Gość: Maa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.09, 21:01 Mam wielki dylemat, jeżeli chodzi o wybranie imienia dla młodego, która ma się narodzić na koniec czerwca. Imię ma mi się podobać (co oczywiste) i nie być za popularne. I choć zawsze marzyłam o Kubusiu - odpada z wiadomych względów. I dzisiaj pomyślałam o Tadeuszu. Co sądzicie? Nazwisko jest krótkie, dwusylabowe, dość popularne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maa Re: Tadeusz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.09, 21:04 Gość portalu: Maa napisał(a): > , > która który.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tadeusz 10.05.09, 21:08 Mocno popieram. BTW, nazywa się tak mały synek mojej koleżanki, bardzo wdzięcznie brzmi to imię u maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maa Re: Tadeusz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.09, 22:27 Dziękuję za odpowiedzi i wszystkie w 100% za Będę myśleć więc bardziej intensywnie. Nie bez znaczenia jest również to, że i mąż się za bardzo nie skrzywił, więc jest nadzieja... Do tej pory moje propozycje były dla niego nie do przyjęcia, a jego dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Tadeusz 11.05.09, 00:10 podoba mi się, znam jednego 3-letniego Tadeusza. Urocze imię! Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Tadeusz 11.05.09, 09:55 wybierając pomiędzy Kubusiem a Tadeuszem - wybrałabym na maksa popularnego Jakuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maa Re: Tadeusz IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.05.09, 15:01 Jeszcze raz dzięki, tylko jeden głos za Kubusiem Ale jak mówiłam, popularne odpadają i już. Mam jeszcze półtora miesiąca, ale póki co, Tadek/Tadzio wysunął się na prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Tadeusz 12.05.09, 12:50 Wspaniały wybór! Sama bardzo chciałam Tadeusza, ale mąż był mniej entuzjastyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Tadeusz 12.05.09, 13:25 ja sie dołącze do zachwytów- świetne imię! =) Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Tadeusz 12.05.09, 14:52 moja znajoma ma 20letniego syna Tadeusza i okazuje się - że świetnie mu się z tym imieniem funkcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
winogronowa Re: Tadeusz 12.05.09, 15:59 Ogólnie Tadeusz mi się podoba, jednak sądze, że nazywanie dziecka takim imieniem może naprawde przysforzyć mu problemów itp. Wiem, że ostatnio jest moda na starsze imiona typu Franciszek albo Antonii ale te są jeszcze znośne. A nie przewidzisz czy Tadeusza przez całą naukę w szkole nie będą przezywać Tadeusz wajche przełóż. Jednak wybór należy do Ciebie, biorąc pod uwagę ile dzieci przychodzących właśnie na świat ma starodawne imiona to można powiedzieć że w przyszłości nie będzie żadnych przezywanek bo w szkole znikną już imiona takie jak Adam, Marcin czy Kuba a pojawią się takie jak Antonii, Ireneusz, Wacław albo Józef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyl Re: Tadeusz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.09, 21:25 Moja "przedmówczyni" absolutnie nie ma racji! Ile osób mówi "Mateusz wajchę przełóż"? Nie, skojarzenia są bardzo przypadkowe. Zresztą dziecko musi się przyzwyczajać, że życie nie będziego rozpieszczało tak jak mamusia! Myślę, że Tadzio świetnie pasuje do małego chłopca. Do dużego też. Przewiduję, że jest to pierwsze imię męskie z tych nieco zapomnianych (nie cierpię używania słowa "staromodny" w nieodpowiednim kontekście), które zacznie bardzo dynamicznie i w najbliższym czasie piąć się do góry (w przeciwieństwie do np. Kazimierza). Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Tadeusz 12.05.09, 22:39 Ja jednak nie jestem w tym temacie obiektywna i bym nie nadała tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tadeusz 12.05.09, 22:49 O, z moich obserwacji wynika, ze Kazio jest ostatnio nadawany co najmniej równie wyraźnie częściej, co Tadzio. Rzuca się w oczy także Bronek, Józio i Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś