Dodaj do ulubionych

Ekskomunika za in vitro

18.10.10, 17:00
Jest ci taki arcybiskup warszawsko-praski, Hoser. Szef zespołu ichniego, znaczy episkopatu, ds.bioetyki (wiadomo, oni są w tym najlepsi. Sami laureaci Nobla). Rzekł iż każdy poseł który poprze ustawę o in vitro (nawet w najbardziej zaostrzonej formie) zostanie wykluczony z kościoła.

I bardzo dobrze że tak mówi w imieniu purpuratów. Niech wierni słuchają...zwłaszcza ci którzy nie mogą doczekać się potomka metodą naturalną. A bardzo chcą przeżywać szczęście spełnienia się i bycia rodziciem... Większość wiernych już rozróżnia i oddziela wiarę od urzędników pana B.
Obserwuj wątek
    • off_nick Zieeeew... 18.10.10, 17:11
      Twój problem?
      Jesteś posłem?
      • snajper55 Re: Zieeeew... 18.10.10, 17:18
        off_nick napisała:

> Twój problem?
        > Jesteś posłem?

Nie muszę być posłem, aby był to mój problem. Gdyż moi problemem jest, jeśli szantażuje się posłów, którzy ustanawiają prawo, które mnie będzie dotyczyć.

S.
        • off_nick Re: Zieeeew... 18.10.10, 17:30
          Jak na razie szantaż jest w Twojej wyobraźni, pisiory będą głosować bez dyscypliny.
          • snajper55 Re: Zieeeew... 18.10.10, 17:43
            off_nick napisała:

> Jak na razie szantaż jest w Twojej wyobraźni, pisiory będą głosować bez dyscypliny.

A co ma dyscyplina klubowa do szantażu ? Jakby ambasador Rosji szantażował posłów a klub PiS nie wprowadziłby dyscypliny przy głosowaniu to też byś mówiła, że nie było żadnego szantażu ?

S.
            • hardy1 Re: Zieeeew... 18.10.10, 18:05
              Do Off-nick - mój problem. Problem próby narzucania mnie zakazów i nakazów wymyślonych w jednym z wyznań.

Chodzi wreszcie o spowodowanie przestrzegania prawa w Polsce i neutralność kk i państwa. Tak stanowi konstytucja i konkordat.

W żadnym wypadku nie wolno pozwolić dalej na wtrącanie się duchownych kk do prawa państwowego i nacisków politycznych . Nie jesteśmy przecież średniowiecznym państwem wyznaniowym...chociaż z tego co się dzieje w Polsce - nie jestem tego pewny.

A przecież to proste i dawno rozstrzygnięte we współczesnej Europie - który z wiernych uznaje władzę duchownych i ich nakazy i zakazy - to ich posłucha. Prawda? Natomiast w żadnym wypadku nie może to dotyczyć władz państwowych i uchwalanego prawa. Państwo jest "dobrem wspólnym" WSZYSTKICH obywateli. Prawo obowiązuje WSZYSTKICH obywateli a nie tylko wyznawców religii r-k. I co? Duchowny jednej z religii ma narzucać swoje normy religijne innym ludziom? Ustawa o in vitro ma dopuszczać tę metodę posiadania własnego potomstwa, radości z macierzyństwa i ojcostwa. Natomiast przecież nie nakazuje tym, którzy kierują się zakazami duchownych.

Ta próba nacisku na ustawodawcę to skandal. To już jawna próba zwładnięcia państwem przez urzędników kk. To próba zniszczenia jednego z podstawowych praw i wolności człowieka, - prawa do własnego światopoglądu. To próba zniszczenia jednej z podstawowych zasad współczesnego państwa demokratycznego - rozdzielności spraw wiary i państwa.
        • hordol Re: Zieeeew... 18.10.10, 20:04
          czy wprowadzenie dyscypliny partyjnej w jakims głosowaniu przez klub jest tez szantażem?
          • hasz0 szantaż to to co mnie tu po każdym poscie spotyka 18.10.10, 20:10

Szantaż – przestępstwo przeciwko wolności, polegające na próbie zmuszenia osoby do określonego działania lub zaniechania pod groźbą bezprawną zastosowania przemocy lub ujawnienia pewnych, częściowo lub w pełni prawdziwych informacji, których ujawnienie byłoby w opinii szantażującego dużą dolegliwością dla ofiary.

Według polskiego prawa karnego na definicję groźby bezprawnej składa się między innymi groźba rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub osoby jemu najbliższej, przy czym nie jest ważne czy sama "wiadomość" jest prawdziwa czy nie.

Szantażu nie należy mylić z przestępstwem pomówienia, czyli rozpowszechniania nieprawdziwych informacji, które może mieć miejsce także w sytuacji "zemsty" przestępcy na ofierze, która nie spełniła żądań przestępcy.

• g-48 Re: Zieeeew... 19.10.10, 00:49
          Nie muszę być posłem, aby był to mój problem. Gdyż moi problemem jest, jeśli sz
          > antażuje się posłów, którzy ustanawiają prawo, które mnie będzie dotyczyć.
          Hitlera tez nikt nie szantazowal a stosowal eutanazje.
          Zapoznaj sie z problem niemieckich parlamentarzystow dzisiaj po wprowadzeniu iN Vitro
          1. Mozna embriony badac na choroby genetyczne ? Nie !?
          2. To dlaczego po wszczepieniu embrionu mozna ciaze usunac jezeli ma jakies choroby?
          I tak karuzelka krecic sie bedzie az ktos zakwestionuje a po co taki dziad snajper ma chodzic PO NASZEJ ZIEMI?
      • ariadna-enta Re: Zieeeew... 18.10.10, 17:20
        a Ty uważasz ,ze taki szantaż jest normalny?
        że nie należy się niczym przejmować,teraz chodzi o posłów,następnych krokiem może byc eskomunika małżonkow,ktorzy zdecydują się na in vitro

to jest chore

szoda,że oin tacy szybycy nie sa do grożby eksomunikii wobec księzy pedofofili
        oarz nie byli tacy rychli do potępienia wobec nziastowskich zbrodniarzy
        nawet wielu pomagali z ucieczce przed odpowiedzialnoscią za swoje masowe mordy

moralnośc KK stoi na bakier
      • polski_francuz Nieswiezy oddech 18.10.10, 17:28
        czuc po tym ziewie.

Poslow sie wybiera demokratycznie i to oni moga i powinni o prawach rzadzacych ludzmi, ktorzy ich wybrali.

Gdyby biskup zabral glow w dyskusji byloby sie mozna i powinno zastanowic nad "in vitro". Nie jest faktycznie niewinna interwencja i ma spoleczne konsekwencje.

Szantaz biskupa jest bezczelna ingerencja w glosowanie poslow. Nie przysluzy sie ani sprawie ani kosciolowie w Polsce.

PF
        • hasz0 _____________Szantaż słowny uprawiacie + klamstwo 18.10.10, 17:37
          Poseł katolik nie został wydelegowany przez Kościół do Sejmu........

jak to takim stawianiem sprawy imputujecie -nazywajac "SZANTAŻEM"
          wewnwtrzne ustalenia zgodne z Ewangelią którą objaśnia KK a nie PF czy Ariadna
          .zdaje sie NIE_KATOLICY........
          jak katolik nie wtrącam sie do ATEISTÓW w ich zwiazkach ani do wydawanych zaleceń
          wewnątrz GMIN ZYDOWSKICH, finasowanych z budżetu.

To karpha nie wtrąnżalajcie sie SYMTERYCZNIE DO zaleceń wewn. KK.

Posłowie wybraliśmy MY. Katolicy.
          ...................to sprawa sumień POSŁÓW KATOLICKICH

wpeir'dalacie sie do SUMIEŃ jak bolszewicy jak żydokomuna z KPP?

ale jakim prawem ?

Ja Blumsteinowi nie wlaże do sumeinia gdy pieprzy jak ksiadz z TVN/TVPinfo...co to AMBONA JEST...jesli tak to nie dla Zyda.
          • hasz0 ____PF takiej dajeszPOparcie=uprawiacie + klam 18.10.10, 17:41

PF.tam we Francji na uczelniach olerują OSZCZERCÓW typu Aruiadna?

............uczysz WREDNYCH ŻYDOWSKICH kłamstw francusk. studentów o polskich księżach
            ""[i]e: Zieeeew...
            ariadna-enta 18.10.10, 17:20 Odpowiedz a Ty uważasz ,ze taki szantaż jest normalny?
            że nie należy się niczym przejmować,teraz chodzi o posłów,następnych krokiem może byc eskomunika małżonkow,ktorzy zdecydują się na in vitro

to jest chore

[u]szoda,że oin tacy szybycy nie sa do grożby eksomunikii wobec księzy pedofofili
            oarz nie byli tacy rychli do potępienia wobec nziastowskich zbrodniarzy
            nawet

[size=16]
            wielu pomagali z ucieczce przed odpowiedzialnoscią

za swoje mas
            owe mordy [/size][/u]

moralnośc KK stoi na bakier ""
            [/i]
            • hasz0 Re: ____PF takiej dajeszPOparcie=uprawiacie + kla 18.10.10, 17:53
              https://www.insomnia.pl/2/fotos/6967.gif

....wierzysz jej w te rewlacje?____oszcercze finasowane z POLSKIEGO BUDZETU dla
              MUZEUM Holocaustu?

wielu pomagali z ucieczce przed odpowiedzialnoscią

za swoje masowe mordy - moralnośc KK stoi na bakier ""

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wyjasnic-smierc-Zietary!---coraz-wiecej-protestow,wid,12768544,wiadomosc.html
              • hasz0 za raz sie wqużę____________________O! 18.10.10, 17:55

Poseł katolik nie został wydelegowany przez Kościół do Sejmu........

jak to takim stawianiem sprawy imputujecie -nazywajac "SZANTAŻEM"
                wewnwtrzne ustalenia zgodne z Ewangelią którą objaśnia KK a nie PF czy Ariadna
                .zdaje sie NIE_KATOLICY........
                jak katolik nie wtrącam sie do ATEISTÓW w ich zwiazkach ani do wydawanych zaleceń
                wewnątrz GMIN ZYDOWSKICH, finasowanych z budżetu.

To karpha nie wtrąnżalajcie sie SYMTERYCZNIE DO zaleceń wewn. KK.

Posłowie wybraliśmy MY. Katolicy.
                ...................to sprawa sumień POSŁÓW KATOLICKICH

wpeir'dalacie sie do SUMIEŃ jak bolszewicy jak żydokomuna z KPP?

ale jakim prawem ?

Ja Blumsteinowi nie wlaże do sumeinia gdy pieprzy jak ksiadz z TVN/TVPinfo...co to AMBONA JEST...jesli tak to nie dla Zyda.

Re: Ekskomunika za in vitro
                • polski_francuz Maska spadla 18.10.10, 18:03
                  przyznam sie: sluchalem kiedys Blumstajna (w berlinskim TU) i bylem zakochany w Zydowce (kolezance ze studiow).

Pozdro

PF
                  • andrzejg Re: Maska spadla 18.10.10, 20:34
                    dopiero teraz przejrzałes?

A.
                    • polski_francuz Re: Maska spadla 18.10.10, 20:43
                      Hasz pisze jak poeta. Trudny styl i nielatwo go zrozumiec. Ale, mam szanse spotkania w nim starszego kolegi ze studiow i sie z tego ciagle ciesze...

PF
          • rycho7 namolnosc haszystowskiego klamstwa 18.10.10, 18:22
            hasz0 napisał:

> jak katolik nie wtrącam sie do ATEISTÓW

Usilujesz poprzez legislacje uniemozliwic ateistom stosowanie in vitro. Katolicy nie musza stosowac in vitro. To zredukuje poglowie baranow. Najlepiej do stanu gdy nie bedzie kogo ekskomunikowac.
            • hasz0 Mą kasę chcesz na oSZUSTW0 werbalne 18.10.10, 18:46

bogaty ateista nie biednemu atiscie sfinasuje "LECZENIE"
              po ktorym znowu nie jest sie zdolnym do rozmnżania ZA DARMO!
              ___________IQ________________=?
              Ile sie napyszczyłes....na zawlaszczanie i na PODATKI MAFIJNE hiPOkryto!
        • oleg3 Re: Nieswiezy oddech 18.10.10, 17:50
          Wypowiedź biskupa mieści się w demokratycznych standardach, profesorze. Nie musisz się z Nim zgadzać, ale nie możesz odebrać Mu głosu. Oczywiście, jeżeli chcesz być dalej demokratą.
          • polski_francuz Nie sadze 18.10.10, 18:00
            "Wypowiedź biskupa mieści się w demokratycznych standardach"

Nie powinien wplywac na glosowanie poslow. To sprawa ziemska a nie duchowa.

Co do meritum, to zastrzezenia kosciola wydaja mi sie godne zastanowienia. W przypadku interwencji biologicznych bylbym raczej za duza doza konserwatyzmu.

Pierwszy krok: papatrzec sie na kilkaset przypadkow losow dzieci "in vitro" tam gdzie to zrobiono. I zaczac dane analizowac.

Biskup podniosl temperature dyskusji i zamiast wlaczyc sumienia powiniem spowodowac wlaczenie rozumu.

Pozdro

PF
            • oleg3 Re: Nie sadze 18.10.10, 18:09
              >Nie powinien wplywac na glosowanie poslow. To sprawa ziemska a nie duchowa.

A boss związkowy może? A Manuela Gretkowska? Każdy obywatel może wpływać na głosowanie posłów. Na tym właśnie polega demokracja. Oczywiście wpływać w sposób dozwolony prawem. Ale wywiad jest legalnym sposobem wpływania na posłów. Co innego łapówka czy szantaż.
              • polski_francuz Wplyw na glos poslow 18.10.10, 18:12
                Strajk jest forma wlasciwa wplywaniem na glos poslow. Blokowanie rafinerii - nie jest.

O czym mowie z wlasnego, aktualnego doswiadczeniasmile

PF
              • rycho7 knebel "grozby bezprawnej" 18.10.10, 18:31
                oleg3 napisał:

> Każdy obywatel może wpływać na głosowanie posłów.

Gdy ja powiem co zrobie poslom to trafie za to do pierdla. Biskup to nie jest kazdy.

Aby bylo jasne z terrorystami sie nie negocjuje.
              • andrzejg Re: Nie sadze 18.10.10, 20:37
                oleg3 napisał:

Co inne go łapówka czy szantaż.
                >
                >

A to nie jest szantaż?

A.
                • snajper55 Re: Nie sadze 19.10.10, 01:49
                  andrzejg napisał:

> oleg3 napisał:
                  >
                  > Co inne go łapówka czy szantaż.
                  >
                  > A to nie jest szantaż?

Skądże. Podobnie jak nie jest szantażem, gdy posiadacz filmiku z nagą posłanką mówi jej, że jeśli zagłosuje tak i tak, to musi się liczyć z pojawieniem się tegoż filmiku w sieci. To nie jest szantaż, tylko informacja o konsekwencjach złego głosowania.

S.
                  • oleg3 Re: Nie sadze 19.10.10, 07:37
                    Nie znasz znaczenia słowa "szantaż" Snajperku. Nie da się stosować szantażu w szachach. Nie każda groźba jest szantażem.
                    • snajper55 Re: Nie sadze 19.10.10, 11:51
                      oleg3 napisał:

> Nie znasz znaczenia słowa "szantaż" Snajperku.

Znam, znam...

> Nie da się stosować szantażu w szachach. Nie każda groźba jest szantażem.

Co do groźby - zgoda, ale akurat w szachach szantaż jest możliwy. Jak w każdej dyscyplinie sportu.

S.
                      • oleg3 Re: Nie sadze 19.10.10, 11:59
                        snajper55 napisał:

> Znam, znam...

Starannie to ukrywasz smile
                        • snajper55 Re: Nie sadze 19.10.10, 12:04
                          oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
                          >
                          > > Znam, znam...
                          >
                          > Starannie to ukrywasz smile

A co, wszystko zawsze mam pokazywać ? wink

S.
        • hordol Re: Nieswiezy oddech 18.10.10, 20:05
          odezwał sie mądrala
          • hasz0 adresuj bo w "najnowszym" nie widzę 18.10.10, 20:11

• mate_lot Re: Nieswiezy oddech 18.10.10, 20:12
            hordol napisała:

> odezwał sie mądrala

Nie nordol, nordol. Głupia pinda!
            • hordol Re: Nieswiezy oddech 18.10.10, 20:27
              tepy ciul
    • snajper55 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 17:33
      hardy1 napisał:

> Jest ci taki arcybiskup warszawsko-praski, Hoser. Szef zespołu ichniego, znaczy
      > episkopatu, ds.bioetyki (wiadomo, oni są w tym najlepsi. Sami laureaci Nobla).
      > Rzekł iż każdy poseł który poprze ustawę o in vitro (nawet w najbardziej zaost
      > rzonej formie) zostanie wykluczony z kościoła.
      >
      > I bardzo dobrze że tak mówi w imieniu purpuratów. Niech wierni słuchają...zwłas
      > zcza ci którzy nie mogą doczekać się potomka metodą naturalną. A bardzo chcą pr
      > zeżywać szczęście spełnienia się i bycia rodziciem... Większość wiernych już ro
      > zróżnia i oddziela wiarę od urzędników pana B.

Usiłują narzucać nam prawa ludzie, którzy podlegają innemu państwu. Ciekawe jaki wrzask by się podniósł, jakby rosyjski ambasador posłów szantażował...

S.
      • off_nick Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 17:43
        Zapomniałeś, że temu innemu państwu zawdzięczasz znajomość języka polskiego, Europejczyku.

snajper55 napisał:
        • jola.iza1 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 19:38
          off_nick napisała:

> Zapomniałeś, że temu innemu państwu zawdzięczasz znajomość języka polski
          > ego, Europejczyku.
          >
          > snajper55 napisał:

????
          dojaśnij, bo ja sieM gubię, a komu ja zawdzięczam ??
          >
          >
          >
          • hasz0 ____państwu moich przodków przybyszko 18.10.10, 19:50

• jola.iza1 Re: ____państwu moich przodków przybyszko 18.10.10, 20:14
              A udowodnij , żeŚ, że twoi przodkowie, na ziemiach moich byli przed ??
              Widzisz haszciołku, póki co, ja mówię tak: twoi watykaniści przynieśli mi ogień stosów i miecz , zatem może mordke w kubeł służalcze??
        • snajper55 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 21:58
          off_nick napisała:

> Zapomniałeś, że temu innemu państwu zawdzięczasz znajomość języka polski
          > ego, Europejczyku.

Żadnemu innemu państwu znajomości języka polskiego nie zawdzięczam. Może tobie Watykan sponsorował naukę języka i dzięki temu jesteś teraz polskojęzyczna, ale ja jestem Polakiem, Prawdziwym Polakiem, i języka nauczyłem się w domu.

S.
          • jola.iza1 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 22:23
            Nie daj się wpuszczać, Snajper, nie do nas należy udowadnianie, że oszczerstwa są to.smile
      • oleg3 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 17:53
        Przypomnę Ci tę wypowiedź Snajper przy okazji komentowania polskich spraw przez rabina czy gminę żydowską. To jest wypowiedź haniebna, w stylu Juliusa Streichera!
        • snajper55 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 22:32
          oleg3 napisał:

> Przypomnę Ci tę wypowiedź Snajper przy okazji komentowania polskich spraw przez
          > rabina czy gminę żydowską. To jest wypowiedź haniebna, w stylu Juliusa Streichera!

Raczej długo będziesz czekał na szantażowanie polskich posłów przez rabina czy gminę żydowską. Nawet na szantażowanie polskich posłów żydowskiego pochodzenia. Ale czekaj sobie, co mi tam.

S.
      • hardy1 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 18:17
        Snajperze55 - jak widzę - już się wrzask podniósł. A przecież powiedziałeś tylko prawdę. Kto wyznacza biskupów w Polsce? Przed kim odpowiadają "za działalność"? Kto ich rozlicza?
        Odpowiedź jest truizmem.
        • hasz0 Ekskomunika za faryzejstwo zabijanie5=1życie ułomn 18.10.10, 18:54
          ................eksperymenty medyczne dla wielkiej MEGAKASY
          firm i lekarzy oszukujacych słowem "LECZENIE".

Państwo nie reguluje spólkowania zabezpieczeń.....przed ciążą..ale reguluje sztuczne sposoby rodzenia?
          probówka to jest miejsce urodzenia gdziePRAWO do ROWNOŚCI?

ODWÓC ROZUMOWANIE DO .........mam wprost POwiedzieć........."kandydowania osobnikow podatnych na wszelaki szantaz" czyli LUDZI BEZ ZASAD.rozumiesz już?
          > I bardzo dobrze że tak mówi

Ja uwielbiam powtarzac katolskie metody. Przez 20 lat wmawiano nam, ze ludzie wladzy powinni byc pozbawieni cech pozwalajacych na ich szantazowanie. Pieprzono tak o lustracji, dekomunizacji i lobotomii.

Nalezy wprowadzic w Ordynacji Wyborczej i Konstytucji zakaza kandydowania osobnikow podatnych na wszelaki szantaz. Przykladowo przez ekskomunike. Proste, zgodne z TRADYCJA i duchiem Naroda.

W żadnym wypadku nie wolno pozwolić dalej na wtrącanie się duchownych kk do prawa państwowego i nacisków politycznych . Nie jesteśmy przecież średniowiecznym państwem wyznaniowym...chociaż z tego co się dzieje w Polsce - nie jestem tego pewny.

A przecież to proste i dawno rozstrzygnięte we współczesnej Europie - który z wiernych uznaje władzę duchownych i ich nakazy i zakazy - to ich posłucha. Prawda? Natomiast w żadnym wypadku nie może to dotyczyć władz państwowych i uchwalanego prawa. Państwo jest "dobrem wspólnym" WSZYSTKICH obywateli. Prawo obowiązuje WSZYSTKICH obywateli a nie tylko wyznawców religii r-k. I co? Duchowny jednej z religii ma narzucać swoje normy religijne innym ludziom? Ustawa o in vitro ma dopuszczać tę metodę posiadania własnego potomstwa, radości z macierzyństwa i ojcostwa. Natomiast przecież nie nakazuje tym, którzy kierują się zakazami duchownych.

Ta próba nacisku na ustawodawcę to skandal. To już jawna próba zwładnięcia państwem przez urzędników kk. To próba zniszczenia jednego z podstawowych praw i wolności człowieka, - prawa do własnego światopoglądu. To próba zniszczenia jednej z podstawowych zasad współczesnego państwa demokratycznego - rozdzielności spraw wiary i państwa.

• hasz0 PF tyś profesor jest czy dobrze zbijam ef.malychiq 18.10.10, 19:30
            R7 pyszczy o mafii zmuszającą do placenia haraczy welkim firmom na expery-MENTY.....kto wie czy nie produkcji np. KOMORNIKÓW, CELNIKÓW, STAZY PODATKOWEJ itd.
            ........i co ?.........

RÓWNOSCI MASZEROWICZE mie pyszczą na temat

dyskryminacji = PODZIAŁ na sztucznych rodzonych NIENATURALNIE na szkle pipetą.......

skazanych na nieochrzczenie.https://www.insomnia.pl/2/fotos/6967.gif

------------tera na tapete

Ja uwielbiam powtarzac katolskie metody. Przez 20 lat wmawiano nam, ze ludzie wladzy powinni byc pozbawieni cech pozwalajacych na ich szantazowanie.

Pieprzono tak o lustracji, dekomunizacji i lobotomii. {KAPUSIE NIE SĄ PODATNI? IQ=?}

Nalezy wprowadzic w Ordynacji Wyborczej i Konstytucji zakaza kandydowania osobnikow podatnych na wszelaki szantaz. Przykladowo przez ekskomunike. Proste, zgodne z TRADYCJA i duchiem Naroda.

a na PRZEMOC SLOWNA GW?TVN/Neewseek/....czyli wszystkich Tuskomatołków?

I CO PASNTWO WKRACZA W SUMIENIE KATOLIKA jakim prawem?

przestaje być poslem bo nie wyrzeka sie katolicyamu w Sejmie ośle?

ODEBRAĆ GŁOS obywatelom tularzyszu dzierżyńskI?

ILE KLAMSTWA ZAWARLEŚ W TEJ PRZEMOCY SŁOWNEJ......jaki nacisk?
            Mą kasę chcesz na oSZUSTW0 werbalne
            hasz0 18.10.10, 18:46 Odpowiedz
            bogaty ateista nie biednemu atiscie sfinasuje "LECZENIE"
            po ktorym znowu nie jest sie zdolnym do rozmnżania ZA DARMO!
            ___________IQ________________=?
            Ile sie napyszczyłes....na zawlaszczanie i na PODATKI MAFIJNE hiPOkryto!
            knebel "grozby bezprawnej"
            • rycho7 namolnosc pomowieniowa Tadeuszka 18.10.10, 19:57
              hasz0 napisał:

> R7 pyszczy o mafii zmuszającą do placenia haraczy welkim firmom na expery-MENTY

Nie jest mi wiadome abym cos takiego pisal lub myslal.
              • hasz0 wycinachą sie podpierasz pólmędrcu?stosuj swe tezy 18.10.10, 20:07

jednakowo
      • hordol Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 20:08
        a jestes pewien ze nigdy nikogo nie szantazuje
        • snajper55 Re: Ekskomunika za in vitro 19.10.10, 01:25
          hordol napisała:

> a jestes pewien ze nigdy nikogo nie szantazuje

Jasne, że nie jestem. Sam bym wrzask podniósł, gdyby posłów usiłował szantażować. Nie pot o na wybory łażę, żeby potem jakiś przydupas innego państwa usiłował nimi sterować. I nie ważne jakie to państwo - Watykan, Moskwa, Izrael czy USA.

S.
    • oleg3 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 17:47
      A znasz jakiegoś noblistę z bioetyki?
      • hardy1 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 18:13
        Dobrze wiesz o co chodziło w tym porównaniu, Olegu3.
        Duchowni wypowiadają się w sprawach macierzyństwa, zapładniania, antykoncepcji, in vitro - to znaczy w sprawach na których kompletnie się nie znają. To jest poza ich pojęciem rozumowym. Chyba że...mają własne przeżycia w tych sprawach.
        Oni mają jeden cel - panować przy pomocy średniowiecznych metod nad wiernymi. Wierni nie mają myśleć, mają tylko słuchać. Mogę to zrozumieć. Natomiast nigdy nie zgodzę się aby dalej wykorzystywać państwo współczesne dla przymuszania WSZYSTKICH obywateli do słuchania nakazów i zakazów jednej z religii.
        • oleg3 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 18:23
          > Dobrze wiesz o co chodziło w tym porównaniu, Olegu3.
          To nie było porównanie. Nie przyznano ani jednego Nobla z bioetyki i raczej się to nie zmieni. Biskup jest m.in. specjalistą od moralności, w tym przypadku katolickiej, i nie potrzebuje Nobla by w tych sprawach się wypowiadać.
          • mate_lot Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 20:11
            oleg3 napisał:

> > Dobrze wiesz o co chodziło w tym porównaniu, Olegu3.
            > To nie było porównanie. Nie przyznano ani jednego Nobla z bioetyki i raczej się
            > to nie zmieni. Biskup jest m.in. specjalistą od moralności, w tym przypadku ka
            > tolickiej, i nie potrzebuje Nobla by w tych sprawach się wypowiadać.
            >
            ===============
            Moralność katolicka nie ukarała biskupa Paetza za perforowanie kleryckich tyłków. Niech więc pilnuja własnych a nie społeczeństwa, na którym żerują.
          • snajper55 Re: Ekskomunika za in vitro 18.10.10, 23:39
            oleg3 napisał:

> To nie było porównanie. Nie przyznano ani jednego Nobla z bioetyki i raczej się
            > to nie zmieni. Biskup jest m.in. specjalistą od moralności, w tym przypadku ka
            > tolickiej, i nie potrzebuje Nobla by w tych sprawach się wypowiadać.

Moralność biskupia kręci się wokół dupy Maryny. Oni są jacyś tacy dziwnie monotematyczni i jedynie seks i poróbstwo im w głowie. Jakoś nie słyszałem, aby jakiś biskup wypowiadał się o tym jak to niemoralnie jest nie płacić podatków czy okłamywać bliźnich. Jakoś nigdy nie słyszałem, aby jakiś biskup wypowiadał się, jak to niemoralnie łamać prawo czy uchylać się od płacenia alimentów. A może moralność katolicka tylko dupami się zajmuje ?

S.
    • rycho7 niezbednosc dekatolizacji 18.10.10, 18:18
      hardy1 napisał:

> Ekskomunika za in vitro
      ...
      > I bardzo dobrze że tak mówi

Ja uwielbiam powtarzac katolskie metody. Przez 20 lat wmawiano nam, ze ludzie wladzy powinni byc pozbawieni cech pozwalajacych na ich szantazowanie. Pieprzono tak o lustracji, dekomunizacji i lobotomii.

• hordol czy kosciół ma prawo przypomniec 18.10.10, 20:11
      że za cos takiego moze nalozyc ekskomunike? zresztą jest proty sposób na unikniecie takowej.
      wystepujesz z kosciola i ekskomunike masz w nosie. zas jesli nie jestes wierzący wszelkie ekskomuniki tez masz w nosie.
      proste? proste
      • mate_lot Re: czy kosciół ma prawo przypomniec 18.10.10, 20:15
        hordol napisała:

> że za cos takiego moze nalozyc ekskomunike? zresztą jest proty sposób na unikni
        > ecie takowej.
        > wystepujesz z kosciola i ekskomunike masz w nosie. zas jesli nie jestes wierząc
        > y wszelkie ekskomuniki tez masz w nosie.
        > proste? proste

=================
        Jestes tak głupi, że szkoda na ciebie klawiatury. Niech wierzacy nie zapładniaja sie in vitro, niech nie zdradzają zon i męzów, niech, niech, niech... Odpie*rdolcie sie od struktur panstwowych stosując szantaz emocjonalny, szalbierze.
        • hordol Re: czy kosciół ma prawo przypomniec 18.10.10, 20:29
          niewierzący pisze sie razem.
          jak sie podszkolisz w ortografii to pogadamy. a teraz spadówa
          • mate_lot Re: czy kosciół ma prawo przypomniec 18.10.10, 21:51
            Załóż okulary, felczerku i wskaż mi gdzie użyłem słowa "niewierzący". Gryziesz własną łapęsmile
            To g. nie argument ale zdanie rozpoczyna się wielką literą smile
            • hordol Re: czy kosciół ma prawo przypomniec 18.10.10, 21:55
              nie uzyles-przepraszam.
              piszę z malych liter świadomie.z lenistwa.pozostale bledy ortograficzne jesli czynie to z niewiedzy.
    • snajper55 Autodestrukcja kościoła 19.10.10, 02:05
      To dziwne jak kościół dąży do samozniszczenia. Kiedyś potęga, dziś dogorywa także tam, gdzie jeszcze zachował jakąś siłę. Jak może stara się zniechęcić do siebie ludzi. Mimo, że powinien uczyć się na swoich własnych błędach, to dalej usiłuje być hamulcowym nauki. Nie nauczył się, że był już wielokrotnie zmuszony akceptować to, co nazywał zbrodnią przeciwko prawom boskim. Musiał pogodzić się z sekcjami zwłok, musiał pogodzić się ze szczepionkami, przeszczepami czy transfuzjami krwi. Będzie musiał pogodzić się z in vitro, aborcji, antykoncepcją, eutanazją, aktom homoseksualnym. Im silniej teraz protestuje, tym bardziej gorzka będzie nieunikniona akceptacja potępianych dziś rzeczy. Oczywiście zapłaci za swój upór dalszą marginalizacją. Ale to już nie moje zmartwienie.

S.
      • mate_lot Re: Autodestrukcja kościoła 19.10.10, 12:08
        To wszystko "nic". Musieli się zgodzić na używanie widelca (narzędzie szatana). Domyślam się jakie przechodzili katusze smile
        • snajper55 Re: Autodestrukcja kościoła 19.10.10, 12:38
          mate_lot napisał:

> To wszystko "nic". Musieli się zgodzić na używanie widelca (narzędzie szatana).
          > Domyślam się jakie przechodzili katusze smile

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby z widelcami też walczyli.

Szczepiący przeciwko ospie Edward Jenner spotkał się z gorącym protestem kościołów:

"Działania Jennera nie podobały się duchownym nie tylko w protestanckiej Anglii. Także w katolickiej Francji w 1775 r. księża regionu Guingamp w Bretanii zakazali szczepień przeciwko ospie, nazywając to zbrodnią przeciwko prawu Boskiemu."

www.polityka.pl/nauka/245512,1,kosciol-i-medycyna.read

Także dziś kościół walczy ze szczepionkami, gdyż są one bardzo często produkowane, według niego, w sposób "niegodny" i ręce załamują, że są one powszechnie akceptowane:

"Ponieważ szczepionki niegodziwego pochodzenia są w powszechnym użyciu, można odnieść wrażenie, że są powszechnie akceptowane."

www.parafia.falenica.pl/index.php?pokaz=czytelnia/artykuly/artykuly08/szczepionka

S.
    • benek231 Dobrze - na pohybel zlodziejskiemu kosciolkowi :O) 19.10.10, 03:45
      Konserwatyzm tych zboczencow od wielu wiekow polega na ustawieniu sie do nowego na skrajne NIE, oraz zmiane stanowiska wylacznie w obliczu mozliwosci katastrofy. W efekcie zamiast ku deklarowanej milosci blizniego, oraz wzajemnemu poszanowaniu, popycha bezustannie swych parafian kk ku konfliktowi, oraz ustawicznemu braniu sie za lby. Tradycyjnie sieje wiatr nienawisci.

Aktualnie doszedl jeszcze problem rozliczen z ta zlodziejska Komisja Majatkowa, powstala na zadanie kk i przez kk "inspirowana". Przegrana in vitro oznacza dla Nygusow perspektywe kolejnych przegranych - takze w kwestiach dot. zrewidowania prac i osiagniec Komisji. Te grozby o ekskomunice to nic innego jak akt rozpaczy w obliczu nadchodzacego kataklizmu. Jesli poslowie poloza uszy po sobie w sprawie in vitro to mozna liczyc na ich uleglosc odnosnie Komisji Majatkowej. Jesli poslowie nie ulekna sie grozb to przyszlosc Nygusow rysuje sie czarniej niz ich sutanny. To dlatego wiedza ze musza grac va banque.
    • oleg3 Elementarz demokracji 19.10.10, 11:24
      Pierwsza – to pytanie, czy Kościół “ma prawo” wyrażać, bardzo kategorycznie, swoje stanowisko w tej sprawie, grożąc nawet parlamentarzystom karami wewnątrz-kościelnymi w przypadku głosowania niezgodnie ze stanowiskiem hierarchii. Tu moje stanowisko (głęboko liberalne, dodam, i rzecz jasna jedynie sluszne) jest zupełnie inne niż stanowisko wielu moich znajomych, kolegów i przyjaciół, w tym także z Gazety Wyborczej. Kościół, jak każda organizacja lub grupa jednostek, ma prawo publicznie wyrażać jakiekolwiek stanowisko w jakiejkolwiek sprawie, o ile tylko takie wypowiedzi nie stanowią złamania prawa. Tak długo, jak kary kościelne nie niosą ze sobą konsekwencji prawno-państwowych lub dotkliwości typu spalenie na stosie, nie mam też nic przeciwko temu, by Kościół groził czym chce i komu chce – a już tylko od adresatów tych pogróżek zależy, jak bardzo się nimi przejmą.
      Wojciech Sadurski
      • rycho7 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 11:45
        oleg3 napisał:

> Wojciech Sadurski

Z bolem zgadzam sie z Sadurskim. Demokracja to bardzo zly ustroj. Wymaga on korekt takich jak w 1937 gdy Stalina nie wybrano na GenSeka. Sklad elektoratu wyregulowano pod stienkoj. Dlatego to zly ustroj dla wyregulowanych.

Konstytucyjnie wyeliminowac kandydatow podatnych na szantaz. Dekomunijizacja wulgarnie nazywana dekatolizacja.
        • snajper55 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 12:08
          rycho7 napisał:

> oleg3 napisał:
          >
          > > Wojciech Sadurski
          >
          > Z bolem zgadzam sie z Sadurskim.

Z obrzydzeniem takim... wink

S.
      • ariadna-enta Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 15:28
        oleg wydaje mi się,że wyrażać stanowisko,nawet dezabrobatę
        a grozic ekskomuniką to jednak dwie różne sprawy
        to jest jesli nie chcesz słowa szantaż to widzę tu wyrażny nacisk
        a posłowie nie należa do kleru i kościół nie ma prawa wymagać od nich ślepego posłuszeństwa
        kosciół może wyrazic opinię,ale nie stwarzać atmosfery nagonki na "nieprawomyślnych"posłów
        • snajper55 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 15:35
          ariadna-enta napisała:

> oleg wydaje mi się,że wyrażać stanowisko,nawet dezabrobatę
          > a grozic ekskomuniką to jednak dwie różne sprawy
          > to jest jesli nie chcesz słowa szantaż to widzę tu wyrażny nacisk
          > a posłowie nie należa do kleru i kościół nie ma prawa wymagać od nich ślepego p
          > osłuszeństwa

Pasterze mają prawo wymagać ślepego posłuszeństwa od owieczek i karać je za brak tegoż posłuszeństwa. A posłowie albo należą do kościoła i winni są posłuszeństwo, albo nie należą i wyrzucenie ze stada nie powinno ich obchodzić. Mogą oczywiście być nieposłuszni, a potem kajać się obiecując poprawę i liczyć na łaskawość pasterza. To jest kościół, a nie jakaś demokratyczna organizacja, w której członkowie mają coś do powiedzenia.

S.
          • ariadna-enta Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 17:25
            no niezuppełnie
            posoqwie moga należec do koąścioła i wielu należy,ale jednoczesnie są też demokrtycznie wybranymo przedstawicielami społeczeństwa
            głsując tak jak nakazuje koscił jest pogwałceniem rozdziału koscioła od państtwa
            o ile takowy w ogole u nas obowiązuje

a tak na marginesie jakieś 90% tpolskich katolików
            musialby zostac ekskomunikowanych
            fłównei z powoów nieprzyjmowania stanowika hierrarchow w sprawie in vitro
            czy środków abtykocepycjnych
            wiekszośc nie widzi w nuch nic złego i chyab maklo kto w ogfiole sie z tego spowiada
            • snajper55 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 18:12
              ariadna-enta napisała:

> no niezuppełnie
              > posoqwie moga należec do koąścioła i wielu należy,ale jednoczesnie są też demo
              > krtycznie wybranymo przedstawicielami społeczeństwa
              > głsując tak jak nakazuje koscił jest pogwałceniem rozdziału koscioła od państtwa
              > o ile takowy w ogole u nas obowiązuje

Rozdział nie polega na tym, że funkcjonariusze państwa zwolnieni są z obowiązku przestrzegania zasad swej wiary. I ponoszenie konsekwencji ich nieprzestrzegania. Oni nie mają jakiegoś (anty)religijnego immunitetu.

> a tak na marginesie jakieś 90% tpolskich katolików
              > musialby zostac ekskomunikowanych
              > fłównei z powoów nieprzyjmowania stanowika hierrarchow w sprawie in vitro
              > czy środków abtykocepycjnych
              > wiekszośc nie widzi w nuch nic złego i chyab maklo kto w ogfiole sie z tego spowiada

Zgadza się. Bo taki jest nasz katolicyzm. Płytki, ceremonialny. Według mnie to jest jedynie katolicyzm formalny, bezmyślny, wynikający z tradycji. Polskie owce mają gdzieś to, co im pasterze mówią. Czy to jest jeszcze w ogóle stado ? Ale pasterze są zainteresowani statystyczną dużą liczebnością stada, więc jest, jak jest.

S.
        • oleg3 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 16:13
          Kary wewnątrzkościelne są wyłączną sprawą Kościoła, Ariadno. Cóż to obchodzi ateistów czy w ogóle nie-katolików?
          • ariadna-enta Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 17:29
            oleg ja jestem katoliczka i mnie obchodzą
            nie w sensie osobistym,ale przeraża mnie taka postawa hierarchów
            poza tym powtarzam jeśli posłowie ulegną presji KK,być może skrzywdzą wiele rodzin
            zarówno ludzi wierzących jaki i niewierzących
            jesli ktoś jest głeboko wierzący i nie bedzie chciał to żadna siła nie skloni go do zastosowania tej metidy
            nie podobają mi sie te średniowieczne łajanie owieczek

ps przeprazam za literówki w poprzednim poście
            trochę się spieszę.)
            • oleg3 Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 17:47
              ariadna-enta napisała:

> oleg ja jestem katoliczk

Katoliczka kwestionuje prawo biskupa do publicznego głoszenia prawd wiary? Różne cuda widziałem na forum, ale to niebywałe.
              • ariadna-enta Re: Elementarz demokracji 19.10.10, 21:09
                jaka Ty tu widzisz prawde wiary?
                nie wiedziałam,ze to sie mieści w tej kategorii chyba,że obowiazuje nowy katechizm
                poza tym trzeci raz powtarzam,że nie o wyrażenie stanowisk kościoła mi chodzi
                a o to zdanie o ekskomunice
                poczekaj niedługo zaczną grozić lekarzom,ktorzy te metode bedą wykonywać w klinikach
                jesli ty nie widziisz w tym nic nienormalnego to twój problem
                bycie katoliczka nie odebrało mi myslenia
                ja w in vitro nie widze nic złego i żadne ideologie
                kościelne do tego dorabiane,zeby utrzymac ludzi w poczuciu grzechu mnie nie przekonają
                slepa wiara ,zgadzanie sie bez szemrania z każdą opinia hierarchów nawet jak rozum mowi mi cos innego nie jest w moim stylu
                jesli jesteś takim :"ślepym ,ortodoksyjnym katolikiem to sobie badż
      • benek231 Moze i "Elementarz demokracji", ale... :O) 19.10.10, 16:26
        w przypadku kk nie tak bardzo o demokracje chodzi, kolego. Szczegolnie, ze jest to instytucja nie tylko nie_demokratyczna, ale wrecz antydemokratyczna od polowy pontyfikatu Wojtyly, ktory cofnal ja do czasow przedsoborowych.

Technicznie ujmujac problem - masz racje: kk ma prawo do zajmowania stanowiska we wszystkich aspektach zycia spolecznego, czyli takze w polityce. Podobnie ujal powyzsze takze posel Gowin, ktory stwierdzil, ze jesli posel boi sie kk to nie powinien byc poslem. Oraz, ze kk prezentuje swoje stanowisko, a posel powinien postepowac zgodnie z wlasnym rozumem i sumieniem. Tak to wlasnie wyglada od strony technicznej, przy czym Gowinowi latwiej oczywiscie bylo, gdyz sam, jako koscielna V Kolumna w Sejmie, jest jak najbardziej po linii i na bazie.

W przypadku kk, ktory jakze czesto odwoluje sie do wartosci ludzkich i humanitarnych, problem mocno wychodzi poza sfere techniczna, jako ze kk "niechcacy" zahacza o prawo jednostki do bycia soba, tj. do posiadania suwerennego stanowiska, zdania, opinii, na poszczegolne problemy.
        A stosujac swoj szantaz kk, de facto, prawa tego odmawia swoim parafianom. "Mozesz miec - powiada - wolna wole tchnieta w ciebie przez Boga, ale uzywac jej mozesz wylacznie tak jak my ci podyktujemy; inaczej zostaniesz ukarany". Zauwaz, ze komuna postepowala identycznie, i identycznie odzierala jednostke z jej czlowieczenstwa, ktore wywodzi sie takze z zasady mowiacej, iz moje poglady to ja. Unikalny ja. A jesli ktos pod jakimkolwiek pozorem zmusza mnie do przejecia innych pogladow czy/i do ukrywania moich wlasnych, to wtedy juz nie jestem ja.

I to wlasnie robi kk: szantazuje ludzi poczciwych karami koscielnymi w celu wymuszenia konkretnyh zachowan. Czasy niby sie zmienily a kk nadal straszy pieklem, gdy nie zapisac mu w testamencie majatku.

I dopiero tu, kolego, dochodzimy do demokracji. Jak ma funkcjonowac demokracja w ktorej nawet poslowie nie moga glosowac tak jakby im najbardziej odpowiadalo; w ktorej nie moga reprezentowac swego wlasnego elektoratu(?)

PS....W polowie tego tekstu zaskoczylem, ze musi chodzic o jakis inny kosciol. surprised)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka