goniacy.pielegniarz 27.01.04, 00:06 Zmarł dzisiaj w szpitalu MSWiA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rolotomasi Re: Aleksander Małachowski nie żyje 27.01.04, 00:09 Prze 1-minutą usłyszałem. Kolejny filar został zabrany Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfawolf Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: 151.112.27.* 27.01.04, 00:12 filar czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Aleksander Małachowski nie żyje 27.01.04, 00:16 Polityki, kiedyś felietonu prasowego. beło'filar czego ?' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: 149.156.12.* 27.01.04, 19:02 Ale chyba nie ostatnio. Ostatnio to był raczej anty-filar z jajecznicą zamiast mózgu (co go tłumaczy). Ale rzeczywiste zasługi pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.04, 00:16 goniacy.pielegniarz napisał: > Zmarł dzisiaj w szpitalu MSWiA. W ostatnich latach często nie podobały mi się jego poglądy . Ale śmierć to śmierć . Niech mu ziemia lekką będzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 00:28 szkoda, była to jedna z barwniejszych postaci tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 07:26 W takich chwilach powinno się albo chwalić albo zachować milczenie. Ponieważ niczego dobrego o Zmarłym napisać nie można, więc zamilczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Malachowski-nie kazdy ktory odchodzi byl swietym IP: *.asm.bellsouth.net 27.01.04, 07:45 W Polsce jest tradycja,ze o umarly mozna mowic tylko dobrze. To nie jest dobre podejscie,trzeba mowic o nim jaki byl i nie zapominac o zlych stronach, gdyz nie ma nikogo idealnego na tym swiecie. Oprocz jego barwnego zyciorysu (musimy jemu wierzyc, bo on to przedstawial, a nie ludzie ktorzy jego znali),wiele jego zachowan i wypowiedzi moga budzic kontrowersje. Dla mnie osobistym szokiem, bylo jego balwochwalcze przeprosiny Jozka Oleksego za rzekome cierpienia jakie doznal od narodu. Skad Malachowski,byl tak przekonany o niewinnosci Oleksego, skoro on sam twierdzil ,ze zaprosil glownego szpiega rosyjskiego w Polsce (nazywal jego osobistym przyjacielem),w niedzielem (po godzinach pracy) do kancelari sejmowej(tam jest sejf z nabardziej tajnymi dokumentami panstwowymi), zeby dzieci szpiega mogly pobawic sie laska marszalkowska (tak powiedzial zeznaniach Jozek). W Bialej Ksiedze nigdzie nie wspomniano,ze Jozek przeszedl przeszkolenie na szpiega (Jozek to potwierdzi, w czasie rozprawy lustracyjnej, mowil ze pisal donosy na Polonie nie jako szpieg, ale przyszly oficer wywiadu tylkow czasie wojny w ramach treningu).Rowniez dla mnie problematyczne ,bylo odejscie od solidarnosci i pelne poparcie dla Mgr.Golenia w sprawie zablokowania lustracji. Dziwne sie wielu ludzia wydaje jego dzialalnosc dzienikarska w okresie szalonego Gomolki,kiedy dzienikarzem mogl byc tylko czlowiek pracujacym dla dobra PZPR i CCCP. Wiec, nie mozna dorabaic mitow wielkosci kazdemu,tylko dlatego ze umarl. Nie ma ludzi bez skazy i idealnych, a niektore wypowiedzi Malachowskiego,mozna nazwac skandalicznymi np. porownanie metod walki AK i Palestynczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Malachowski-nie kazdy ktory odchodzi byl swie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.01.04, 11:29 Ty chory idioto, nawet w takiej chwili starasz się promować swoje idiotyczne poglądy. Każdy moment dla ciebie bydlaku jest dobry aby poniżać tych, których poglądy nie zgadzają sie z twoimi . Siedź sobie śmierdzielu w tym USA i nie wpieprzaj sie w sprawy tego kraju. Już dawno napisałem tobie, że nażarłeś sie wołowiny z BSE i teraz szalejesz gdzie tylko możesz. Ty bałwanie. Co ty wiesz o czasach Gomółki A co ty w życiu takjiego zrobił, że tak usilnie starasz się wszystkich podsumowywać. Kto tobie gnoju dał takie prawo.Spóźniłeś się na barykady a teraz starasz się za wszelką cenę nadrobić zaległości. Napisz jakie są twoje zasługi w obalaniu tego systemu. Przypuszczam, że co najwyżej zawdzięczasz życie wprowadzeniu stanu wojennemu. Gdyby nie godzina policyjna w tamtym okresie to nikt o zdrowych zmysłach świadomie nie spłodził by takiej gnidy. A tak powstałeś z nudów bo tatuś z mamuśką gdzieś zabalowali i niemogli wrócic do domu. Parszywe bydle. Ty też kiedyś odejdziesz. Mam nadzieję że stanie sie to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: Malachowski-nie kazdy ktory odchodzi byl swie 27.01.04, 11:47 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Ty chory idioto, nawet w takiej chwili starasz się promować swoje idiotyczne > poglądy. Każdy moment dla ciebie bydlaku jest dobry aby poniżać tych, > których poglądy nie zgadzają sie z twoimi . Siedź sobie śmierdzielu w tym > USA i nie wpieprzaj sie w sprawy tego kraju. Już dawno napisałem tobie, że > nażarłeś sie wołowiny z BSE i teraz szalejesz gdzie tylko możesz. Ty > bałwanie. Co ty wiesz o czasach Gomółki A co ty w życiu takjiego zrobił, że > tak usilnie starasz się wszystkich podsumowywać. Kto tobie gnoju dał takie > prawo.Spóźniłeś się na barykady a teraz starasz się za wszelką cenę nadrobić > zaległości. Napisz jakie są twoje zasługi w obalaniu tego systemu. > Przypuszczam, że co najwyżej zawdzięczasz życie wprowadzeniu stanu > wojennemu. Gdyby nie godzina policyjna w tamtym okresie to nikt o zdrowych > zmysłach świadomie nie spłodził by takiej gnidy. A tak powstałeś z nudów bo > tatuś z mamuśką gdzieś zabalowali i niemogli wrócic do domu. > Parszywe bydle. Ty też kiedyś odejdziesz. Mam nadzieję że stanie sie to > szybko. Mniam, mniam. Jaki wyszukany język - gnida, bałwan, bydlę... Widać, że człowiek z wyższych sfer się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy. Re: Malachowski-nie kazdy ktory odchodzi byl swie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.04, 16:56 Przeczytaj palancie poprzedni post a później komentuj Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: Malachowski-nie kazdy ktory odchodzi byl swie 28.01.04, 09:24 Gość portalu: Jerzy. napisał(a): > Przeczytaj palancie poprzedni post a później komentuj Przeczytałem. Palantów i bałwanów w nim nie znalazłem. Owszem, są tam informacje, których przedstawienie ma na celu rzucić cień na postać Małachowskiego (być może są to informacje nieprawdziwe), ale wulgaryzmów i prymitywnego chamstwa tam nie ma. Sądząc jednak po odpowiedzi na mój post widzę, że ty po prostu lubujesz się w plebejsko-knajackim słownictwie. Równie dobrze rzecz mogłaby dotyczyć wojny w Iraku albo nowego Renault Megane - ty i tak chlusnąłbyś swoim rynsztokowym bełkotem, boś burak i prymityw. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Aleksander Małachowski nie żyje 27.01.04, 09:15 W dzień po jego śmierci wypada wspomnieć jego uwięzienia, internowanie, działalnośc w NSZZ "Solidarność" w latach 1980/81 i telewizyjne "rozmowy o cierpieniu". O inych stronach jego działalności publicznej będzie okazja wspomniec po pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: Aleksander Małachowski nie żyje 27.01.04, 10:53 indris napisał: > W dzień po jego śmierci wypada wspomnieć jego uwięzienia, internowanie, > działalnośc w NSZZ "Solidarność" w latach 1980/81 i telewizyjne "rozmowy o > cierpieniu". > O inych stronach jego działalności publicznej będzie okazja wspomniec po > pogrzebie. No właśnie, to ciekawe. Póki żył, mogłem go nazwać socjalistycznym betonem i nie było w tym nic złego, a kiedy wysiadł mu motorek, to ani mru-mru, bo nie wypada. Dobrze, że historycy są tak niekulturalni, że wścibiają swoje nochale w życiorysy dawno zmarłych polityków i przywódców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba PAN ALEKSANDER... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 09:26 ...dłuższy ma życiorys, niż większość nas na tym forum spodnie. Nie jest to dobry czas, ani może nawet miejsce, żeby ten życiorys nicować. Ważne jest natomiast, że odeszła jedna z niewielu postaci ważnych w polskiej żuranalistyce, kulturze i życiu politycznym. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perła zyst i strata IP: *.blue-net.com.pl 27.01.04, 09:33 odejście człowieka jest stratą napełniającą nas powagą i szacunkiem. Jednocześnie odejście wzraz z nim jego poglądów jest zyskiem dla wszystkich. Perła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba zauważyć tu tylko chciałem, że... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 27.01.04, 14:24 ...to dzięki takim, jak PAN ALEKSANDER możemy tu sobie kłapać przy pomocy klawiatur, co nam na palce przyniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: zauważyć tu tylko chciałem, że... IP: 149.156.12.* 27.01.04, 19:04 Z dawnych czasów. Ostatnio fascynował Go Łukaszenko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikron Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.desy.de 27.01.04, 10:27 Nie zgadzalem sie z jego socjalistycznymi pogladami, ale szanowalem go za wielka uczciwosc. U politykow to rzadka cecha. Niech odpoczywa w pokoju. -mikron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAX O zmarłym dobrze albo nic ... IP: 194.9.223.* 27.01.04, 14:33 W takim bądź razie NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: O zmarłym pisać i czytać 27.01.04, 17:23 Jak czytam Wasze teksty o zmarłym Aleksandrze to mi nie dziwno, że Gazetta roz- waża rozszerzenie gienialnego pomysłu przydziału Admina Aktualnościom przez przydzielenie społo-Admina do każdego wątku. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: O zmarłym pisać i czytać 27.01.04, 17:33 rolotomasi napisał: > Jak czytam Wasze teksty o zmarłym Aleksandrze [...] Dobrze się czujesz? Ktoś w tym wątku obraził pamięć zmarłego? A że nie wszyscy, w tym i ja, stawiają mu pomnik to zwykła sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: O zmarłym pisać i czytać 27.01.04, 18:13 beło >" Ktoś w tym wątku obraził pamięć zmarłego? " A Ja> z reguły nie odpowiadam postronnym, ale dla Świętej Pamięci Aleksandra >> "niektore wypowiedzi Malachowskiego,mozna nazwac skandalicznymi np. porownanie metod walki AK i Palestynczykow." "Ponieważ niczego dobrego o Zmarłym napisać nie można, więc zamilczę." "Mniam, mniam. Jaki wyszukany język - gnida, bałwan, bydlę... Widać, że człowiek z wyższych sfer się odezwał." "• O zmarłym dobrze albo nic ... IP: 194.9.223.* W takim bądź razie NIC." i te de i te pe Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: O zmarłym pisać i czytać 27.01.04, 18:31 rolotomasi napisał: > beło >" Ktoś w tym wątku obraził pamięć zmarłego? " > A Ja> z reguły nie odpowiadam postronnym, ale dla Świętej Pamięci Aleksandra [...] Szkoda, że odpowiedziałeś. Twoja głupota nie świeciła by tak jaskrawo. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: O zmarłym pisać i czytać 27.01.04, 19:02 Sami państwo widzą,że znów miałem rację>Trzymać się zasady: nie z byle kim>> NIE beło"ps.Nie odpowiadam postronnym, bo jest ich za dużo, a każden jeden Ważniejszy od tematu i osoby o której pisze - co widać na załączonym wątku i przykładzie." Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Do zrolowanego tomasa 28.01.04, 09:37 rolotomasi napisał: > beło >" Ktoś w tym wątku obraził pamięć zmarłego? " > A Ja> z reguły nie odpowiadam postronnym, ale dla Świętej Pamięci Aleksandra > >> > > "niektore wypowiedzi Malachowskiego,mozna nazwac > skandalicznymi np. porownanie metod walki AK i Palestynczykow." > "Ponieważ niczego dobrego o Zmarłym napisać nie można, więc zamilczę." > "Mniam, mniam. Jaki wyszukany język - gnida, bałwan, bydlę... Widać, że > człowiek z wyższych sfer się odezwał." > "• O zmarłym dobrze albo nic ... IP: 194.9.223.* W takim bądź razie NIC. > " > > i te de i te pe Owe "mniam, mniam..." to mój tekst. Napisany w reakcji na rzygliwy potok prymitywnych wulgaryzmów, jakimi pewien burak obdarzył faceta, który ŚMIAŁ nie wyrazić się o Sz.Panu Małachowskim z należytą czcią. Zamieszczenie przez ciebie mojej wypowiedzi jako przykładu niedopuszczalnej wręcz krytyki Małachowskiego dowodzi twojego intelektualnego ubóstwa, żeby nie powiedzieć wprost - miernoty. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: O zmarłym pisać i czytać 28.01.04, 18:18 Do^Zamieszczenie mojej wypowiedzi jako przykładu niedopuszczalnej wręcz krytyki dowodzi twojego intelektualnego ubóstwa, żeby nie powiedzieć wprost - miernoty. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: O zmarłym pisać i czytać 29.01.04, 09:09 rolotomasi napisał: > Do^Zamieszczenie mojej wypowiedzi jako przykładu niedopuszczalnej wręcz > krytyki dowodzi twojego intelektualnego ubóstwa, żeby nie powiedzieć wprost - > miernoty. Pisałeś z pamięci? Piątka! A spróbujesz coś napisać samodzielnie? No tak, do tego potrzebny jest rozum... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: O zmarłym pisać i czytać 30.01.04, 13:31 rolotomasi napisał: > Next ! Wypowiedż bogata w treść, nie ma co. Próbowałeś już innych liter? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba PAN ALEKSANDER IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 10:26 Pan Aleksander wiedział, że czasem NIE WIE. Rzadka to bardzo cecha u polityków. Szczególnie w Polsce. Pan Aleksander NIE WIEDZIAŁ co zrobić z narastjącym w Polsce i nie tylko bezrobociem. Widział Pan Aleksander globalne uwikłania naszego bezrobocia i nie umiał znaleźć sensownej na to recepty. Wiem, że to był dla Niego wyzwanie bardzo ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: PAN ALEKSANDER 28.01.04, 19:42 Babaribo, rozumiem Twój ból, choć go nie podzielam. Pan A. Małachowski nie był NIGDY moim idolem. Zwróć jednak, proszę, uwagę na to, że brutalizacja tego wątku jest SKUTKIEM postawy niektórych piewców zmarłego. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maw XX osob zmarlo tego dnia..... IP: *.acn.waw.pl 28.01.04, 23:37 i pewnie wiekszosc nie porownywala palestynskich bandytow do AK - pie#$olony anty$emita - ale to o farbowanej czuprynie Aleksandra bedziewmy sie roztkliwiac. Skleroza nie wybiera - smutne jak sie jak bierze za cnote... Taki listek figowy SLD i Millera - nic nie zdziala a robi za wolnosc slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul PAN ALEKSANDER POJEDNAŁ SIĘ Z BOGIEM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.04, 03:24 AGENCJA PRASOWA DONOSI: W Warszawie odbył się pogrzeb marszałka Sejmu Aleksandra Małachowskiego. - Dziękuję, że mój brat na dwa tygodnie przed śmiercią pojednał się z Bogiem - powiedział podczas Mszy św. pogrzebowej główny celebrans ks. Krzysztof Małachowski. Pożegnanie marszałka odbyło się w kościele św. Aleksandra. - Szamotał się z Bogiem - stwierdził kaznodzieja i wyjaśnił, że negatywny stosunek jego brata do Kościoła należy tłumaczyć trudnymi przeżyciami z okresu dzieciństwa. Ich ojciec zmarł, gdyż dostał wylewu krwi do mózgu po oskarżeniu miejscowego proboszcza o zdradę interesów narodowych. Na pogrzebie ów ksiądz powtórzył, że oto zmarł zły człowiek. Aleksander miał wówczas 13 lat. - To źle, że my, kapłani, zamiast nieść łaskę, ranimy psychikę ludzi, zwłaszcza dzieci - podkreślił ks. Małachwoski. Jednocześnie przyznał, że postawa negacji Kościoła ze strony jego brata nie była dobra. Przeprosił wszystkich księży i biskupów w Polsce za ostre słowa, jakie wobec nich padały ze strony zmarłego. Przeprosił także Radio Maryja oraz ojców franciszkanów za oskarżenie, rzucone na św. o. Maksymiliana Kolbego przez Aleksandra Małachowskiego. To "szamotanie się z Bogiem" skończyło się szczęśliwie w ramionach bogatego w miłosierdzie Boga - Ojca - powiedział na zakończenie ks. Małachowski. Łaskę odbycia spowiedzi przed śmiercią przez marszałka Małachowskiego przypisał wstawiennictwu karmelitance Mariannie od Jezusa Marchockiej, która żyła w XVII w. i była spokrewniona z rodziną zmarłego. We Mszy uczestniczyli politycy i przedstawiciele rządu, m.in. premier Leszek Miller, marszałek Sejmu Marek Borowski, wicepremier Marek Pol - kolega z Unii Pracy - oraz Tadeusz Mazowiecki. Aleksander Małachowski urodził się 23 listopada 1924 r. we Lwowie. Więzień NKWD, żołnierz AK, po 1944 r. wywieziony do kopalni węgla w głąb ZSRR. Asystent prawa Uniwersytetu Wrocławskiego usunięty za odmowę zapisania się do ZMP. Dziennikarz "Przeglądu Kulturalnego", "Po prostu", "Życia Warszawy", "Współczesności" i "Kultury". W latach 1958-1961 był prezesem Klubu Krzywego Koła. Członek NSZZ "Solidarność", internowany po ogłoszeniu stanu wojennego w latach 1981-1982. Rok później więziony w Warszawie pod zarzutem prowadzenia działalności konspiracyjnej. Pracował w telewizji, był autorem cyklu poświeconego polskim pisarzom oraz twórcą popularnego programów "Telewizja nocą" oraz "Rozmowy o cierpieniu". Założyciel Unii Pracy, poseł na Sejm RP w latach 1989-1997, wicemarszałek Sejmu w latach 1993-1997. Od 1999 r. był przewodniczącym ZG Polskiego Czerwonego Krzyża. Jako poseł Unii Pracy angażował się w legalizację aborcji. Jako polityk i publicysta głosił kontrowersyjne opinie na temat roli Kościoła. Zmarł pojednany z Bogiem 26 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 18:58 Skoro o zmarłych mówi się tylko dobrze lub nie mówi się o nich wcale - muszę milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawulon Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.icpnet.pl 28.01.04, 19:35 może pawulon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Aleksander Małachowski nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 22:52 ludzie wy wszyscy nie jesteście normalni, nie chcesz pisać to nie pisz i nie kombinuj , dajcie mu spokój Odpowiedz Link Zgłoś