isma 05.01.04, 12:17 Zainspirowana watkiem o Arnice chcialabym namowic Was do rozmowy o imionach - kwiatach. Glownie imionach dziewczecych, rzecz jasna (ale nie tylko). Roza, Liliana, Kamila (i Kamil), Kalina... a nawet - Ismena... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tesska Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 12:22 Witaj, mnie osobiscie przypadly do gustu Roza i Liliana, Kamila i Kalina srednio, ale jest jeszcze w angielskim Daisy, co znaczy stokrotka, w Polsce nie ma szans na takie imie, ale mnie sie podoba. A Ismena? szczerze przyznam, nie spotkalam sie z takim kwiatkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 12:41 Dla mnie generalnie odpadaja. Z tych, ktore wymienilas to ew. Liliana. Jest jeszcze Jasmina, Narcyza. Kamila to nie jest odkwietne imie, lecz ma takie pochodzenie: CAMILLA f English, Italian, Ancient Roman, Roman Mythology Pronounced: ka-MIL-a (English), kaw-MEEL-a (Italian) Feminine form of CAMILLUS. This was the name of a legendary warrior maiden of the Volscians, as told by Virgil in the 'Aeneid' A Kamil to takze "perfect" po arabsku. A Ismena to byl corka Edypa i Jokasty, wiec z kwiatkami tez wiele wspolnego nie ma. Mozemy sporzadzic liste kwietnych imion, co Wy na to? Roza Liliana Kalina Jagoda (?) Narcyza Jasmina Malina Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 12:55 Aniu, nie w tym rzecz, zeby sie wzajemnie pouczac, tylko zeby czegos nowego o imionach sie dowiedziec. Ismena to nazwa bialego kwiatu o niezbyt wdziecznej polskiej nazwie "blonczatka": www.nasiona.pl/cebulowe.html choc oczywiscie proweniencja jest grecka, mitologiczna. Nosze to niechrzestne imie od dobrych pietnastu lat, a i bukiet slubny z ismenami mialam... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 13:40 Alez ja nikogo nie pouczam! Nie tylko ja zwrocilam uwage, ze imie Kamila i Ismena maja inne pochodzenie. A do innych imion kwietnych dolacze jeszcze Iris (w PL chyba nie nadawane) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Narcyz 25.01.04, 17:27 abiela napisała: > Jest jeszcze Jasmina, Narcyza. no proszę, kto by pomyślał, że etymologia imienia Narcyz nie ma nic wspólnego z kwiatem hm ... --- serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567.html Narcyz odurzenie (greckie). W mitologii greckiej imię chłopca, który zakochał się we własnym odbiciu w strumyku i umarł, nie mogąc się od niego oderwać --- Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 13:51 Moze raczej porozmawiajmy o imionach, ktore wlasnie pochodza tylko i wylacznie od roslin Lilia Róża Kalina Jagoda Malina (tak tez sie u nas Polki nazywaja) Jaśmina (choc imie nie pochodzi od kwiatu, z kwiatem sie kojarzy) Narcyz (-a) Hiacynt (-a) Niezbyt mi sie takie imiona podobaja, ale co kto lubi). Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 14:16 W "Panu Kleksie" jest pewien bohater, który ma 5 córek o imionach kwiatów: Róża, Hortensja, Piwonia, Dalia i Rezeda. Z tych wszystkich tylko Róża jest nadawana w Polsce, niestety bo Dalia i Rezeda są śliczne , prawda? Jak wam się podobają, dziewczyny? A ich mama miała na imię Multiflora Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 15:30 Hortensja tez. Przyszla tesciowa mojego kuzyna ma na imie Hortensja, co nastraja mnie w niewytlumaczalny sposob optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Dalia, Hortensja 25.01.04, 17:34 ariana1 napisała: > Róża, Hortensja, Piwonia, Dalia i Rezeda. Z tych wszystkich tylko Róża jest > nadawana w Polsce, niestety bo Dalia i Rezeda są śliczne gdybyś chciała nadac imię Dalia, czy Hortensja, to upieraj się przy rejestracji --- serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567.html Dalia 29 października, 29 października imię skandynawskie, pochodzące od nazwy kwiatu, która upamiętnia z kolei nazwisko szwedzkiego botanika Hortensja 24 października, 1 czerwca ogrodniczka (łacińskie); imię żony Ludwika Napoleona Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 23:34 Może jeszcze Flra, która jest przecież całym światem roślin. W angileski jest jeszcze Hazel co oznacza wrzos. Pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona kwietne... 05.01.04, 23:47 Hazel to leszczyna, ew. krzew orzecha laskowego Wrzos to Erica i tez imie! Ktos jeszcze Melise wspominal. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Imiona kwietne... 06.01.04, 15:45 Witajcie! Juz tyle imion bylo przedstwianych,ja nie mam juz zadnego pomyslu,ale prawde mowiac podobaja mi sie prawie wszystkie-z malymi wyjatkami.Najbardziej jednak podoba mi sie LILIA i MALINA (Malin).Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Imiona kwietne... 07.01.04, 23:36 Naprawdę zawaliłam! Przepraszam bardzo a imię podoba mi się strasznie. Jedno z moich ulubionych anglosaskich imion. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Imiona kwietne... 06.01.04, 17:08 witam serdecznie a znacie taki serial angielski "Co ludzie powiedzą" gdzie główna bohaterką jest Hiacynta i jej cztery siostry: Stokrotka (Daisy), Róża i Dalia? Jest fantastyczny!!! Ale generalnie takie imiona mi nie odpowiadają pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona kwietne... 26.01.04, 19:36 W oryginale cztery siostry to Hyacinth, Daisy, Rose i Violet. W jednej wersji polskiej Daisy funkcjonowała jako Stokrotka, a w drugiej chyba jako Dalia. (w tej drugiej Violet tez miała imię bardziej kwiatowe po polsku) Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Imiona kwietne... 09.01.04, 23:36 A mnie się najbardziej podoba Elanor - kwietne, acz elfickie (tak miała na imię córeczka Sama Gamgee we "Władcy Pierścieni"). A na serio - to tylko Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Imiona kwietne... 19.01.04, 17:38 imiona "odkietne", których nie wymieniłyście: DALIA, ROZALIA, JACEK imię ROZALIA wzięło sie od RÓŻy RÓŻA, ROZALIA www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=ro_z_a&pol=Um96YWxpYQ== imię JACEK wzięło się od HIACYNTa HIACYNT, JACYNT, JACENTY, JACEK www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=hiacynt&pol=SmFjZWs= Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Imiona 19.01.04, 20:01 imiona od roślin-nie_kwiatów: FABIA, FABIANA, FABIOLA, FABIAN (od bobu) serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567,1368587.html serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567,1368587.html www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=fabian&pol=RmFiaWE= hm ... Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Gardenia 19.01.04, 20:13 kolejne imię "odkwietne": GARDENIA www.skarbczyk.com/index.php?mid=l&l=g o roślinie gardenia: wiem.onet.pl/wiem/010cd9.html tylko jak to zdrabniać? hm ... Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Arnika 25.01.04, 17:06 czekolada72 napisała: > Dodam jeszcze: > Arnika czekolado, haha, imię Arnika pojawia się w pierwszym poście tego wątku ;P Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Arnika 26.01.04, 13:49 jo_asia napisała: > czekolada72 napisała: > > Dodam jeszcze: > > Arnika > > > czekolado, haha, imię Arnika pojawia się w pierwszym poście tego wątku ;P] Masz racje baaaaaardzo smieszne Panno Nieomylna Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia czekolado 26.01.04, 16:07 czekolado, nie chciałam Cię urazić, przepraszam nie jestem ani panną, ani nieomylną Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Kamil, Kamila 25.01.04, 17:19 isma napisała: imiona Kamila, Kamil nie "pochodzą" - jakby się mogło wydawać - od łacińskiej nazwy rumianku (a szkoda, bo byłoby fajne wyjaśnienie) --- serwisy.gazeta.pl/edziecko/0,42567.html Kamil dosłownie: szlachetny chłopiec, pomocnik kapłana (łacińskie) Kamila dosłownie: urodzona z wolnych rodziców, szlachetna (łacińskie). Kamilla z "Eneidy" Wergiliusza to dziewczyna rycerz, biegająca tak szybko, że mknąc przez wodę, nie moczyła stóp, ponieważ unosiła się nad falami --- www.skarbczyk.com/index.php?mid=m&im[]=kamil&pol=S2FtaWw= Kamil, Kamila łacińskie camillus - urodzony z wolnych rodziców, nienagannych obyczajów, także pomocnik kapłana lub łacińskie Camilli - jedna z gałęzi rodu rzymskiego Furiuszów --- Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia LISTA imion 25.01.04, 17:42 pozwoliłam sobie sporządzić listę imion z tego wątku (czyli pochodzących od kwiatów/roślin, bądź się z nimi kojarzących): Arnika Dalia Daisy Fabia(n)(a) Fabiola Flora Gardenia Ismena Iris Jacek Jacenty Jagoda Jaśmina Hiacynt(a) Hortensja Kalina Kamil(a) Lilia(na) Malina Melisa Narcyz(a) Rozalia Róża ------- kto się jeszcze dopisze? Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 25.01.04, 18:10 acha, nie dodałam swojej opinii większośc tych imion bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 26.01.04, 16:20 dodam jeszcze imię Dąbrówka (Dubrawka) Dąbrówka, Dubrawka słowiańskie imię wywodzące się od nazwy dębowego lasu; tak miała na imię pierwsza żona Mieszka I Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 26.01.04, 16:39 znalazłam jeszcze: Gwido, Gwidon, Gwidona Gwido, Gwidon człowiek z lasu (germańskie) Gwidona leśna (germańskie) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: LISTA imion - Cyntia 26.01.04, 17:33 Pozwole sobie dodac jeszcze jedno - CYNTIA (czy tez Cynthia) Czytalam ksiazke, w ktorej bohaterka nosila takie imie, ale nie pamietam czy to bylo polskie czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: LISTA imion 26.01.04, 19:33 Zawsze mnie fascynowały imiona w róznych językach... W angielskim jest mnóstwo imion pochodzących od kwiatów. Oto (chyba nie całkiem kompletna) lista. Niestety, nie zawsze znam polski odpowiednik Acacia - akacja Amaryllis Anemone Ashley - od ash - jesion Blodwen (walijskie) - biały kwiat Blossom - kwiatek, rozkwitać Briar - jakiś rodzaj krzaka Bryony - cos pnącego Cerise - rodzaj wiśni Chloe - kwitnąca Clover - koniczyna Daisy - stokrotka Dalia Eglantine Eithne (irl.) - pestka Fern - paproć Ginger - imbir Hazel Heather - wrzos Holly - ostrokrzew (imię bożonarodzeniowe) Hortensia Hyacinth Iris Ivy - powój Jasmine/Jessamine Laurel - laur Lavender Lily Linden Marigold - nagietek Myrtle - mirt Olive Pansy - bratek Petal - płatek kwiatu Poppy - mak Primrose - pierwiosnek Prunella - rodzaj śliwki Rosalie Rose Violet Willow - wierzba Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 27.01.04, 23:23 do listy należy dopisyć imiona: Iwo, Iwona Jolanta Jolanda Laura, Laurencja, Laurentyna Laurencjusz, Laurenty Wawrzyniec --- Iwo, Iwona cis lub człowiek uzbrojony w cisowy łuk (niemieckie) Jolanta Jolanda fiołek (greckie) Laura 28 sierpnia, 17 czerwca dosłownie: kobieta z Laurentium (koło Rzymu), a bardziej poetycko: uwieńczona laurem, wawrzynem (łacińskie). Imię słynne dzięki "Sonetom do Laury", napisanym przez Petrarkę Laurencja, Laurentyna dosłownie: kobieta z Laurentium (koło Rzymu), a bardziej poetycko: uwieńczona laurem, wawrzynem (łacińskie) Laurencjusz, Laurenty laur, wawrzyn lub mieszkaniec Laurentum, dziś Loreto (łacińskie); polskim odpowiednikiem jest Wawrzyniec Wawrzyniec patrz: Laurencjusz, Laurenty Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 28.01.04, 12:55 kolejne imiona do listy: Maureliusz Małgorzata Oliwia Oliwier Rozanna Rozyna --- Maureliusz imię łacińskie, wywodzone od nazwy rośliny maurella lub będące połączeniem Maura i Aureliusza Małgorzata w wielu językach kojarzone z nazwą kwiatka margerytki Oliwia, Oliwier hodująca/y oliwki lub miłująca/y pokój Rozanna połączenie Róży i Anny Rozyna wersja Rozalii - Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion 28.01.04, 13:10 i jeszcze: Sylwia Sylwin Sylwana Sylwiusz Sylweriusz Sylwester --- Sylwana, Sylwia leśna (łacińskie) Sylweriusz dosłownie oznacza las, leśne wzgórze (łacińskie) Sylwester człowiek z lasu (łacińskie) Sylwin, Sylwiusz od imienia rzymskiego rodu Sylwiuszów; znaczenie takie samo jak Sylwester Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia LISTA imion - wersja 2 28.01.04, 13:13 Arnika Dalia Daisy Dąbrówka Dubrawka Fabia Fabian(a) Fabiola Flora Gardenia Gwido Gwidon(a) Ismena Iris Iwo(na) Jacek Jacenty Jagoda Jaśmina Hiacynt(a) Hortensja Kalina Kamil(a) Lilia(na) Malina Małgorzata Maureliusz Melisa Narcyz(a) Oliwia Oliwier Rozalia Rozanna Rozyna Róża Sylwana Sylwia Sylweriusz Sylwester Sylwin Sylwiusz Wawrzyniec Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion - wersja 2 28.01.04, 17:59 dzięki linkowi od szczekuszki nasza lista wzbogaciła się o imiona: Kwiatosława Andromeda Bazyli Chryzant Hortensjusz Laura Laurencja Laurencjusz Maciej Malin Malwin Malwina Marcin Ruta Rzepicha Weronika Wioletta Żytomir --- Andromeda andromeda to mała krzewinka (polska nazwa: modrzewnica) Bazyli imię to ma oznaczać "królewski". kojarzy się z bazylią (ziele przyprawowe) Chryzant każdy zna chryzantemy Hortensjusz osoba związana z ogrodem (hortensius), hortensja także nazwa grupy roślin ozdobnych Laura, Laurencja, Laurencjusz imię związane z krzewem wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) Maciej od tego semickiego imienia, wzięła nazwę maciejka Malin imię słowiańskie oznaczające osobę słodką jak malina Malwin, Malwina imiona o brzmieniu wspólnym z tradycyjnie polską rośliną: malwą ogrodową (Althea rosea), zwaną też prawoślazem Marcin wszyscy znamy drobnokwiatowe, jesienne astry zwane marcinkami, a czasami michałkami Ruta mało pospolita stała się obecnie ruta, dawniej roślinę tą siały dziewczyny na wydaniu. Rzepicha rzepa jest synonimem zdrowia i jędrności Weronika brzmi jak botaniczna nazwa przetacznika Wioletta ta, która jest powabna jak fiołek Żytomir od żyta Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Kwiatosława 28.01.04, 17:47 o, jakie ładne zdrobniale Kwiatka dzięki (za to imię i za ciekawą stronę) Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia LISTA imion - wersja 3 28.01.04, 18:05 Andromeda Arnika Bazyli Chryzant Dalia Daisy Dąbrówka Dubrawka Fabia Fabian(a) Fabiola Flora Gardenia Gwido Gwidon(a) Ismena Iris Iwo(na) Jacek Jacenty Jagoda Jaśmina Hiacynt(a) Hortensja Hortensjusz Kalina Kamil(a) Kwiatosława Laura Laurencja Laurencjusz Lilia(na) Maciej Malin(a) Malwin(a) Małgorzata Marcin Maureliusz Melisa Narcyz(a) Oliwia Oliwier Rozalia Rozanna Rozyna Róża Ruta Rzepicha Sylwana Sylwia Sylweriusz Sylwester Sylwin Sylwiusz Wawrzyniec Weronika Wioletta Żytomir Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia dwa pytania do LISTY w wersji nr 3 28.01.04, 18:07 które imiona Wam się podobają? które imiona byłybyście w stanie wykorzystać (nazwać tak dzieci)? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: LISTA imion - wersja 3 28.01.04, 21:34 jo_asia napisała: > Andromeda > Arnika > > Bazyli > > Chryzant > Pozwolisz, ze dodam tu moja Cyntie www.bazy.hoga.pl/imiona.asp? pytanie=Cyntia&wybor=imie > Dalia > Daisy > Dąbrówka > Dubrawka > > Fabia > Fabian(a) > Fabiola > Flora > > Gardenia > Gwido > Gwidon(a) > > Ismena > Iris > Iwo(na) > > Jacek > Jacenty > Jagoda > Jaśmina > > Hiacynt(a) > Hortensja > Hortensjusz > > Kalina > Kamil(a) > Kwiatosława > > Laura > Laurencja > Laurencjusz > Lilia(na) > > Maciej > Malin(a) > Malwin(a) > Małgorzata > Marcin > Maureliusz > Melisa > > Narcyz(a) > > Oliwia > Oliwier > > Rozalia > Rozanna > Rozyna > Róża > Ruta > Rzepicha > > Sylwana > Sylwia > Sylweriusz > Sylwester > Sylwin > Sylwiusz > > Wawrzyniec > Weronika > Wioletta > > Żytomir Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion - wersja 3 28.01.04, 21:54 czekolada72 napisała: > Pozwolisz, ze dodam tu moja Cyntie < www.bazy.hoga.pl/imiona.asp?"target="_blank">www.bazy.hoga.pl/imiona.asp? </a>pytanie=Cyntia&wybor=imie ależ oczywiście, tylko ... czy Cyntia jest imieniem pochodzącycm od jakiejś rosliny? proszę o wyjaśnienie, bo mnie się z żadną roslina nie kojarzy (być może mam luki w tej dziedzinie) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: LISTA imion - wersja 3 28.01.04, 23:38 Cyntia to kwiatuszek taki cos a la rumianek, pomaranczowe, zolte, rozowe moze znajde jutro czas na szczegly Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: LISTA imion - wersja 3 29.01.04, 11:50 do listy należy dopisać imiona: Tamara Tytus Wiola Wirgilla Wirgiliusz Wit Zuzanna --- Tamara palma daktylowa (hebrajskie) Tytus dziki gołąb (łacińskie) Wiola fiołek (włoskie) Wirgiliusz, Wirgilla gałązka, latorośl (łacińskie) Wit żywy, wesoły, piękny (łacińskie); inne znaczenie: leśny lub szeroki (niemieckie) Zuzanna lilia lub lotos (hebrajskie) Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia LISTA imion - wersja 4 29.01.04, 11:54 jo_asia napisała: Andromeda Arnika Bazyli Chryzant Cyntia Dalia Daisy Dąbrówka Dubrawka Fabia Fabian(a) Fabiola Flora Gardenia Gwido Gwidon(a) Ismena Iris Iwo(na) Jacek Jacenty Jagoda Jaśmina Hiacynt(a) Hortensja Hortensjusz Kalina Kamil(a) Kwiatosława Laura Laurencja Laurencjusz Lilia(na) Maciej Malin(a) Malwin(a) Małgorzata Marcin Maureliusz Melisa Narcyz(a) Oliwia Oliwier Rozalia Rozanna Rozyna Róża Ruta Rzepicha Sylwana Sylwia Sylweriusz Sylwester Sylwin Sylwiusz Tamara Tytus Wawrzyniec Weronika Wiola Wioletta Wirgilla Wirgiliusz Wit Zuzanna Żytomir Odpowiedz Link Zgłoś