Dodaj do ulubionych

Kłopotowski

11.08.11, 11:11
Krzysztof Kłopotowski jest krytykiem filmowym pobocznie uprawiającym publicystykę (średnio)zaangażowaną. Od dawna czytam go z przyjemnością, nie zawsze się zgadzając z jego analizami i konkluzjami. Przyciąga mnie do tej - raczej powszechnie krytykowanej - publicystyki ogólne, choć nie ogólnikowe, podejście.

Red. Kłopotowski machnął norkę dla S24
klopotowski.salon24.pl/332149,publicysci-do-pior-rodacy-do-rozumu
Tekst - moim zdaniem - świetny i do poważnej dyskusji

Dzisiaj zauważyłem polemikę naszego starego znajomego
karlin.salon24.pl/332180,publicystyka-przedrozbiorowa
Polemikę Karlina oceniam jako marną.

Oj, chyba przyjdzie mi porzucić PP*.

• matelot Re: Kłopotowski 11.08.11, 11:39
      A kto to jest ten Ziemkiewicz, jakiś guru dla kretynów? - Spytałem ot tak sobie, bo wielu się na niego powołuje a ponieważ osobnicy ci nie są z mojej bajki...

Co do prawdziwych patriotów... cóż ja już ich od dawna nie kocham a ponadto stwierdziłem, że daje się z "tym" żyć.
      • oleg3 Re: Kłopotowski 11.08.11, 11:41
        matelot napisał:

> A kto to jest ten Ziemkiewicz, jakiś guru dla kretynów?
        Nie zaprzątaj sobie tym głowy. Zaparz sobie ziółka, RAZ nie jest dla Ciebie.
        • matelot Re: Kłopotowski 11.08.11, 11:53
          Od lat wychwalam Czechów za to, ze nie dali sie wymordować podczas wojny i ocalili swoje miasta. Nie sądzę by było mi dane zmienić w tej sprawie dane i nawet "najlepsze publicystyczne pióra" tego nie zmienią. Polacy maja prawo żyć a niepodległość to abstrakcja. Napisz, że jesteśmy niepodlegli (niezależni) od Watykanusmile
          • matelot Re: Kłopotowski (erreta) 11.08.11, 11:54
            Powinno być: nie sądzę by było mi dane zmienić w tej sprawie zdanie.
          • oleg3 Re: Kłopotowski 11.08.11, 11:57
            matelot napisał:

Napisz, że jesteśmy niepodlegli (niezależni) od Watykanusmile

Cierpisz też na inne fobie? Szczerze Ci współczuję.
            • matelot Re: Kłopotowski 11.08.11, 12:00
              oleg3 napisał:

> matelot napisał:
              >
              > Napisz, że jesteśmy niepodlegli (niezależni) od Watykanusmile
              >
              > Cierpisz też na inne fobie? Szczerze Ci współczuję.
              >
              ===================
              Ależ to tobie trzeba współczuć. W obronie KK (bynajmniej nie chodzi mi o Kłopotowskiego) porzuciłeś temat wątku a wszedłeś na ścieżkę ad personam. Pójdziesz do nieba smile
          • jaceq Re: Kłopotowski 11.08.11, 12:21
            matelot napisał:

> Napisz, że jesteśmy niepodlegli (niezależni) od Watykanusmile

Sądzę, że przestępcza działalność tak zwanej komisji majątkowej nie wynikała z działań Watykanu, tylko raczej była wynikiem rodzimego porozumienia kryminalistów w sutannach oraz byłych esbeków. Jedni i drudzy zawsze jakoś tak mieli blisko do siebie:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10099661,Grunt_w_centrum_bezprawnie_oddany_kosciolowi_.html
            • matelot Re: Kłopotowski 11.08.11, 12:28
              Masz rację, ale będę trwał przy swoim bo są na to liczne przykłady. Ostatnio pewien ksiądz zdziwił się, że jego parafii "należy się" siedemdziesiąt parę milionów złotych od miasta Poznań. Nawet z połowy czy więcej zrezygnował. Już nie jest proboszczem bo biskup go wydalił ze służby i postawił swojego, który twierdzi, że to za duża kwota i o takiej sprawie decyduje Watykan. A więc Watykan macza wszędzie paluszki swoich funkcjonariuszy bo mimo, że księża są obywatelami polskimi to majątek jest watykański.
              Taka to jest mafia!
            • snajper55 Re: Kłopotowski 11.08.11, 13:09
              jaceq napisał:

> Sądzę, że przestępcza działalność tak zwanej komisji majątkowej nie wynikała z
              > działań Watykanu, tylko raczej była wynikiem rodzimego porozumienia kryminalist
              > ów w sutannach oraz byłych esbeków. Jedni i drudzy zawsze jakoś tak mieli blisk
              > o do siebie:

No tak, ale nasi kryminaliści w sutannach świetnie funkcjonują właśnie dzięki, ogólnie rzecz pojmując, Watykanowi.

S.
              • oleg3 Re: Kłopotowski 11.08.11, 13:14
                snajper55 napisał:

> No tak, ale nasi kryminaliści w sutannach

Dość tego! Jeszcze pamiętam, że twardo odstawałeś za tezą, iż przestępcą (kryminalistą) jest ten kogo sąd prawomocnie skazał za popełnienie przestępstwa. Hitler nie był kryminalistą.

Cuchnie Ci z gęby!
                • qwardian Re: Kłopotowski 11.08.11, 16:32

Dla niego sutanna to kryminał, oczywiście katolicka sutanna, bo muzułmańska jest w porządku, a muzułmanie to nie kryminaliści nawet jeżeli palą i niszczą. My już w Polsce mieliśmy system, który się udławił banałami o umiłowaniu pokoju i tolerancji...
                • snajper55 Re: Kłopotowski 11.08.11, 16:56
                  Myli ci się. Tamta dyskusja dotyczyła przestępców.

Hitlera trudno nazwać przestępcą czy kryminalistą. Niektórych naszych sukienkowych można nazywać i tak, i tak. Co im zapewniło wieloletnią, bezkarną, przestępczą działalność w rodzaju molestowania dzieci? Właśnie to, co ogólnie można nazwać Watykanem.

Może mi i czasem cuchnie z gęby, ale nie jestem ani kryminalistą, ani przestępcą.

S.
                  • piq snajper, napisałbym, że jesteś nierzetelny... 11.08.11, 17:32
                    ...intelektualnie, gdybyś miał intelekt. Może i nie jesteś przestępcą ani kryminalistą, ale masz świetne zadatki na członka ulicznego gangu albo grupy kibolskiej, a to, że nim nie jesteś to jakiś szczęśliwy przypadek.

Jeśli ksiądz molestuje ministranta, to jest to wina Watykanu. A cywilny pedał molestujący chłopca w publicznej toalecie nie jest winą tej tam Kampanii Przeciw Homofobii, ależ skąd, ani postępowców od Stasińskiego i Żakowskiego dopominających się o "równe prawa" dla zboczeńców, ależ gdzie tam.

Ksiądz grzmocący 16-latka to zboczeniec, natomiast kolega Biedronia grzmocący 16-latka to miły i sympatyczny gej, któremu należą sie ulgi podatkowe po homosiowym ożenku, bo "równe prawa" i tak dalej.

Watykan potępiający homoseksualizm powoduje, że jakiś ksiądz molestuje chłopców, natomiast taka GW albo Kampania Przeciw Homofobii promujące homoseksualizm absolutnie nie powodują, że jakiś pedzio łapie za tyłek tego samego chłopca w toalecie, o nie.

Bo dla moralnego relatywisty (czyli w istocie nazibolszewika) snajpera nie ma spójnej metodologii ani jednej moralności. Jest tylko przynależność do gangu własnego lub wrogiego.

To się nazywa "hipokryzja", jeśli świadome, albo "skretynienie", jeśli nieświadome.
      • babariba-babariba ty piszesz o... 11.08.11, 15:59
        ...
        matelot napisał: życi ślunskiej, czy jakiejś innej.
        Bo jak byłem ostatnio w Katowicach, to tam na Banhofie pizło czy.

> A kto to jest ten Ziemkiewicz, jakiś guru dla kretynów? - Spytałem ot tak sobie
        > , bo wielu się na niego powołuje a ponieważ osobnicy ci nie są z mojej bajki...
        > Co do prawdziwych patriotów... cóż ja już ich od dawna nie kocham a ponadto stwierdziłem, że daje się z "tym" żyć.
    • kalllka Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 11:54
      w calosci? -rozsadny komentarz dotyczacy elitarnego sporu o wizerunek Rzeczpospolitej.
      szkoda tylko,ze nielogicznie zbudowany ( jesli w zalozeniu mial byc rozprawka).
      zrozumialam jednak, ze brak logiki jest teza ( stawiana przez edytora?) dla ujscia "zabawnej" serialowej idei pt. na Klopoty- bednarski.

p.s
      olegu wybaczy mnie, ze nie ujelam wychwalanego przez K.K- piora Karlina, ale poleglam na opinii - olegu, ze wiedzial co pisze-piszac, ze nie bardzo warto.

• oleg3 Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 12:00
        kalllka napisała:
        > olegu wybaczy mnie

Jeżeli poprawi Ci to humor. Nie potrzebujesz niczyjego wybaczenia. Każdy korzysta z rozumu, który dał mu Pan.
        • matelot Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 12:02
          Gdyby rozum dawał Pan to dałby każdemu równo bo jest sprawiedliwy, nieprawdaż? wink
          • oleg3 Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 12:09
            matelot napisał:

> Gdyby rozum dawał Pan to dałby każdemu równo bo jest sprawiedliwy, nieprawdaż?
            > wink

Każdy z nas jest inny, niepowtarzalny. Dlaczego akurat rozum miałby być obdzielony po równo? A wzrost, penis (u pań "duże niebieskie oczy")?

Rozum jest akurat rozdzielony sprawiedliwie. Udowodnił to Kartezjusz na początku Metody.
            • oleg3 Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 12:13
              oleg3 napisał:

> Rozum jest akurat rozdzielony sprawiedliwie. Udowodnił to Kartezjusz na początk
              > u Metody.

Cytacik:

Rozsądek jest to rzecz ze wszystkich na świecie najlepiej rozdzielona, każdy bowiem sądzi, że jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej, niźli posiadają.
              • oleg3 Re: Kłopotowski-wolne miasto Gdynia 11.08.11, 12:15
                oleg3 napisał:

> Cytacik:

I Link

Rozsądek jest to rzecz ze wszystkich na świecie najlepiej rozdzielona, każdy bowiem sądzi, że jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej, niźli posiadają. Nie jest prawdopodobne, aby się wszyscy mylili co do tego; raczej świadczy to, iż zdolność dobrego sądzenia i rozróżniania prawdy od fałszu, co nazywamy właśnie rozsądkiem lub rozumem, jest z natury równa u wszystkich ludzi. Tak więc rozbieżność mniemań nie pochodzi stąd, aby jedni byli roztropniejsi od drugich, ale jedynie stąd, iż prowadzimy myśli nasze rozmaitymi drogami i nie rozważamy tych samych rzeczy. Nie dosyć bowiem mieć umysł bystry, ale główna rzecz jest właściwie go stosować. Największe dusze zdolne są do największych występków zarówno jak do największych cnót; a ci, którzy idą jedynie bardzo wolno, jeśli trzymają się wciąż prostej drogi, mogą posunąć się o wiele dalej niż ci, którzy biegną, lecz oddalają się od niej.

www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=791
          • kalllka Re: Kłopotowski wyciagac wnioski 11.08.11, 12:29

nie mieszkajac odpowiem obu panow gdyz widze ,ze nieopacznie wdajac sie w forum podleglam w spor i zostalam trupem.

rozsadnie jest myslec

• wikul Re: Kłopotowski 11.08.11, 16:12
      oleg3 napisał:

> Krzysztof Kłopotowski jest krytykiem filmowym pobocznie uprawiającym publicysty
      > kę (średnio)zaangażowaną. Od dawna czytam go z przyjemnością, nie zawsze się zg
      > adzając z jego analizami i konkluzjami. Przyciąga mnie do tej - raczej powszech
      > nie krytykowanej - publicystyki ogólne, choć nie ogólnikowe, podejście.

Przeczytałem zalinkowany blog i nie ze wszystkim sie zgadzam z Kłopotowskim, ale mam szacunek za poszukiwanie porozumienia. Przeczytałem również polemikę i komentarze. Niektóre porażają. Czy można się aż tak wyobcować z realnego świata ?
      Ale widocznie można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka