Gość: teresa IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 15:28 Moi pradziadkowie wspaniale się dobrali pod względem imion - Henryk i Helena. Pradziadek nie żyje od 7 lat, natomiast prababcia żyje nadal. Pomyślałam, że mogłabym nazwać tak biźniaki, których się spodziewam, jednak wszyscy wokół oponują. Że imiona takie właśnie "babciowe, dziadkowe" i dzieciaki będą się potem wstydzć przed rówieśnikami. Sama już nie wiem. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teresa Re: Henryk i Helena IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 15:29 Może lepiej nadać te imiona jako drugie? Doradźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Henryk i Helena 03.06.09, 15:46 Jeśli uhonorowani nie mieliby nic przeciwko małym imiennikom, to czemu nie? Tzn. głównie ze zdaniem prababci musiałabyś się liczyć, chyba że pradziadek za życia wypowiadał się wyraźnie, że nie lubi swojego imienia (wtedy można przypuszczać, że nie chciałby unieszczęśliwiać potomka nielubianym imieniem). No i jeszcze wypadałoby spytać o zdanie tatusia dzieci - może on też chciałby kogoś uhonorować. Jeśli wszystko gra, to ładny gest. Co do urody imion, Henryk podoba mi się tak średnio, faktycznie odbieram go nieco dziadkowo-przestarzale, chociaż obiektywnie to porządne imię z tradycjami, natomiast Helena moim zdaniem jest świetna. Moja córka ma w grupie koleżankę Helenkę i nie jest to chyba jedyna dziewczynka o tym imieniu w całym przedszkolu, tak że małe Helenki są (i miewają się dobrze). Mały Henio pewnie nieco by mnie zdziwił, mała Helenka - ucieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Henryk i Helena 03.06.09, 15:47 Moim zdaniem taki zestaw imion dla blizniat jest super. Nadalabym bez wahania Obydwa imiona naleza do moich ulubionych. Helena robi sie coraz bardziej popularna w najmlodszym pokoleniu i wydaje mi sie, ze niedlugo na dobre wroci do lask. Nie odbieram jej jako babciowej. Henryk jest rzadszy, ale znam malego Henia i uwazam, ze imie pasuje do niego jak ulal Ale pewnie czasem budzi zdziwienie wsrod obcych, choc tylko przy pierwszych kontaktach. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Henryk i Helena 03.06.09, 16:07 Mysle, ze fajny pomysl. Moi sasiedzi maja dzieci (6 i 3 lata) wlasnie o tych imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Henryk i Helena 03.06.09, 17:48 Bardzo podobają mi się obydwa imiona i Wasz pomysł. Sama mam 98-letnią prababcię Helenę, więc śmiem twierdzić, że to dobra wróżba Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Henryk i Helena 03.06.09, 19:10 teraz takie "dziadkowate" imienia są modne i nie sądzę, żeby mieli nieprzyjemności z tego powodu, a widzę też np po moich dziadkach, że u nich było pełno Heńków, Józków, Zosiek, Basiek, Marianów i innych więc oni już mają przesyt i woleli by Magda czy Marcin ale z kolei tych dużo w pokoleniach młodszych i myślę, że to naturalne, że te "pokolenia imion" się muszą wymieniać, jeżeli jednak sami w sercu nie jesteście przekonani co do tego, to chociaż osobiście nie popieram nadawania dwóch imion to dla was może to być dobre rozwiązanie a więc reasumując nie patrzcie na innych ale sami to sobie przemyślcie czy jesteście do tego przekonani Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Henryk i Helena 03.06.09, 23:19 Świetne imiona - własnie te dziadkowe i babciowe wchodza teraz w modę, zresztą IMO są po prostu bardzo ładne (sama je mam na liście dla swoich dzieci, u mnie to też imiona rodzine). I w Waszym przypadku - z piękną rodzinną historią. Nie wahałabym się na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Henryk i Helena 03.06.09, 23:38 świetny zestaw dla bliźniąt, to raz, a dwa - pomysł uhonorowania pradziadków ogromnie mi się podoba. Nasz syn też nosi imiona swoich pradziadków (obu nieżyjących) właśnie ze względów sentymentalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Henryk i Helena 04.06.09, 10:14 Bardzo ładny zestaw, oba imiona na mojej białej liście Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Henryk i Helena 04.06.09, 11:53 Jestem wprost zachwycona- dawno nie słyszałam tak udanego zestawu! A już dla bliźniaków szczególnie mi sie podoba =) Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: Henryk i Helena 04.06.09, 12:34 Bardzo ladnie. Babciowate czy dziadkowate to one dla pokolenia naszych dzieci na pewno nie beda Helenki rzeczywiscie sie pojawily, jak czytam... Moja ma 10mscy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Henryk i Helena 04.06.09, 17:45 Bardzo podobają mi się te imiona, choć nie wiem, czy sama bym się odważyła, może rzeczywiście jako drugie... Z drugiej strony, wśród swoich rówiesników imiona dzieci nie byłyby szczególnie starodawne, bo wracają do łask Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Henryk i Helena 04.06.09, 22:15 Super parka! Helena mnie samą bardzo kusi. A co do dziadkowatości imion. Helena jest już na pewno "w standardzie". Co chwila słyszę o jakiejś małej Helence. Henryk jest mniej osłuchany, ale myślę, że nabierze tempa. Tak jak przed kilku laty Franciszek, czy świeższy nieco Ignacy - jeszcze w latach dziewięćdziesiątych wydawały się zupełnie "passe" a teraz nikogo już nie dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Henryk i Helena 04.06.09, 22:35 O ile Henryk nadal jest rzadki wśród dzieci, to Helena stała się na tyle popularna, że nie powinna wzbudzać najmniejszego zdziwienia. Mnie się zestaw podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Henryk i Helena 04.06.09, 22:50 Henryk i Helena! Moim zdaniem cudnie. Odpowiedz Link Zgłoś