Gość: satine IP: *.smrw.lodz.pl 13.01.09, 00:03 W marcu ma nam się ueodzić synek. Wybraliśmy imię Eliasz. Wszyscy patrzą na nas jak na wariatów. Co jest tak szokującego w tym imieniu? Jak ich przekonać? Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Mam problem... 13.01.09, 07:44 A po co przekonywać "wszystkich"? To Wy powinniście być przekonani o słuszności wyboru. Mnie się imię Eliasz ogromnie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Mam problem... 13.01.09, 08:39 Moim zdaniem nie ma nic szokującego w tym imieniu. Zresztą z Eliaszem chodziłam do klasy w podstawówce. Nie przejmowałabym się innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobik09 Re: Mam problem... IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 10:21 Bardzo ładne imię, nie przejmujcie się tylko nadajcie jeśli Wam sie podoba. My też to przerabiamy (nie podoba się rodzince), ale powiedziałam,że to nasz wybór i muszą się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: Mam problem... 13.01.09, 11:07 A po co dyskutować. Ja ani oczekując syna, ani teraz córki nikomu nie zdradziłam wybranych imion. Tzn. oczywiście wybraliśmy je razem z mężem, a reszta dowie się po porodzie. Wtedy już nie wypada komentować Ale skoro w Waszym przypadku już wszyscy i tak wiedzą to nie przejmujcie się ich zdaniem. Dużo gorzej będzie jeśli ulegniecie presji i nadacie imię do którego sami nie będziecie mieli przekonania i wszyscy będą żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Mam problem... 13.01.09, 11:41 Bardzo ładnie. Mam nadzieję, że pasuje do nazwiska. Nie przejmowałabym się zupełnie opiniami - gdyby wszyscy lubili to samo, wyszłyby z użycia wszystkie rzadsze imiona. Przyzwyczają się. My ponad 8 lat temu znieśliśmy krytykę wcale nie tak rzadkiej Laury - a teraz proszę - nie dość że gwałtownie skoczyło w rankingach, to rodzina uznała, że pasuje. My też jesteśmy zadowoleni, że trwaliśmy przy swoim. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mam problem... 13.01.09, 11:42 Gość portalu: satine napisał(a): > W marcu ma nam się ueodzić synek. Wybraliśmy imię Eliasz. Wszyscy > patrzą na nas jak na wariatów. Co jest tak szokującego w tym imieniu? > Jak ich przekonać? Myślę, że to proste. Powiedzcie im (a jeśli już wiedzą, jakie imię wybraliście, lepiej podjąć działania w celu uniknięcia komentarzy, które mogłyby Was zniechęcić do imienia wybranego przez Was dla Waszego dziecka), że zmieniliście decyzję i syn będzie się nazywał Elizeusz. Twierdźcie tak aż do narodzin dziecka. Wtedy zarejestrujecie je jako Eliasza i wszyscy będą zadowoleni (nie, żebym miała coś przeciwko Elizeuszowi, ale jest mniej powszechnie znany, niż Eliasz). Inny pomysł na pseudozmianę decyzji to np. Mojżesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Mam problem... 13.01.09, 11:49 Elizeusz moim zdaniem jest duzo ladniejszy od Eliasza Do terapii szokowej radzilabym uzyc Nabuchodonozora albo Mahometa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pa Re: Mam problem... 13.01.09, 15:37 Hehe, świetna metoda Oglądałam dawno temu jakiś program, gdzie panie z któregoś warszawskiego USC opowiadały, że każda ma takie imię straszaka dla rodziców którzy opóźniają się z rejestracją dziecka. W takich przypadkach informują rodziców, kiedy Ci dzwonią i pytają ile jeszcze mają czasu, że jak nie przyjdą szybko to dziecku z urzędu zostanie nadane imię takie a takie Zapamiętałam jednego z takich straszaków: Mściwój (skądinąd bardzo ładne, ale pewnie nie dla większości młodych rodziców). Podobno działało rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Mam problem... 13.01.09, 16:50 ja bym po rostu powiedziala ze to moje dziecko i moja sprawa i nie ulegla tym wszystkim a eliasz to bardzo ladne imie Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Mam problem... 06.06.09, 21:08 To bardzo dobry pomysł i wiem, że działa, bo moja koleżanka tak zrobiła. Z mężem do końca nie zdradzaliśmy imienia dziecka, żeby nie narazić się na głupie komentarze. Wszyscy się ciągle dopytywali, ale byliśmy konsekwentni. Tylko moi rodzice widzieli, bo od ponad 10 lat trułam im d... o przyszłym imieniu dziecka. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Mam problem... IP: *.as.kn.pl 13.01.09, 17:50 Jeśli już chcesz przekonywac, użyj argumentów biblijnych, w końcu w Polsce ponad 90% deklaruje się jako katolicy i to powinno im skutecznie zakneblowac usta. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mam problem... 14.01.09, 09:04 Tylko ze katolicy tradycyjnie nadaja imiona swietych patronow, niekoneicznie biblijne (to raczej dom ena protestantow i zydow). Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Mam problem... 06.06.09, 20:21 W grupie przedszkolnej mojej niemal 4-letniej córki jest Eliasz - mniej zadziwia mnie to imię niż imię innej dziewczynki o zupełnie polsko brzmiącym nazwisku - Giulia, Może mama jest Włoszką, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tristana Re: Mam problem... 06.06.09, 21:13 No właśnie! I kto się urodził??? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Mam problem... 06.06.09, 21:30 znam 6 letniego -Eliasa - francuza - co w polsce bywa bo mama polka - mam nadzieję że rodzice nie zrezygnowali Odpowiedz Link Zgłoś