Dodaj do ulubionych

Leszek Balcerowicz u Lisa

29.03.11, 12:44
Bardzo ciekawe wypowiedzi Leszka Balcerowicza u Lisa.
Szczególnie interesująca jest odpowiedź na pytanie Lisa, czy Balcerowicz występując krytycznie wobec PO nie jest "siłą rzeczy, rzecznikiem Jarosława Kaczyńskiego".
Tomasz Lis na żywo
(Pytanie o którym pisałem pada ok. 47 minuty)
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Leszek Balcerowicz u Lisa 29.03.11, 13:33
      Obejrzałem. Dzięki za link. Wczoraj nawet się przymierzałem, ale wyłączyłem telewizor, bo nie byłem w stanie dłużej słuchać celebrytów. Mam -w tej sprawie- kłopot z Balcerowiczem. Podzielam jego argumenty odnośnie działań rządu, ale jestem wrogiem OFE i nie bardzo widzę sensu utrzymywania ich w obecnej formie.

Co do zarzutu "obiektywnego wspierania kaczyzmu" odpowiedź Balcerowicza celna.

Poniżej prosta propozycja co zrobić z OFE

mises.pl/blog/2011/02/24/machaj-zamiast-ofe-propozycja-reformy-emerytalnej/
      • janusz2_ Re: Leszek Balcerowicz u Lisa 29.03.11, 15:25
        oleg3 napisał:

> Obejrzałem. Dzięki za link.

Cieszę się, że mogłem Ci go podrzucić.

> Mam -w tej sprawie- kłopot z Balcerowiczem. Podzielam jego argumenty odnośnie działań
        > rządu, ale jestem wrogiem OFE i nie bardzo widzę sensu utrzymywania ich w obecnej
        > formie.

Pamiętam forumowe dyskusje nt. OFE i Twoje w nich zdanie. Ja myślę podobnie.
        Jednak w obecnej sytuacji jest bardzo zawężone pole wyboru - więcej ZUSu czy mniej ZUSu.
        W takiej sytuacji ja wybieram mniej ZUSu smile

> Co do zarzutu "obiektywnego wspierania kaczyzmu" odpowiedź Balcerowicza celna.

Byłem pod dużym wrażeniem, gdy usłyszałem wczoraj tę wypowiedź Balcerowicza.
        Warto, żeby dla innych, popierający PO dla samej nazwy (Balcerowicz mówił o działaniachsmile ), była ona przyczynkiem do refleksji.

> Poniżej prosta propozycja co zrobić z OFE

Z linkowanego przez Ciebie artykułu:
        "Należałoby w całości znieść II filar. Składki, które były tam odprowadzane, bynajmniej nie powinny trafić do ZUS. Zamiast tego obywatel powinien je otrzymywać na indywidualne konto w wybranym przez siebie banku. Zgodnie z niewolniczymi założeniami obecnego systemu nie może ich wypłacać, ale będą one przekazywane na wybrane przez niego instrumenty inwestycyjne."

Jak najbardziej jestem zasmile
        Ale na razie to, co zbliża nas do celu w obecnej sytuacji - czyli jak najmniej ZUSu.
    • qwardian > > Gieldy nie robią zysku dla wszystkich. 30.03.11, 08:23

W globalnym ujęciu i dłuższym wymiarze czasu robią zysk. Kombinacja akcji, obligacji i złota stanowi odpowiednie portfolio na dorosłe życie, po 50-ce już tylko same obligacje. Jestem w obligacjach EMD (NYSE) i FAX (American Exchange), data kupna mojego portfolio dostępna na forum giełda i w takim kształcie pozostanę zainwestowany przez kolejne 10 lat..

Na marginesie Japońska giełda pozostaje w dołku od dwudziestu lat, ale jej obligacje zainwestowane od lat 80-tych dosłownie eksplodowały i przynoszą ich właścicielom olbrzymie zyski. W zasadzie 90% japońskich obligacji jest w ręku Japończyków. Japończycy również inwestowali sporo w złoto, amerykańskie akcje i nieruchomości...
      • gandalph Re: > > Gieldy nie robią zysku dla wszyst 30.03.11, 12:32
        Zgadza się. Oczywiście zakładając, że jakiemuś jeleniowi nie zamarzy się 1000% zysku w ciągu 1-2 lat. Nawet po wielkim kryzysie 1929-33 ci, którzy nie ulegli panice i zachowali akcje, dobrze na tym wyszli.
        Najgorsze w całej tej awanturze o OFE jest to, że lansowana przez rząd ustawa nie dość, że wątpliwa ze względów konstytucyjnych, najprawdopodobniej będzie nieskuteczna, bo przecież nie eliminuje problemu, tylko zamiata pod dywan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka