hasz0 13.05.10, 13:30 przejrzyj najpierw zdjecia, drzewa już podobno ścięto! Ubrania ofiar podobno saplono bez pytania. picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5459759545565157074 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasz0 ______dla leczenia paranoi Lesson deuxiemetwice 13.05.10, 13:31 m.onet.pl/_m/3c382896ee65207a83a9af7c564f02c0,0,1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ______dla leczenia paranoi Lesson troisiemethird 13.05.10, 13:34 smolensk-2010.pl/2010-05-10-analiza-krok-po-kroku-kazda-sekunda-lotu-czytajpolak-nie-polityk.html m.onet.pl/_m/3c382896ee65207a83a9af7c564f02c0,0,1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ______dla leczenia paranoi ensuite la Lesson next 13.05.10, 13:38 wiadomosci.wp.pl/kat,18011,title,Prawie-do-konca-nie-wiedzieli-ze-leca-zbyt-nisko,wid,12261902,wiadomosc.html www.tvn24.pl/-1,1652252,0,1,do-przechylu-doszlo-po-zderzeniu-z-duzym-drzewem,wiadomosc.html wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Komorowski-na-konferencji-mial-sciage-z-Wikipedii,wid,12263407,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: ________dla leczenia paranoi Lesson premieron 13.05.10, 13:38 hasz0 napisał: > przejrzyj Przejrzalem juz dawno. Twoja paranoje leczy sie dekapitacja. Ale to jest skuteczne jedynie do choroby. Ciebie Tadeuszku nie da sie wyleczyc. > drzewa już podobno ścięto! Drzewa zabezpiesczono w magazynie dowodow. Po ich opisaniu i zbadaniu zostana przeslane stronie polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 wiem, że Ty tak ja też ale HYmenos też? i nadal... 13.05.10, 13:45 Ja od samego początku wszedlem na lotnicze fora....czytaj i porównaj nadzieje obietnice z faktami JUŻ ZNANYMI! IQ=? Nie rozumiesz o co mi chodzi? Co się tak naprawdę zdarzyło ? O 8:56 rozbija się Prezydencki samolot lecący na 70 obchody ofiar w Katyniu. Chwilę później otrzymuję telefon od Witka czy coś o tym wiem. Mówię do niego, że nic nie wiem ale co mi tam, zerknę i zaraz odpowiem. Włączam telewizor na TVN24 i jednocześnie spoglądam na forum. Czytam żółty pasek i czuję, że krew mi odpływa. Mówię Witkowi, że na TVN24 mówią o wypadku. Siadam do forum i szukam wiedzy. Pierwsze informacje mówią o katastrofie Yaka-40. Znów dzwoni telefon. Tym razem kolega Krzysztof z pytaniem czy słyszałem. Odpowiadam, że tak. W głowie rodzi się szybka analiza. Yak-40 czyli nie Premier i nie Prezydent. Jednak moje myśli zakłócają słowa Krzyśka, który mówi, że para prezydencka była na pokładzie Tutki. Pytam czy jest pewien, że Tutka bo w TV mówią o Yak-u. Ale Krzysiek jest pewien.... Siadam do forum i czytam. Wykonuje telefon do znajomego z MON-u i pytam czy coś wie. Okazuje się, że jest na urlopie i dowiaduje się ode mnie o tej katastrofie. Umawiamy się, że jak coś się któryś z nas dowie to się powiadomimy. Znów siadam do forum a tam już ponad 500 osób i mamy pierwsze wywalenia skryptu. W międzyczasie podmieniam styl strony na żałobny. Kiedyś go przygotowałem ale nie sądziłem, że będziemy musieli go tak szybko użyć. Dzwonię do Wojtka (informatyka, który opiekuje się naszym serwerem) i proszę o pomoc w zwiększeniu przepustowości. Rozpoczyna się walka o utrzymanie forum przy życiu, ale jest ona przegrana. Pomimo wyłączenia dostępu dla gości, usunięcia bazy wyszukiwarki i finalnie wyłączenia samej wyszukiwarki nadal nie ma efektów. Po paru godzinach Wojtek musi zakończyć swoje prace. Ustalamy, że postaram się przenieść bazę na inny serwer i rozdzielić serwer plików (Apache) i bazę danych (MySQL). Wyłączam forum. Robię kopię bazy. Przegrywam ją na inną maszynę. Wgrywam ją i ... są błędy AdminMyPHP pokazuje, że baza jest w użyciu. OK. Robię to kolejny raz i kolejny i kolejny i tak z 20 razy. Niestety bez pozytywnych efektów. Forum odpowiada średnio 1 x na 10 minut. Trzeba podjąć decyzję. Dzwonię do Witka i ustalamy, że i tak nic sensownego się na forum nie pojawi więc można zamknąć forum. Finalnie podmieniam wszystkie wywoływane przez forumowiczów pliki na index.html gdzie informujemy użytkowników, że forum jest wyłączone. Na tym jednak się nie kończy. Pomimo braku presji staram się zrobić wszystko aby serwis ruszył. Do 2 w nocy (11-04-2010) walczę i finalnie uruchamiam serwis. Jest ok. Można iść spać. Wstaję rano i pierwsze co to sprawdzam czy jest forum. Jest. Niestety radość nie trwa długo ponieważ forum znów się pojawia tylko czasami. Znika na 2-3 minuty a potem pojawia się na 30s-1min. Staram się nawiązać kontakt z Wojtkiem bo tylko w jego pomocy widzę szanse na uruchomienie serwisu. Po paru godzinach ok 13 pojawia się Wojtek i znów zaczynamy walkę o pojawienie się lotnictwo.net.pl . Zgodnie z propozycją Wojtka wyłączam pewne funkcje forum. Przychodzi wielkie zdziwienie. Forum rusza. Dokonujemy jeszcze paru innych zabiegów w tym dopuszczenie gości do całego forum i .... .... i nigdy tak szybko nie było. Okazuje się, że funkcje, które były od początku istnienia naszego forum strasznie je zamulały. Wystarczyło jedno kliknięcie i jest OK. W chwili obecnej podczas pisania tego blogu patrzę na statystyki i jestem nimi powalony. Od momentu katastrofy przybyło nam 500 nowych użytkowników. Jednocześnie na forum jest prawie 1000 osób a forum się nie buntuje. Szczerze przyznam, że jest to dobry wynik tylko szkoda, że przy tak przykrych okolicznościach. W międzyczasie oglądałem uważnie reportaże i relacje w TV. Pragnę wyrazić wyrazy pełnego uznania i szacunku dla władz Federacji Rosyjskiej a w szczególności dla zaangażowania Premiera Putina. Przyznam szczerze, że niezależnie od tego co wykaże śledztwo, czy wina będzie po stronie pilotów, maszyny, kontrolerów czy finalnie oprzyrządowania na lotnisku to nie będzie to miało dla mnie żadnego znaczenia i to właśnie przez podejście i reakcję Rosji. Oglądałem jak premier Putin wraz z premierem Tuskiem odpytywali sztaby kryzysowe w sprawie postępów w prowadzonych działaniach. Widziałem ogromną chęć pomocy i nie mniejszy ból. Takiego czegoś nie da się zagrać. To jest szczera prawda i szczera pomoc. W całej tej przykrej sytuacji pojawia się jeden pozytyw. Jest nim widoczne pojednanie. Otwarcie możliwości na znaczne ocieplenie stosunków, których w ostatnim czasie bardzo brakowało pomiędzy nami a krajami sąsiedzkimi. Liczę na to, bo dzięki tym zdarzeniom zmieniłem swój stosunek do tego kraju, który wcześniej kojarzył mi się bardziej z zakłamaniem niż z taką otwartością. Przyznam, że jestem też zaszokowany i mile zaskoczony reakcją wielu przywódców państw, którzy wprowadzili w swoich krajach żałobę narodową czcząc pamięć poległych. Najbardziej zaskakuje mnie Brazylia, która wprowadziła aż 3 dniową żałobę. Naprawdę, wielki szacunek. Każdy z nas zastanawia się nad przyczynami. Każdy z nas ma jakąś hipotezę. Ja osobiście jestem zdania, że nie zawiniła jedna osoba czy też jedna maszyna. Dziś można gdybać co by było gdyby był nowy samolot. No byłby. Nie dowiemy się czy coś by to zmieniło czy nie. Może łatwiej by się manewrowało, może szybciej by się "zebrał" na GO AROUND ale to nadal jest może. Uważam, że przyczyną tego wypadku jest brak nowoczesnego sprzętu (pomimo iż uważam, że samolot do końca był sprawny), przyczyną jest presja braku czasu (lądowanie miało mieć miejsce o 9 rano a uroczystość rozpoczynała się o 9:30. Wybranie zapasowego lotniska gwarantowała spóźnienie na obchody), przyczyną jest słaby stan oprzyrządowania na lotnisku (światła podejścia, brak ILSu,), przyczyną jest lokalizacja lotniska (wewnątrz lasów), przyczyną jest zła pogoda (spora mgła - ponoć widoczność 500m), przyczyną jest decyzja o zajściu do lądowania, przyczyną jest brak decyzji o wyborze lotniska zapasowego oraz możliwe popełnienie błędów a konkretnie mam na myśli możliwe błędnie podane dane o ciśnieniu lub błędnie wprowadzone dane o ciśnieniu atmosferycznym. Tylko czy to co pisze ma jakieś znaczenie ? Poza potrzebą wyjaśnienia przyczyn nie ma to znaczenia ponieważ życia zmarłym nie przywróci. Pozostaje zadać parę pytań.... Dlaczego oni lecieli razem ? Czy katastrofa CASY nikogo nic nie nauczyła ? Pytań jest wiele. Tych z odpowiedzią i tych bez odpowiedzi. Tych retorycznych i tych, których nie rozumiemy. Liczę na to, że partie polityczne nie będą chciały wykorzystać tych zdarzeń do walki politycznej i nikt nikogo nie będzie obwiniał za brak zmian w polskiej flocie, która przeznaczona, jest dla najważniejszych osób w państwie. Pomyślałem sobie jeszcze o jednej sprawie. Mam zdjęcia 101 (rejestracja Tu-154M). Jest to kolejny rozbity samolot, który mam na zdjęciach. W sumie z tego co pamiętam to czwarty. Pierwszy to Żelazny z Radomia, drugi CASA z Mirosławca, trzeci B737 Turkish Airlines, który rozbił się w Amsterdamie i czwarty nasz Tupolew. Jak się pomyśli to tylko ciarki po plecach lecą... Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: wiem, że Ty tak ja też ale HYmenos też? i nad 13.05.10, 13:51 hasz0 napisał: > Nie rozumiesz o co mi chodzi? Tak Tadeuszku, nie rozumiem o co Ci chodzi. Od dawna ja i inni szambonurcy pytamy Cie o to. Poniewaz jako zyjacy autor mozesz jawnie napisac co myslisz. Z gory wiadomo, ze jak my sie domyslimy to Ty napiszesz, ze nieslusznie. > Co się tak naprawdę zdarzyło ? Zdarzyla sie rzeczywistosc. Achkolwiek wedlug niektorych nie naprawde. > wywalenia skryptu. Chodzisz do programisty zamiast do psychiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Nie wiem po co mnie wywołałeś 13.05.10, 14:15 > hasz0 napisał: > > > Nie rozumiesz o co mi chodzi? I również nie rozumiem o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat czytaj pa ruski o urz. naprowadzajacych 13.05.10, 15:03 6 мая 2010, 13:27 ↑↓ 0А что с ними может быть не так? Радиомаяки стоят на месте. А кроме них курс контролирует только РП через РСП. Но для пилота все равно первичен радиокомпас (до ближнего привода. Иное дело, что если какие-то погодные условия создавали неконтролируемую просадку и сдвиг влево. Но об этом пока нигде ни слова. Aml 6 мая 2010, 11:13 ↓ 0я исходя из слова «промазал», значит сильно отклонился от курса. или я что то не так понял? значит не смог правильно выйти на курс по радиокомпасу. предположим помехи с земли. конечно может быть куча других причин, по которым не сел и ушел. ну а если таже аномалия исказила показания польского радиовысотомера? хотя курс, по-мойму у них был идеальный, для таких условий, а вот с высотой или точкой начала ВПП сильно промазали. Dmitry_ievlev 6 мая 2010, 12:46 ↑↓ 0погодные условия? был бы ветер, не было бы тумана. значит был полный штиль. а какие еще погодные условия могут создать неконтролируемую просадку? вроде только попутный ветер. а если самолет срезал первую березу на высоте 11 метров краем левого крыла, то курс был почти идеален. не так ли? Dmitry_ievlev 6 мая 2010, 13:01 ↑↓ 0можно и так заходить по барометрическому высотомеру имея неверные данные об удалении. я просто отодвинул начало ВПП на 1000 метров. Dmitry_ievlev 6 мая 2010, 15:15 ↑↓ 0«Промазал» обычно говорят, когда видят место катастрофы. Оно действительно далеко. Но над ближним приводом он был довольно точно. По крайней мере в норма& Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat 2_Re: czytaj pa ruski o urz. naprowadzajacych 13.05.10, 15:03 Arkasha 10 мая 2010, 22:17 ↓ 0Польские журналисты, прилетевшие на ЯК-40, утверждают, что видели попытку посадки ИЛ-76. Время немного разнится, но в районе 10 часов. Потом журналистов увезли в Катынь, где должны были проходить основные мероприятия. И уже находясь там они узнали о катастрофе. Ехать туда не менее 20 мин. Т.е. увезли их не позднее 10:20. Значит, ИЛ-76 пролетал раньше. Второй момент. Горизонтальная видимость в зоне снижения — 400м. Соответственно, на большем расстоянии пилоты ТУ-154 увидеть ИЛ-76 не могли. А значит, они шли по глиссаде с разницей в 400:70=5.7 сек. А это не реально. Да и нет ничего страшного в том, что самолеты идут друг за другом. Резко уходить вниз нет необходимости, скорее вверх. Тем более, что в вашем предположении ИЛ-76 шел первым и был ниже. Соответственно, обходить его логично сверху. В общем, предположение не выдерживает критики. У меня, кстати, своя версия появления информации о «четырех кругах». Полагаю, что журналистам сказали, что самолет сделал три разворота и пошел на посадку (стандартный заход «по коробочке». А журналисты написали: сделал три круга и пошел на посадку. Думаю, что «круг» это некорректный перевод «разворота». Aml 10 мая 2010, 23:06 ↑↓ 0Arkasha пишет «резко сбрасывает скорость» Arkasha, озвучте пожалуйста Ваши предположения, как это происходит в воздухе? По тормозам бъет, или за ручник дёргает? С уважением… Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 pytamCię oreakcję rzadu np.film/strzały częsci aut 13.05.10, 14:18 omatyki sterowania podwozia itd. Ty zaś przyłaczasz sie do Pani Prykwy czy jak tam sie nazywa, ta co wyciąga łapę po moją emeryturę. a tego nie ruszasz! pl.gloria.tv/?media=73248 masz tu prezencik jak bedziesz sam leciał do Smoleńska [color=red](Flight Management System)[/color] CytatFunkcja "Pokaż gdzie jesteś" to przejście na najwyższy poziom funkcjonalności, pozwala ona na zdalne monitorowanie przebiegu lotu z wykorzystaniem programu "Google Earth". Uruchomienie aplikacji w tym trybie spowoduje, że telefon będzie transmitował pozycję i wysokość samolotu prosto do serwera "Google Maps" za pośrednictwem połączenia internetowego realizowanego przez sieć GSM. Jedyną wadą tego rozwiązania może być brak zasięgu GSM w niekrórych obszarach, wtedy połączenie z internetem jak i przesyłanie informacji o pozycji nie są możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: pytamCię oreakcję rzadu np.film/strzały częsc 13.05.10, 14:28 Flight Management System w Twojej komórce Cytat Zainspirowany systemami FMS (Flight Management System) wykorzystywanymi w samolotach komunikacyjnych dodałem do aplikacji wizualizację trasy lotu wyświetlając ją jako tło do wspomnianego wskaźnika HSI, podobnie jak to się odbywa w zintegrowanych systemach zarządzania lotem klasy FMS. Wyświetlanie informacji o trasie jest zautomatyzowane, po minięciu punktu docelowego aplikacja przełącza się na kolejny zdefiniowany w planie lotu punkt wyswietlając aktualne informacje o nim, takie jak: nazwa, odległość (NM) oraz obliczony na tą chwię czas dolotu do punktu. Trasy można zapisywać w pamięci telefonu wykorzystując je później do kolejnych lotów. Książka lotów bez długopisu? Do komórki wpisujemy wiele informacji, dlaczego by nie wpisywać do niej lotów, albo lepiej niech sama je zapisuje. W kolejnym kroku wyposażyłem aplikację w funkcję automatycznego zapisu lotu. Dzięki niej twoja komórka automatycznie zarejestruje miejsce startów i lądowań, ich daty i czasy. W oparciu o te informacje możesz spokojnie uzupełnić dokumentację lotu bez odkopywania chronometraży. to świetne narzędzie dla instruktora, można bowiem przeprowadzić z uczniem całą analizę lotu, dodatkowo uczeń zaopatrzony w link może sam powrócić do tematu na ekranie własnego monitora w zaciszu swojego domu. Ilość danych jaka jest przesyłana jest znikoma i nie przekracza średnio 20 kB na godzinę zatem koszt nie jest wysoki, często usługa połączenia z internetem ma charakter opłaty stałej więc warto skorzystać! Latając ostatnio z pewną szkolącą się do licencji CPL sympatyczną stewardesą z linii Norvegian, zarejestrowałem kilka lotów, których wizualizację możecie zobaczyć w tym poście. Do zainstalowania wystarczy "wrzucić" plik dowolna metodą do telefonu i uruchomić instalację. Najprostszym sposobem jest ściągnięcie pliku "jar" na komputer i wysłanie go przez bluetooth do aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat ____________AHA ________link_________ 13.05.10, 15:04 smolensk.ws/blog/169.html Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat Re: ____________AHA ________link_________ 13.05.10, 15:07 Контроль снижения самолета по глиссаде осуществляет радиолокационная система посадки smolensk.ws/uploads/images/0/2/f/3/49/7371498cf0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat Re: ____________AHA ________link_________ 13.05.10, 15:10 Вот гаражи, рядом с которым самолет снизился до самой нижней точки (примерно 3.5м над землей smolensk.ws/uploads/images/0/3/5/e/49/f9a2323ee2.jpg Радиомаяк дальнего привода находится в 6.1км восточнее начала взлетно-посадочной полосы Odpowiedz Link Zgłoś
haszszachmat ________________Finis coronat opus!_______________ 13.05.10, 15:23 forum.gazeta.pl/forum/w,13,110643860,111407727,_i_TO_.html Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos W dalszym ciągu 13.05.10, 15:43 nie wiem po co mnie wywołałeś i o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: W dalszym ciągu 13.05.10, 15:49 hymenos napisał: > nie wiem po co mnie wywołałeś i o co ci chodzi. Musi jestem z Toba w zmowie. Ktora Ty jestes powylamywana noga od UKLADU? Oczywiscie ukladu sledzenia lotu nielotow. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: ________________Finis coronat opus!__________ 13.05.10, 15:55 haszszachmat napisał: > "nofollow" Pane Hawranek, to ne je konec, to je caly. Jaszcze zes nie zaczal j.bac a slowosraczysz o "dziele". Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: To kiedy II pokaz paranoi? / nt 13.05.10, 20:17 Stale trwa pierwszy. Tadzieniek sadzi, ze Besserwisser zechce sie uczyc. Wiadomo, ze taki moze jedynie ewangelizowac. Odpowiedz Link Zgłoś