Gość: ewa7 IP: *.chello.pl 19.04.09, 10:39 Będę mamą dziewczyny za 3 m-ce. Myślimy o imieniu. Ja zawsze chciałam mieć Alicję, mąz również. Uważamy że jest to imie odpowiednie zarówno dla dziecka jak i dla osoby dorosłaej. Checielibyśmy używać w większości pełnej formy imienia, a zdrobnienia tylko w wyjątkowych sytacjach. Jednak od pewnego czasu obserwujemy wzrastającą popularność tego imenia. Oboje z mezem mamy b. zadkie imiona i bardzo nam to odpowiada. Tak samo chcielibysmy zeby nasze dziecko mialo malo poplularne imię. jako alternetywę la Alicji wymyśliliśmy Adriannę, którą można przeciez w razie potrzeby zdrabniac, a raczej skracac do Ady Jestesmy jednak za uzywaniem pelneych form i zastanawiam sie czy Adrianna nie jest zbyt długa (3 sylabowa), wiem ze Alicja tez. Poza tym czy nie jest zbyt twarda? Alicja ma dzwieczna forme, a Adrianna moze byc zbyt ciezka? co byście wybrali. Na drugie bdzie Ewa, nazwisko typu "murarz", choć bardziej śpiewne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clever.dragon Re: Alicja 19.04.09, 12:02 Dla mnie imię Adrianna jest bardziej osłuchane od Alicji. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 12:06 Od Adrianny wolę Adrianę i ona byłaby praktyczniejsza, jeśli nie chcecie zdrabniać. Zamiast Alicji proponuję Aleksję. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 12:52 A ja proponuję Ewę na pierwsze. Jest najładniejsza spośród tych trzech imion. Jeżeli jednak wolicie wybierać pomiędzy Alicją i Adrianną, to wybrałabym Adriannę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 12:56 Ze względu na opisane przez Ciebie okoliczności wybrałabym Adriannę, którą postrzegam jako imię rozkołysane (w tym przypomina mi Mariannę) i w żadnym wypadku nie ciężkie. Dla odmiany, Adriana przez jedno "n" zupełnie mi nie odpowiada. Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 [...] IP: *.plock.mm.pl 19.04.09, 14:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Alicja cz Adrianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 14:08 Adrianna Zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 14:09 Gość portalu: ja12 napisał(a): bo taka oficjalna forma > brzmi idiotycznie. Słuszna uwaga. Podobnie idiotycznie jak twój komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Alicja cz Adrianna IP: *.oxfd.cable.ntl.com 19.04.09, 15:00 ALicja. Gdyby nie krótkie drugie imię, to zaproponowałabym Adę (nie Adriannę). Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 17:58 Wybrałabym Alicję. Adrianna zupełnie mi się niepodoba. Zgadzam się że jest zbyt ciężka i długa. W rezultacie i tak zawsze będzie Adą. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 19:55 zostałabym przy Alicji z dwóch powodów - po pierwsze dużo bardziej podoba mi się to imię, po drugie nikt jej nie zapyta "Przez jedno n czy przez 2?" a, trzeci powód - wymarzone imiona, co do których oboje się zgadzacie... nad czym się tu zastanawiać ? Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 20:02 Adrianna Ewa bardzo ładnie! A zdrabniać można Adrianka. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-martusia Alicja :) 19.04.09, 21:36 Alicja jest bardzo ładnym imieniem. Adrianna nie przekonuje mnie kompletnie, poza tym wcale nie jest aż tak rzadkie.. no i podstawowy problem przy tym imieniu - AdrianNa czy Adriana? mialam w szkole koleżankę Adę (Adrianę), którą ciągle pytano czy przez jedno czy dwa 'n', a ona już miala dość takich pytań.. Zdecydowanie Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Adrianna IP: *.cdma.centertel.pl 19.04.09, 21:49 Adrianna mniej osłuchana, mniej popularna i Ada lepiej brzmi wg mnie niz Ala / a na Ale mówią tez Alka/; miałam podobny dylemat między ALICJĄ A aDRIANNĄ moja córka została w koncu Adrianną-przez 2 n koniecznie!! i nie żałuję; dookoła nie ma żadnych małych Adusiek a imię nosi się b. dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
miamia Re: Alicja cz Adrianna 19.04.09, 22:33 oba fajne i oba na tym samym poziomie popularności chyba, czyli są popularne choć nie tak jak Julki. Wybrałabym Alicję zwłaszcza, jeżeli checie na codzień uzywać pełnego imienia, brzmi pięknie. Ewa zdecydowanie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Alicja cz Adrianna 20.04.09, 08:54 Jako mama Alicji, sama przyczyniłam się do wzrastającej popularności tego pięknego imienia Zdecydowanie bardziej podoba mi się Alicja niż Adrianna czy Adriana. I - na tyle, na ile mogę ocenić - mojej niespełna półtorarocznej córeczce nosi się to imię całkiem nieźle. W domu i dla większości przyjaciół jest Isią, Alisią, czasem Alką, Alą, a najpiękniejsze zdrobnienie wymyśliła starsza siostrzyczka - Alicyjka. Ponieważ z mężem lubimy zdrobnienia, rzadko zwracamy się do kruszyny pełną formą imienia, ale i na to przyjdzie czas. Myślę, że jeśli będziesz konsekwentnie przedstawiać córkę jako Alicję, to otoczenie powinno to zaakceptować - podobnie jak naszą Isię, która nie jest wszak najbardziej ewidentnym zdrobnieniem jej imienia. A jeśli poszukujecie imienia rzeczywiście mało popularnego, to zaproponuję Ariadnę. Odpowiedz Link Zgłoś
filmo-teka Re: Alicja cz Adrianna 20.04.09, 10:40 Wybrałabym Alicję. Imię jest piękne, daje dużo możliwości zdrobnień. Skoro obojgu Wam się podoba??? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Alicja cz Adrianna 20.04.09, 10:55 Jeśli szukacie radkiego imienia to pomyślcie raczej o Adelii czy Adeljadzie. Adrianna nie jest b. rzadka. Mnie bardziej podoba się Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś