sally29 19.05.09, 13:29 Które z tych imion bardziej wam sie podoba?a może przychodzi wam do głowy jakies krótkie i mało popularne imie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 13:38 Nie ma imienia Aleks. Aleks to zdrobnienie. Może Aleksy zamiast Aleksa? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 13:47 Olaf. Może Hugo, Bruno, Iwo? Odpowiedz Link Zgłoś
nextmama Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 16:15 jest albo Aleksy albo Alex wybieram Aleksego, ale mam kochanego i słodkiego siostrzeńca Olafka podoba mi się Bruno, Igor, Iwo, Jeremi, Tymon, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 18:14 nextmama napisała: > jest albo Aleksy albo Alex Alex "jest" dokładnie tak samo jak Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 17:09 Nie ma imienia Aleks.Zamiast tego wybrałabym imię Aleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 19.05.09, 17:12 Albo Aleksander zdrabniany do Aleksa Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 21:17 Jestem za Olafem Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 21:34 Z tych dwóch wybrałabym Olafa - znałam Aleksa teraz pewnie ma z 6 lat - rodzice chcieli Alex ale urząd nie wyraził aprobaty co ciekawe bo mój synek jest na drugie Alexander (po tym Wielkim z zachowaniem pisowni org bez żadnych problemów urzędowych mimo że my polacy bez innych obywatelstw) Grunt że Olaf jest nietypowy i brzmi dobrze, nie ma dylematów z pisownią i jest nietuzinkowy- żadnego oprócz forum w realu nie spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 21:41 luna333 napisała: > bo mój synek jest na drugie Alexander (po tym Wielkim z zachowaniem > pisowni org bez żadnych problemów urzędowych mimo że my polacy bez > innych obywatelstw) Z zachowaniem oryginalnej pisowni to raczej Ἀλέξανδρος... Odpowiedz Link Zgłoś
szczur.w.sosie Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 21:55 Z zachowaniem oryginalnej pisowni to raczej Ἀλέξανδρος... Mi się żadne nie podoba... Ale Olaf zdecydowanie lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 22:04 no ok jak napiszę alexander to więcej osób zrozumie niż ..... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 22:22 Ejże, różnica dwóch literek nie jest tak duża, by Aleksander nie był powszechnie zrozumiały. Chyba że posądzasz przyjaciół anglofonów o przecietny iloraz inteligencji równy 60, ale ja bym nie była aż tak niskiego zdania o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 21.05.09, 08:58 chodziło mi o niezrozuminie tej pisowni Ἀλέξανδρος... pewnie by go tak nie zarejestrowano z powodu braku możliwości zapisu X to było szaleństwo mojego M - ja w tym czasie w połogu leżałam a on mi przyniósł akt z takim zapisem/ Ksawery Alexander Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 21.05.09, 22:25 luna333 napisała: > chodziło mi o niezrozuminie tej pisowni Ἀλέξαν > 948;ρος... Tak, tyle że pisownia oryginalna w transkrypcji to Aleksandros, a nie żaden Alexander. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks!! Re: imie dla synka Aleks czy Olaf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 22:03 Jestem za Aleksem!! Roch tez ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 22:13 Jak mam być szczera, żadne mi się nie podoba. Aleksy jedynie. A z innych krótkich oryginalnych - Noe, Iwo, Bruno, Igor, Eryk, ew. Roch (choć sama nie gustuję). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 20.05.09, 22:23 Z tych dwóch - tylko Olaf; Aleks jest okropny IMO. A może Emil, Bruno, Aleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 21.05.09, 09:32 z tych dwóch Olaf, imię Aleks nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 21.05.09, 10:34 Olaf, albo Aleksy, ale zdrabniany do Alka Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 21.05.09, 15:06 Z dwoch podanych w temacie: Olaf. Wersja dla mnie idealna to Aleksander zdrabniany do Alka. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 23.05.09, 22:45 Zdecydowanie Aleksy! Z innych krótkich podoba mi się Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: imie dla synka Aleks czy Olaf IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 22:10 Z tych dwóch Olaf. Nie lubię, gdy daje się imię-zdrobnienie (Aleks zamiast Aleksander). Nie wiem, dlaczego wszyscy tak lubią Bruna, jak dla psa Jeśli chcesz krótkie imię, które nie jest dziś często nadawane dzieciom, to proponuję Marek Odpowiedz Link Zgłoś
jut-ra Re: imie dla synka Aleks czy Olaf 28.05.09, 08:41 Olaf - ładnie. Albo Bruno. A może Kosma? Odpowiedz Link Zgłoś