Dodaj do ulubionych

Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne?

29.12.11, 13:11
Mam jak najlepsze wrażenia z konferencji prasowej. Wydaje się, że już można mówić o ogromnym sukcesie pacjentów.
A lekarze? - tu pewnie euforii nie będzie. Skończą się obrywki i boki. Każdemu powinna wystarczyć płaca. Osiąganie w sumie drobnych korzyści przy jednocześnie ogromnych zyskach koncernów na koszt podatników powinno się skończyć. Wiele na to wskazuje, że tak się stanie.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Niesamowite! 29.12.11, 13:23
      Powiadasz Matelot, że Arłukowicz walczy o pacjentów. Musisz być na dużym haju. Bartosz walczy w swoje polityczne życie. I raczej już po nim. Ministerstwo Zdrowia pod jego kierownictwem dało totalnie dupy i chyba nastąpi zmiana ministra.
      • matelot Re: Niesamowite! 29.12.11, 13:29
        Jestem trzeźwy jak dziecko. Napisałem o moich wrażeniach. Widzę, że u ciebie bez zmian: sukces PO solą w oku. I niech tak pozostaniesmile
        • oleg3 Re: Niesamowite! 29.12.11, 13:37
          matelot napisał:

> sukces PO solą w oku. I niech tak pozostaniesmile

A na czym polega sukces min. Arłukowicza? Poza oczywiście twoim dobrym wrażeniem.
          • matelot Re: Niesamowite! 29.12.11, 13:41
            Przeczytaj w Naszym Dzienniku lub na jakim blogu. Co sie bedę wysilał...
            • oleg3 Re: Niesamowite! 29.12.11, 13:45
              matelot napisał:

> Przeczytaj w Naszym Dzienniku lub na jakim blogu. Co sie bedę wysilał...
              Masz problemy z wyliczeniem sukcesów i uciekasz do dziury? A jeszcze parę minut temu ogłaszałeś triumf min. Arłukowicza!
              • matelot Re: Niesamowite! 29.12.11, 14:25
                Nie uciekam do dziury ale nie dam się wmanipulować. Jesteś ciekaw? - poczytaj co trzeba. Zacznij od postu wprowadzającego. Jest krótki ale "coś" tam napisałem a ty chcesz wyliczanki.

Przy okazji wychodzi na jaw, że dla osiagnięcia celów politycznych propisowskie "lobotomy" (modne słowo smile) gotowe są dalej płacić koncernom miliardy z budżetu. To jest dopiero...
                • oleg3 Re: Niesamowite! 29.12.11, 14:29
                  matelot napisał:

> Nie uciekam do dziury ale nie dam się wmanipulować.
                  Tja.

A gdzie ta krótka lista sukcesów min. Arłukowicza? Veni, vidi, pisior vicit?
                  • matelot Re: Niesamowite! 29.12.11, 14:34
                    nudzisz...sad
            • ewa8a Re: Niesamowite! 30.12.11, 22:59
              matelot napisał:

> Przeczytaj w Naszym Dzienniku lub na jakim blogu. Co sie bedę wysilał...

Możesz dać link ? Też mnie zainteresował ten sukces.
        • wkkr Kupujesz leki regularnie? 29.12.11, 14:00
          masz cukrzycę, astmę lub nadciśnienie albo inne schorzenie?
          Jesli nie to twoje wrażenia są gó... warte.

• matelot Re: Kupujesz leki regularnie? 29.12.11, 14:09
            Owszem i g. cie obchodzi jakie.
            Jestes wrózką i wiesz jakie leki beda refundowane?
        • kalllka Re: 29.12.11, 14:03
          nie to bym sie czepiala locie,
          ale upor z jakim lansujesz swoj stan trzezwosci -jako wlasciwy dla PO- pokazuje tylko
          (twoj) infantylizm i krotkowzrocznosc.

to tak ku pamieci (twojej)

• wkkr Czysta żywa propaganda 29.12.11, 13:55
      i nic więcej. PR facet ma opanowany w stopniu mistrzowskim.
      Ja jego słowa weryfikuję w aptekach i u lekarzy. A tam panuje chaos.
      Nikt nic nie wie.... Niektórych leków nie można nigdzie dostać. Pasków go glukometrów tez nie można dostać.
      Lekarze zapowiadają wypisywanie od 1 stycznie jedynie tych leków które mają 100% odpłatność.
      • matelot Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:14
        wkkr napisał:

> i nic więcej. PR facet ma opanowany w stopniu mistrzowskim.
        > Ja jego słowa weryfikuję w aptekach i u lekarzy. A tam panuje chaos.
        > Nikt nic nie wie.... Niektórych leków nie można nigdzie dostać. Pasków go gluko
        > metrów tez nie można dostać.

Jak to wychodzi szydło z worka... brakuje pasków bo "zapobiegliwi" kupili dla siebie na kilka lat. Wystarczyło posłuchać życzliwych uwag opozycji. Tak, to pisowskie psiury narobiły chaosu. I dalej mieszają. Posłuchaj Piechy, gościa, który ma po wykonaniu ponad tysiąca skrobanek moralne prawo do dyskutowania o aborcji, gościa, który jaki MINISTER ZDROWIA widziany był ponoć z przedstawicielem farmaceutycznego koncerny gdzieś w knajpie.
        Jak on sie z tego wywinął? Wstydź się i milcz.

> Lekarze zapowiadają wypisywanie od 1 stycznie jedynie tych leków które mają 100
        > % odpłatność.
        • oleg3 Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:21
          matelot napisał:

> Tak, to pisowskie psiury narobiły chaosu. I dalej mieszają.

To są klimaty bierutowskie. Znane mi wyłącznie z opowiadań i literatury.
          A wydawało się, że zostały wyśmiane, aż do przesady.
          • matelot Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:26
            Wyśmiej Kaczyńskiego. To twój Bierut, mentalny komuchu.
            • oleg3 Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:31
              matelot napisał:

> Wyśmiej Kaczyńskiego. To twój Bierut, mentalny komuchu.
              Nie denerwuj się. Są przejściowe kłopoty z lekami. Musi ci wystarczyć głęboki oddech.
              • matelot Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:37
                No i po co rzniesz głupa? Pisowska propaganda wywołała zwiększone zapotrzebowanie spanikowanych ludzi. To jawne sku...syństwo i nie masz powodu by kpić. W USA też bywały "przejściowe kłopoty" kiedy zadziałała panika. Ciekaw jestem ile osób umrze z powodu braku leków a ile leków, kupionych na zapas znajdzie się na śmietniku.

Ogladałeś konferencje?
                • oleg3 Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:41
                  Zostawiam cię matelocie. Lecz się. Oczywiście na nogi.
                  • matelot Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:46
                    oleg3 napisał:

> Zostawiam cię matelocie. Lecz się. Oczywiście na nogi.
                    >
                    ===================
                    Nogi za pas? Bye, bye... smile
                    • oleg3 Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 14:49
                      matelot napisał:

> Nogi za pas? Bye, bye... smile

Daj znać jak opublikujesz listę sukcesów min. Arłukowicza.
                    • matelot Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 14:51
                      Minister Arłukowicz zapowiedział dzisiaj, że na listę refundacyjną trafią kolejne leki. Według niego jest to możliwe dzięki oszczędnościom uzyskanym w negocjacjach z firmami farmaceutycznymi.

... ale co to za sukcessmile

- Arłukowicz był jak polityczny Elvis: silna osobowość, bardzo dobrze tłumaczy, jest pewny siebie, zaangażowany. Wydaje się, że zachowuje się racjonalnie - uważa dr Maliszewski. - Nawet jeśli czekaliśmy na tę konferencję bardzo długo, to wyglądało tak, że nie było to spowodowane tym, że Arłukowicz zajmował się innymi sprawami, lecz właśnie walczył o kształt listy. Wydaje się, że racjonalnie Arłukowicz zrobił najlepiej to, co mógł zrobić. Jednakże mimo wszystko strach ma wielkie oczy i ta konferencja na pewno jest lekarstwem, ale nie uśmierzy całkowicie bólu - dodaje specjalista ds. marketingu politycznego.

No proszę... specjalista a jest ostrożny... jak ja... smile
                      • oleg3 Re: Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 14:59
                        Zapomniałeś o linku
                        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,10885596,_Arlukowicz_jak_polityczny_Elvis__Uzyl_sprawdzonej.html
                        I przeoczyłeś istotne fragmenty opinii eksperta. Eksperta od pijaru.

Zdaniem Maliszewskiego Platforma Obywatelska na całej awanturze wokół listy leków refundowanych może stracić, ale niedużo. - Bo nie ma alternatywy - podkreśla. -

Ta konferencja przypominała konferencje Donalda Tuska - kontynuuje Maliszewski. - Został użyty sprawdzony mechanizm - tzw. wojny ze schwartzcharakterem, którym w tym przypadku były koncerny farmaceutyczne. I to jest udana i sprawdzona socjotechnika. Tym złym wcześniej był Arłukowicz - teraz są nim pazerne koncerny.

- Pytanie też jest takie: na ile to jest socjotechnika, a na ile prawda? To trudno nam ocenić. Może się okazać, że ta prawda leży po środku - podsumowuje specjalista ds. marketingu. - Czego zabrakło? Zabrakło "przepraszam". Jak Arłukowicz chciał być dobrym charakterem, to powinien przeprosić za błędy ministerstwa, które było widać, np. w sprawie chorych na cukrzycę.
                        • matelot Re: Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 15:31
                          Zapomniałem o linku. To piękne, bo świadczy o tym, że jestem człowiekiem, który ma prawo zapomnieć. Co do enuncjacji o pijarze... znaszli polityków, dla których pijar nie byłby ważny?
                          Dodam jeszcze pijarowsko, a jakże, że twórcy reformy obliczyli iż z kieszeni koncernów ubędzie jeden skromniutki miliard złotych... mała rzecz a cieszy.
                          Oczywiście, reforma będzie na bieżąco korygowana. Dopuszczane będą leki, na które koncerny obniżą cenę. Niektóre maja z czego zejść... są leki o tym samym składzie różniące się tylko nazwą i ceną. Sam przyjmuję lek, który wypisany przez lekarza kosztuje 35 złotych a zamiennik... 12zł.
                          A ceny w aptekach, to już wolna amerykanka. Omega Gold 3 w aptece potrafi kosztować ponad trzy dychy a w internetowej pół ceny.
                        • dachs Re: Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 20:16
                          oleg3 napisał:

> Zdaniem Maliszewskiego....
                          Zdaniem Biniendy, zdaniem Nowaka, zdaniem...

Czy przypadkem nie za bardzo zdajesz się na opinie innych, Olegu? smile

Co do Arłukowicza, to coś w tym może być. Pewnie mniej niż utrzymuje Matelot, pewnie więcej, niż utrzymuje opozycja.
                          Tak czy owak, dopóki w Polsce nie wprowadzi się kart elektronicznych, burdelu się nie opanuje.
                          A Sośnierz w PiSie. sad
                          • oleg3 Re: Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 20:22
                            dachs napisał:

> > Zdaniem Maliszewskiego....
                            > Czy przypadkem nie za bardzo zdajesz się na opinie innych, Olegu? smile

Krzywdzisz mnie Borsuku. To twój kolega partyjny* wezwał na pomoc Maliszewskiego. Mnie on do niczego, w tym wątku, niepotrzebny.

• dachs Re: Dodam jeszcze (sytuacja jest dynamiczna) 29.12.11, 20:35
                              oleg3 napisał:

> Krzywdzisz mnie Borsuku. To twój kolega partyjny* wezwał na pomoc Maliszewskieg
                              > o. Mnie on do niczego, w tym wątku, niepotrzebny.
                              >
                              > ___________________________
                              > * Partię rozumiem tu po staropolsku, nie jako formalną organizację.

Nawet po staropolsku nie pasuje. smile
                    • kalllka Re: ? 29.12.11, 15:03
                      ehh, a tena dzieciuch dalej miny stroi.
                      wiesz co locie powiem ci tak: "kroll macius pierszy" tez przekierowal i w koncu trzeba bylo mu wlanie spuscic bo po dobroci nick -nie ponimaju.
                      wiec jesli masz zamiar kontynuowac swoja obecnosc w sieci, zmien sposob bycia.
                      tyle
        • wkkr qrwa mać! 29.12.11, 18:12
          chooj mnie obchodzi pis! Szczam na nich od zawsze!
          Przypominam!
          PO rządzi od ponad 4 lat i
          DO QRWY NĘDZY
          Nie potrafili przygotować obwieszczenia z lekami refundowanymi w takimi czasie by producenci, apteki, lekarze i pacjenci zdążyli do zmiany się przygotować!
          Zwlekanie z taką sprawą do 20 któregoś grudnia to SKANDAL godny wypie...nia z gabinetu ministerialnego na bruk!
          Gdyby sprawę załatwion z miesięcznym wyprzedzeniem ludzie mogli by racjonalnie zaplanować swoje działania. Każdy by wiedział co i ile będzie kosztowało. A tak w sytuacji wielkiej niewiadomej jedynym racjonalnym działaniem było
          STWORZENIE ZAPASÓW!
          A to że ludziom wypominasz racjonalizm świadczy o tym jakim kretynem jesteś!
          Być może masz to szczęście ze na lekach nie jedziesz - dziękuj Bogu.
          Ale pamiętaj, że w końcu ta władza także ciebie wyrucha!
          • matelot Re: qrwa mać! 29.12.11, 18:44
            wkkr napisał:

> chooj mnie obchodzi pis! Szczam na nich od zawsze!
            ==================
            To ci się chwali, ale czemu starasz się wywołać wrażenie, że niekoniecznie jest tak jak deklarujesz?smile

> Przypominam!
            > PO rządzi od ponad 4 lat i
            > DO QRWY NĘDZY
            > Nie potrafili przygotować obwieszczenia z lekami refundowanymi w takimi czasie
            > by producenci, apteki, lekarze i pacjenci zdążyli do zmiany się przygotować!
            ====================
            Wszystko jest przygotowane. Nie czuje sie odpowiedzialny za twoja "obiektywna" złość.

> Zwlekanie z taką sprawą do 20 któregoś grudnia to SKANDAL godny wypie...nia z g
            > abinetu ministerialnego na bruk!
            ====================
            Tak?! - to zrób to...smile

> Gdyby sprawę załatwion z miesięcznym wyprzedzeniem ludzie mogli by racjonalnie
            > zaplanować swoje działania. Każdy by wiedział co i ile będzie kosztowało. A tak
            > w sytuacji wielkiej niewiadomej jedynym racjonalnym działaniem było
            > STWORZENIE ZAPASÓW!
            ====================
            Przeżyłem w swoim życiu wielu takich "racjonalistów". Niektórzy kupowali tyle cukru i soli, że łamały się stropy w starych budynkach, w których zamieszkiwali.

> A to że ludziom wypominasz racjonalizm świadczy o tym jakim kretynem jesteś!
            ====================
            Nic nowego. Zdaje sie, ze nigdy się nie polubimy. Zbyt asertywny jesteś i pewnie bałwan, który został z góra pasków, których nie zdąży wykorzystać przed upływem terminu. Ja NIE robiłem zapasów żadnych leków i nie jestem w stanie ci współczuć.

> Być może masz to szczęście ze na lekach nie jedziesz - dziękuj Bogu.
            > Ale pamiętaj, że w końcu ta władza także ciebie wyrucha!
            =======================
            I ty mi każesz dziękować Bogu? Ja w żadnych bogów nie wierze a jeśli jesteś religijny to tym bardziej się kompromitujesz "rozgrzesząjac" tych robiących zapasy. Tak was kościółek wychowuje? To do kitu z takim wychowaniem: załatwić dla siebie a inni niech zdychają. Oto "racjonalizm" wierzącego katola.Fujsad
            Żadna władza mnie nie wyrucha.
            • wkkr jesteś bezrozumnym bałwanem n/t 30.12.11, 14:17
              • matelot Re: jesteś bezrozumnym bałwanem 30.12.11, 14:19
                Trafiony, zatopiony smile
          • wikul Re: qrwa mać! 29.12.11, 19:30
            wkkr napisał:

> chooj mnie obchodzi pis! Szczam na nich od zawsze!

Spokojnie, nie przyszło ci do głowy że wszyscy "partnerzy" strony rządowej przeciągają negocjacje by postawić MZ pod ścianą ? Do ostatniej chwili, by osiągnąć swoje cele ?
            P.S.Ja biorę leki (na nadcisnienie i inne) ale zawsze mam zapas na co najmniej kilka tygodni. Ze zdumieniem widuje w przychodni ludzi którzy żebrają o przyjęcie do lekarza bo im sie jutro kończą lekarstwa. Trzeba być chociaż trochę zapobiegliwym i, jak piszesz, racjonalnym.
        • g-48 Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 21:29
          . I dalej mieszają. Posłuchaj Piechy, gościa, któ
          > ry ma po wykonaniu ponad tysiąca skrobanek moralne prawo do dyskutowania o abor
          > cji,
          A szkoda ze twoja czcigodna mamusia nie skorzystala ze aborcji bo by bylo jednego POlamanca na forum mniej.
          widziany był ponoć z przedstawicielem
          > farmaceutycznego koncerny gdzieś w knajpie.
          > Jak on sie z tego wywinął? Wstydź się i milcz
          Ktos cos powiedzialk matolek uslyszal......?!
          A co do lekarzy to wlasnie na nich jest nacisk firm farmaceutycznych aby wypisywali leki tych firm . Jezeli teraz NFZ powie nie! dla jednej firmy i poleci medikamenty generyczne i juz jest po krzyku.
        • wikul Piecha nie powinien w ogóle zabierać głosu ... 29.12.11, 22:12
          ... w takich sprawach. Jeszcze pamietamy aferę z Iwabradyną.

wyborcza.pl/1,76842,6520158,Iwabradyna_cudownie_potaniala__i_to_trzykrotnie.html
      • wikul Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 15:02
        wkkr napisał:

> i nic więcej. PR facet ma opanowany w stopniu mistrzowskim.

Pieprzysz. Gdyby tak było, to od objęcia funkcji występował by juz ze sto razy. Jak jaki Ziobro czy inny. Zarzuca mu sie coś wręcz przeciwnego, że siedzi cicho i nic nie mówi.

> Ja jego słowa weryfikuję w aptekach i u lekarzy. A tam panuje chaos.
        > Nikt nic nie wie.... Niektórych leków nie można nigdzie dostać. Pasków go gluko
        > metrów tez nie można dostać.

Nie byłem od kilku dni w aptece, nie wiem. A chaos wzmagają lekarze, aptekarze i media.
        Lekarzom i pigularzom sie nie dziwię, ich interesy zostały poważnie naruszone, ale media ?
        A co do zaopatrzenie aptek ? Znam doskonale z autopsji. Wiele leków nie ma w aptekach, bo nie opłaca ich trzymać gdy ważność leci a nabywców nie ma. Bardzo często wypisują recepty zastepcze i proszą by przyjść jutro lub pojutrze, po sprowadzeniu z hurtowni.

> Lekarze zapowiadają wypisywanie od 1 stycznie jedynie tych leków które mają 100
        > % odpłatność.

Bardzo muszą być w wściekli na te zmiany, które kończą darmowe wyjazdy i inne promocje.
        • matelot Re: Czysta żywa propaganda 29.12.11, 15:15
          Tak, Wilul. Oni są wściekli. Wypisywali leki, które zobowiązywali się wypisywać. Prowadzili sprawozdawczość. Otrzymywali gratyfikacje. Może nie zawsze wycieczki zagraniczne ale np drukarka czy inny gadget. A naganiacze? - zarobki spore, zależne od efektów pracy po cztery - sześć tysięcy miesięcznie, do tego służbowe auto (znajoma otrzymała do dyspozycji toyotę avensis, komórka, praktycznie bez limitu, paliwo. Koncernom to się opłacało. Jaki pieniądze zarabiają dyrektorzy... znam jednego. To sa miliony. Te ogromne sumy pochodzą od zawyżonych cen leków, za które płacimy wszyscy. Niektóre firmy wspaniałomyślnie staja się sponsorami. Nie jakichś tam obozów czy kolonii dla dzieci. Czy ktoś zdaje sobie sprawę ile kosztował katamaran kapitana Paszke? - odpowiadam: kilkadziesiąt milionów złotych. Za to wszystko zapłaciliśmy my w cenie leków o dotacjach do nich. Ktos im się wreszcie dobrał do skóry, ale jest bałagan... wink
    • wkkr Co do lekrzy 29.12.11, 13:58
      powtórzę to co mi powiedziała znajoma lekarka.
      Kiedyś przedstawiciele firm farmaceutycznych zachwalali leki podkreślając ze sa tanie. Teraz podkreślają to że nie są refundowane. Podobno cześć firm wystąpiła o to by ich leki osunąć z listy leków refundowanych
      To tyle.... Ciekawe czy rządowi o to chodziło.....
      • matelot Re: Co do lekrzy 29.12.11, 14:16
        wkkr napisał:

> powtórzę to co mi powiedziała znajoma lekarka.
        > Kiedyś przedstawiciele firm farmaceutycznych zachwalali leki podkreślając ze
        > sa tanie. Teraz podkreślają to że nie są refundowane. Podobno cześć firm wystą
        > piła o to by ich leki osunąć z listy leków refundowanych

> To tyle.... Ciekawe czy rządowi o to chodziło.....
        =================
        Zapytaj "znajomej lekarki" ile korzysci materialnych wyciagneła od koncernów. Ja tez mam znajome lekarki i znajomych wchodzacych z teczka do gabinetów lekarzy. Juz wiesz czemu sie oburzaja?
        • wkkr ta znajoma lekarka 29.12.11, 18:04
          leczy bo lubi.
          Jej mąż miesięcznie zarabia tyle ile 90% ludzi w naszym kraju nie zarobi przez całe życie.
    • piq tjaaa, a lotnictwo Autonomii Palestyńskiej... 29.12.11, 14:11
      ...zbombarduje Los Angeles. Masz jeszcze jakieś inne przepowiednie na 2012? Daj na mszę w intencji odrobiny rozumu.
    • wikul A ja mam pytanie do tutejszych "znawców". 29.12.11, 15:09
      Co się stało że w ostatnich latach tak bardzo wzrosła ilość aptek ? Troska o pacjentow ?
      Wolne zarty.
    • snajper55 Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 01:36
      matelot napisał:

> Mam jak najlepsze wrażenia z konferencji prasowej. Wydaje się, że już można mów
      > ić o ogromnym sukcesie pacjentów.

Rozwali koncerny farmaceutyczne? Nie sądzę. Co najwyżej nie będą zarabiać na naszych pacjentach, których nie będzie stać na zakup lekarstw. No bo czym innym skończy się podniesienie ceny detalicznej lekarstwa na przykład z 6,40 na 457,64 (myfortic brany po przeszczepach, bez zamienników)?

S.
      • matelot Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 14:06
        Nie wiem, Snajperze, czy moja odpowiedź będzie satysfakcjonująca, ale w sprawie tego leku, który wymieniłeś jest wypowiedź ministra, która pozwolę sobie zacytować:

PYTANIE:

Lekarz pana Adama przepisał mu Myfortic. – Do tej pory żona w aptece płaciła za lek 8 zł. Teraz pani magister powiedziała, że nowa cena wyniesie 230 zł. To wprost nie do pomyślenia, a przecież od tego leku zależy moje życie – tłumaczy pan Adam.

ODPOWIEDŹ:

Trzeba prosić o tańsze zamienniki – wyjaśnia. I od razu wskazuje te, którymi mógłby być leczony Adam Mrożek: Limfocept za 4 zł i Myfenax za 3,2 zł – podaje już nowe ceny. – Te leki zawierają tę samą substancję czynną, co drogi Myfortic. I gwarantują to samo oddziaływanie na pacjenta.
        • matelot Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 14:34
          Link:

www.fakt.pl/Arlukowicz-przerywa-milczenie-Kupujcie-zamienniki,artykuly,141202,1.html
          • a000000 Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 14:41
            matelot napisał:

> Link:

zamienniki nie zawsze mają tą samą skuteczność. To raz. A po drugie - niech lekarze te zamienniki zapisują, skoro to nie ma znaczenia oryginał czy erzac.
            • matelot Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 15:04
              a000000 napisała:

> matelot napisał:
              >
              > > Link:
              >
              > zamienniki nie zawsze mają tą samą skuteczność. To raz. A po drugie - niech lek
              > arze te zamienniki zapisują, skoro to nie ma znaczenia oryginał czy erzac.
              >

======================
              Też jestem zdania, że powinni zapisywać, ale jeśli mają ręce związane przyjętymi korzyściami to sprawa nie jest tak jednoznaczna.
            • wikul Re: Arłukowicz rozwali koncerny farmaceutyczne? 30.12.11, 15:52
              a000000 napisała:

> matelot napisał:
              >
              > > Link:
              >
              > zamienniki nie zawsze mają tą samą skuteczność. To raz. A po drugie - niech lek
              > arze te zamienniki zapisują, skoro to nie ma znaczenia oryginał czy erzac.

Niech przepisują ! Zwłaszcza ci w fartuszkach z firmowym emblematem, z notesikami
              z firmowym emblematem itp. Niech im sie chce !
              Ja muszę przypominać które (tańsze) zaminniki ma mi przepisać.
    • kluczurawi Arłukowicz powinien odrestaurowac Polfe 30.12.11, 14:14
      na zachodzie refunduje sie tylko generyki, a za leki patentowe pacjent sam placi 100%. Nie poddawac sie terrorowi farma-mafii, odtworzyc polska panstwowa Polfe i produkowac tanie bezpieczne generyki. Tylko to uratuje naszą sluzbe zdrowia. Na zachodzie prawie nikt nie uzywa lekow patentowych, bo ubezpieczenia za nie nie placa. Polska musi zrobic to samo.
      • matelot Re: Arłukowicz powinien odrestaurowac Polfe 30.12.11, 14:20
        BRAWO! - doskonała wypowiedź.
      • wikul Re: Arłukowicz powinien odrestaurowac Polfe 30.12.11, 15:55
        kluczurawi napisała:

> na zachodzie refunduje sie tylko generyki, a za leki patentowe pacjent sam plac
        > i 100%. Nie poddawac sie terrorowi farma-mafii, odtworzyc polska panstwowa Polf
        > e i produkowac tanie bezpieczne generyki. Tylko to uratuje naszą sluzbe zdrowi
        > a. Na zachodzie prawie nikt nie uzywa lekow patentowych, bo ubezpieczenia za ni
        > e nie placa. Polska musi zrobic to samo.

Którą Polfę, wiekszość chyba funkcjonuje pod zmienionymi nazwami, sprywatyzowane, czasem sprzedane firmom zagranicznym.
        • kluczurawi Re: Arłukowicz powinien odrestaurowac Polfe 31.12.11, 02:00
          Trzeba ponownie znacjonalizowac Polfe, bo tylko panstwowa firma bedzie dostraczac tanich i bezpiecznych lekow.
    • matelot Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 14:17
      Każda, powtarzam KAŻDA wypowiedź posła PiS, to napaść na ministra. Posłowie PiS wykorzystują sytuacje by dolać PO. Kiedy widzę zadowoloną i pełną satysfakcji twarz Bolesława Piechy - po wypowiedzi posła PiS, oczywiście to odnoszę wrażenie, że PiSowi nie zależy na dobru pacjentów ale wypowiadają się pod konkretna tezę sformułowana przez Kim Ir Kaczena. Trzeba poziomu zwolenników PiS by w prowokacyjnych wypowiedziach pisiorków nie zauważyć skrajnej stronniczości.
      • a000000 Re: Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 14:39
        matelot napisał:

>Posłowie PiS wykorzystują sytuacje by dolać PO.

i vice versa, drogi Matelocie! Dzień bez wylanych pomyj na PiS to dla PO dzień stracony.
        Stronniczość? OCZYWIŚCIE!!! w polityce nie chodzi o obywateli tylko o swój ogonek co to go każda pliszka chwali.
        Gdy słyszę wypowiedzi PO też słyszę stronniczość.... tylko ONI wiedzą najlepiej, tylko ONI zrobili najlepiej..... zaś całe zło świata to wina PiS..... a najbardziej winny jest prezes, bo.... nienawistnie milczy. Albo spojrzał złym okiem. Albo nie spojrzał złym okiem....

A tak między nami, pacjentami..... KTÓRA partia, KTÓRY polityk przedkładał dobro pacjenta nad dobrem partii??????? Przecież ta cała służba zdrowia to jedna wielka hucpa... a cały kraj jest po prostu źle zorganizowany i źle zarządzany.
        howgh*

*oznacza, że powyższe to prawda dogmatyczna i dyskusja nie jest przewidziana.
        • matelot Re: Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 15:07
          Hmm... skoro howgh, to nie dyskutujęsmile
        • sz0k Re: Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 15:10
          a000000 napisała:

> howgh*
          >
          > *oznacza, że powyższe to prawda dogmatyczna i dyskusja nie jest przewidziana.

smile)))))
        • wikul Re: Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 16:01
          a000000 napisała:

> matelot napisał:
          >
          > >Posłowie PiS wykorzystują sytuacje by dolać PO.
          >
          > i vice versa, drogi Matelocie! Dzień bez wylanych pomyj na PiS to dla PO dzień
          > stracony.
          > Stronniczość? OCZYWIŚCIE!!! w polityce nie chodzi o obywateli tylko o swój ogon
          > ek co to go każda pliszka chwali.
          > Gdy słyszę wypowiedzi PO też słyszę stronniczość.... tylko ONI wiedzą najlepiej
          > , tylko ONI zrobili najlepiej..... zaś całe zło świata to wina PiS..... a najb
          > ardziej winny jest prezes, bo.... nienawistnie milczy. Albo spojrzał złym okiem
          > . Albo nie spojrzał złym okiem....
          >
          > A tak między nami, pacjentami..... KTÓRA partia, KTÓRY polityk przedkładał dobr
          > o pacjenta nad dobrem partii??????? Przecież ta cała służba zdrowia to jedna wi
          > elka hucpa... a cały kraj jest po prostu źle zorganizowany i źle zarządzany.
          > howgh*
          >
          > *oznacza, że powyższe to prawda dogmatyczna i dyskusja nie jest przewidziana.

Kto z PO wylał dzisiaj pomyje na PiS ? Konkretnie. Udajesz bezstronność posługując sie okrągłymi hasłami, jak "obiektywny" Prezes.
          • matelot Re: Ogladam posiedzenie Komisji... 30.12.11, 17:15
            Miałem ochotę zadać to samo pytanie ale skoro przedpiśczyni nie przewiduje dyskusji to sobie darowałem. Oglądałem całe posiedzenie i nie usłyszałem by ktoś usiłował "odegrać sie" na PiS przedstawiając "osiągnięcia" ich ministerstwa zdrowia.
            Myślałem, że dzisiaj Arłukowicza rozdrapią bo większość "pytań" nie była pytaniami a wystąpieniami z najgorszym sowieckim stylu. A już szczytem niekompetencji popisała się posłanka Szczypińska. Majaczyła coś bez ładu i składu za to czystą wolszczyzną.
            Podziwiam Arłukowicza za spokój z jakim odpowiadał na, niechaj będzie, pytania.
            Cimoszewicz po osobistych ucieczkach niektórych pisiorów byłby trzasnął drzwiami i tyle by sobie pogadali...
            Oczywiście przewodniczący komisji, jako, że atakujący byli z PiS nie reagował a uśmiechał się z satysfakcja. Żałowałem, że nikt nie wyskoczył z historyjka "przypadkowym" spotkaniu wtedy pisowskiego ministra z przedstawicielem koncernu farmaceutycznego...
            • sz0k biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami PełO 30.12.11, 17:27
              A nie było tam jeszcze może zgrai prawicowych, kipiących nienawiścią dziennikarzy, którzy zadawali niewygodne pytania?
              Naprawdę łezka pociekła mi po brodzie ze wzruszenia na te twoje drastyczne opisy...
              • matelot Re: biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami 30.12.11, 17:35
                Oglądałeś?

Prawicowych? - wolne żarty. Od kiedy to PiS jest prawicą?
                • sz0k Re: biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami 30.12.11, 18:38
                  matelot napisał:

> Oglądałeś?

Nope.

> Prawicowych? - wolne żarty. Od kiedy to PiS jest prawicą?

Pisałem o dziennikarzach to raz. Dwa dostosowuję się do "mainstreamowej" terminologii.
              • wikul Re: biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami 30.12.11, 18:16
                sz0k napisał:

> A nie było tam jeszcze może zgrai prawicowych, kipiących nienawiścią dziennikar
                > zy, którzy zadawali niewygodne pytania?
                > Naprawdę łezka pociekła mi po brodzie ze wzruszenia na te twoje drastyczne opisy...

Zamiast płakać, czytaj wszystkie posty. Może wtedy twój "obiektywizm" będzie jeszcze pełniejszy.
                • sz0k Re: biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami 30.12.11, 18:38
                  wikul napisał:

> sz0k napisał:
                  >
                  > > A nie było tam jeszcze może zgrai prawicowych, kipiących nienawiścią dzie
                  > nnikar
                  > > zy, którzy zadawali niewygodne pytania?
                  > > Naprawdę łezka pociekła mi po brodzie ze wzruszenia na te twoje drastyczn
                  > e opisy...
                  >
                  >
                  > Zamiast płakać, czytaj wszystkie posty. Może wtedy twój "obiektywizm" będzie je
                  > szcze pełniejszy.

Nie.
                  • matelot Re: biedne zaszczute, obrzucone błotem i pomyjami 30.12.11, 20:44
                    Cholernie merytoryczna odpowiedźsmile
    • wkkr hahahahahaha! :) 30.12.11, 22:04
      Bartosz wspiera a nie rozwala wybrane koncerny farmaceutyczne smile
      wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,10893712,Krauze_dokupil_akcje_Biotonu__ktory_zyska_na_nowej.html
    • ewa8a Sukces pacjentów, hahahahaha! 30.12.11, 22:56
      matelot napisał:
      > Mam jak najlepsze wrażenia z konferencji prasowej. Wydaje się, że już można mówić o ogromnym sukcesie pacjentów.

O taak! Wciąż pokazują uradowanych pacjentów. Ogromny jest także sukces Arłukowicza, który, usiłuje przeforsować coś, czemu nie tak dawno był przeciwny, głosując przeciw ustawie.
      Jaki trzeba mieć elastyczny kręgosłup ! Po raz kolejny udowodnił, że potrafi dostosować się do każdej sytuacji, niczym Kwach jakiś. Ten pajacyk niczego nie rozwali, po prostu potrzebny był ktoś do wykonania czarnej roboty, a ten jest pełen zapału i nie ma hamulców w postaci przyzwoitości, co zdążył już udowodnić.
      Mam nadzieję, że żartujesz, bo chyba nie nie jesteś az tak naiwny, by wierzyć w to , co napisałeś.
      • matelot Re: Sukces pacjentów, hahahahaha! 31.12.11, 09:44
        Ooooo... "pajacyk" - to wyjaśnia wiele. Właściwie wszystko, bo... czego oczekiwać po pajacyku?
        ... że zmienił zdanie. Jakie to ludzkie. Boginie są jak krowy - zdania nie zmieniają, choćby zmarzły uszy... wink
        Proszę mi wybaczyć tą kompilacje ale nie pisze do wkpb... czy jak mu tam... Abstrakta smile

Co tam jeszcze Ewa poruszyła w swej łaskawości? - Kwacha. Przesyłam szczery uśmiech smile
        Jeszcze coś o wierze... hmm... napisałem, że mam wrażenie. Niestety nie dysponuje linkiem do moich wrażeń. To ostatnie zdanie w kwestii Twojego zapytania o link, kilkanaście postów wyżej.

Serdeczności, Madam i szampańskiej zabawy a także najlepszego w 2012.
        • ewa8a Re: Sukces pacjentów, hahahahaha! 31.12.11, 12:34
          Powiedzonkiem, że tylko krowa nie zmienia zdania niezmiennie tłumaczysz draństwa i
          konformizm, czyli dokładnie odwracasz pojęcia. Jeśli w życiu prywatnym też tak postępujesz, a później zwalasz wszystko na krowę, to znaczy, że nie jesteś człowiekiem, którego traktuje się poważnie. Jakimś dziwnym trafem upodobałeś sobie takie łajzy jak Kwaśniewski, Arłukowicz, Nałęcz, Niesiołowski. Mam nadzieję, że te sympatie nie mają nic wspólnego z introspekcją.

> Boginie są jak krowy - zdania nie zmieniają, choćby zmarzły uszy...

Zdarza się, że zmieniają, ale robią to z wewnętrznego przekonania, z umiarem, niejako w drodze wyjątku i nigdy nie w celu przypodobania się komuś, lub osiągnięcia korzyści.
          ,, Każdemu zdarza się być głupcem przynajmniej przez pięć minut dziennie. Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć limitu.’’

Myślę, że PO był potrzebny na tym stanowisku taki nawiedzony, z przerostem ambicji PAJAC. Tusk lubi Ewę Kopacz i chciał ją oszczędzić. Koniec Arłukowicza to będzie piękny gambit w wykonaniu Tuska.
          • matelot Re: Sukces pacjentów, hahahahaha! 31.12.11, 13:36
            ewa8a napisała:

> Powiedzonkiem, że tylko krowa nie zmienia zdania niezmiennie tłumaczysz draństw
            > a i
            > konformizm, czyli dokładnie odwracasz pojęcia. Jeśli w życiu prywatnym też tak
            > postępujesz, a później zwalasz wszystko na krowę, to znaczy, że nie jesteś czło
            > wiekiem, którego traktuje się poważnie. Jakimś dziwnym trafem upodobałeś sobie
            > takie łajzy jak Kwaśniewski, Arłukowicz, Nałęcz, Niesiołowski. Mam nadzieję, ż
            > e te sympatie nie mają nic wspólnego z introspekcją.
            =================
            Nie mają. Zdrowe jednostki po prostu działają i nie myślą o sobie. To już tradycja, że uciekasz do osobistych wycieczek? Moje upodobania są moja sprawą. Odnoszę wrażenie, że nie mogłabyś być w ŻADNEJ partii. Coś takiego jak dyscyplina partyjna mogłoby dotyczyć wszystkich tylko nie Ciebie. To dość typowe dla wielu Polaków: gdzie ich dwóch tam trzy poglądy. Lojalność partyjna to egzotykasmile
            Ja zwyczajnie patrzę na życie bardziej politycznie a mniej życzeniowo.

