Dodaj do ulubionych

- Brawo! Możemy być dumni z naszych w Iraku! -

07.04.04, 15:02
Telewizja Fox właśnie podała, że nasi chłopcy z polskiego kontyngentu
interwencyjnego w Iraku zlikwidowali jednego z najważniejszych bandytów
terroryzujących ludność tego biednego kraju.

Polscy żołnierze zabili szefa tzw. "sabrystów" w Karbali. To owi "sabryści"
stoją za ostatnimi niepokojami w niektórych częściach państwa. Fizyczna
eliminacja ich przywództwa jest teraz głównym zadaniem naszym oraz naszych
sojuszników.

W świat ponownie pójdzie wiadomość o skuteczności, odwadze, poświęceniu i
wysokiej fachowości naszych dzilnych żołnierzy. Tak trzymać!

G.
Obserwuj wątek
    • wojcd Re: - Brawo! Możemy być dumni z naszych w Iraku! 07.04.04, 15:08
      galba napisał:

> Telewizja Fox właśnie podała, że nasi chłopcy z polskiego kontyngentu
      > interwencyjnego w Iraku zlikwidowali jednego z najważniejszych bandytów
      > terroryzujących ludność tego biednego kraju.
      >
      > Polscy żołnierze zabili szefa tzw. "sabrystów" w Karbali. To owi "sabryści"
      > stoją za ostatnimi niepokojami w niektórych częściach państwa. Fizyczna
      > eliminacja ich przywództwa jest teraz głównym zadaniem naszym oraz naszych
      > sojuszników.
      >
      > W świat ponownie pójdzie wiadomość o skuteczności, odwadze, poświęceniu i
      > wysokiej fachowości naszych dzilnych żołnierzy. Tak trzymać!
      -----------------------------------------------------------------------------------------------
      • gini Re: -Galba 07.04.04, 15:13
        Czy mozesz pisac w swoim imieniu?Ja tam dumna nie jestem a wprost przeciwnie.
        • galba Proszę bardzo: 07.04.04, 15:23
          gini napisała:

> Czy mozesz pisac w swoim imieniu?

My porządni, myślący, patriotyczni, cywilizowani, przeciwni "taktyce strusia"
          Polacy jestesmy dumni z naszych dzielnych żołnierzy w Iraku.

Równoczesnie sygnalizujemy nasze mieszane uczucia w stosunku do tych Polaków,
          którzy omamieni czerwoną propagandą stają po stronie tych, którzy strzelają do
          naszych dzielnych żołnierzy oraz mordują setki niewinnych ludzi.

G.
          • gini Re: Proszę bardzo: kula w plot 07.04.04, 15:36
            galba napisał:

> gini napisała:
            >
            > > Czy mozesz pisac w swoim imieniu?
            >
            > My porządni, myślący, patriotyczni, cywilizowani, przeciwni "taktyce strusia"
            > Polacy jestesmy dumni z naszych dzielnych żołnierzy w Iraku.
            >
            > Równoczesnie sygnalizujemy nasze mieszane uczucia w stosunku do tych Polaków,
            > którzy omamieni czerwoną propagandą

Ciekawe tylko kto tu jest omamiony czerwona propaganda Galba.W koncu
            Kwasniewskie i Millery czyli czerwone, twierdza , ze Polska w Iraku byc musi,
            one tez sa dumne.Wiec jestes w dobrym towarzystwie, "prawdziwych patriotow"
            Moje gratukacje Galba.

stają po stronie tych, którzy strzelają do
            > naszych dzielnych żołnierzy oraz mordują setki niewinnych ludzi.
            >
            > G.

Ta Amerykanie nigdy nikogo nie zamordowali, jezeli juz to slusznie, tak jak
            Rosjanie.
            • galba Gdy brak ci argumentów sięgasz po coś takiego? 08.04.04, 07:54
              > Ciekawe tylko kto tu jest omamiony czerwona propaganda Galba.W koncu
              > Kwasniewskie i Millery czyli czerwone, twierdza , ze Polska w Iraku byc musi,
              > one tez sa dumne.Wiec jestes w dobrym towarzystwie, "prawdziwych patriotow"
              > Moje gratukacje Galba.

To ja cię skontruję Lepperem, zaszachuję Ikonowiczem i zamatuję Urbanem. Nie
              powiem żeby ta partia była jakoś szczególnie finezyjna ale dopisuję sobie do
              rankingu kolejne zwycięstwo.

G.
    • indris Tak niektórzy Niemcy byli dumni z Gestapo i SS 07.04.04, 15:14
      A jak się skończyło, wiadomo.
      Ciekawe, czy Galba jest tez dumny z "naszych" na Santo Domingo i w Hiszpanii (w
      r. 1809) ?
      • galba Tak 07.04.04, 15:26
        > Ciekawe, czy Galba jest tez dumny z "naszych" na Santo Domingo i w Hiszpanii
        > (w r. 1809) ?

W przeciwnieństwie do ciebie jestem patriotą.

Heil Lepper*!

G.

* - nowe pozdrowienie polskich** pacyfistów
        ** - polskich - lekka przesada
        • indris Kto jest dumny z "naszych" na San Domingo... 07.04.04, 15:30
          ...i w Hiszpanii w r 1809, ten nie jest patriotą tylko szowinistą.
          • oleg3 Re: Kto jest dumny z "naszych" na San Domingo... 07.04.04, 15:46
            indris napisał:

> ...i w Hiszpanii w r 1809, ten nie jest patriotą tylko szowinistą.

A ten kto stosuje XXI wieczne standardy do XIX w. jest głupcem.
            • galba Nie wymagaj zbyt wiele od wielbiciela Leppera 08.04.04, 07:55
              Indris ostatnio się skłania do sojuszu UP-Samoobrona. I to tłumaczy wszystko...

G.

> indris napisał:
              >
              > > ...i w Hiszpanii w r 1809, ten nie jest patriotą tylko szowinistą.
              >
              > A ten kto stosuje XXI wieczne standardy do XIX w. jest głupcem.
              >
              >
            • indris Standardy i epoki 08.04.04, 11:46
              W roku 1809 Hiszpanie pojmowali swój patriotyzm podobnie jak Polacy, którzy
              niewiele wcześniej walczyli z obcym najazdem. I bardzo podobnie jak w wieku XX
              i XXI. Zachowała się nawet odezwa gerylasów hiszpańskich do polskich żołnierzy
              w armii napoleońskiej.
              Jednak udział wojsk Księstwa Warszawskiego w awanturze hiszpańskiej, choć
              haniebny, był jednak mniej obrzydliwy niz udział wojsk II RP w awanturze
              irackiej, bo zależność Księstwa od Napoleona była dużo większa niż zaleznośc
              III RP od USA.
              • galba W jednym mogę ustąpić: 08.04.04, 12:05
                Zgadzam się by na znak protestu przeciwko udziałowi naszych wojsk w wyzwoleniu
                Iraku usunieto z naszego hymnu słowa o tym głupku Napoleonie.

G.

indris napisał:

> W roku 1809 Hiszpanie pojmowali swój patriotyzm podobnie jak Polacy, którzy
                > niewiele wcześniej walczyli z obcym najazdem. I bardzo podobnie jak w wieku
                XX
                > i XXI. Zachowała się nawet odezwa gerylasów hiszpańskich do polskich
                żołnierzy
                > w armii napoleońskiej.
                > Jednak udział wojsk Księstwa Warszawskiego w awanturze hiszpańskiej, choć
                > haniebny, był jednak mniej obrzydliwy niz udział wojsk II RP w awanturze
                > irackiej, bo zależność Księstwa od Napoleona była dużo większa niż zaleznośc
                > III RP od USA.
                • indris Historyczna pomyłka 08.04.04, 12:21
                  W polskim hymnie wpomniany jest BONAPARTE. Słowa o nim odnoszą się do kampanii
                  włoskiej przeciw wojskom austriackim w końcu XVIII wieku. Generał Bonaparte
                  symbolizował wtedy walkę Republiki ze "starym porządkiem". Pierwszy Konsul a
                  potem cesarz NAPOLEON podbijający już w XIX wieku Santo Domingo i ujarzmiający
                  Hiszpanię dla osadzenia na tronie swojego brata, to fizycznie ten sam człowiek,
                  ale politycznie zupełnie inny. I do tego człowieka odniesienia w polskim
                  hymnie - na szczęście - nie ma.
                  • galba Przeszedłeś samego siebie :))))))))))))) 08.04.04, 12:42
                    Adolf H. był ponoć słodziutkim bobaskiem. Postuluję aby dla uczczenia tegoż
                    bobaska nazwać ulicę Marszałkowską w W-wie imieniem Adolfa H.! Oczywiście w
                    odpowiednim dokumencie zaznaczy się, ze honorujemy Adolfa-niemowlaka a nie
                    starego piernika.

G.

indris napisał:

> W polskim hymnie wpomniany jest BONAPARTE. Słowa o nim odnoszą się do
                    kampanii
                    > włoskiej przeciw wojskom austriackim w końcu XVIII wieku. Generał Bonaparte
                    > symbolizował wtedy walkę Republiki ze "starym porządkiem". Pierwszy Konsul a
                    > potem cesarz NAPOLEON podbijający już w XIX wieku Santo Domingo i
                    ujarzmiający
                    >
                    > Hiszpanię dla osadzenia na tronie swojego brata, to fizycznie ten sam
                    człowiek,
                    >
                    > ale politycznie zupełnie inny. I do tego człowieka odniesienia w polskim
                    > hymnie - na szczęście - nie ma.
    • Gość: Arab Wskaż debilu chociaż jedną osobę, która była IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 15:25
      terroryzowana przez zamordowanego człowieka.
      • galba Ali ibn Burhani 07.04.04, 15:27
        Gość portalu: Arab napisał(a):

> terroryzowana przez zamordowanego człowieka*.

Ulica Świętych Dziewic 15, lokal 7, Karbala.

* to nie był człowiek - to było terrorystyczne ścierwo.

G.

• Gość: Arab Cóż, myślałem żeś debil, a to zwykłe komunistyczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 15:29
          barachło.
          • galba Myślałem żeś Arab... 08.04.04, 07:56
            Gość portalu: Arab napisał(a):

> barachło.

I się nie pomyliłem.

G.
      • vox.populi Ze wskazaniem może być problem, 07.04.04, 15:30
        bo masowe groby ofiar reżimu Saddama i jego sługusów są porozsiewane po całym
        Iraku.

Pzdr,
        V.p
        • Gość: Arab Pewnie głupku nie wiesz - bo niby skąd masz wiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 15:33
          że ojca al Sadra zamordował Saddam Husajn (w czasach gdy Rumsfeld był gorącym
          zwolennikiem rządów partii BAAS)
          • vox.populi Re: Pewnie głupku nie wiesz - bo niby skąd masz w 07.04.04, 15:45
            Owszem, nie wiedziałem - bo jak sam powiedziałeś, skąd miałbym wiedzieć - ale
            to nie daje ci prawa do nazywania mnie głupkiem. To tak gwoli formalności, bo
            jak widzę jesteś z pewnością dużo lepiej poinformowany w kwestii wojny w Iraku,
            w tym kto i co tam robi i kogo morduje. Pewnie w ogóle nadajesz z Bagdadu. Więc
            już się, o mędrcze, odzywał nie będę.

Niepzdr,
            V.p
            • vox.populi A, i zapomniałbym dodać.. 07.04.04, 15:52
              Abdul Majid al-Khoei

Tak naprawdę to mnie gówno obchodzi, czego lub kogo zwolennikiem jest Sadr.
              Morderca pozostaje mordercą.

Pzdr,
              V.p
            • Gość: n0str0m0 pozwol, ze rozwine te ulotna iskierke intelektu IP: 61.149.200.* 07.04.04, 16:21
              > Pewnie w ogole nadajesz z Bagdadu.

co cie dyskwalifikuje jako uczciwego dyskutanta na tym forum
              bo my zwolennicy wolnosci i demokracji
              (co owa na bagnetach zniewolonym ludom niesiem)
              nie bedziemy z terrorystami gadali wcale
              wiadomo - kazdy arabus to terrorysta
              smierc terrorystom arabusom
              terrobusom?

prawdziwa wiktorie bedziem swietowac po smierci ostatniego terrorusa rexa

napalmem ich, NAPALMEM...!!!

za nidoszetego do sprawy sedna vox populi
              vox celesta a nawet deji naskrobal to tutaj

nostromo
    • wojcd tvn do reedukacji 07.04.04, 15:36
      Wlasnie w tej chwili w tvn bandytow nazwano partyzantami.

Wojciech
      • dokowski To nieprawdopodobne. Bezczeszczą przecież w ten... 07.04.04, 15:40
        wojcd napisał:

> Wlasnie w tej chwili w tvn bandytow nazwano partyzantami.

... sposób pamięć naszych z czasów okupacji.
      • indris TVN zachowała resztki rozumu 07.04.04, 15:51
        "Bandyta", to ktoś, kto rabuje dla osobistej korzyści. Nazywanie przeciwników
        bandytami jest wynalazkiem dr Goebbelsa, kontynuowanym po wojnie przez UB.
    • dokowski Jesteśmy dumni. A dodam też od siebie: ... 07.04.04, 15:37
      ... Czuję się dumny osobiście, gdyż zawsze marzyłem, że polscy żołnierze będą
      bić czerwonych u boku Amerykanów. I to marzenie się spełniło.
      • indris My, duchowi bracia Gestapo, jesteśmy dumni... 07.04.04, 15:47
        ...należało powiedzieć. NB hitlerowcy też nazywali polski ruch oporu "bandytami
        na żołdzie Anglii i Moskwy". Jeżeli ktoś nazywa irackich szyitów "czerwonymi",
        to uprawia właśnie taką propagandę, jak dr Goebbels.
        • dokowski Oczywicie wolałbym polować w Korei na komunistów 07.04.04, 16:14
          indris napisał:

> Jeżeli ktoś nazywa irackich szyitów "czerwonymi",
          > to uprawia właśnie taką propagandę, jak dr Goebbels.

Poza tym nie polujemy na wszystkich szyitów, ale na islamskich
          fundamentalistów, czyli terrorystów.

Za bardzo upraszczasz i wrzucasz wszystkich szyitów do jednego worka, a to
          błąd. Większość szyitów to zwyczajni dobrzy ludzie, którzy pamiętają, że to USA
          uratowały im życie przed siepaczami Saddama.

Poza tym te twoje wysiłki szukania analogii między USA a hitlerowskimi Niemcami
          są żałośnie infantylne. Strasznie pajacujesz.
          • wojcd Re: Oczywicie wolałbym polować w Korei na komunis 07.04.04, 16:21
            dokowski napisał:
            Poza tym nie polujemy na wszystkich szyitów, ale na islamskich
            fundamentalistów, czyli terrorystów.

Za bardzo upraszczasz i wrzucasz wszystkich szyitów do jednego worka, a to
            błąd. Większość szyitów to zwyczajni dobrzy ludzie, którzy pamiętają, że to USA
            uratowały im życie przed siepaczami Saddama.

Poza tym te twoje wysiłki szukania analogii między USA a hitlerowskimi Niemcami
            są żałośnie infantylne. Strasznie pajacujesz.
            -----------------------------------------------------------------------------------------------
            • dokowski To wszystko dlatego, że zainicjowałem na FA ... 07.04.04, 16:29
              wojcd napisał:

> Doku ladnie piszesz. To czarujace slownictwo i struktura argumentacji.
              > To stara i juz zapominiana przez mlodszych forumowiczow SZTUKA.

... akcję walki z chamstwem, więc muszę dawać przykład. Dawniej na taką obelgę,
              że jestem podobny do Goebelsa, odpowiedziałbym jakimś "komuchem"
              czy "stalinowcem", ale teraz staram się świecić przykładem.
      • wojcd Re: Jesteśmy dumni. A dodam też od siebie: ... 07.04.04, 15:51
        dokowski napisał:

> ... Czuję się dumny osobiście, gdyż zawsze marzyłem, że polscy żołnierze będą
        > bić czerwonych u boku Amerykanów. I to marzenie się spełniło.
        • dokowski Cały Iran jest totalitarny, to jedna wielka ... 07.04.04, 16:16
          ... religijna komuna, dużo bardziej czerwona niż np. Chiny
          • wojcd Re: Cały Iran jest totalitarny, to jedna wielka . 07.04.04, 16:30
            dokowski napisał:
            > ... religijna komuna, dużo bardziej czerwona niż np. Chiny
            --------------------------------------------------------------------------------------------
            • dokowski Szwejka czytam średnio raz w roku 07.04.04, 16:46
              wojcd napisał:

> PS. Lubisz czytac Szwejka.

Mam jeszcze kilka takich ulubionych lektur, np.: Wojna i Pokój. Dyl Sowizdrzał.
              • wojcd Re: Szwejka czytam średnio raz w roku 07.04.04, 16:56
                dokowski napisał:

> wojcd napisał:
                >
                > > PS. Lubisz czytac Szwejka.
                >
                > Mam jeszcze kilka takich ulubionych lektur, np.: Wojna i Pokój. Dyl Sowizdrzał.
                -------------------------------------------------------------------------------------------------
    • wojcd jestem coraz bardziej oburzony 07.04.04, 15:44
      W tej chwili nastapila nastepna eskalacja w niepoprawnie uzywanym slownictwie TVN.
      Teraz mowia, ze to
      POWSTANCY!!!!!!

Wojciech
      • dokowski Na pewno mówicie o tych samych 07.04.04, 15:47
        wojcd napisał:

> Teraz mowia, ze to POWSTANCY!!!!!!

Czy na pewno to właśnie ci upolowani przez Polaków terroryści, zostali nazwani
        powstańcami?
        • wojcd Re: Na pewno mówicie o tych samych 07.04.04, 15:58
          dokowski napisał:

> wojcd napisał:
          >
          > > Teraz mowia, ze to POWSTANCY!!!!!!
          >
          > Czy na pewno to właśnie ci upolowani przez Polaków terroryści, zostali nazwani
          > powstańcami?
          -----------------------------------------------------------------------------------------------------
          • dokowski Uważaj bo wykraczesz! 07.04.04, 16:19
            wojcd napisał:

> Mam nadzieje, ze nie dozyje hanby i nie uslysze, ze to iraccy patrioci.

Za pisanie takich rzeczy powinieneś zostać ukarany uschnięciem ręki. Odpukaj to
            czem prędzej!
            • wojcd masz racje 07.04.04, 16:24
              dokowski napisał:

> wojcd napisał:
              >
              > > Mam nadzieje, ze nie dozyje hanby i nie uslysze, ze to iraccy patrioci.
              >
              > Za pisanie takich rzeczy powinieneś zostać ukarany uschnięciem ręki. Odpukaj to
              >
              > czem prędzej!
              -------------------------------------------------------------------------------------------------
        • wojcd ostatnio uzywane slownictwo 07.04.04, 16:07
          dokowski napisał:

> wojcd napisał:
          >
          > > Teraz mowia, ze to POWSTANCY!!!!!!
          >
          > Czy na pewno to właśnie ci upolowani przez Polaków terroryści, zostali nazwani
          > powstańcami?
          --------------------------------------------------------------------------------------
      • indris A może zamiast się oburzać... 07.04.04, 15:53
        ...skonsultować słownik języka polskiego ?
    • Gość: n0str0m0 galba... IP: 61.149.200.* 07.04.04, 16:27
      zupelnie na serio

wiem, ze dla zabawy intelektualnej mozna spekulowac
      czy nie lepiej byloby polakom spiknac sie z hitlerem
      i wygrac II wojne swiatowa

ale uczciwie i rzetelnie sie zastanow
      czy tylko o zysk terytorialny/ekonomiczny/geopolityczny chodzi?
      czy w polityce nie ma miejsca na przyzwoitosc?

nostromo
      p.s. nie musisz odpowiadac teraz, moze nawet lepiej bys tego nie robil, z calym szacunkiem mozemy
      do tego tematu wrocic gdy opadna mi emocje - tobie zreszta tez
      • dokowski Polska nie liczy na zyski terytorialne w Iraku 07.04.04, 16:40
        Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):

> czy tylko o zysk terytorialny/ekonomiczny/geopolityczny chodzi?

Ameryka walczyła o wolność dla Polaków. Teraz my walczymy o wolność dla
        Irakijczyków. To taki sposób spłacania długu wdzięczności, kiedy dobroczyńca
        nasz działał bezinteresownie i nie chce teraz zapłaty, a my czujemy potrzebę
        wewnętrzną, aby jakoś się odwdzięczyć, próbujemy więc chociaż naśladować
        dobroczyńcę, jak Mistrza w szlachetnym działaniu.

Ja tak właśnie to czuję. Nasz niewielki i niebogaty naród nie ma możliwości
        nawet, aby spłacić Ameryce nasz dług wdzięczności, bo nie mamy nic do
        zaoferowania USA, co byłoby równie cenne jak wolność, którą Amerykanie dla nas
        wywalczyli. Jedyne co możemy zrobić, to spróbować dać innym to, co Amerykanie
        dali nam.
        • gini Re: Doku!!!!!!!!!!!!!! 07.04.04, 16:43
          dokowski napisał:

> Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):
          >
          > > czy tylko o zysk terytorialny/ekonomiczny/geopolityczny chodzi?
          >
          > Ameryka walczyła o wolność dla Polaków. Teraz my walczymy o wolność dla
          > Irakijczyków. To taki sposób spłacania długu wdzięczności, kiedy dobroczyńca
          > nasz działał bezinteresownie i nie chce teraz zapłaty, a my czujemy potrzebę
          > wewnętrzną, aby jakoś się odwdzięczyć, próbujemy więc chociaż naśladować
          > dobroczyńcę, jak Mistrza w szlachetnym działaniu.
          >
          > Ja tak właśnie to czuję. Nasz niewielki i niebogaty naród nie ma możliwości
          > nawet, aby spłacić Ameryce nasz dług wdzięczności, bo nie mamy nic do
          > zaoferowania USA, co byłoby równie cenne jak wolność, którą Amerykanie dla
          nas
          > wywalczyli. Jedyne co możemy zrobić, to spróbować dać innym to, co Amerykanie
          > dali nam.

Dosyc!!!Zuzyles juz caly kwietniowy przydzial wazeliny.
        • andrzejg Re: Polska nie liczy na zyski terytorialne w Irak 07.04.04, 16:45
          i tu wierzysz w to co piszesz?

Po co ta ideologia o spłacaniu długu wdzięcznosci?
          Nie prościej stwierdzić ,że Polska tam poszła mając na celu zysk polityczny
          i ekonomiczny?Może raczej nie Polska,ale prędzej jej przywódcy(reprezentanci)

A.
        • indris Teraz widzę niezaprzeczalny plus komuny 07.04.04, 16:49
          "ZSRR walczył o wolność dla Polaków. Teraz my walczymy o wolność dla
          Afgańczyków. To taki sposób spłacania długu wdzięczności, kiedy dobroczyńca
          nasz działał bezinteresownie i nie chce teraz zapłaty, a my czujemy potrzebę
          wewnętrzną, aby jakoś się odwdzięczyć, próbujemy więc chociaż naśladować
          dobroczyńcę, jak Mistrza w szlachetnym działaniu"

Takie coś mogło się ukazać w "Trybunie Ludu" w roku 1980 dla uzasadnienia
          wysłania "ograniczonego kontyngentu polskich wojsk" do Afganistanu, który
          akurat zaczął być "bratersko wspomagany" przez ZSRR.
          Cokolwiek złego można powiedzieć o komunie w Polsce i w ZSRR, oddajmy jej
          sprawiedliwość, że na TAKI pomysł nie wpadła.
          • dokowski A przecież logika to prosta rzecz. Prześledź ... 07.04.04, 17:14
            ... uważnie takie rozumowanie:

ZSRR z RWPG to było imperium zła, a wolny świat znajdował się pod opieką sił
            dobra. Załóżmy teraz, że mamy zdanie oceniające jakiś kraj, które ma wartość
            logiczną, czyli jest albo prawdziwe albo fałszywe. Jeżeli teraz w miejsce nazwy
            kraju wstawimy do tego zdania najpierw ZSRR a potem USA w miejsce ZSRR, to
            otrzymamy zdania o przeciwnej wartości logicznej.

Przykład:

"W ZSRR władze troszczą się o ludzi"
            "W USA władze troszczą się o ludzi"

Jedno z tych zdań jest fałszywe a drugie prawdziwe.

indris napisał:

> "ZSRR walczył o wolność dla Polaków. Teraz my walczymy o wolność dla
            > Afgańczyków. To taki sposób spłacania długu wdzięczności, kiedy dobroczyńca
            > nasz działał bezinteresownie i nie chce teraz zapłaty, a my czujemy potrzebę
            > wewnętrzną, aby jakoś się odwdzięczyć, próbujemy więc chociaż naśladować
            > dobroczyńcę, jak Mistrza w szlachetnym działaniu"

Wstawiając "ZSRR" zamiast "USA" do prawdziwych zdań o USA, otrzymałeś zdania
            fałszywe. Prawda jakie to proste? Twoje pozorne analogie pokazują szlachetność
            USA choćby przez kontrast, jaki niezamierzenie budujesz.
            • indris Logika to niby prosta rzecz... 07.04.04, 17:39
              ...ale jej zastosowanie jak widać nie jest proste. Przede wszystkim, stosowanie
              logiki formalnej w "życiowych" sprawach zależy zawsze od przyjęcia przesłanek,
              które są pozalogiczne. Tak więc nazwanie ZSRR "imperium zła" a USA "siłami
              dobra" zależy od przyjętych kryteriów dobra i zła. A przy tym z założenia, iż
              ZSRR był "imperium zła" nie wynika, że USA jako jego przeciwnik były
              automatycznie "siłami dobra" tylko dlatego, że były przeciwnikiem ZSRR.
              Przeciwnikami były w swoim czasie ZSRR i hitlerowskie Niemcy a żadnego z tych
              państw nie określano jako "siły dobra".
              Po drugie, twierdzenie, że zdanie o ZSRR zmienia swoją wartość logiczną po
              zamianie ZSRR na USA jest po prostu fałszywe. Zamiana ZSRR na USA może
              wyprodukować zarówno zdanie o wartości logicznej przeciwnej, identycznej, jak i
              zdanie bezsensowne.
            • wojcd Re: A przecież logika to prosta rzecz. Prześledź 07.04.04, 17:54
              Doku
              to nie tak. Przez substytucje (ZSRR/USA i dobro/zlo) nie otrzymasz nic ciekawego.
              Zdania nie zamienia sie wartosciami logicznymi. Jesli wzorzec byl paranoiczny, to i
              rezultat substytucji najczesciej bywa taki sam. Semantyka strajkuje w obu
              przypadkach.
              Ty niby masz do tego dystans, ale jednak nie masz. Tego stylu uzywasz nawet wtedy
              gdy nie pasuje. Forma zdradza ukryte tresci.

Wojciech
              • dokowski Przecież napisałem, że rozpatruję tylko zdania ... 08.04.04, 11:29
                wojcd napisał:

> Jesli wzorzec byl paranoiczny to i
                > rezultat substytucji najczesciej bywa taki sam.

... które mają wartość logiczną i dają ocenę jakiegoś kraju. Tych założeń nie
                sformułowałem precyzyjnie, gdyż nie ten formalizm był celem mojego postu, ale
                uświadomienie Indrisowi, że jeśli w jakimś zdaniu słowo "przestępca" zastąpić
                np. słowem "wolontariusz", to często zdanie takie zmienia wtedy swoja wartość
                logiczną.

Twoja dywagacja dotyczy ciekawego, ale abstrakcyjnego problemu, jak zdefiniować
                klasę zdań, a w typowych modelach - zbiór zdań, które mają tę cechę, że jeśli
                występuje w nich złowo "dobry" lub "zły" i jeśli mają wartość logiczną, to
                podmienienie tego słowa drugim zmienia wartośc logiczną zdania.

> Ty niby masz do tego dystans, ale jednak nie masz.

Człowiek rzadko ma do czegoś dystans. Jednak akurat w tym przypadku nie
                domyślam się, co sobie wyobraziłeś. Bo chyba nie masz po prostu na myśli mojej
                wdzięczności do USA, bo o tym przecież piszę wprost.
      • galba Tu chodzi o honor, Wartości, naszą Wiarę i Kulturę 08.04.04, 07:58
        A nie o:

> zysk terytorialny/ekonomiczny/geopolityczny

G.
        • indris Wartości naszej kultury 08.04.04, 10:00
          Jedną z podstawowych wartości naszej kultury jest to, ze nie wolno jej siłą
          narzucać innym. Dobrze oddaje to polskie ludowe powiedzenie: "swojego nie da,
          cudzego nie ruszy". Oczywiście nie zawsze tak było: w XVI wieku Hiszpanie w
          Ameryce Płd. działali wręcz odwrotnie. Wydawało się jednak, że świat od tego
          już odszedł. Bush zdaje się wracać do ideologii Corteza i Pizarrów, ale na to
          nie będzie zgody.
          • galba Bo WASZA kultura tym się różni od NASZEJ, że... 08.04.04, 10:38
            ... dla nas życie i godność człowieka są bezcenne, nieważne: Polaka,
            Brytyjczyka czy Irakijczyka. W przeciwieństwie do pacyfistów-rasistów nie
            mówimy: niech Saddam zabija do woli bo to tylko Irakijczycy.

G.

indris napisał:

> Jedną z podstawowych wartości naszej kultury jest to, ze nie wolno jej siłą
            > narzucać innym. Dobrze oddaje to polskie ludowe powiedzenie: "swojego nie da,
            > cudzego nie ruszy". Oczywiście nie zawsze tak było: w XVI wieku Hiszpanie w
            > Ameryce Płd. działali wręcz odwrotnie. Wydawało się jednak, że świat od tego
            > już odszedł. Bush zdaje się wracać do ideologii Corteza i Pizarrów, ale na to
            > nie będzie zgody.
    • andrzejg taka gadka 07.04.04, 16:31
      chodzi mi o styl i namaszczenie ,święciła swoje tryumfy za czasów komuny.

A.
      • galba Forma jak forma... o treść chodzi! 08.04.04, 08:01
        andrzejg napisał:

> chodzi mi o styl i namaszczenie ,święciła swoje tryumfy za czasów komuny.

Tyle już lat mnie tu znają i jeszcze nie załąpali, że sens jest na serio a
        forma dla żartu...

G.
    • alfalfa Re: po cholerę w publikatorach? 07.04.04, 17:04
      Po co ten rozgłos? Skoro trzeba było... trudno. Rozumiem, że w obronie własnej.
      Chwalić się lub być wychwalanym za śmierć? "Nasi chłopcy na wojence"? Bez
      sensu.
      • indris Po cholerę w publikatorach? 07.04.04, 17:42
        Bo tego NIE DA SIĘ UKRYĆ. Nie tylko polskie publikatory istnieją na świecie.
        Zreszta publikatory - w przeciwieństwie do niektórych forumowiczów - unikają
        tonu pochwalnego.
        • Gość: n0str0m0 doku! wspaniale! IP: 202.95.14.* 07.04.04, 19:18
          przekonales mnie

polacy wdzieczni amerykanom za wolna europe z monachium
          wyzwalaja amerykanom irak od irakczykow
          tylko jeszcze terrorystow wybic do ostatniego dziecka i po dlugu wdziecznosci

a swoja droga, lekam sie gdy kto pobozniejszy od papieza

nostromo
        • alfalfa Re: ukryć? 07.04.04, 20:58
          Nie w tym rzecz. Wiesz dobrze. O ten triumfalizm, zdecydowanie nie na miejscu,
          chodzi. Skoro walczą to i ofiary są. Smutna prawda wojny. W szaleństwie trudnym
          do zrozumienia tych kilka tysięcy uzbrojonych w rpg i ak47 postanowiło pójść za
          hasłami swojego religijnego przywódcy i powalczyć o jego pozycję polityczną.
          Mam nadzieję, że tak jak dotychczas, Polacy poradzą sobie lepiej niż ich
          koledzy z USArmy. Wyraźnie lepiej potrafią dogadywać się z Irakijczykami ale
          gdy do naszych strzelają mam nadzieję, że nikt z polskich żołnierzy nie
          ucierpi. W takiej sytuacji niech zabijają tych, którzy chcą ich zabić i niech
          robią to skutecznie.
    • panidanka Re: - Brawo! Możemy być dumni z naszych w Iraku! 07.04.04, 20:36
      a teraz powinni się z Iraku ewakuować na z góry upatrzone pozycje, czyli do domu
      i niech się ci od Allacha sami zamartwią o swoje bezpieczeństwo
      mają swojich proroków teraz chyba zwanych jakimiś przywódcami duchowymi to
      niech ci przywódcy powiodą ich do zwycięstwa.
      myśmy już swoje zrobili, bo usunęli przeszkodę, która zamykała nie tylko usta
      tym ich przywódcom duchowym

niech na WIELKANOC nasi żołnierze dzielą się jajkiem we własnym domu.

Danka
    • perla dzikich faktycznie odstrzelać trzeba 07.04.04, 21:04
      gdy agresywni są oczywiście. Mam nadzieję, iż na tym głównym heszcie to też
      nasi chłopcy odstrzał zrobią właśnie.
      • galba Święte słowa 08.04.04, 08:03
        perla napisał:

> gdy agresywni są oczywiście. Mam nadzieję, iż na tym głównym heszcie to też
        > nasi chłopcy odstrzał zrobią właśnie.

Sam lepiej bym tego nie ujął.

G.
    • Gość: fish&chips Czy na pewno? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 22:40
      Z informacji w mediach wynika, że prawdopodobnie zabili go PRZEZ POMYŁKĘ.
      Jeżeli tak, to naprawdę nie mamy specjalnych powodów do dumy, możemy natomiast
      głosić wszem i wobec prawdę o naszym wyjątkowym szczęściu.
    • bimi Re: - Brawo! Możemy być dumni z naszych w Iraku! 07.04.04, 22:48
      Ale z ciebie debil. Nie ucieszył bym się bardziej, jakbyś wpadł pod pociąg, niz
      ty cieszysz się z tego, że w końcu nasi zołnierze zaczną ginąć w Iraku. Mordując
      przy tym tysiące niewinnych ludzi...
    • Gość: Tomson Jak Wosi i Rumuni ze swoich w ZSRR, podczas IIWŚ?? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 23:42
      • galba Tego matoła nawet tutaj przywlokło... /nt/ 09.04.04, 08:34
    • wojcd prasa klamie - jestem oburzony 08.04.04, 06:54
      Wojna przeciez sie skonczyla, a tu pisza o jakichs nowych frontach.
      Prosze spojrzec na ten tekst.

"Wojska koalicyjne walczyły w środę kolejny dzień na dwóch frontach - z partyzantami
      sunnickimi na zachód i północ od Bagdadu i z bojówkami radykalnych szyitów,
      usiłującymi wzniecić powstanie w miastach na południu kraju."

sznurek
      info.onet.pl/898922,12,item.html

Wojciech
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka