 eee... to są okulary. Włącz sobie fotke w przybliżeniu Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi mi dali na imie stasiek a mam 14 lat ! skrzywdzili 09.11.08, 15:59 mnie. na przerwach chlopaki wolaja na mnie stachu kutachu , a poza mna nikt nie ma tak idiotycznego imienia! jest jeszcze jeden chlopak w naszej szkole o imieniu antoni, on tez placze na przerwach. jak wy mozecie byc tak bezmyslni?! mam kolegow - marka, pawla, adama, patryka , kube ...moj pradzioiadek mial na imie stanislaw a prababcia zofia, ale to bylo z 50 lat temu! nie krzywdzcie swoich dzieci i nie leczcie swoich komplexow naszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: mi dali na imie stasiek a mam 14 lat ! skrzyw 09.11.08, 16:23 Słuchaj, mój syn to też STANISłAW. W przedszkolu był zawsze Stasiem, czasem wołaliśmy do niego Stasinek, Stanio, Stasik, Stasilek itd... Potem koledzy zaczęli do niego mówić Stasiek. Nie bardzo to miękkie ale przywykliśmy. Kiedyś, na religii siostra przygotowała dla nich lekcję o patronach. Okazało się, że trudno było szukać polskich świętych o imionach dzieci w grupie, no i został tylko św. Stanisław. Mój syn pękał z dumy, sam zaczął szperać w życiorysie swego imiennika. Teraz tylko jęczy dlaczego jego młodsza siostra nie ma na imię Nel (pamiętasz "W pustyni i w puszczy?). A wracając do meritum... Trochę mnie irytuje ta moda na wyszukiwanie imion i silenie się na oryginalniość, szczególnie zagraniczne zacięcie,do miesięczników dodaje się księgi imion, są jakieś programy, dyskusje, cuda na kiju. Imię dla Stasia wybraliśmy kilka dni po jego urodzeniu. Wiedząc już jakie jest zamieszanie na porodówce jeśli dziecko nie ma jeszcze imienia- postanowiliśmy ten proces przyspieszyć przy córce. Imię dla niej wybrał Staś (choć po obejrzeniu filmu koniecznie chciał mieć Nel), a my tylko sprawdziliśmy w statystyce czy przypadkiem nie jest to tak popularne imię jak Natalia (Staś był wówczas jeden w przedszkolu ale miał kilku kolegów Bartków i Kacprów, w jego grupie były aż 4 Natalie!)i okazało się, że tamtego roku właśnie Natalia królowała, a Anna zajmowała niewinne 11 mce. I tak jest- Ania też jest jedyna w grupie przedszkolnej, można to imię zmiękczać na tysiące sposobów (dla nas Anuś), patronkę też ma, choć niepolską ale to jaką! Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: mi dali na imie stasiek a mam 14 lat ! skrzyw 09.11.08, 17:00 Św. Stanisław został świętym na potrzeby Krakowa. Nic wielkiego nie zrobił. Mój syn pękał z dumy, sam zaczął szperać w życiorysie > swego imiennika Niech poszpera lepiej. Jest tylu wielkich Stanisławów, czemu akurat ma być dumny z tego, którego pocięto na kawałki i obwołano świętym? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Biedny naiwny Stasiu... 09.11.08, 16:26 "Boś ty w istocie nie Monteki dla mnie, [...] To, co zwiemy różą, Pod inną nazwą równie by pachniało." Stoprasizmowi napisał: > na przerwach chlopaki wolaja na mnie stachu kutachu Podejrzewam trolling, niemniej odpowiem tak, jakbym odpisywał na notkę pisaną serio. Gdybyś miał popularne obecnie imię Jan, byłbyś Jachu Kutachu, a z Karola zrobiliby Zasrola albo jeszcze gorzej. Z każdego imienia można urobić ohydne przezwisko. Od ręki podejmuję się wymyślić podobne do Marka, Michała, Marcina. Twoje problemy nie mają źródła w imieniu. Koledzy nie dlatego przezywają akurat Ciebie, że Stach się lepiej od innych imion nadaje, tylko dlatego przekręcają Stacha, że takie imię nosisz właśnie Ty. Oczywiście są imiona, których noszenie ma istotne cechy podkładania się, jak Albin (to już chyba mniej), Adolf, Urban czy Alfons, ale akurat Twoje imię jest jednym z bardziej neutralnych. > poza mna nikt nie ma tak idiotycznego imienia! Znałem kopy ludzi noszących imiona niespotykane w danym roczniku. Teodora znałem (*1964), Jana (*1966) jedynego w całym stuosobowym roczniku w liceum (w moim pokoleniu to imię nadawano rzadko), Dagmarę *1975, Arwida *1964 i nawet jedną Soledad *1967 (jakkolwiek tutaj wzmiankę o imieniu przyjmowano z pewnym zdziwieniem), Olgierda *1973 znałem, Aleksandra -1975, Stefana *1979 i nikt z tego towarzystwa problemów na tle imienia nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: mi dali na imie stasiek a mam 14 lat ! skrzyw IP: *.ratajczaka9.swidnik.pl 24.05.09, 11:30 A' propos przezywania - mam na imię Marta, a w podstawówce byłam Teklą. Zapewne skojarzenie z ilością rąk (pajęczyca z bajki) . Tak to już jest Stasiu w okresie dojrzewania, że jesteśmy przezywani - dzisiaj negatywnie, bo komuś podpadłeś, jutro pozytywnie, bo zrobisz coś bajeranckiego na wfie albo postawisz się nielubianemu belfrowi. Albo - czego Ci życzę - wpadniesz w oko popularnej dziewczynie. Stachu brachu - głowa do góry! Córkę nazwaliśmy Maja - ciepłe, fajnie się odmienia i pasuje do naszego nazwiska (uważam, że to b. ważne), no i zrozumiałe za granicą, a będzie rosła w zjednoczonej Europie; mimo to budziło zastrzeżenia w rodzinie, że udziwnione.. A przecież pszczółka Maja była mądra, śmieszna i odważna. Nasz drugi typ to była Jagoda i mąż żałuje, że przy tym nie zostaliśmy. Ale co by powiedziała rodzina! Na dniach rodzę synka i mam poważny dylemat z imieniem - nie chcę skrzywdzić dziecka zbyt rzadkim imieniem. Ale z drugiej strony większość forumowiczów przestrzega przed nadawaniem popularnego. Jak we wszystkich dziedzinach życia - znajdźmy złoty środek. Może Mikołaj - po wujku Nicolasie Cage'u? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mi dali na imie stasiek a mam 14 lat ! skrzyw 24.05.09, 12:26 Cóż - Maja jest obecnie na czwartym miejscu, a Mikołaj - na czternastym wsród imion męskich. Oba są więc bardzo popularne. Nie ma się co obawiać, że dziecko będzie wytykane palcami, raczej wręcz odwrotnie - że się wtopi w tłum imienników. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:06 Angelika pretensjonalne? Dla mnie pretensjonalne jest ocenianie gustu innych i opinie typu: skrzywdzili dziecko. [nie, nie mam córki o tym imieniu] Odpowiedz Link Zgłoś
stoprasizmowi rodzice to prostaki i tyle 09.11.08, 16:07 zerknij na post wyzej samolubny ojcze! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: rodzice to prostaki i tyle 09.11.08, 16:16 tak, a a na mnie w przedszkolu koleżanka wołała Aldonisko-ognisko. Też mnie rodzice skrzywdzili, myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:11 alpepe napisała: > Angelika pretensjonalne? Spotykane jako imię dziewczynek z dołów społecznych. > Dla mnie pretensjonalne jest ocenianie gustu innych A to niby dlaczego? Mamy takie samo prawo mieć swoje zdanie i wyrażać je, jak Ty naszych ocen nie podzielać )i nie wiedzieć, co to znaczy "pretensjonalny") i tym sposobem nasze prawa znoszą się wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:19 och, chyba się nie podniosę, jak mnie taka arbiter elegantiarum jak ty raczyła zwrócić uwagę, że jak na filolożkę, to zaskakuję niebywałą wprost ignorancją słownikową. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:29 alpepe napisała: > taka arbiter elegantiarum jak ty raczyła Jestem mężczyzną, stąd zresztą mój nick. Forum jest, jakie jest, ale dyskusja jest pod ogólnodostępnym artykułem, stąd moja obecność tutaj (zapewne zgnębionego swym imieniem 14-letniego Stasia też). > zwrócić uwagę, że jak na filolożkę, to zaskakuję > niebywałą wprost ignorancją Mało mnie obchodzi, jaki masz zawód, i nie miałem pojęcia, że akurat taki. Zwróciłem uwagę na żenujący błąd, bo zauważyłem żenujący błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:36 alpepe napisała: > Angelika pretensjonalne? Raczej: niepotrzebnie udziwnione. Zamorska Andżelika - przez wszystkie dzieci z podwórka zwana And-rzeliką, jak Andrzej w wersji męskiej to nasza Aniela. A z Angeliką (przez gie jak garnek) w ogóle nie bardzo wiadomo, co zrobić, bo głoski "nge" nie bez powodu uległy kiedyś w polszczyźnie zmiękczeniu. To trochę tak, jak nazwać córkę Carmen i czytać przez ce jak cerata... no niby nic, tylko trochę głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 16:50 Co za debilny artykuł. Fryderyk to pretensjonalne imię? Ania i Julka imiona z wiejskiej zagrody? Jerzy imię z warszawskich salonów? Czy to znów jakiś student dziennikarstwa z rydzykowej szkoły dorwał się do klawiatury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.chello.pl 10.11.08, 08:46 Z tym Fryderykiem to chodzi o to, że Kasia Stankiewicz nazwała syna na cześć nagrody muzycznej, którą kiedyś dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Allan to imę cygańskie 09.11.08, 17:00 Allan to imę cygańskie, a Górniaczka tylko nawiązało do swoich korzeni. Podobają mi sie południowosłowiańskie imiona Cveta, Vesna, odnoszą się do natury.. po słowiańsku. Chciałbym, żeby u nas tak było.... Kiedyś tak było, ale kolaż niezrozumiałych imion, tradycji chrześcijańskich, rzymskich, greckich, germańskich itd spowodował skostnienie, wyzucie imion ze znaczenia do samych, pustych sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
jezeli.tylko.ja Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:07 Może ja jestem ograniczona, co jest pretensjonalnego w imieniu Fryderyk?? Całkiem realne mi się wydaje posiadanie np. pradziadka o takim imieniu. I teraz nadanie dziecku imienia po pradziadku w tym przypadku jest pretensjonalne, ale jak już rzeczony przodek nazywał się Maciej to już jest cacy. Moja prababka nazywała się Marcyjanna, przypuszczalnie tez trafiłabym na taką listę "pretensjonalnych czy głupich" gdybym nadała córce takie imię, a co by było gdyby została Marianną po drugiej prababce, bo dla mnie to imię normalne, ale może dla innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: idiotyczna dyskusja 09.11.08, 17:14 ktos nazywa dziecko Janek, inny Teodor, jeszcze inny Falco. moze sie komus nie podobac, moze smieszyc, ale nieuzasadnione krytykanctwo oparte na wyswiechtanym jednym plytkim argumencie, ze "niepolskie" jest zenujace. badzmy dziecmi swiata, nie tworzmy dodatkowych granic. gusty kwestia wzgledna. Odpowiedz Link Zgłoś
semele2 Re: idiotyczna dyskusja 09.11.08, 17:55 Mam wrażenie, że za pretensjonalne są uznawane nie tyle takie imiona, które są obcego pochodzenia, ile takie, które się słabo przyjęły w danym pokoleniu i nie są zakorzenione ani przez literaturę, ani przez telewizję. Jeśli tzw. "dziwne imiona" się zakorzenią, przestaną kogokolwiek dziwić. Pamiętam, jak prababcia (urodzona w latach 20) opowiadała mi, że miała koleżankę Katarzynę, która bardzo prosiła, żeby wołać na nią "Kazia". Bo "Kazia" to od Kazimiery, to ładnie, a tej Katarzyny się wstydziła. Gusta się zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: idiotyczna dyskusja 09.11.08, 18:17 Moja babcia ogromnie wstydziła się swojego imienia - Marianna - i kazała się nazywać... Marylą. Bo to było akurat na topie z okazji Rodowicz chyba. Ja z kolei Marylę uważałam za mało wytworną, a szalenie podobała mi się Marianna i zupełnie nie rozumiałam, o co babci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:27 Zofia i Tomasz to od skubania grochu, ale Roch i Wanda z saloniku? Chyba kogoś pogięło... Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:36 Córeczke niech nazwą Latryna lub Fekalia a synka Pisuar - np Pisuar Wiśniewski. Vanessa Bździoch też brzmi nieźle: " Vanessa, chebaj tu!" Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 17:59 Apolonia, Apolonia, żadnej Poli do czasu Poli Negri nie przypominam sobie, trochę później Gojawiczyńska. Apolonia występuje w "Ojcu Chrzestnym", a Teodor w śliczności opowiadaniu Iwaszkiewicza "Śniadanie u Teodora". Przy omawianiu mion nie można zapominać o potężnym ładunku stygmatyzacji, niestety. Gdyby Kaszmir albo Fabienne nazywały się tylko dzieci celebrytów byłoby pół biedy, ale to niestety niezauważalny procencik.Prawdziwa fala najbardziej wyszukanych imion przewala się wśród totalnego tzw. elementu. marginesu społecznego, biedy, pijaczek i pijaków, ostatniej żulii. Pamiętacie, jak miały na imię zakatowane dzieci? Ostatno Vanesa, przedtem Adrien (nie Adrian - Adrien). Może nie zwróciliście uwagi. ale ja zwróciłam, jak mają na imię dzieci z domu samotnej matki albo te, co to ich matki (każda z papierosem w zębach) okupowały domy. Z jednej strony rozumiem, że jak te matki nic nie mają, to chociaż wymyślne imię dadzą we wianie. Ale z drugiej strony w podświadomości zacznie się utrwalać, że jak się dziecko zadaje z Sonatiną albo Szparglasem to trzeba się takim znajomościom przyjrzeć, a jak Franek czy Zosia to raczej z porządnego domu. Okropne to, ale mam trochę racji, przyznacie. Odpowiedz Link Zgłoś
semele2 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 18:13 No właśnie nie do końca. Znam przypadki, kiedy dzieci z małżeństw mieszanych mają imiona jak na polskie warunki bardzo wymyślne, ale zupełnie normalne w tradycji drugiego, niepolskiego rodzica. Albo kiedy rodzina obcego pochodzenia ma niespolszczone nazwisko i obce imiona po prostu pasują. Albo takie, kiedy rodzice po prostu "mieli fantazję". Jeśli chodzi o połączenie niecodziennych imion z marginesem, to generalizacja może być krzywdząca. Odpowiedz Link Zgłoś
ramblaraval Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 10.11.08, 00:50 a pamietacie dylamaty weglarzy w Misia? "zasadniczo jest takie jedno imie dobre dla dziewczynki... TRADYCJA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 10.11.08, 10:56 Stygmatyzacja jest jak najbardziej realnym zagrożeniem dla tych dzieci - w USA jest tak np z tzw ghetto names (Shaquila, Shaniqua i inne dziwaczne wynalazki), które skutecznie zamykaja drogę do kariery. Zaprawdę powiadam, że Laquisha Rice nie zrobiła by żadnej kariery u Busha... Odpowiedz Link Zgłoś
wolf40 Stanisław, Jan, Bolesław, Kazimierz, 09.11.08, 18:09 Władysław, Zygmunt, Henryk, Stefan,Anna, Jadwiga i inni, pomiędzy dojeniem krów a łuskaniem grochu pełnili role władców Polski. Zaś niby "bardziej wysublimowane" Aniela, Maciej, Gustaw, to imiona bardziej popularne wśród polskiej służby i chłopstwa niż szlachty. Dalej nie doczytałam. Brawa dla autorki! Prosimy więcej równie ciekawych i błyskotliwych artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amalia Re: Stanisław, Jan, Bolesław, Kazimierz, IP: *.icpnet.pl 09.11.08, 23:31 A Urbanów papieży było kilku a nie jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkoria Re: Stanisław, Jan, Bolesław, Kazimierz, IP: 85.202.110.* 05.08.09, 12:32 A mój synek ma na imię Maciuś i nawet jeśli to imię służby i chłopstwa to nie ma to dla mnie znaczenia. Jest piękne i już. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Żeby uchronić dziecko przed głupotą rodziców 09.11.08, 18:11 można by wrócić do starej tradycji, zgodnie z którą dziecko otrzymuje imię świętego, który jest patronem dnia jego urodzić. Proste i skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Żeby uchronić dziecko przed głupotą rodziców 09.11.08, 18:14 r_mol napisał: > można by wrócić do starej tradycji, zgodnie z którą dziecko otrzymuje imię > świętego, który jest patronem dnia jego urodzić. Proste i skuteczne. Ależ sknerus z ciebie wylazł! Chcesz dziecko pozbawić prawa do dwóch prezentów Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Lepiej mieć jeden prezent mniej niż być narażonym 09.11.08, 18:20 na szyderstwa do końca życia. No, powiedzmy, do zmiany imienia w USC, co nie jest takie proste. Chociaż w przypadku płodów spaczonej i ubogiej wyobraźni pana Wiśniewskiego nie powinni robić problemów... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Lepiej mieć jeden prezent mniej niż być naraż 09.11.08, 18:41 Tzn. nazywając "z kalendarza" masz nadzieję uniknąć szyderstw? To dzisiaj twoje dziecko nazywałoby się Genowefa albo Anatol. Gratulujemy, Gieniu, Tosinku! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A co widzisz dziwnego w tych imionach? n/t 09.11.08, 23:03 Tylko tyle i aż tyle, że zupełnie mi się nie podobają. Nie nazwałabym nigdy córki Genowefą ani Melanią tak samo, jak nie nazwałabym jej Terpentyną czy Partycją. Nie nazwałabym syna Klemensem, choćby nie wiem, jakie państwowe nakazy i niepaństwowe zwyczaje kazały korzystać z imion z rozdzielnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnilein Re: A co widzisz dziwnego w tych imionach? n/t IP: 194.45.94.* 10.11.08, 12:49 popieram nessie-jp nazywac sie Genowefa to dramat! Wiec nadawanie imion wg kalendarza to tez nie lek na cale zlo. choc czasami to lepiej, niz bycie trzecia/czwarta Agnieszka/Ania w klasie. albo piatym Meteuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A co widzisz dziwnego w tych imionach? n/t 10.11.08, 15:27 Gość portalu: agnilein napisał(a): > Wiec nadawanie imion wg kalendarza > to tez nie lek na cale zlo. A jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, co się będzie działo na porodówce -- *wszystkie* dzieci z danego dnia z takim samym imieniem na karteczce Wg mnie z kalendarza to nadawano imiona w dawnych wielodzietnych rodzinach, kiedy rodzicom już się znudziło wyszukiwanie imion i wymyślanie. Urodził się 1 stycznia? Będzie January. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: A co widzisz dziwnego w tych imionach? n/t 02.05.09, 11:06 Nessie-Jp napisała: > Wg mnie z kalendarza to nadawano imiona w dawnych > wielodzietnych rodzinach, kiedy rodzicom już się znudziło > wyszukiwanie imion i wymyślanie. A otóż wcale niekoniecznie. To kiedyś był popularny sposób niezależnie od tego, czy dziecko było pierwsze czy dziesiąte. > Urodził się 1 stycznia? Będzie January. Jeśli już, to Mieczysław. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: ??????? 09.11.08, 18:23 ja akurat dostałam takie imię jakie było w tym dniu w jakim się urodziłam i żeby było śmiesznie z tym właśnie imieniem jest związana rodzinna anegtota ))))) Faktycznie jako dziecko dostawałam 1 prezent ale człowiek rośnie i z czasem dla mnie stało się to zaletą, zwłaszcza ze po 18 tym roku życia w mojej rodzinie i znajomych obchodzi się tylko imieniny. Więc na dobrą sprawę nie ma tego złego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Żeby uchronić dziecko przed głupotą rodziców IP: *.bethere.co.uk 10.11.08, 15:42 A co z dziecmi z rodzin niekatolickich? tez maja miec imie do patrona??? Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol A co, niewierzący mają jakieś "specjalne" imiona? 09.11.08, 18:21 Np. Melsor? Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: A co, niewierzący mają jakieś "specjalne" imi 09.11.08, 18:25 nie, chodzilo mi o to, ze imie nadaje sie po patronie danego dnia. a ja jako niewierzaca nie uznaje instytucji patrona dnia, wiec jak mialabym sie do zaproponowanej przez Ciebie blyskotliwej "tradycji"? Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol To nie jest "tradycja" tylko tradycja 09.11.08, 18:40 której po zrzuceniu jarzma komunizmu nie ma powodu się wstydzić. Uznawanie lub nie patronów nie ma tu nic do rzeczy, w końcu posługujesz się dokumentami wydanymi w imieniu Rzeczypospoltej Polskiej niezależnie od tego czy uznajesz ustrój republikański, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: To nie jest "tradycja" tylko tradycja 09.11.08, 20:39 czyli ingerujesz w wolnosc wyboru jednostki gwarantowanemu przez Konstytucje RP no brawo! z takimi pogladami zapraszam do Korei Pn. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol W tym przypadku w decyzje dotyczące innych 09.11.08, 21:12 osób. Rodzice nadając dziecku imię decydują nie o sobie, a o innym człowieku. Czy uważasz że ingerencja państwa w decyzję rodzica aby np. odrąbać dziecku rękę, bo z jedną mu bardziej do twarzy, jest działaniem rodem z Korei Płn? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk Re: a co z niewierzacymi? :P 09.11.08, 18:23 No przecież 95% Polaków to głęboko praktykujący katolicy (co widać po ilości przestępstw, gwałtów, morderstw dzieci itp). A pozostała reszta to żydo-komuno-masonerio-cyklistyka. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: hmm 09.11.08, 18:26 ale ja nie jestem ani pierwszym, ani drugim, ani trzecim, ani czwartym wiec?... Liwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwigvanbeethoven Re: a co z niewierzacymi? :P IP: *.rev.stofanet.dk 10.11.08, 00:17 No problem - jest masa do wyboru do koloru:Lucyfer,Boruta,Mefisto itp.Takich to dopiero nikt nie ma,a budza respektKto podskoczy Luckowi? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Żeby uchronić dziecko przed głupotą rodziców 09.11.08, 18:47 r_mol napisał: > można by wrócić do starej tradycji, zgodnie z którą dziecko otrzymuje imię > świętego, który jest patronem dnia jego urodzić. Proste i skuteczne. Jakby przejrzec zestawienia polskich imion w XV, XVI, XVII i XVIII wieku to wyjdzie, ze mamy jakis niestatystycznie wysoki odsetek narodzin 26 lipca. Bo Anna jest jednym z najpopularniejszych imion we wszystkich badanych warstwach. Obyczaj, o ktorym piszesz, wystepowal tylko okresowo i tylko w niektorych kregach i jednak, jesli w danym dniu imiona byly takie stawiajace wlos na glowie, to siegano po innego wyprobowanego patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Jeżeli masz lepszy pomysł to słucham 09.11.08, 18:51 Oczywiście można machnąć ręką i powiedzieć, że i tak problem nazywania dzieci Vanessą czy Brajanem dotyczy tylko gminu, ale chyba państwo ma jakieś zobowiązania także wobec tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: Jeżeli masz lepszy pomysł to słucham 09.11.08, 20:42 o czym ty bredzisz czlowieku? jakie zobowiazania? imie dziecka to wybor rodzica, a nie problem wagi panswtowej. jak sie dziecku nie podoba, wystarczy pozniej po uiszczeniu odpowiedniej oplaty, zmienic w USC. moze jeszcze zaproponujesz, by panstwo regulowalo prawnie imiona wszystkich kotow, psow i swinek morskich? Liwia Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Później - tzn. po upływie 18 lat 09.11.08, 21:13 Ważne żeby nie gubić takich "szczegółów". Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_gejsza celebryci? a kto to kwa kwa jest?? 09.11.08, 19:16 ja się pytam skąd ta nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
frogs-01 Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? 09.11.08, 19:21 Kaszmir Amber czy Koko Claire brzmią jak pseudonim hmmm...kurtyzany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwigvanbeethoven Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.rev.stofanet.dk 10.11.08, 00:10 Gdybym miala nadac imie synowi teraz to chyba bym sie zdecydowala na "Barack".Ewentualnie "Ludvig" albo "Edward" albo "Amadeus".´Wszystkie bardzo normalne,a nie jakies wymyslane dziwolagi.Dodam,ze mimo marzen mam "Daniela Juliusza" i corke "Kate".Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magural Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.nott.cable.ntl.com 10.11.08, 00:12 Nie wiem, czy tylko ja to zauważyłem, ale Wiśniewski na zdjęciu w tych funky okularach wygląda jak Sędzia Dread link do oryginału : media.comicvine.com/uploads/1/13925/284361-25502-judge-dredd_super.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwigvanbeethoven Re: Jakie imiona polskie gwiazdy nadają dzieciom? IP: *.rev.stofanet.dk 10.11.08, 00:21 Chyba "Sedzia Zgred" i do tego stary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina_kalta Powielony artykuł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 01:01 ile razy można, powiem dosłownie, wklejać ten sam artykuł? Przecież to jakiś staroć sprzed kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś