Dodaj do ulubionych

Wywiesiłem flagę

10.04.11, 10:07
Dziś rano wywiesiłem flagę, aby uczcić zarówno pierwszą rocznicę katastrofy smoleńskiej jak i 71 rocznicę mordu katyńskiego.
Za chwilę idę pod pałac prezydencki, aby, tak jak rok temu, zapalić tam znicze i w ten sposób uczcić pamięć prezydenta, który zginął w czasie pełnienia urzędu prezydenckiego.
Później pojadę na Powązki i zapalę znicze na mogiłach ofiar katastrofy smoleńskiej, pod pomnikiem, jaki tam się znajduje.
Mam nadzieję, że spotkam w tych miejscach wielu porządnych ludzi (być może także z tego forum).
Obserwuj wątek
    • perla ja akurat wróciłem 10.04.11, 13:06
      pod pałacem piździ i wiatr jak diabli.
      Mimo to, sporo ludzi przyszło. Zdecydowana większość to tacy co przyszli ku pamięci. Ale media najbardziej interesują się garstką szaleńców zwykłych. Pewnie zrobią z nich główną siłę uroczystości w dziennikach informacyjnych.
      A propos jest. Ja sobie uświadomiłem, że właściwie nie wiem czemu ten samolot spadł. I uświadomiłem sobie, iż jedyny sukces rządu tow. Tuska to to, że Rosjanie w końcu przykryli wrak samolotu brezentem.
      Jeżeli wypadek był przez złą pogodę, to trzeba przyznać, że zła pogoda sprzyja PO. Rok temu dzięki złej pogodzie w ciągu jednego dnia przejęli władzę absolutną, a dziś zła pogoda mocna utrudniła złożenie hołdu znienawidzonemu przez nich PP Kaczyńskiemu właśnie.
      • andrzejg Re: ja akurat wróciłem 10.04.11, 14:03
        perla napisał:

> Jeżeli wypadek był przez złą pogodę, to trzeba przyznać, że zła pogoda sprzyja
        > PO. Rok temu dzięki złej pogodzie w ciągu jednego dnia przejęli władzę absolutn
        > ą, a dziś zła pogoda mocna utrudniła złożenie hołdu znienawidzonemu przez nich
        > PP Kaczyńskiemu właśnie.

Jako człowiek wierzący powinieneś się zastanowić nad przyczyną takiego właśnie manipulowania pogodą przez siły wyższe.

A.
        • perla Re: ja akurat wróciłem 10.04.11, 14:16
          andrzejg napisał:

> Jako człowiek wierzący powinieneś się zastanowić nad przyczyną takiego właśnie
          > manipulowania pogodą przez siły wyższe.

jako ateista chcesz mi powiedzieć, że to Pan Bóg manipuluje pogodą właśnie?
          • rycho7 odmozdzenie zawlaszczen semantycznych 10.04.11, 18:52
            perla napisał:

> andrzejg napisał:
            >
            > > manipulowania pogodą przez siły wyższe.
            >
            > ... Pan Bóg manipuluje pogodą właśnie?

Sily wyzsze to konkrety z naszej rzeczywistosci. Do beltania pogoda nie potrzebuja transcedencji. Plamy na sloncu, wybuchy wulkanow itd. istnieja, nie musi ich wymyslac kler.
          • andrzejg Re: ja akurat wróciłem 10.04.11, 20:41
            perla napisał:

> jako ateista chcesz mi powiedzieć, że to Pan Bóg manipuluje pogodą właśnie?

Użyłem złego słowa.Wykreśl je i zapomnij o manipulowaniu.
            Odpowiedz mi jako człowiek wierzący : Dlaczego Bóg, mający wpływ na wszystko , a w tym na pogodę, sprzyja PO?

A.
          • babariba-babariba tzw. Bóg... 13.04.11, 08:08
            ...rządzi przecież wszystkim.
            Podobno...
    • perli Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 17:56
      flagi nie wywiesiłam, nie mam, ale się pomodliłam
    • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 20:16
      janusz2_ napisał:

> Później pojadę na Powązki i zapalę znicze na mogiłach ofiar katastrofy smoleńsk
      > iej, pod pomnikiem, jaki tam się znajduje.
      > Mam nadzieję, że spotkam w tych miejscach wielu porządnych ludzi (być może takż
      > e z tego forum).

Na Powązkach spotkasz ich z całą pewnością.
      • janusz2_ Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 22:32
        dachs napisał:

> Na Powązkach spotkasz ich z całą pewnością.

Spotkałem.
        I na Powązkach i na Krakowskim spotkałem porządnych ludzi.

Podziały jakie robisz, Borsuku, są zupełnie bez sensu.
        • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 23:16
          janusz2_ napisał:

> Podziały jakie robisz, Borsuku, są zupełnie bez sensu.

Ja tylko dostosowuję się do podziałów jakie wpowadza Jarosław Kaczyński.
          Bolało by mnie gdybyś sądził, że go lekceważę
          • janusz2_ Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 23:17
            dachs napisał:

> janusz2_ napisał:
            >
            > > Podziały jakie robisz, Borsuku, są zupełnie bez sensu.
            >
            > Ja tylko dostosowuję się do podziałów jakie wpowadza Jarosław Kaczyński.

Dostosowuj do swoich dowolnych wyobrażeń.
            Twoja sprawa.
            • janusz2_ Literówka - umknęło "się" 10.04.11, 23:19
              W poprzednim poście powinno być:

"Dostosowuj się do swoich dowolnych wyobrażeń.
              Twoja sprawa."
              • gini Spoleczenstwo bez podzialow 10.04.11, 23:29
                .Zna ktos takie?Bo u mnie w Belgii ,Kaczynskiego nie ma ale spoleczenstwo podzielone jest, jak kazde z reszta.
                Chyèba, ze ktos zna jakis kraj, gdzie nie ma zadnych podzialow, no PRL ,juz mielismy, mielismy jedna PZPR , i niektorym dalej sie to widac marzy tak przywykli.

https://niepoprawni.pl/files/images/szachownica.jpg
                --
            • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 23:35
              janusz2_ napisał:

> Dostosowuj do swoich dowolnych wyobrażeń.
              > Twoja sprawa.

Twiedzisz więc, że nie ma racji Jarosław Kaczyński, dzieląc Polaków na "prawdziwych" i tych gorszych?
              To jestem z Tobą. smile
              • janusz2_ Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 23:49
                dachs napisał:

> To jestem z Tobą. smile

Przejrzałeś na oczy? smile))
                Cieszę się.
    • piq ja nic nie zrobiłem,... 10.04.11, 20:21
      ...i uważam to za jedyne rozsądne postępowanie.
      • wikul Re: ja nic nie zrobiłem,... 10.04.11, 20:49
        piq napisał:

> ...i uważam to za jedyne rozsądne postępowanie.

...ja też, i jak okiem siegnąć z okien mojego 11 pietra nie widać ani jednej flagi, ani po stronie praskiej ani warszawskiej.
        • piq prawdę mówiąc,... 10.04.11, 21:04
          ...wygląda to na spektakularną klęskę Jarosława, tylko 7 tysięcy ludzi na ulicy, i to z całego kraju. Marniutko, choć głośno.
          • gini Re: prawdę mówiąc,... 10.04.11, 21:06
            piq napisał:

> ...wygląda to na spektakularną klęskę Jarosława, tylko 7 tysięcy ludzi na ulicy
            > , i to z całego kraju. Marniutko, choć głośno.

siedem tysiecy, jak zwykle zanizone dane...
            • wikul Re: prawdę mówiąc,... 10.04.11, 21:08
              gini napisała:

> piq napisał:
              >
              > > ...wygląda to na spektakularną klęskę Jarosława, tylko 7 tysięcy ludzi na
              > ulicy
              > > , i to z całego kraju. Marniutko, choć głośno.
              >
              > siedem tysiecy, jak zwykle zanizone dane...

Jak spłyną dane z parafii organizujących wyjazdy będziemy wiedzieli dokładniej.
      • snajper55 A ja zrobiłem 10.04.11, 21:34
        Pozrywałem na Pacu Wilsona biało-czerwone karteczki z tekstem "Smoleńsk pamiętamy" ponaklejane na słupy, ściany domów, wiaty metra itp. W pierwszej chwili myślałem, że jest tam napis "Smoleńsk pomścimy".

S.
    • matelot Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 20:27
      A ja nie wywiesiłem bo nie widzę powodu. Przeszedłem sobie dziś po "parafii" i na kilkaset domów, obok których przechodziłem, tylko na kilku wisiały flagi a już na zupełnie nielicznych przystrojone kirem. Niektórych z tych sąsiadów znam, mogę ich krótko sklasyfikować - zawodowi katolicy. Co pod tym rozumiem? - ano to, że kiedy budowano kościółek to oni właśnie zbierali fundusze. Jednego znam z walki o krzyż w przedszkolu - widziałem go podczas emocjonalnej rozmowy z dyrektorką, kiedy odbierałem synka. Synek ma już trzydzieści pięć lateksmile Inny nie pozwolił swojej córce przyjaźnić się z moją bo moja nie chodziła do kościółka. No więc tacy ludzie wywiesili flagi... margines po prostu. Większość Polaków jednak nie angażowała się w kampanię wyborczą PiS. I bardzo dobrze.
      • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 20:38
        matelot napisał:
        > Inny nie pozwolił swojej córce przyjaźnić się z moją bo moja nie chodziła do kościółka.

Niejaki matelot uparcie twierdzi, że "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają..."

Może ten sąsiad też tak uważa? smile
        • matelot Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 20:58
          Nie wykluczone, Borsuku. Ja myślę, że on uważa jeszcze więcej. I gdyby to były tylko sprawy religijne, ale nie... on popiera PiS.smile
          • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 21:05
            matelot napisał:

> Nie wykluczone, Borsuku. Ja myślę, że on uważa jeszcze więcej. I gdyby to były
            > tylko sprawy religijne, ale nie... on popiera PiS.smile

To akurat nie ma nic wspólnego z religią.
            • matelot Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 21:07
              dachs napisał:

> matelot napisał:
              >
              > > Nie wykluczone, Borsuku. Ja myślę, że on uważa jeszcze więcej. I gdyby to
              > były
              > > tylko sprawy religijne, ale nie... on popiera PiS.smile
              >
              > To akurat nie ma nic wspólnego z religią.
              ===============
              Obawiam się, że jednak ma wiele wspólnego. Ale może rzeczywiście nie tyle z religią co z kościołem.
              • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 21:13
                matelot napisał:

> Obawiam się, że jednak ma wiele wspólnego. Ale może rzeczywiście nie tyle z rel
                > igią co z kościołem.

Twoje obawy, Twoja sprawa.
        • jaceq Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 21:55
          dachs napisał:

> matelot uparcie twierdzi

A ja twierdzę, że nie matelot, tylko Winston. Niekoniecznie słusznie, powiedziałbym, że zależy od wyznania. Wyznania posiadające mechanizm spowiedzi (i rozgrzeszenia i... od nowa, hulaj dusza, piekła nie ma) nie ograniczają zjawisk ani puszczania ani złodziejstwa wśród służby. Wszak za skradzione panu pieniądze można kupić też ogarek i zanieść do kościoła...

> Może ten sąsiad też tak uważa? smile

Uwaga wypisz-wymaluj, na poziomie Hasza.
          • dachs Re: Wywiesiłem flagę 10.04.11, 23:14
            jaceq napisał:

> A ja twierdzę, że nie matelot, tylko Winston.

Masz rację. matelot nie twierdzi, lecz jedynie to twierdzenie popularyzuje.

> Niekoniecznie słusznie, powiedzia
            > łbym, że zależy od wyznania. Wyznania posiadające mechanizm spowiedzi (i rozgrz
            > eszenia i... od nowa, hulaj dusza, piekła nie ma) nie ograniczają zjawisk ani p
            > uszczania ani złodziejstwa wśród służby. Wszak za skradzione panu pieniądze moż
            > na kupić też ogarek i zanieść do kościoła...

I tu nie mogę się z Toba nie zgodzić. Zdarza sie bowiem, że za skradzione pieniądze kupuje się ogarek i niesie do kościoła...

> Uwaga wypisz-wymaluj, na poziomie Hasza.

A ta Twoja uwaga świadczy, że ani matelot, ani Ty nie rozumiecie bon motu Churchilla.
            Powiedział on bowiem, jak najbardziej słusznie: "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill) .
            Winston był o tyle mądrzejszy od matelota, iż nie oczekiwał od religii absolutnego panaceum na zło tego świata. Cieszył go już fakt, że występowanie zła jakoś tam zmniejszała.
            Okoliczność, że Ty tego też nie rozumiesz, usprawiedliwia próbę obrażenia mnie, która po chrześcijańsku puszczam w niepamieć. Skąd bowiem możesz wiedzieć, że człowiek, który bierze na serio propagowaną przez matelota maksymę, ma całkowicie usprawiedliwione obawy przed kontaktami córki, z córka ateisty.
            Jestem pewien, że sąsiad ów, gdyby zaglądał na aguanet i zobaczył, że matelot też wierzy w to co umieszcza w sygnaturce, zmienił by o nim zdanie. smile
            • gini dla piqa 10.04.11, 23:17
              www.youtube.com/watch?v=gNOOcHdLbhI&feature=player_embedded#at=96
              Cos chyba zurnalisty zle policzyly.

A tylu flag polskich to ja w zyciu nie widzialam.
              • janusz2_ Dla Gini 10.04.11, 23:47
                gini napisała:

> Cos chyba zurnalisty zle policzyly.
                >
                > A tylu flag polskich to ja w zyciu nie widzialam.

Manifestacja widoczna na zalinkowanym przez Ciebie filmie szła z Sali Kongresowej pod Pałac Prezydencki.
                W tym czasie pod Pałacem czekał już tłum ludzi (polskich flag było równie dużo) i tam (pod Pałacem) obie manifestacje się połączyły.
                Dodatkowo przy Palcu Zamkowym trwał już koncert w którym także uczestniczył tłum ludzi.
                Wykonawcami byli m.in. Gintrowski, De Press, Pietrzak i inni.
                Do publiczności koncertu dołączyli później ludzie z manifestacji, które spotkały się pod Pałacem Prezydenckim (i ja też tam byłemsmile ).
                Po koncercie ludzie masowo poszli na mszę do Archikatedry Warszawskiej (przy ul. Świętojańskiej). Cała ulica był pełna ludzi i biało-czerwonych flag.
                I wreszcie po mszy nastąpił przemarsz pod Pałac Prezydencki.

Do domu wróciłem po 22 smile
                • gini Re: Dla Gini 10.04.11, 23:53
                  Ogladalam troche przez webcam, ale ciagle sie blokowal z powodu duzej liczby ogladajacych)))
                  Byli moi znajomi z salonu, jak kazdego 10 go z bialo czerwonymi balonikami.
                  https://mm.salon24.pl.s3.amazonaws.com/d4/62/d462e5b74e2926f819fa87342207d060,2,0.jpg

Byli tez "faszysci" z ogromna flaga ,ktora niesli 11 go listopada .
                  Cyngle z GW pogubily widac gdzies Blumsztajnowe gwizdki .
                  • janusz2_ Re: Dla Gini 11.04.11, 00:04
                    gini napisała:

> Ogladalam troche przez webcam, ale ciagle sie blokowal z powodu duzej liczby og
                    > ladajacych)))

To, że webcam się blokował, to źle, ale, że dużo było oglądających to bardzo dobrzesmile

> Byli moi znajomi z salonu, jak kazdego 10 go z bialo czerwonymi balonikami.

Było bardzo wielu porządnych ludzi.

> Cyngle z GW pogubily widac gdzies Blumsztajnowe gwizdki .

Może już ich nigdy nie znajdąsmile
    • jola.iza1 Moja wisi na balkonie nonstop 10.04.11, 20:56
      Czy śnieg, czy upał, lat naście
      Chyba zdejmę

??
      www.poomoc.pl/
      • snajper55 Z kirem? ;) /nt 10.04.11, 22:34
        S.
        • jola.iza1 Re: Z kirem? ;) /nt 10.04.11, 23:33
          Bezsmile
          Ale wisi, piorę gówna ptasie, i stawiam, niech się ktoś mnie czepi, zawsze jakieś święto jest narodowe, choćby Wielkanoc, Pierwszy dzień maja, rocznica śmierci.. tu se wpiszsmile
          Nie ukrywam, że liczę, iż będzie mi dane w niebiesiech, żem ojczyznę wolną kciała mieć zawsze, i honor też. Jakem postkomunistyczna babcia ,matkapolka
    • xiazeluka A Mła nie wywiesił 11.04.11, 08:53
      Tak samo jak nie wywieszam 4 lipca.
      • janusz2_ Re: A Mła nie wywiesił 11.04.11, 09:08
        xiazeluka napisała:

> Tak samo jak nie wywieszam 4 lipca.

Każdy ma prawo robić to, na co ma ochotę.

• xiazeluka Re: A Mła nie wywiesił 11.04.11, 09:39
          Delikatnie sugerowałem amatorom wywieszania flag, że bywają niekonsekwentni.

Ty jesteś konsekwentny?
          • janusz2_ Re: A Mła nie wywiesił 11.04.11, 21:02
            xiazeluka napisała:

> Delikatnie sugerowałem amatorom wywieszania flag, że bywają niekonsekwentni.
            >
            > Ty jesteś konsekwentny?

Ja jestem konsekwentny.
            A dlaczego uważasz, że wywieszanie flagi świadczy o braku konsekwencji?
            • xiazeluka Re: A Mła nie wywiesił 12.04.11, 09:19
              No dobrze, jeszcze raz:

Wczoraj wywiesiłeś flagę. Czy konsekwentnie wywieszasz ją także 4 lipca?
              • janusz2_ Re: A Mła nie wywiesił 12.04.11, 21:11
                xiazeluka napisała:

> No dobrze, jeszcze raz:

O ile się nie mylę ze mną o tym rozmawiasz po raz pierwszy.

>
                > Wczoraj wywiesiłeś flagę.

Fakt.

> Czy konsekwentnie wywieszasz ją także 4 lipca?

Dlaczego wywieszenie flagi 4 lipca byłoby wg. Ciebie "konsekwentne"?
                • piq przecież to oczywiste:... 13.04.11, 00:29
                  ...w katastrofie (zamachu - jak które komu niepotrzebne, to któreś skreślić) 4 lipca 1943 roku zginął premier rządu polskiego oraz naczelny wódz sił polskich Władysław Sikorski, a ponadto szef sztabu naczelnego wodza i szef oddziału specjalnego sztabu naczelnego wodza.

Konsekwentnie zatem ja nie wywieszam też flagi 4 lipca.
                  • janusz2_ Re: przecież to oczywiste:... 13.04.11, 16:32
                    piq napisał:

> ...w katastrofie (zamachu - jak które komu niepotrzebne, to któreś skreślić) 4
                    > lipca 1943 roku zginął premier rządu polskiego

Jeżeli o to chodzi to nie wywieszam flagi również 16 grudnia.
                    Tyle tylko, że to nie ma nic wspólnego z konsekwencją lub jej brakiem.

Wywieszenie flagi, udział w manifestacji, itp. jest formą komunikacji społecznej.
                    Wywieszając flagę komunikuję COŚ innym ludziom.
                    Podobnie jak komunikuje COŚ innym ludziom biorąc udział w manifestacji.

W latach osiemdziesiątych brałem udział w manifestacjach w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, teraz 13 grudnia jest już dla mnie bardziej obojętny.
                    Teraz wywieszam flagę w pierwszą rocznicę katastrofy smoleńskiej, zapewne za pięc lat nie będę już tej flagi wywieszał, bo nie będę miał potrzeby wysyłania w ten sposób do innych ludzi komunikatu.
                    Nie ma to w żaden sposób związku z byciem niekonsekwentnym lub konsekwentnym.
              • jaceq Re: A Mła nie wywiesił 12.04.11, 21:41
                xiazeluka napisała:

> Czy konsekwentnie wywieszasz ją także 4 lipca?

Eee, on raczej wywiesza ją 14-go.
                • matelot Re: A Mła nie wywiesił 12.04.11, 22:30
                  jaceq napisał:

> xiazeluka napisała:
                  >
                  > > Czy konsekwentnie wywieszasz ją także 4 lipca?
                  >
                  > Eee, on raczej wywiesza ją 14-go.
                  >
                  ================
                  Ale asekurant... nie odpowiada wprost a na zadane pytanie odpowiada pytaniem, Szuja_2 smile
                  • jaceq Re: A Mła nie wywiesił 13.04.11, 00:12
                    Jest pryncypialny jak jakobin, dlatego przypuszczam, że wywiesza 14-go lipca.
                    • janusz2_ Re: A Mła nie wywiesił 13.04.11, 16:40
                      jaceq napisał:

> Jest pryncypialny jak jakobin, dlatego przypuszczam, że wywiesza 14-go lipca.

W odpowiedzi na mój post napisałeś 19.03:
                      Wygaszam Cię, kolego forumowy.

Widzę jednak, że przejawiasz jakąś niezdrową fascynację tym co piszę na forum i nie jesteś w stanie spełnić tego, co zapowiedziałeś.
                      No, cóż...
                      • matelot Re: A Mła nie wywiesił 13.04.11, 16:45
                        A mógł cię zgasić, ale nie ma argumentów zatem wygasza smile
                        • jaceq Re: A Mła nie wywiesił 13.04.11, 18:04
                          matelot napisał:

> A mógł cię zgasić, ale nie ma argumentów zatem wygasza smile

Ale przyznasz, że rozrywki dostarczyć potrafi. To taki Jaś Fasola tego forum.

Johny_Fasola2_
                          • janusz2_ Re: A Mła nie wywiesił 13.04.11, 18:39
                            jaceq napisał:

> Ale przyznasz, że rozrywki dostarczyć potrafi. To taki Jaś Fasola tego forum.
                            > Johny_Fasola2_

Rozrywaj się, rozrywaj intelektualny tłumokusmile
    • prawdziwy.davout Re: Wywiesiłem flagę 11.04.11, 09:18
      A ja również nie wywiesiłem. Byłem natomiast na koncercie w Teatrze Wielkim gdzie miałem wątpliwą przyjemnośc siedziec w bezpośrednim sąsiedztwie dziennikarskich tuzów michnikowej ferajny. Za to III symfonia Góreckiego pierwsza klasa.
      • janusz2_ Re: Wywiesiłem flagę 11.04.11, 21:10
        prawdziwy.davout napisał:

> A ja również nie wywiesiłem. Byłem natomiast na koncercie w Teatrze Wielkim gdz
        > ie miałem wątpliwą przyjemnośc siedziec w bezpośrednim sąsiedztwie dziennikarsk
        > ich tuzów michnikowej ferajny. Za to III symfonia Góreckiego pierwsza klasa.

Nie przejmuj się towarzystwemsmile
        We wczesnych latach osiemdziesiątych, gdy byłem jeszcze w liceum, udało mi się "zdobyć" zaproszenie na koncert Orkiestry Kameralnej Jerzego Maksymiuka.
        Jakież było moje zdziwienie, gdy najpierw odbył się długi ceremoniał powitania przybyłych gości - tuzów partyjnych i wierchuszki MO i SB. Okazało się, że koncert był z okazji jakiejś "ważnej rocznicy", o której ja w ogóle nie pomyślałem.
        Natomiast do dziś pamiętam rewelacyjnie wówczas zagraną II Suitę orkiestrową Bacha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka