ala.81 14.04.09, 21:04 dla brata miało być Franciszek Józef ale jednak będzie siostra nie mamy pomysłu na imię - bardzo wstępne to Anastazja, Zuzanna, Zofia - jednak żadne nie przekonuje mnie do końca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 21:10 Z rozważanych przez Was wybrałabym Anastazję. Dorzucam: Łucję, Mariannę, Michalinę, Kornelię i Helenę. Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 21:15 Anastazja jest piękna. A co powiecie na Klarę lub Alicję ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 21:43 Z tych trzech wybrałabym Anastazję, ale co powiecie na Mariannę? ew. Marcelinę, Marcjannę? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:07 Anastazja podoba mi sie najbardziej, jednak mój mąż ma głupawe żarty Anastazja - eutanazja jego pomysł to Zuzanna zastanawiałam się nad Marianną ale nie wiem jak zdrabniać to imię Alicja raczej odpada, bo ja mam tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 14.04.09, 22:11 pomysł mężą pierwsza klasa czyli mąż ma zawsze rację X 3.Marianna - zwyczajnie Mańcia,Marysia,Maryśka,Marychna ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:12 Mania oczywiście. Była taka książka dla dzieci, urocza zresztą, Mania czy Ania. Albo Marianka. Może jeszcze Aniela - Nela? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:14 Ps. A Anastazję zdrabnia się oczywiście do Nastki. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:18 > Może jeszcze Aniela - Nela? Aniela byłaby w typie mojego męża, bo chciał nazwać córkę NELL LOL Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:21 Przyznasz jednak, ze jest różnica między Nell(y?) a Anielką zwaną Nelą A Rozalka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: siostra dla Antosia IP: *.oxfd.cable.ntl.com 18.04.09, 15:24 > Mania oczywiście. Była taka książka dla dzieci, urocza zresztą, Mania czy Ania. Tamta Mania była, zdaje się, Marią - Marianna to mama dziewczynek. Albo coś mi się pomieszało. A z imiennych propozycji najbardziej podoba mi się Zofia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:21 nie przejmuj się, mój mąż na hasło "Hilaria" zareagował "malaria" - teraz sam się z tego śmieje z Waszych propozycji bardzo podoba mi się Anastazja, piękne imię! Ale skoro jeszcze sondujecie, to pewnie nie raz, nie dwa, zmieni się Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:27 Anastazja już krążyła przy pierwszej ciąży Zawarliśmy wtedy umowę, że mąż wybiera dla syna ja dla córki. Ponieważ on chciał dać imiona po swoich dziadkach Antoni albo Ewa, zdecydowanie wolałam Antka niż Ewę no i jest a czy nie uważacie, że Anastazja jest zbyt wyszukana w stosunku do Antoniego? Imię synka jakoś determinuje mój wybór imienia dla córki, cały czas się zastanawiam czy będą pasowały (wiem, dziwne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 14.04.09, 22:34 a co z nazwiskiem,jeśli jakiej "kulawe"to najbardziej wyszukane imiona nie pomogą.Wtedy trzeba zmieniać nazwisko-co nie jest tak dużym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:36 ala.81 napisała: > a czy nie uważacie, że Anastazja jest zbyt wyszukana w stosunku do Antoniego? > Imię synka jakoś determinuje mój wybór imienia dla córki, cały czas się > zastanawiam czy będą pasowały (wiem, dziwne) MSZ nie jest - Anastazja ma w Polsce sięgające średniowiecza tradycje, a teraz także jest częściej niż kiedyś spotykana. Śmiało bym nadawała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 23:08 raczej bałabym się, że aliteracja Antoniego i Anastazji może być uciążliwa, ale w końcu rodzeństwo nie spędzi ze sobą całego życia Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:09 Emilia, Helena, a z Waszych propozycji Zofia. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:23 zapomniałam - proponowałabym jeszcze Tereskę i Leokadię do rozważenia Odpowiedz Link Zgłoś
aneskw Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:28 U nas wybieraliśmy imię dla siostry Tosi. Też myślałam o Anastazji (Nastce), ale zrezygnowaliśmy. Nie chciałam, żeby imiona obydwu zaczynały się na AN. W ostatniej chwili wybraliśmy Kornelię, na którą mąż często mówi Nel Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 22:39 Anastazja i Zofia - bardzo ładnie. Dorzucam Teofilę (pierwsze skojarzenie) - jakoś mi Tola do Antosia pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 14.04.09, 23:16 Antek i Anielka? może Kamizelka od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 04:20 znałem taką dostojną panią Amelię - dla większości była E m a l i ą. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 08:31 dla mnie zbyt bliskie skojarzenie literackie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 08:45 Franciszka Józefina - w tonacji pierwotnej/chłopca/.Frania Józia całkiem topowo/"dwa w jednym"/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 08:55 a może nie będzie,a może zmieni się "trynd",a może samej młodej mamie zmienią się upodobania.A tak nadane topowo,elitarnie Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 11:04 Franciszek Józef ma być z innych względów niż "trynd", więc jesli mielibyśmy jeszcze chłopca, to tak pozostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 11:10 to w końcu są plany czy ich nie ma.Chyba,że bez planu,tak naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 18.04.09, 14:39 Gość portalu: ja12 napisał(a): > to w końcu są plany czy ich nie ma.Chyba,że bez planu,tak naturalnie. a przepraszam bardzo, co Tobie do tego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra dla Antosia IP: *.plock.mm.pl 18.04.09, 14:53 tylko to,że swoim wątkiem zaangażowałaś ileś osób i wychodzi,że na zasadzie sondy czy ewentualności.Co mnie mogą interesować plany młodej osoby,bez doświadczenia życiowego,kórej się wiele wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 18.04.09, 19:45 no to przepraszam, że zaangażowałam tyle osób najlepiej nie wchodź na ten wątek, bo tracisz swój cenny czas na moją sondę Ty akurat najlepiej wiesz jakie ja mam doświadczenie życiowe, pewnie na podstawie telepatii. Czy w każdej wypowiedzi musisz podkreślać że jesteś doświadczony życiowo i nienajmłodszy? Chcesz się dowartościować/pocieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 10:06 W ogóle mi się to tak nie skojarzyło, po prostu imię Aniela bardzo mi się podoba. Chyba już za daleko odeszłam od lektur szkolnych Ale może masz rację? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 10:52 raczej Wy - moje skojarzenie jak widać jest raczej rzadkie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 09:39 Z Twoich typów Anastazja, z proponowanych tutaj imion Aniela, Rozalia i Teofila. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: siostra dla Antosia 15.04.09, 10:05 Zofia, Irena, Felicja, Stefania, Marcelina, Malwina, Idalia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-wanna Re: siostra dla Antosia 17.04.09, 19:41 Zuzana i Zofia są bardzo ładnbe Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: siostra dla Antosia 17.04.09, 19:59 Z rówieśniczego forum mojej młodszej córki znam rodzeństwo: Antek i Aniela. Osobiście nie jestem fanką tego typu zgrzebnych imion, ale akurat te do siebie pasują idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 18.04.09, 12:11 Anastazja chodzi mi wciąż po głowie czy małe dzieci nie mają problemu z wymową tego imienia? Jak przedstawiają się np. w przedszkolu Nastka czy Anastazja? takie mam dziwne wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: siostra dla Antosia 18.04.09, 12:30 kochana, dzieci z każdym imieniem mogą mieć kłopot, ale dzieckiem jest się tak krótko, że nie ma chyba sensu się tym kierować. wrzuć w wikipedię "wady wymowy", to zobaczysz, że niewiele imion jest pod tym względem "bezpiecznych". Anastazja w naszej szkole przedstawiała się Nastka, jej imienniczka nieco później przedstawiała się Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Antosia 18.04.09, 12:39 ala.81 napisała: > Anastazja chodzi mi wciąż po głowie > > czy małe dzieci nie mają problemu z wymową tego imienia? Przypuszczam, ze mniejsze, niż z wymową imienia Malgorzata czy Katarzyna Jak przedstawiają się > np. w przedszkolu Nastka czy Anastazja? Pewnie różnie Jeśli jesteś amatorką kultury rosyjskiej, może to być takze Nastia. Odpowiedz Link Zgłoś
naema Re: siostra dla Antosia 10.05.09, 14:04 Mi się podoba Anastazja, No i dorzuciłabym jeszcze: Stefania, Antonietta i Amelia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 Re: siostra dla Antosia 11.05.09, 07:59 JULIA u nas w rodzinie jest Antoś i Julka Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: siostra dla Antosia 12.05.09, 14:58 Rozalia lub Marianna Anastazja/ Aniela/ Zofia/ - również Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: siostra dla Antosia 18.06.09, 07:11 podbijam okazuje sie że moge miec mniej czasu na decyzję rodzę teoretycznie w sierpniu, w połowie. Praktycznie jednak mam już zagrożenie porodem przedwczesnym. Z imion, które podawałam na początku praktycznie została tylko Anastazja mnie podoba się jeszcze Marianna ale mąż godzi się tylko na Marię, której ja z kolei nie chcę. ciągle mam wątpliwości co do tej Anastazji "u boku" Antoniego A na dodatek moje nazwisko zaczęło być beznadziejne przy Anastazji Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: siostra dla Antosia 18.06.09, 08:54 Kibicuję Anastazji. Nastka jest świetna, pasuje i do dziewczyneczki z kokardkami, i do nastolatki. A dorosła Anastazja brzmi dumnie. I mnie się z Antosiem "nie gryzie". Gdybyś do Antoniego dobierała Antoninę albo Antonię, albo Teodozję (zdrabnianą do Tosi) - to faktycznie by było dziwne, ale Anastazja i Antoni w moim uchu są na tyle odlegli brzmieniowo, że wspólna pierwsza sylaba nie przeszkadza, zwłaszcza w zdrobnieniach, których zapewne będziesz używać częściej, niż pełnych form imion... Inne propozycje: Józefina Elżbieta Helena Kornelia (można zdrabniać do Neli) Ida/Idalia O dopasowaniu imienia do nazwiska niestety się nie wypowiem, bo trudno teoretyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: siostra dla Antosia 18.06.09, 09:24 Kolezanka ma Franciszka Józefa, a 2 miesiace temu urodziła Tereskę (drugiego imienia na pamietam, chyba Maria....). Mi sie podoba ! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra dla Antosia 18.06.09, 11:45 Nie widzę przeciwskazań co do Anastazji jako siostry Antoniego. O nazwisku trudno się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: siostra dla Antosia IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.09, 15:48 Helena, Maria, Teresa, Zofia, Felicja, Laura, Liliana... Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszkowa503 Re: siostra dla Antosia 19.06.09, 09:57 do Antosia pasuje Zosia blagam tylko nie Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś