Dodaj do ulubionych

Sowietyzacja Unii

07.02.11, 17:05
Uniofilom do przemyslenia.

www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/04/AR2011020406833_pf.html

Germany, France push euro-zone policy changes to help stabilize regional economy

By Michael Birnbaum
Saturday, February 5, 2011; A09

MUNICH - Two top European leaders are backing plans that would push the countries that use the euro to adopt similar pension, health-care and other policies in an effort to keep their budgets in balance and the regional economy more stable.

The effort is being spearheaded by German Chancellor Angela Merkel and was endorsed Friday at a Brussels summit of European leaders by French President Nicolas Sarkozy.

The widely differing economic circumstances in the 17-nation euro zone have led stronger nations such as Germany to come to the rescue of two debt-strapped countries, Greece and Ireland. With bailouts potentially needed in Portugal and Spain this year, Merkel has insisted that further German support come with strings attached, in the form of closer coordination of spending and budgets among the countries that use the common currency.

Details are still to be worked out; German officials say they want proposals by March. If the common budget policies can be agreed upon, it could pave the way for critical German support to expand an existing emergency fund, a step called for by investors and outside analysts such as the International Monetary Fund.

Under the plan, euro-zone countries would be required to cede some sovereignty about taxation, budgeting and other policies to the European Union and would probably be pressured to keep their deficits in line with the German model.

Many economists have said the move would help the euro zone to function more cohesively and to ward off financial crises.

"We must adapt our structures so that all are going in the same direction," Merkel said in a statement.

The proposal's sweep is a shift for the leader of Europe's economic powerhouse. Since the beginning of the financial crisis, Merkel has often been cautious about addressing more than the problem at hand - first Greece's debt problems, then Ireland's.

But German government officials cited a growing feeling that broader cooperation among the nations that use the euro is crucial to the stability of the currency and the confidence of the markets.

The proposal raises the prospect that more countries would be expected to increase their retirement age - Germany's is 67 - and that the decisions would come from Brussels, not from their own capitals. Merkel also wants countries to set brakes on constitutional debt, as Germany does, by limiting their ability to spend significantly more than they take in.

"Behind this crisis, there's the fact that there's not enough real integration" in the European Union, said Jean Pisani-Ferry, the director of Bruegel, a Brussels-based economic think tank. Merkel's plan "goes really in the right direction."
Obserwuj wątek
    • hasz0 ___nie wqurzaj mnie i Ty ................brutusie! 07.02.11, 17:34
      Mleko sie dawno JUż DLA POLSKI rozlało.......pteraz sie mozemy ugryźć w du'pę,
      w dodatku MOCNO ZERŻNIETĄ I ODCHUDZONA.. odchudzoną......
      tuskomatoełectwem.....bolszewocka solidarnością Millera z Sccgroederem Tuska Maerle...wydudkali nas SOLIDARNIE Z SOLIDARNOSCI ENERGET. STOCZNIOWE< GAZOWEJ ROPO-RAFINERYJNEJ (oslawione Możejki)...ze finasó...ocej Złotego Saszy ataki.......

.........a Scan z Matelotem odwracaja uwgę Grossem i ZŁotym Deszczem aPiSSownicy...
      Ty zaś rozmawiasz z takimi qrcvami ja z Damamai.wybacz ale moze przestajesz
      za duzo z piczymi?
      • hasz0 Re: ___nie wqurzaj mnie i Ty ................brut 07.02.11, 17:36
        • hasz0 _zobacz jak odwracają uwagę od Polski a prezencja? 07.02.11, 17:41
          https://i.wp.pl/a/f/jpeg/26218/trojkat_weimarski_spotkanie_pap_550_2.jpeg

OBCIACH I WSTYD.
      • dachs Re: ___nie wqurzaj mnie i Ty ................brut 08.02.11, 15:47
        hasz0 napisał:
        CytatMONACHIUM - dwóch czołowych przywódców europejskich, są plany, że podkład push krajów, które używają euro do przyjęcia podobnych emerytalnych, opieki zdrowotnej i innych polityk w celu utrzymania ich budżetów w równowadze i regionalnej gospodarki jest bardziej stabilny.

