donmari-2 23.07.09, 19:02 Przyjaciółka mojej mamy będąc nastolatką chciała tak nazwać córkę. Teraz ma dwie córki(po 20-tce) i żadna z nich Zytą nie została-są za to bardzo popularne wtedy Marta i Monika? Ja bym osobiście Zyty nie nadała, bo poza Zytką ewentyalnie Zytusią nie widzę żadnych zdrobnień, a poza tym kojarzy mi się z Gilowską. A Wam jak się Zyta widzi? ILe nadań? Były już wątki o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magiczna.panna Re: Zyta 23.07.09, 19:36 uuuu jedno z najbrzydszych imion, jakie znam.. moim zdaniem okropne, bez wdzięku i charakteru .. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zyta 23.07.09, 20:10 Kiedyś wydawało mi się suche i zgrzytliwe, później bardzo podobało, teraz przeszkadza mi niejasne pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Zyta 30.07.09, 07:34 Beznadziejne imię, twarde i bezemocjne. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zyta 30.07.09, 08:26 kojarzy mi się z jedną z nauczycielek z podstawówki ale pomimo całej sympatii do niej, imię nie podoba mi się okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zyta 28.12.09, 18:14 Odbieram je całkiem neutralnie. Takie ... nijakie. Chociaż mała Zyta całkiem pozytywnie by mnie zaskoczyła Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zyta 22.09.22, 19:29 Dziś Zyta mi się podoba. Faktycznie jest bardzo minimalistyczna w brzmieniu ale ma coś w sobie. Z powodu osobistych skojarzeń nigdy bym jej nie nadała, ale samo imię lubię i doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Zyta 28.12.09, 21:28 mam ciotkę o tym imieniu, więc nigdy nie bylo dla mnie dziwne, bardzo pozno docenilam jego oryginalnosc nie podoba mi sie brzmieniowo za twarde, za malo kobiece jak na moj gust Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Zyta 28.12.09, 22:46 Ja nawet lubię, ale bardziej mi pasuje do Simów niż ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Zyta 29.12.09, 00:02 dla mnie neutralne ale nie pasuje mi do nazwiska, wiec u nas odpada zdecydowanie pozdrawiam Kwiecienka o Zycie Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Zyta 30.12.09, 15:54 Mam w rodzinie starszą osobę o tym imieniu, zdrobniale funkcjonującą tylko i wyłącznie jako Zycia. Ale to i tak rzadko, najczęściej po prostu jest Zytą. To znaczy była, dopóki nie przeważyła forma Babcia Ale poza polityk Gilowską jest to jedyna znana mi osoba o tym imieniu. Nie uważam, żeby to imię było brzydkie, w mojej ocenie wygrywa urodą np. z Moniką. Poza tym ma w sobie jakąś siłę, zwiastującą osobę o mocnym charakterze. Niemniej jednak dla własnego dziecka chyba szukałabym czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Zyta 30.12.09, 21:53 MI tam się podoba, syn ma jedną Zytę w klasie lat 10. Idealnie pasuje jej to imię. W domu mówimy na nią Żyta bo kiedyś sekretarka się pomyliła wpisując tak imię na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zyta 03.01.10, 15:03 Zyta kojarzy mi się li i jedynie z byłą polonistką. nie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Zyta 08.09.22, 20:36 Odświeżam wątek. Ładne imię i raczej dość rzadko używane. Faktycznie kojarzy się z osoba z silnym charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zyta 08.09.22, 22:10 Nie podoba mi się. IMO brzmi zbyt oschle i wydaje się trochę "niedokończone", mimo że nie jest zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zyta 08.09.22, 22:50 Imie jest w porzadku, ale skojarzenie z angielskim slowem "zit" czyli pryszcz, syf jest zbyt silne, zeby moglo mi sie podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zyta 16.09.22, 00:23 Podoba mi sięi właśnie kojarzy mi się z osobą o silnym charakterze Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Zyta 22.09.22, 17:11 Zyta. Nie podoba mi sie brzmieniowo, jest takie... ubogie w brzmieniu, to Z na pocztatku dosyc mocne ale imienia nie ratuje. Zrobnienie Zytka - chyba juz wolalabym byc Marta lub Monika, chociaz zadnego z tych imion nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zyta 23.09.22, 07:30 Znałam jedną Zytę, z pokolenia moich dziadków, więc już nie żyje. Zdrabniano ją "Zyzia". Do mnie ani w pełnej formie, ani żadne że zdrobnień nie przemawia. U kogoś: ok, ujdzie, bez zachwytu, ale... Odpowiedz Link Zgłoś