Dodaj do ulubionych

obywatelstwo USA..pozegnanie

IP: 212.117.254.* 08.04.04, 11:14
wczoraj wieczorkiem kolezanka oznajmila w pracy, ze oficjalnie zrzekla sie
obywatelstwa usa. oddala paszport i powiadziala konsulowi, ze sie wstydzi
bycia Amerykanka. Podobno wszystkim w konsulacie szczeki opadly.
kurde, nie wiem czy bym sie na taki krok zdecydowal, ale z drugiej strony...

camel
Obserwuj wątek
    • Gość: n0str0m0 konsul...? IP: 61.49.111.* 08.04.04, 12:01
      to gdzie ta twoja koleznaka mieszka?

zaskarbila sobie wiele serc gestem takim
      lecz postapila glupio
      na jesieni wybory

nostromo
      • Gość: camel Re: konsul...? IP: 212.117.254.* 08.04.04, 12:43
        w Niemczech mieszka.
        Fakt, mogla zaczekac i glosowac przeciwko Bushowi smile)

camel
    • Gość: Darden Fajna bajeczka. IP: 63.102.89.* 08.04.04, 13:28
      A jesli nie to na pewno wiesz jak oficjalnie zrzekla sie obywatelstwa USA bo
      nie jest to tylko syboliczne oddanie poaszportu.
      Czekamsmile
    • Gość: Norel Oczywiscie Camel:-)Hehe! IP: *.mad.east.verizon.net 08.04.04, 13:43
      Kolezanka weszla do konsulatu gdzie oczywiscie konsul na nia czekal i
      natychmiast sie z nia spotkal i oczywiscie zrzekal sie obywatelstwa zwyklym
      oddanie paszportusmile

Juz nawet wiem dlaczego wszystkim w tym twoim opowiadaniu szczeki opadly.
      Opadly poniewaz nawet w tak kiepsko wymyslonym opowiadaniu oni jeszcze takiej
      wariatki nie widzieli ktora po prostu paszport oddala i wydaje sie jej ze juz
      nie jest obywatelka.

Stuknij sie w glowe i wymysl cos bardziej wiarygodnego.

• Gość: Darden Re: Oczywiscie Camel:-)Hehe! IP: 63.102.89.* 08.04.04, 14:26
        Brak wyobrazni wymyslil takie niewiarygodne opowiadaniesmile
    • Gość: Czytelnik Kto jest glupszy? IP: 204.101.14.* 08.04.04, 17:21
      Czlowiek ktory takie brednie wymyslil czy czlowiek ktory w nie uwierzyl?
      • Gość: Slonzok :-)Jak brak argumentow to sie glupoty wymysla:-) IP: 150.165.14.* 08.04.04, 17:32
        W tym przypadku wydaje mi sie ze wielblad sam to wymyslil
    • Gość: $tefan obywatelstwo polskie..pozegnanie IP: *.chcgilgm.covad.net 08.04.04, 17:48
      Zrzeczenie się polskiego obywatelstwa na start to jest $568.00, zatwierdza to
      prezydent RP i trwa około 1.5 roku.
      Do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego potrzebny jest ważny paszport - z
      dokumentami do jego wydania - to około $150.00 - wydanie paszportu polskiego to
      około rok.
      Czyli - aby się zrzec obywatelstwa polskiego potrzeba około $750 lub więcej i
      trwa to około dwa lata.
      W sprawie zrzeczenia się obywatelstwa amerykańskiego - wystarczy oświadczenie
      przed konsulem USA i wylegitymowanie się.
      Urzędnicy polscy stawiają tak wysokie bariery gotówkowe i czasowe gdyż liczą na
      następne wpływy gotówkowe z obywateli polskich zamieszkałych zagranicą.
      Pozdrowienia,
      $tefan
    • Gość: polishAM Re: obywatelstwo USA..pozegnanie IP: *.nas38.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 09.04.04, 19:41
      Wbrew pozorom pozbycie się obywatelstwa USA jest bardzo trudne. Zwłaszcza dla
      tych, którym na tym bardzo zależy. Mam na myśli ludzi, którzy nie rozliczyli
      się z podatków z Uncle Samem. A takich jest SPOOOORO. Zarobili miliony,
      opuścili granice USA i siedzą teraz w knajpach Tajlandii, nurkują na wybrzeżach
      Filipin, są codziennymi bywalcami dzielnic uciech w Amsterdamie, spędzają
      wieczorne godziny w Tijuanie Mexico (spotykam się z nimi). Każdy z nich chętnie
      pozbyłby się obywatelstwa USA, ale nie może. Dla mnie są dwa światy. Jeden
      związany z czystym interesem, jednym słowem kieruję się pieniędzmi i dlatego
      paszport amerykański ma swój wytłumaczalny sens. Drugi to moja lojalność. Tu
      chowam mój amerykański paszport na dno szuflady i w razie potrzeby strzelałbym
      do zakichańców jak do dzikich kaczuszek na polowaniu. Do tego nie dojdzie, ale
      chciałbym jasno przedstawić moją sytuację. Poza tym Amerykanie to naiwny ale
      dobry naród. Są rozrywani przez polityków, którzy to uzależnieni są od
      pieniążków żydowskich. Pamiętajcie Ameryka nie ma ideologii, filozofi, czy
      wartości. Tu jest obżarty dwustupięćdziesięciofuntowy wyborca przed zawałem
      serca, któremu zależy żeby jak najszybciej wzrósł mu poziom cukru w organiźmie,
      ewentualnie przystroi sobie nastrój narkotykami lub legalnymi środkami jak
      Prozak. Oni już tu nawet seksu nie mają jak normalni ludzie. Zrozumcie ten
      naród.
      • Gość: polishAM Re: obywatelstwo USA..pozegnanie IP: *.nas35.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 12.04.04, 09:04
        Chciałbym to trochę rozwinąć. Mając obywatelstwo amerykańskie można naprawdę
        wiele zdziałać. Daje to większe pole do działania. Los nasz i tej planety jest
        w naszych rękach. Nie należy się usuwać w cień. Trzeba rąbać w zakichańców z
        pejsikami jak w bokserski worek aż staną się mili i eleganccy. Taki jest mój
        punkt widzenia. Moje interesy, przyszłość i los znajdują się w Polsce. Nie mam
        jednak zamiaru odsyłania paszportu. Jestem takim samym obywatelem USA jak każdy
        inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka