Gość: magda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.09, 20:50 Czy imię dziecka urodzonego poza granicami Polski może być dowolne czy też musi być zgodne z polskimi wytycznymi? Rodzice są Polakami, dziecko urodzone "w drodze" w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna Re: imię dziecka ur. za granicą IP: 193.120.137.* 28.02.09, 09:51 O tyle lepiej rodzic nam za granica,ze nie ma glupich nakazow czy przykazow jak powinnismy nazwac swoje dziecko.To tylko w Polsce tak moze byc!! Nie wiem jak w niemczech,ale w Holandii czy Szwecji mozesz nazwac swoje dziecko jak Ci sie tylko podoba.Moja kolezanka nazwala nawet Wilk!!!! Ja mojej corce nie moglam dac Olivia,tylko Oliwia przez W, bo po Polsku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię dziecka ur. za granicą 28.02.09, 11:33 Najpoznij przy rejestracji w konsulacie albo umiejscawianiu aktu urodzenia powinno dojsc do sprostowania niepoprawnej formy imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: imię dziecka ur. za granicą 28.02.09, 12:44 To naprawdę jest straszne i karygodne, że próbuje się utrzymać względną czystość rodzimego języka. Szczerze Ci współczuję, że musisz w takim kraju mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię dziecka ur. za granicą 28.02.09, 13:02 Jak sie nie zna dobrze wlasnego jezyka, to sie w ogole nie rozumie, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 nie ma za granicą "hulaj duszo piekla nie ma" 02.03.09, 12:58 Gość portalu: joanna napisał(a): > O tyle lepiej rodzic nam za granica,ze nie ma glupich nakazow czy > przykazow jak powinnismy nazwac swoje dziecko.To tylko w Polsce tak > moze byc!! Nie wiem jak w niemczech,ale w Holandii czy Szwecji > mozesz nazwac swoje dziecko jak Ci sie tylko podoba.Moja kolezanka > nazwala nawet Wilk!!!! i bardzo dobrze, ze sa te wytyczne w PL, bo niektorzy jeszcze nie dosrosli lub nigdy nie dorosna, by zostac rodzicami. Panstwo chociaz w tym wzgledzie chroni dziecko przed glupota jego rodzicieli. A ograniczenia sa tez za granicą i nie ma wolnej amerykanki na szczescie. > Ja mojej corce nie moglam dac Olivia,tylko > Oliwia przez W, bo po Polsku !!!! po "polsku" sie pisze małą litera, bo to przymiotnik. Nadawanie dziecku zagramanicznego imienia bo to niby bardziej swiatowo, dowodzi tylko przasności, ograniczenia i ingorancji rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dziecka ur. za granicą 28.02.09, 15:16 Gość portalu: magda napisał(a): > Czy imię dziecka urodzonego poza granicami Polski może być dowolne > czy też musi być zgodne z polskimi wytycznymi? > Rodzice są Polakami, dziecko urodzone "w drodze" w Niemczech. Chcecie je nazwać Siegfried? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: imię dziecka ur. za granicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 11:46 He, he, Siegfried to może niekoniecznie Ale chciałabym się dowiedzieć jak to jest w świetle przepisów - można takiego Siegfrieda czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dziecka ur. za granicą 01.03.09, 11:55 W praktyce bywa różnie, i w Polsce czasem przechodzą dziwolągi, ale mówiąc zupełnie szczerze, gdybym usłyszała, że znajomi wykorzystali pobyt w Niemczech, żeby nazwać dziecko np. Victor albo Nicole, postukałabym się w głowę razem z resztą wspólnego towarzystwa - i to nie jeden raz. Wbrew pozorom, przeważnie nie jest trudno znaleźć jakieś imię, które w obu językach da się napisać tak samo, albo nauczyć Niemców prawidłowej wymowy polskiego imienia. W niektórych przypadkach nam się wydaje, że imię w wersji obcojęzycznej jest ładniejsze, ale dla tambylców jest ono własnie przestarzałe i lepszy odbiór ma wersja polska. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: imię dziecka ur. za granicą 02.03.09, 11:23 Witaj, Na tym forum uzyskalam kiedys informacje, ze polski USC przepisuje tylko to, co zapisane jest w zagranicznym akcie urodzenia. Chyba, ze sama poprosisz o modyfikacje wersji zagranicznej, wtedy zapisza wersje polska. Nie wiem czy rzeczywiscie tak to dziala, najprosciej zadzwonic i zapytac w miejscowym USC. Nie wypowiadam sie natomiast czy to furtka, ktora warto wykorzystac, by zapisac upragniona forme Siegfried. Niech decyduja sami rodzice, po uswiadomieniu sobie wszystkich za i przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: imię dziecka ur. za granicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 15:44 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś