koza_w_rajtuzach 10.12.08, 09:53 Jak jest ładniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solveiga1 Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 10:08 Chyba bardziej podoba mi sie Witold Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 10:15 Marcinkiewicz. Żadna tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 10:50 Wydaje mi się, że ani Wit ani Witold idealnie nie pasuje do nazwiska, ale żaden z zestawów nie brzmi na tyle źle, żeby ze względu na dopasowanie zrezygnować z któregokolwiek imienia. W Wicie podoba mi się to, że jest krótki, co jest ważne przy 13-literowym nazwisku. Jeśli chodzi o Witolda to wydaje mi się, że jest zbyt dużo spółgłosek obok siebie LD-M, ale też nie jest to jakieś dyskwalifikujące. Gdzieś wyczytałam, że Wit szybciej pojawił się w Polsce niż Witold, co bardziej skłania mnie w stronę Wita. Mąż natomiast woli Witolda. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 10:55 Mam brata Witolda zdrabnianego do Wita Sama wybrałabym Wita właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 11:06 Do nazwiska IMO bardziej pasuje Wit - tworzy ciekawy rytm; Witold jest trochę za mocny i zbyt rozwlekły zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 11:15 a abstrahując od nazwiska to które imię jest lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 12:43 MSZ oba równie dobre, Wit rzadszy, Witold częstszy; Wit ogólny, Witold litewski, a tu już mamy do wyboru co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 13:09 Abstrahując, bardziej podoba mi się Wit. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 12:24 Witold. Zawsze można go Witem nazywać... Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 15:06 Witold. Wit kojarzy mi się ze skrótem slowa witamina np Wit. C, u ciebie Wit M. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Witold 10.12.08, 15:40 Zdecydowanie Witold! Uwielbiam to imię! Wit też jest ładne, ale pochodzenie imienia jest trochę depresyjne - ktoś (kto urodził się?) wbrew woli. Przynajmniej tak podaje gazetowa Baza Imion. No i ja osobiście nie mam przekonania do jednosylabowych imion. Według mnie aż się proszą o drugą sylabę, żeby było gdzie postawić akcent. Tak wiec Wita i tak nazywałabym Witkiem, Lecha Leszkiem, Rocha Roszkiem. Ale może to tylko ja tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witold 10.12.08, 18:05 Oj, chyba gazetowa baza imion się w takim razie myli: pl.wikipedia.org/wiki/Wit_(imi%C4%99) . Pisał to wyjaśnienie ktoś invitus (niechętny) temu imieniu. Dlaczego Wit miałby pochodzić od invitus, skoro może od vitus (chetny)? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witold 10.12.08, 19:51 ...i faktycznie Wit jest poświadczony w Polsce wcześniej od Witolda. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 17:53 Uwielbiam Witolda, ale... Wit chyba jeszcze ladniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocura78 Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 19:37 Cześć, Koza Wit i kropka. Jedno z moich ulubionych i być może imię mojego obecnego Myszogona Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Wit czy Witold? 10.12.08, 19:54 Lubię oba, ale: -oba można podobnie zdabniać -za to Wit (dorosły) ma dla mnie dodatkowy wabik, bardzo męski mi się wydaje )) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 08:55 > -za to Wit (dorosły) ma dla mnie dodatkowy wabik, bardzo męski mi > się wydaje )) No właśnie o to chodzi . Jako kobieta prędzej poleciałabym na Wita niż np. Dominika nawet jeśli byliby równie fajni.. Lubię facetów z wyrazistymi imionami i uważam, że rzeczywiście jest to w pewnym stopniu wabik. Sama spotkałam się ze swoim obecnym mężem poznanym na gadu-gadu nie wiedzieć czemu, bo w ogóle nie wydał mi się w rozmowie ciekawy. Natomiast nie znałam wcześniej żadnego Huberta i to chyba przeciążyło szalę.. Ale i tak Wit bardziej by mnie zwabił niż Hubert , także niech się cieszy, że mi się żaden Wit po drodze na gadu-gadu nie napatoczył . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 08:43 Kocura, spodziewasz się małego kocura? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 08:52 Oj, widze, ze Tomek odpadl I jesli o moje zdanie chodzi Wit Marcinkiewicz brzmi wspaniale. Bardzo podoba mi sie to imie, niestety u mnie w gre wchodzilby tylko Witold, gdyz albowiem mam trzyliterowe nazwisko Aaaaa.....i bezczelnie odpowiem za Kocure - tak, tak, tak...bedzie maly kocur albo ko-corka )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 09:16 gratuluję kocuro. Na kiedy spodziewasz się małego kociaka? > Oj, widze, ze Tomek odpadl Tomasz odpadł i odczułam z tego powodu pewną ulgę.. Chciałam ulec mężowi, ale w jego bliskiej rodzinie utonął chłopiec, który nosił to imię. Teściowa zabroniła nam nazwać tak syna. Smutna historia. Imię ładne, ale od początku wiem, że nie dla mojego syna. Po dłuższej rozmowie okazało się, że nie podoba mi się żaden z typów męża, a jemu żaden z moich. No i mąż w końcu zaproponował Witolda. Podoba nam się to imię w umiarkowany sposób, a to już sukces. Myślę jednak, żeby spróbować męża na tego Wita przekabacić, bo nie podoba mi się ta końcówka -old. Brzmi mi to tak jakby coś ugrzęzło w gardle. Muszę tylko upewnić się czy moja decyzja jest słuszna i że mam rację chcąc Witolda zmienić na Wita, a wiem, że ta zmiana będzie się wiązać z walką z mężem. W razie czego nie wiem czy go próbować przekabacić na Wita jeszcze przed porodem, czy dopiero po porodzie jak będę taka biedna... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 10:35 No z tym Tomkiem to rozumiem - jesli niezbyt przyjemnie sie kojarzy i na dodatek nie bysliscie przekonani - to bez dwoch zdan rezygnacja Ale widze, ze Witek jest juz w sygnaturce u Ciebie tak czy siak...a Wita tez "przepchniesz", mowiac mezowi po porodzie: "Spojrz kochanie, przeciez to jest Wit, a nie Witold!!!" - tu oczy kota ze Shreka i juz jest Wit Marcinkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 11:00 > "przepchniesz", mowiac mezowi po porodzie: "Spojrz kochanie, przeciez to jest > Wit, a nie Witold!!!" - tu oczy kota ze Shreka i juz jest Wit Marcinkiewicz Niestety, ale z tego co już zdążyłam się zorientować to mam o wiele mniejsze wpływy w domu od Klary . Ona sobie mojego męża owinęła wokół małego paluszka, a mnie się już tak mąż nie chce słuchać . A Klara jest przeciwna Witkowi. Mówi, że chciałaby Lolka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faustka Re: Wit czy Witold? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:22 Klara i Karol? Nie daj się córce. Trzymam kciuki za Wita. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 17:44 Pewnie, że się nie dam, tym bardziej, że Lolek to nasz kot. Wcześniej mieliśmy kota Karola ). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 18:25 A może Lolek - Leopold? Co Ty na to? Z tym, że też ma -olda. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 19:23 Leopold nie podoba mi się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
kocura78 Re: Wit czy Witold? 12.12.08, 17:42 Kocisko małe zapowiada się na początek czerwca I właśnie Wit jest moim faworytem. I pasuje do Wandy (chyba, że będzie baba- to Małgośka) A weź podeślij linka do jakichś zdjęć, bo strasznie jestem ciekawa widoku Klarownej! Odpowiedz Link Zgłoś
kocura78 Re: Wit czy Witold? 12.12.08, 17:47 dobra, nie musisz, znalazłam Was na nk. Ale Klara ma włoski jaśniutki- śliczna jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 12.12.08, 20:43 Dzięki za zaproszenie. Wandziunia praktycznie nic się od urodzenia nie zmieniła. Tylko urosła )). Słodka dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 15:01 Jestem za Witoldem, który może być też nazywany Witem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Wit czy Witold? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 15:48 Wybrałabym Wita.Ładnie się komponuje z nazwiskiem. Imiona litewskie tj Aldona,Danuta czy Witold nigdy mi się nie podobały.Poza tym znam niefajnego Witka,i moze dlatego nie przepadam za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 17:52 Witold. Zawsze może być zdrabniany do Wita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Wit czy Witold? IP: *.as.kn.pl 11.12.08, 18:37 Witold jest pospolite i kojarzy mi się z niezbyt rozgarniętym panem Witkiem, natomiast Wit brzmi nowocześnie i dużo ciekawiej, no i pomyśl że chłopak będzie jak malowany - niczym ołtarze Wita Stwosza Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wit czy Witold? 11.12.08, 19:25 > Witold jest pospolite i kojarzy mi się z niezbyt rozgarniętym panem Witkiem, > natomiast Wit brzmi nowocześnie i dużo ciekawiej, no i pomyśl że chłopak będzie > jak malowany - niczym ołtarze Wita Stwosza No ale Wit w sumie też zdrobniale będzie niezbyt rozgarniętym Witkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: Wit czy Witold? 12.12.08, 11:34 Witold zdecydowanie mnie się kojarzy z księciem Witoldem Odpowiedz Link Zgłoś
trasimeno Re: Wit czy Witold? 12.12.08, 11:35 Bardziej podoba m się Witold.Ostanio słyszałam także - Witalis, no ale to inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wit czy Witold? IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 25.12.08, 15:38 Oba imiona nie ładne Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Wit czy Witold? 25.12.08, 16:56 Z nazwiskiem czy bez, bardziej podoba mi się Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Wit czy Witold? 10.01.09, 12:53 Caly czas czekamy na info od Kozy na naszym styczniowym forum ... Odpowiedz Link Zgłoś
kejzi-mejzi Re: Wit czy Witold? 11.01.09, 01:04 ja mam Witolda, urodził się dokładnie rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Wit czy Witold? IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 15:14 wsyzstko jedno, moze jak bardziej pasuje do nazwiska? I tak Witold bylby zdrabniany do Wit, a z Wita wszyscy beda robic Witolda. To taki casus jak Jacek i Jacenty czy Lech i Leszek, total misz masz. Anyway oba fajne pozdr Ja bym dala Wit. Chyba ze masz na nazwisko Oldakowska. To wtedy nie... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
silwer81 Re: Wit czy Witold? 30.01.09, 01:15 Mój 3-letni synek ma na imię Witold. Zdrabniamy- Wituś lub Witek. Odpowiedz Link Zgłoś