gaudencja 01.03.09, 00:17 Z Wikipedii: Partenia — imię żeńskie, żeński odpowiednik imienia Parteniusz, pochodzącego od gr. przymiotnika parthénios, co oznacza "panieński, dziewiczy, czysty, niewinny". Partenia imieniny obchodzi 7 lutego, jako wspomnienie św. Parteniusza z Lampsaku. Jak Wam się podoba to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: Partenia 01.03.09, 09:54 Kojarzy mi się z dwoma wyrazami: party, gardenia. Takaq Partenia musi zatem lubić ogrodowe przyjęcia. Imię nawet mi się podoba. 6/10 Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Partenia 01.03.09, 10:04 nie za bałdzo, kojarzy mi się za spartoleniem czegoś Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Partenia 01.03.09, 10:51 Kojarzy mi się Petronią z parteru, ale ma szansę spodobać mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Partenia 03.03.09, 12:34 Jako że jestem w ciąży, kojarzy mi się wyłącznie ze słowem partus, czyli raczej porodowo niż dziewiczo Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Partenia 03.03.09, 16:38 Na pierwszy rzut kojarzy mi się z parciem, może dlatego że mam za sobą nie dawny poród. Po głębszym zastanowieniu, imię całkiem przyzwoite, zwłaszcza to czyste, niewinne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś