superspec 28.11.09, 16:57 i jednocześnie potępiać zadłużanie się w prywatnych bankach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Re: Jak można być zwolennikiem kapitalizmu 28.11.09, 17:07 Tak samo jak można być monarchistą i potępiać rozrzutność władcy, wysokie podatki i fałszowanie monety. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt dużo 28.11.09, 17:17 kredytow ktorych ludzie nie będą w stanie spłacić to zbankrutują i zostaną tylko te ktore prowadziły mądrą politykę.Nie można dorosłych ludzi tak niańczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 17:29 superspec napisał: > to zbankrutują Sęk w tym, że nie zbankrutują. Te prywatne banki z założenia są wypłacalne bo bank centralny zawsze dodrukuje pieniędzy by mogły uregulować swoje zobowiązania. Grzecznie proponuję byś zapoznał się z zasadami współczesnego systemu rezerw cząstkowych. Można być socjaldemokratą a nawet komunistą, ale warto wiedzieć o czym się pisze. Przecież krytykom idzie właśnie o to co napisałeś: > zbankrutują i zostaną tylko > te ktore prowadziły mądrą politykę. Mógłbyś podać przykład bankructwa jakiegoś większego banku w jakimś kraju OECD? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec To umowmy się .Ty nie będziesz pisał o historii 28.11.09, 17:38 a ja o gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 17:41 oleg3 napisał: > Mógłbyś podać przykład bankructwa jakiegoś większego banku w jakimś kraju OECD? > en.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 17:50 Tak przypuszczałem, ze jakiś dureń przywoła to bankructwo. Lehman_Brothers nie był bankiem, kotlet. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:05 Gdybys wiedzial,czym byl,nie pisalbys,ze nie byl. Lehman Brothers Holdings Inc. (Pink Sheets: LEHMQ , former NYSE ticker symbol LEH) (pronounced /ˈliːmən/) was a global financial-services firm which, until declaring bankruptcy in 2008, participated in business in investment banking, equity and fixed-income sales, research and trading, investment management, private equity, and private banking. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:11 A tu mapka failed banks (w Ameryce): www.blogcatalog.com/blog/layoff-tracker-failed-banks-tracker-bankruptcy-tracker/b284fd1620fda740678dcaab7ab59436 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:16 Ja kotlet wiem co piszę. To może dla ciebie za trudne ale bank inwestycyjny, wbrew słówku "bank" w nazwie bankiem nie jest. Nie zbiera depozytów i nie udziela kredytów, nie ma konta w banku centralnym, który go nadzoruje i ratuje. wikipedia Bank inwestycyjny to bank specjalizujący się w transakcjach inwestycyjnych. Zajmuje się przede wszystkim emisją i handlem papierami wartościowymi dla swoich klientów. Może zajmować się również przejęciami oraz fuzjami. W porównaniu do banków depozytowo-kredytowych, bank inwestycyjny: 1. Nie zbiera depozytów od ludności i podmiotów gospodarczych, ale pożycza środki na rynku międzybankowym. Nawet jeśli posiada sieć oddziałów, to wśród produktów bankowych nie ma rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych czy lokat terminowych. 2. Charakteryzuje się wysoką stopą zwrotu inwestycji, ale i również wyższym ryzykiem. Wąsko wyspecjalizowane banki inwestycyjne są charakterystyczne dla modelu amerykańskiego, gdzie na podstawie działającego prawa Glass-Steagall-Act nakazane jest oddzielenie banków inwestycyjnych od depozytowo-kredytowych. W Europie z kolei działają tzw. banki uniwersalne skupiające wszystkie wspomniane wcześniej czynności - prawo nie wyróżnia banków inwestycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:22 Private banking tez? Rozumiem,ze tobie chodzi o instytucje finansowa, ktora w nazwie ma wyraz Bank. Gdzies czytalem,ze malo brakowalo,a upadlby Bank of Scotland. Czy to by zadowolilo twoje oczekiwania w odpowiedzi na pytanie dot.upadku wiekszego banku? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:36 Rozumiem kotlet, że prawie upadł Bank of Scotland. Prawie czyni wielką różnicę. Zdarzają się oczywiście bankructwa pomniejszych banków (bank kotlet to instytucja gromadząca depozyty i udzielająca kredytów), ale nie może się zdarzyć bankructwo ważnego banku, bo to grozi całemu kartelowi bankowemu. W każdym kraju istnieje kartel kierowany i organizowany przez państwowy Bank Centralny w ramach którego (i wyłącznie w jego ramach) działają prywatne banki. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:49 No,olus,pytanie nie dotyczylo tego, co znaczy wyraz prawie, tylko czy upadek Bank of Scotlad spelnilby wymagania stawiane w twoim poscie.) Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 18:56 Tak, spełniłby. Widzisz, sam problem znalezienia jakiegoś przypadku upadku banku dobitnie świadczy o bankructwie głównej tezy tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 19:18 Moze tak jest,ale czy taki fakt nie swiadczy i o tym,ze panstwo nie moze sobie pozwolic na upadek poteznych instytucji finansowych i w razie kryzysu interweniuje bezposrednio pozyczkami dla bankow? O ile sie nie myle Bush zainicjowal to w Ameryce,a za nim poszly inne kraje. Znalazlem ciekawy pdf o sprawie w historycznej perspektywie: www.bankofengland.co.uk/publications/speeches/2009/speech409.pdf For the past two centuries, the tables have progressively turned. The state has instead become the last-resort financier of the banks. As with the state, banks’ needs have typically been greatest at times of financial crisis. And like the state, last-resort financing has not always been repaid in full and on time. The Great Depression marked a regime-shift in state support to the banking system. The credit crisis of the past two years may well mark another. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 19:28 pozarski napisał: > Moze tak jest,ale czy taki fakt nie swiadczy i o tym,ze panstwo nie moze sobie > pozwolic na upadek poteznych instytucji finansowych i w razie kryzysu > interweniuje bezposrednio pozyczkami dla bankow? W obecnym systemie tak jest. Dlatego nazywanie tego systemu kapitalistycznym (w sensie wolnorynkowym) jest nadużyciem. Ale lewactwo tego nie pojmie. Do linkowanego tekstu zajrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale przecież jak prywatne banki udzielą zbyt 28.11.09, 19:36 oleg3 napisał: > > W obecnym systemie tak jest. Dlatego nazywanie tego systemu kapitalistycznym (w > sensie wolnorynkowym) jest nadużyciem. Ale lewactwo tego nie pojmie. > > Do linkowanego tekstu zajrzę. > Tlumaczysz to troche tak jak tzw rewizjonistyczni komunisci tlumaczyli,twierdzac ze stalinowski komunizm nie byl prawdziwym komunizmem,a wypaczeniem idei komunizmu. (Jednak rozumiem o co ci chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: A ja mam wrażenie 28.11.09, 19:30 że nie wiesz co cytujesz?? "Bank inwestycyjny to bank specjalizujący się.." Znaczy ?? Ty się czepiasz Pozarskiego, a sam pierdoły cytujesz?? Wiesz Oluś, to coś jak kropka( nie mUlić z adminem). Jak się przyglądać tej kropce, to człowiek nie jest pewien, czy do limesa dążąc to ona była kwadratem, oktagonem, linią?? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: A ja mam wrażenie 28.11.09, 20:03 Ty mi nie dziękuj) Damy radę, jakem postkomusza babcia Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: A ja mam wrażenie 28.11.09, 19:46 A zwróciłaś uwagę na dokonane przez mnie wytłuszczenie? Pewnie nie. Podałem też precyzyjną definicję banku, niekoniecznie w tym poście, którego się czepiasz. Mam powtórzyć dlaczego bank inwestycyjny nie jest bankiem? Poza tym ja nie przekręcam twojego nicka. Przynajmniej dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 20:01 Mojego nicka czasami można przekręcać, jako i Dany Tyle tylko, że mnie to rybka, zatem ?? A powiedz mi, miły forumowiczu, jak się zwracać mam?? Wracając do banku inwestycyjnego ?? Jesteś pewien , że większość rodaków rozumie?? Zatem ?? Raz ostatni powtórzę, skoro cytujesz bankiem, to raczej tłumacz, zamiast się czepiać?? Tyle tylko, że nie potrafisz, Polacy majom przechlapane Oleg3 tłumaczył i nikt, nic nie pokumał?? Pewnie żydy som, te polaki?? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 20:11 Są banki danych, banki krwi. Nikt ich nie myli z bankiem. Bank to instytucja gromadząca oprocentowane depozyty i udzielająca kredytów. Współcześnie w krajach OECD wyłącznie w ramach kartelu organizowanego przez Bank Centralny. Bank inwestycyjny do takiego kartelu nie należy. Nie jest właściwym bankiem depozytowo-kredytowym tylko inwestycyjnym: handluje papierami wartościowymi. W poście otwierającym wątek jest mowa o udzielaniu kredytów przez banki. Czyli o bankach depozytowo-kredytowych. Mój nick to Oleg. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 20:37 Hmmm, niemniej jednak ?? Założyciel wątku ma rację, papiery, inwestycje i takie różne mogą być formą kredytu ?? Jednym słowem, zgadzasz się, że lepiej tłumaczyć, niż obrażać?? Wracając do nicków, znasz nick forum.gazeta.pl/forum/w,13,102110886,102155352,Kotlet_zdradze_Ci_sekret_mojego_antysemityzmu.html albo ten nick ?? forum.gazeta.pl/forum/w,13,103443831,103474865,Re_Co_ten_jegomosc_tu_robi_.html Powiedz mi Olegu, o kim piszesz?? Więc zanim zaczniesz mnie prosić, popatrz co pisałeś. Powtórzę raz jeszcze , ja jestem Matka Polka, taka bardziej niż, KK. Zapomnij, i nie depcz po przyjaciołach, choćby forumowych?? I obiecuję, będzie CI dane, jako przykazał. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 20:50 jola.iza1 napisała: > Hmmm, niemniej jednak ?? > Założyciel wątku ma rację, papiery, inwestycje i takie różne mogą być formą kredytu ?? Oczywiście. Możesz też dostać na kredyt paczkę fajek. Tylko to nie jest kredyt bankowy ale kupiecki. > Jednym słowem, zgadzasz się, że lepiej tłumaczyć, niż obrażać?? Kotlet nie chciał żadnego tłumaczenia. Przyszedł żeby mnie zaczepić. Ty też po to przyszłaś. Przecież jesteś kukułką. Zapytaj swojego kumpla kotleta jak zwraca się do institorisa albo abstrakta czy perły. Albo lepiej - przejrzyj archiwum. Możesz też zapytać Dany ile kukułek grzebało już w moich postach. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Olegu 3 28.11.09, 20:59 oleg3 napisał: > jola.iza1 napisała: > > > Hmmm, niemniej jednak ?? > > Założyciel wątku ma rację, papiery, inwestycje i takie różne mogą być f > ormą > kredytu ?? > > Oczywiście. Możesz też dostać na kredyt paczkę fajek. Tylko to nie jest kredyt > bankowy ale kupiecki. > > > Jednym słowem, zgadzasz się, że lepiej tłumaczyć, niż obrażać?? > > Kotlet nie chciał żadnego tłumaczenia. Przyszedł żeby mnie zaczepić. Ty też po > to przyszłaś. Przecież jesteś kukułką. > > Zapytaj swojego kumpla kotleta jak zwraca się do institorisa albo abstrakta czy > perły. Albo lepiej - przejrzyj archiwum. Możesz też zapytać Dany ile kukułek > grzebało już w moich postach. > > Ja przyszedlem cie zaczepic? Taki wniosek wysnuwasz z watka? Nono,olus. Zdaje sie,zes przewrazliwiony,jak ten izraelski tancerz na widok polskiego pracownika teatru. Co do reszty,nie bede sie tobie dlugo tlumaczyl,dlaczego absrakt jest wlasnie absraktem,pierdla - pierdla,a inclitoris - tak wlasnie; powiem jedynie,ze powod jest dokladnie taki sam jak ten, dla ktorego oleg stal sie olusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 21:20 O bankach też my się nie dogadamy, bo Ty się tłumaczysz, że możesz obrażać, a ja ci jak krowie na miedzy, że skoro wiesz, to wyjaśnij?? Wracając do nicków i zwracania się ku ?? Sam zapytałeś, to ja też . Wart jesteś?? Nie rób, co Ci niemiłe i takie różne?? Myślisz, że wart jesteś mojej zaczepki ?? Zauważyłam brak konsekwencji i tyle Powtórzę jak cr00towi: ja jestem samorządna, niezależna, o kukułkach nie będę pisać. Pozarskiego chciałabym mieć za kumpla, ale on mnie nie chce Ja nie grzebię, serio serio, klik i masz grzesiudyndało. Czyli ?? Przyganiał kocioł?? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 21:25 jola.iza1 napisała: > Czyli ?? Przyganiał kocioł?? Ja nic do Ciebie nie mam. Zwróciłem Ci tylko uwagę, że przekręcasz mojego nicka. Ja wyznaję bliskowschodnią zasadę "oko za oko". Wybór należy do Ciebie. Jeszcze jesteś dla mnie jolą.izą. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 21:53 Ty mnie Olegu3 nie strasz, jaM w Kazachstanie bywała, zatem ?? Masz szansę, przestaniesz obrażać nickowo moich przyjaciół, to się nie znajdziesz w szczerych stepach Алматы, oczywiście forumowo. Polecam: kk.wikipedia.org/wiki/%D2%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D2%9B%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 21:57 Ja cię nie straszę tylko przedstawiam zasady, których przestrzegam. Mnie jedna kukułka więcej różnicy nie robi. Zawsze możesz mnie wygasić. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 22:28 Zatem powtórzę, jak kukułka sroce?? Nie zabieraj, nie będzie ci podrzucane. Jasne?? Zasady wobec ciebie, a tobie wolno ?? A zapomnij, nic nie wygaszę, będę tłukła do głowy, aż zrozumiesz. Powtórzę, jestem samorządna, niezależna lewaczka, i tego się trzymajmy ?? Dasz radę nie obrażać Pozarskiego, Dany ?? I innych ?? Też się postaram Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 22:36 jola.iza1 napisała: > Dasz radę nie obrażać Pozarskiego, Dany ?? > I innych ?? Jestem stale, codziennie obrażany przez dynię i kotleta. Odpowiadam stosownie do ataków. A Ty rób jak uważasz! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 22:51 No popatrz, tyŚ pewnie nie katolikiem, zatem przepraszam. Miałam cichutką nadzieję, ale skoro tak, to zrobię według mnie najlepiej. Zauważę , że kopiesz - dokopię, jakeM babcia lewaczka i nie ma zmiłuj. "Mówiła mi Mama, by się nie bać chama, bo cham to jest cham i boi się sam" Skoro nawet w poście do MNIE obrażasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Olegu 3 28.11.09, 23:23 > Zauważę , że kopiesz - dokopię, I tak dokopiesz jak będziesz mogła. Moje postępowanie nie mu tu większego znaczenia. Dana postanowiła wyrzucić mnie z Aqua. Ale PAF powrócił i na razie on jest głównym celem. Ja jestem następny w kolejce. Taka jedna kukułka już mnie uczyła kultury. Wczoraj czy przedwczoraj ujawniła, że była podszywką od lat chamsko atakującą perłę. A od teraz ignoruję twoje posty. Dopóki mi się nie znudzi albo nie zmienię zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Olegu 3 28.11.09, 23:37 Widzisz Olegu 3, ani nie znam Dany, ani kukułek, ani nie bywałam wcześniej. Nikomu nie dokopuję ot tak. Wlazłam na ten Aqua i czytam, czytam i oczom nie wierzę?? Nie rób z siebie ofiary?? PF-a pominę, to mała gnida, gorsza od vikuli , wolnej i reszty Zatem?? nie dokopię, dopóki nie przeczytam. Dobrej nocy ) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Olegu 3 29.11.09, 05:14 oleg3 napisał: > > Zauważę , że kopiesz - dokopię, > > I tak dokopiesz jak będziesz mogła. Moje postępowanie nie mu tu większego > znaczenia. Dana postanowiła wyrzucić mnie z Aqua. Ale PAF powrócił i na razie o > n > jest głównym celem. Ja jestem następny w kolejce. > > Taka jedna kukułka już mnie uczyła kultury. Wczoraj czy przedwczoraj ujawniła, > że była podszywką od lat chamsko atakującą perłę. > > A od teraz ignoruję twoje posty. Dopóki mi się nie znudzi albo nie zmienię zdan > ia. > Znow łzesz,olus. Posty Ewy/Perlista nigdy nie byly chamskie. Zlosliwe - tak! Jesli miedzy chamstwem i zlosliwoscia nie widzisz roznicy to nic dziwnego,ze wielu innych spraw tez nie kapujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Olegu 3 29.11.09, 05:10 oleg3 napisał: > jola.iza1 napisała: > > Dasz radę nie obrażać Pozarskiego, Dany ?? > > I innych ?? > > Jestem stale, codziennie obrażany przez dynię i kotleta. Odpowiadam stosownie d > o > ataków. > > A Ty rób jak uważasz! > > Łżesz olus. Odpowiedz Link Zgłoś