Wysiłek jest czele kanclerz Niemiec Angela Merkel i został zatwierdzony piątek na szczycie w Brukseli europejscy przywódcy francuskiego prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego.

Bardzo zróżnicowanych sytuacji gospodarczej w strefie euro 17-narodu doprowadziły silniejsze narody takie jak Niemcy przyjść z pomocą dwóch przywiązanych zadłużenia krajów, Grecji i Irlandii. Z ratunkowych mogą potrzebować w Portugalii i Hiszpanii w tym roku, Merkel podkreśliła, że dalsze wsparcie pochodzą z Niemiec zobowiązań, w postaci lepszej koordynacji wydatków i budżetów wśród krajów, które używają wspólnej waluty.

Szczegóły są jeszcze zostać opracowane, niemieccy urzędnicy mówią, że chcą propozycje marca. Jeżeli wspólne polityki budżetowej mogą być uzgodnione, może utorować drogę do krytycznych niemiecki wsparcie dla poszerzania istniejącego funduszu awaryjnego, krok wymagana przez inwestorów i analityków na zewnątrz, takich jak Międzynarodowy Fundusz Walutowy.

itd. itd. itd.
        Nareszcie wiem jak powstaja teksty Hasza. Pisze je po angielsku i puszcza przez tłumacza.
        smile
    • rycho7 lata tluste, lata chude 07.02.11, 18:43
      manny-jestem napisał:

> Uniofilom do przemyslenia.

A Ty co radzisz aby bilans ksiegowy nie musial wyjsc na zero?

Czekam na przykad dezintegracji, secesji stanow z federacji USA. To znacznie zlagodzi trzesienia ziemi w Kaliforni.
      • hasz0 lata tluste wycyckane z Polski lata chude w €unii 07.02.11, 18:48
        • hasz0 otworzą? ..na jakich war.? 07.02.11, 18:49
      • jot-tka Re: lata tluste, lata chude 10.02.11, 09:51
        rycho7 napisał:

> A Ty co radzisz aby bilans ksiegowy nie musial wyjsc na zero?
        >

na taki bilans to aż 7 lat potrzeba?
    • matelot Re: Sowietyzacja Unii 07.02.11, 19:21
      big_grin
      Już ci całkiem, Manny, odwaliło.
      • manny-jestem No dobrze Matelocie 07.02.11, 22:47
        A teraz moze jakies uzasadnienie teorii ze mi odbilo?
        • matelot Re: No dobrze Matelocie 07.02.11, 23:14
          Gdzie są sowiety, czyli Kraj Rad? - Manny, to historia. Wierz mi. Na polskich ulicach ze świecą nie uświadczysz bolszewickich wojsk w szpiczastych czapach z ogromną, czerwoną gwiazdą i karabinem na sznurku. Nie ma też politruków w wojsku, "znakomicie" zostali zastąpieni przez kapelanów.
          Unia Europejska jest czymś co można porównać do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
          Z tym, że Unia budowana była na zasadach dobrowolności, nie tak jak USA.
          Sowiety czyli Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich już nie istnieje. Jest Rosja i kilka kraików we Wspólnocie Niepodległych Państw.
          Aby kogokolwiek można było sowietyzować musiałyby istnieć Sowiety.
          Zatem, jeżeli uważasz, że Unia Europejska jest sowietyzowana przez nieistniejące Sowiety to mam obawy o Twoją psychikę.

PS. Może spróbuj zmienić otoczenie, bo w tym, w którym przebywasz ktoś ma na Ciebie bardzo zły wpływ.
          • manny-jestem Re: No dobrze Matelocie 07.02.11, 23:22
            Matelocie, jestes dobrym przykladem na to ze swoietyzacja w sferze mentalnosci ma sie clakiem swietnie.
            • matelot Re: No dobrze Matelocie 07.02.11, 23:52
              manny-jestem napisał:

> Matelocie, jestes dobrym przykladem na to ze swoietyzacja w sferze mentalnosci
              > ma sie clakiem swietnie.

Teraz ja proszę o możliwie przystępne objaśnienie. Nie musisz się śpieszyć bo u nas za kilka minut rozpocznie się godzina duchów nieświętych smile
    • manny-jestem Dla niedowiarkow. 07.02.11, 22:55
      "Even if you accept Angela Merkel’s pact for competitiveness as a pure post-crisis co-ordination programme, it still lacks credibility because it is constructed too much as a German attempt to foist its own social and economic order on to other countries. This is the biggest push of German political hegemony in my lifetime. It is the price the German chancellor commands for her acceptance of an increase in the lending ceiling of the EFSF."

www.ft.com/cms/s/0/ef5a3cea-322a-11e0-a820-00144feabdc0.html#axzz1DHj6QCIG
      • rycho7 Re: Dla niedowiarkow. 07.02.11, 23:09
        manny-jestem napisał:

> German attempt to foist its own social and economic order on to other countries.

Niemcy maja emerytury od 67 roku zycia, Francuzi maja od 62 roku zycia. Wyjasnij dlaczego Niemcy maja finansowac Francuzow pod pozorem polityki rolnej?

Bilans musi wyjsc na zero. Omijasz ta podstawe.
        • manny-jestem Re: Dla niedowiarkow. 07.02.11, 23:13
          Nie musza i nie powinni co nie oznacza ze cala Unia musi przyjac niemiecki system spoleczno-gospodarczy.
          • matelot Re: Dla niedowiarkow. 07.02.11, 23:17
            manny-jestem napisał:

> Nie musza i nie powinni co nie oznacza ze cala Unia musi przyjac niemiecki syst
            > em spoleczno-gospodarczy.
            ===============
            A dlaczego nie, jeśli jest najlepszy? Czy to, że jest niemiecki jest wystarczającym powodem by go odrzucić?
          • rycho7 Re: Dla niedowiarkow. 08.02.11, 08:57
            manny-jestem napisał:

> musi przyjac niemiecki system spoleczno-gospodarczy.

Ja jednak wyraznie pisalem o czyms innym. Niech ma swoj system na swoj koszt.

Nie odpowiedziales dlaczego 66 letni Niemiec ma placic na 63 letniego francuskiego emeryta. Poniewaz system ma preferencje? Nie jest ekskomunikowany? Konkret!!!
        • jot-tka Re: Dla niedowiarkow. 10.02.11, 09:55
          rycho7 napisał:
          >
          >
          > Niemcy maja emerytury od 67 roku zycia, Francuzi maja od 62 roku zycia. Wyjasni
          > j dlaczego Niemcy maja finansowac Francuzow pod pozorem polityki rolnej?
          >

między 62 a 67 (?)
          no to nam daleko do tej €Unii
          a co z 'parytetami płciowymi'?
          też w tych granicach?
    • rycho7 Re: Sowietyzacja Unii 08.02.11, 16:12
      manny-jestem napisał:

Dal mi do pomyslenia tytul niniejszego watku. Zaczalem sie wstydzic obecnoscia w centrach miast sowieckich objawow przepychu Rad, jakichstam Rathausow, ratuszy.

Musi Europa Regionow jest patologia samorzadow lokalnych (sowietow kolchzowych). Gubernator z nadania Jasniepana powinien wystarczyc to trzymania za mordy swoloczy. Oczywiscie jedynie Jasniepana na Watykanie.
      • matelot Re: Sowietyzacja Unii 10.02.11, 08:48
        Już się domyślam co Manny miał na myśli, otóż Manny przewidział, że Epidiaskop Polski będzie instruował rząd w kwestii sowietyzacji europy i chciał wywołać wstępna dyskusję.wink
    • jot-tka Re: Sowietyzacja Unii 10.02.11, 09:50
      manny-jestem napisał:

>

po polsku-w srócie-to byłoby tak,że....'czego się boisz czarny baranie' z ...linią melodyczną
      • jot-tka Re: Sowietyzacja Unii (?) 10.02.11, 10:09
        jot-tka napisała:

>
        > po polsku-w srócie-to byłoby tak,że....'czego się boisz czarny baranie'
        > z ...linią melodyczną

można też-tak dla 'przedszkolaków medialnych'-kto się boi 'czarnego luda?'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka