hovawartka 06.12.08, 21:40 Literujecie tak? Ja z dzieciństwa pamiętam mamę rozmawiającą przez telefon i literującą. Zastanawiałam się wtedy skąd ona pamięta jakie imię trzeba podać, że np B jak Barbara a nie B jak Bogumiła. Myslałam, ze to taki jeden kod i wszyscy dorośli go znają A jeśli literujecie to uzywacie niepopularnych imion przy tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 06.12.08, 21:46 Zdarza mi się i jest to na zasadzie: A jak Adalwina, B jak Benigna. Imiona się zmieniają, ale zawsze są nietypowe Ale to takie moje zboczenie... Tak dużo myślę o nietypowych imionach, że przychodzą mi one do głowy wcześniej niż Anna czy Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:53 > Zdarza mi się i jest to na zasadzie: A jak Adalwina, B jak Benigna. Imiona się > zmieniają, ale zawsze są nietypowe Tylko, że to nie do końca spełnia swoją rolę. Literujemy po to, żeby ktoś nie napisał np. D zamiast B. Jak usłyszy Barbara, to wie, że chodzi o B. Jak usłyszy imię, którego nigdy wcześniej nie słyszał, to takie literowanie nic nie wnosi. Myślę, więc, ze bez przesady z tym sileniem się na oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 08.12.08, 13:49 Ale ja literuję tylko prywatnie, znajomym, którzy znają moje zapędy i są osłuchani Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 12:38 Ja też myślałam, że imiona do literowania są ściśle określone, wręcz skodyfikowane, i sama bym się nie odważyła literować, bo nie znałam kodu Teraz literuję imionami, które mi przyjdą pierwsze do głowy, ale raczej ogólnie zrozumiałymi. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 14:50 O, nowy Olesiak, jak miło! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 07.12.08, 17:43 A tak, przyznam że się nawet zastanawiałam przy jednym z nowych czy nie jest zbyt obrazoburczy i czy nie zrani czyichś uczuć religijnych - co o nim powiesz? Mogę go zastąpić innym Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 15:15 Jest kod (w starych ksiazkach telefonicznych mozna go znalezc, ba w innych jezykach tez sa takie kody). Mnie sie zawsze miesza i mowie, co mi slina na jezyk przyniesie. W kodzie niemieckim np. literka K jest przypisana do Kaufmanna, czyli kupca Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 17:46 O, a czy mogłabys gdzieś znaleźć taki przykładowy kod, obojętne z jakiego języka? Człowiek wreszcie nadrobi zaległości, których istnienie przeczuwał przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 18:36 Niemeicki: www.tippscout.de/richtig-buchstabieren-das-deutschsprachige-buchstabieralphabet_tipp_1500.html Miedzynarodowy: www.tippscout.de/richtig-buchstabieren-das-icao-alphabet_tipp_1493.html Polski: www.sp2zce.rumia.pl/doc/alfabet.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 21:12 Hm, a czy nie wymaga on jednak pewnego unowocześnienia? Niektóre użyte imiona wychodzą z użytku. Biorąc pod uwagę najcześciej nadawane obecnie imiona (dane z Warszawy ub. r.) byłoby to: A jak Aleksandra B jak Bartosz C jak Cezary D jak Dawid E jak Emilia F jak Filip G jak Gabriela H jak Hanna, ale skoro może się mylić z Anną, to H jak Hubert I jak Igor J jak Julia (ale może w warunkach ogólnopolskich Jakub? kto wie?) K jak Kacper L jak Lena (hmmm.... jednak bym się zdecydowała na Laurę) Ł jak Łukasz M jak Mateusz N jak Natalia (pierwsze imię ze starej listy, które się powtórzyło!) O jak Oliwia P jak Piotr R jak Rafał S jak Szymon, ale jeśli wykluczamy dwuznaki, to S jak Stanisław (i mamy drugie imię, które się powtórzyło ze starą listą) Ś jak Ścibor T jak Tomasz U jak Urszula (trzecie powtórzone imię) W jak Wiktoria X jak Xawery (ale dziś jednak raczej Ksawery, więc może jak Xavier? to byłoby czytelniejsze) Y jak... Yael - lepiej pozostać przy Ypsylonie Z jak Zuzanna Ż jak Żaneta Pierwsze imię na "c" jest dopiero na 148 miejscu, i tu widać, na jaką literę należy nazywać dzieci, jesli się chce, by miały rzadko występujący inicjał (choć tak naprawdę rekord bije "ś" - 2308. miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 21:13 > Y jak... Yael - lepiej pozostać przy Ypsylonie Ps. ten Yael to oczywiście propozycja krotochwilna; skoro juz "X" było wyjaśniane imieniem, to popatrzyłam, co by było, gdyby tak samo zrobić przy "Y", ale oczywiście tak się nie da, tak samo jak się nie dało kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 14:24 Naprawdę nie wiedziałam, że są jakieś ustalone kody i że trzeba używać imion! Wychodzi na to, że zawsze robię z siebie widowisko (słuchowisko), dzwoniąc do banku i literując: H jak hipopotam, Y jak yeti, L jak lodowisko, I jak igrzyska, S jak samochód... ś jak śmietana, m jak matura, b jak burak. k jak krzywica... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 17:50 > ś jak śmietana, Ja zawsze musze powiedziec wlasnie ś i w odpowiedniej chwili nie pamietam o wszystkich piekynch polskich imionach na te litere i wychodzi "ś jak ślimak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: off topic Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.acn.waw.pl 12.12.08, 12:57 o, nie wiedziałam, że moje imię jest teraz jednym z częściej nadawanych imion a jak byłam mała, to było tak mało popularne, że mylili je z Kamilą albo Eweliną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stukpuk Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 19:02 Do literowania sluza imiona kobiece , a nie meskie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: 194.187.75.* 12.12.08, 21:04 U mnie jest "y" jak Yeti. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 13.12.08, 00:13 gaudencja napisała: > X jak Xawery (ale dziś jednak raczej Ksawery, W latach 70-tych w książce telefonicznej było Y - Ypsylon, X - Xantypa. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 13.12.08, 05:15 gaudencja napisała: > O, a czy mogłabys gdzieś znaleźć taki przykładowy kod, obojętne z Oficjalny NATO: Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf (kiedys byl George), Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey (pewien czas temu byl William), X-ray, Yankee (jakis czas temu byl Yeti), Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
wyjadacz_parkietuf Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 15:55 Bo właśnie jest to oficjalnie zunifikowane np. w wojsku, lotnictwie czy w krótkofalarstwie. W Polskim systemie literowania używamy imion: Adam, Barbara, Celina, Dorota, Ewa, Franciszek, Genowefa, Henryk, Irena, Jadwiga, Karol, Leon, Maria, Natalia, Olga, Paweł, Roman, Stanisław, Tadeusz, Urszula, Wioletta, Wacław, Xsantypa, Ypsylon, Zygmunt. gaudencja napisała: > Ja też myślałam, że imiona do literowania są ściśle określone, wręcz > skodyfikowane, i sama bym się nie odważyła literować, bo nie znałam > kodu > Teraz literuję imionami, które mi przyjdą pierwsze do głowy, ale > raczej ogólnie zrozumiałymi. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 18:26 O, jaki fajny temat! (O, jak dawno mnie nie było...) Link do takich literówek w różnych językach: montgomery.cas.muohio.edu/meyersde/kitchensink/alphabets/ A tak ode mnie, jako że w pracy spędzam sporo życia na literowaniu: po polsku trzeba uważać, żeby nie podawać imion, które mają mylących, rymowanych "towarzyszy". Czyli jeśli H, to lepiej "jak Helena" lub "jak Henryk" niż jak Halina lub Hanna, bo się może pomylić. Imiona rzadsze też sprawdzają się o tyle, o ile nie mają takiego właśnie (i to popularniejszego) mylącego rymu na inną literę. Jeśli chodzi o obcokrajowców, używanie ich "alfabetu" na pewno ujednoznacznia, zwłaszcza u Niemców i Francuzów, natomiast oni sami rzadko ten ustalony alfabet znają i jeśli trzeba coś przeliterować, najczęściej improwizują. Najgorzej jest z Amerykanami, do nich potrafi nie trafić "K for Kilo" zgodnie z alfabetem międzynarodowym i trzeba uciekać się do różnych sztuczek, na przykład nazw geograficznych. "K for Kansas" rozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 09.12.08, 15:30 manarai napisała: > Najgorzej jest z Amerykanami, do nich > potrafi nie trafić "K for Kilo" zgodnie z alfabetem międzynarodowym > i trzeba uciekać się do różnych sztuczek, na przykład nazw > geograficznych. "K for Kansas" rozumieją Tak, tak. "B like in Boy", "H like in History"... Nie opanowałam tego do dziś, a moje nazwisko zawsze muszę wszystkim literować. Ale biedni Amerykanie mają tak luźne zasady pisowni (zwłaszcza imion), ze w ogóle trudno jest znaleźć coś, co nie pozostawiałoby wątpliwości. Natomiast jeśli chodzi o literowanie po polsku, to pamiętam jak przed wiekami weszło na antenę "Koło Fortuny". Na początku ludzie byli nawet kreatywni w wymyślaniu imion do wymienianych literek. Potem się to jakoś skodyfikowało i już wszyscy mówili "K jak Karol" i "Z jak Zenon". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 07.12.08, 21:16 Ja literuję zawsze wg niemieckiego kodu, kilkakrotne na dzień co najmniej. W Niemczech niemal wszyscy go znają. Wiem, że po polsku też jest ustalony alfabet ale nie znam go na pamięć i mam problemy z szybkim wymyśleniem imion. Na szczęście nie mam potrzeby częstego literowania po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 08.12.08, 07:15 i znowu sie czlowiek czegos nowego dowiedzial, nie mialam pojęcia, że taki kod istnieje ja gdy musze cos przeliterowac mowię co mi akurat przyjdzie do glowy np. p-jak-płot, nie ograniczam sie tylko do imion. Odpowiedz Link Zgłoś
romike Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 13:31 Obecnie w korespondencji radiowotelefonicznej używa się tylko kodów miedzynarodowych według ICAO (Alfa, Bravo itd) nawet jeżeli korespondencja jest w jezyku polskim. Istotnie istniały kiedyś alfabety narodowe (A jak Adam itd.) ale od lat sześćdziesiatych istnieje międzynarodowy standard, który wypiera alfabety narodowe (aczkolwiek ich używanie jest dozwolone przy korespondencji w danym języku) Nikt z nowych radioperatorów nie uczy się juz alfabetów narodowych i nikt nie wymaga ich znajomości. Oczywiście literowania w rozmowach telefonicznych nie regulują zadne przepisy i tam, kazdy moze literować jak chce. Z ciekawych histori to powiem tylko, że kiedyś rozmawiając w sprawach zawodowych przez telefon trafiłem w Danii na kogoś, kto literował zgodnie ze standardami ICAO , spytałem i okazało się rzeczywiście, że jest żeglarzem amatorem i ma swiadectwo radiooperatora w słuzbie morskiej. Radioperator w służbie lotniczej Odpowiedz Link Zgłoś
amambilis Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 13:15 Ja używam wtedy samych imion, np: Wojciech, Olga 5720 - wiadomo, że chodzi o nr rej. A imion używam takich, jakie przyjdą do głowy pierwsze - zazwyczaj pierwsze nasuwają się na myśl te najbardziej popularne, a więc Barbara a nie Bogumiła htttp://amabilis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 14:33 Ja mam bardzo dobrą dykcję. Nie muszę literować. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_do_bicia Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 17:43 Ja bardzo czesto musze bo pracuje w firmie która ma trudna do wymówienia nazwę (i inaczej "psaną" a inaczej "czytana")- i nie ma to nic wspolnego z moja dykcją, tylko z tym ze nie kazdy zna jezyk duński Problem mam z literka Y (mówie "yeti" ) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_do_bicia Re: OT 12.12.08, 22:07 I zeby nie było OffTopic to: Konrad Olga Tymon Paulina Aniela Sylwia Kira Onufry Wojciech Y....yyy Yeti (pierwsze imiona jakie mi przyszly do głowy bez zastanawiania sie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: 217.153.54.* 12.12.08, 17:57 Używam międzynarodowego alfabetu stosowanego przez służby różnego rodzaju oraz pracowników linii lotniczych. A - Alpha B - Bravo C - Charlie D - Delta ... Odpowiedz Link Zgłoś
trzy_krzyzyki Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 12.12.08, 19:19 Zależy komu literuję. Jak np. kontrahentowi to używam imion mało wyszukanych, jak literuję koleżanace to najdziwniejsze imiona świata, żeby nie było nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusia Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.chello.pl 12.12.08, 20:44 O rany, pamiętam jak kiedyś jadąc kuszetką do Lubljany, na granicy z Austrią w środu nocy celnik Austriak wziął mój paszport i zaczął Sigfried, Teodor, Emil, ... szczególnie zapamiętałam Sigfrieda, bo w moim długim nazwisku pojawia się aż 3 razy, mam też dwa razy Z, czy ktoś wie jakie imię używają Austriacy na Z? W każdym razie byłam tak śpiąca, że nie wiedziałam o co chodzi, i zaczęłam się martwić, że ciągle o jakimś Sigfriedzie gadają )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: 213.155.170.* 12.12.08, 21:33 wydaje mi sie ze z jak zeppelin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.eastwest.com.pl 12.12.08, 22:47 Victor Xray Yankee Zulu A propo imion. Ktoś mi kiedyś "spelował" nazwisko, używają niemieckich imion. A ja na to: "oh, you've got lot's of different middle names, sir" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anananan Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.chello.pl 13.12.08, 00:09 beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.chello.pl 13.12.08, 01:24 Najlepiej to robił Kobiela ze swoim nazwiskiem K kretyn O osioł B baran I impotent E eunuch L leń i A analfabeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: A jak Adam, B jak Barbara itd IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 13.12.08, 03:07 Najlepiej byloby poznac stosowany na calym swiecie i w okolicznych wsiach miedzynarodowy system literowania. Wtedy nie byloby watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kil [...] IP: *.acn.waw.pl 13.12.08, 09:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: A jak Adam, B jak Barbara itd 13.12.08, 10:36 Niewielce szanowny "kil" ! Otoz istnieje taki system i to na dodatek miedzynarodowy.Nie wiem jak obecnie,ale dawniej w wojsku uczono tego kazdego telefoniste i kazdego podchorazego w szkole oficerskiej. Ja do dzisiaj czesto posluguje sie tym systemem podajac swoje nazwisko,najczesciej w jezyku angielskim,gdzie nagminne jest literowanie nazwisk,nazw miejscowosci itd. Pamietaj,nie nazywaj kogos obcego "cwokiem" jesli nie znasz tematu.To b.zle swiadczy o Tobie.... Odpowiedz Link Zgłoś