> > Boginie są jak krowy - zdania nie zmieniają, choćby zmarzły uszy...
            >
            > Zdarza się, że zmieniają, ale robią to z wewnętrznego przekonania, z umiarem, n
            > iejako w drodze wyjątku i nigdy nie w celu przypodobania się komuś, lub osiągni
            > ęcia korzyści.
            =====================
            Przypisujesz mi jakieś korzyści z popierania "łajz"? - Jeśli tak to masz rację. Wymienieni przez Ciebie politycy to nieliczni z "łajz", którzy "coś" robią dla kraju. Ich jestem w stanie znieść. Innych mniej lub wcale. To jest KORZYŚĆ.

> ,, Każdemu zdarza się być głupcem przynajmniej przez pięć minut dziennie. Mądro
            > ść polega na tym, by nie przekroczyć limitu.’’

Podzielam tą myśl Hubbarda, ale...

"Tylko głupcy mogą być szczęśliwi - czyż nie warto być głupcem?" smile

> Myślę, że PO był potrzebny na tym stanowisku taki nawiedzony, z przerostem ambi
            > cji PAJAC. Tusk lubi Ewę Kopacz i chciał ją oszczędzić. Koniec Arłukowicza to
            > będzie piękny gambit w wykonaniu Tuska.
            >

To zależy. Dobrzy szachiści potrafią stopniowo zyskiwać przewagę i nie dać się pokonać, ale to nie dotyczy tego "przypadku", ponieważ zarówno premier jak i minister grają w jednej drużynie co przez Twoją emocjonalność zostało jakby przeoczone.

Nieustająco wszystkiego najlepszego w 2012.
            • ewa8a Re: Sukces pacjentów, hahahahaha! 31.12.11, 15:49
              matelot napisał:
              > To już tradycja, że uciekasz do osobistych wycieczek?

Bo zapytałam, czy sympatie mają cos wspólnego z introspekcją ? Jaka tradycja ? Nie popadaj w przesadę (sam wszakże porównałeś mnie do krowy i wiesz dobrze, że nie moglabym być w żadnej partii - rzeczywiście, nie mogłabym, zbyt cenię wolność, nie znoszę życia w stadzie i podporządkowania się schematom) i nie wmawiaj mi rzeczy, których nie robię. Na podstawie tego, co piszemy na forum, inni wyrabiają sobie jakies zdanie na nasz temat. Wcale nie muszą się z tym kryć, bo skoro piszemy, to musimy się z tym liczyć, że będziemy krytykowani i poddawani osądom. Osobistą wycieczką byłoby, gdybym zagłębiała się w Twoje życie prywatne, snuła jakieś insynuacje np. na temat żony, dzieci, sytuacji materialnej. Możesz być pewien, że nigdy tego nie zrobię, chyba, że niczym Józef Zawadzki , zaczniesz sam o tym pisać.

> Moje upodobania są moja sprawą.

Publikowanie swoich myśli na forum publicznym przeczy temu, co napisałeś. Nie prezentuj ich wobec tego w sieci, zatrzymaj dla siebie.

> Przypisujesz mi jakieś korzyści z popierania "łajz"? –

Nie zrozumialeś – to łajzy odnoszą korzyści ze swojej postawy, Ty jesteś tylko dzieckiem we mgle. Kwaśniewski, podlizując się do kleru wyobrazil sobie, że będzie prezydentem wszystkich Polaków, a naciskając na poparcie dla konkordatu, i zapowiadając, że nie podpisze złagodzenia ustawy antyaborcyjnej, choć wczesniej za tym optował – uzyskał zaproszenie do papa mobile, zamiast olać staruszka i jego kosmiczny pojazd. Nałęcz skakał z partii do partii, bo nigdzie nie zaszedł ostatecznie wysoko, a partie, z których uciekał słabły, wreszcie opuścił kandydata na prezydenta, któremu miał prowadzić kampanię, bo na horyzoncie pojawił się silniejszy, lepiej rokujący w sondażach.
              Arłukowicz nie tak dawno krytykował ustawę refundacyjną, teraz wygłasza płomienne mowy w jej obronie. To są Twoi bohaterowie, który ,,robią coś dla kraju ‘’ smile i nie są krowami, więc mogą zmieniac poglądy ??? To są pospolici towarzysze Szmaciakowie.

>"Tylko głupcy mogą być szczęśliwi - czyż nie warto być głupcem?"

Czyżbyś zgadzał się z tą pseudofilozoficzną sentencją ? Zatem, uważasz się za głupca, czy jesteś szczęśliwy ? Do wirtualnego zobaczenia w 2012 roku Matelocie. Życzę, byś był w tym Nowym Roku zarówno mądry i szczęśliwy.
              • matelot Re: Sukces pacjentów, hahahahaha! 31.12.11, 18:30
                I ja Ci, tego życzęsmile)
                Dosiegosmile
    • oleg3 RPO wysłał do Arłukowicza list gratulacyjny 01.01.12, 11:50
      Sukcesy ministra tak są opisywane

Cytat
      "Prawo nie może stać się swoistą pułapką zastawioną przez władzę publiczną na obywatela. Poza tym nieprawidłowo wprowadzone w życie prawo (...) jako nieznane jego odbiorcom nie wypełnia swojej funkcji regulacyjnej, staje się przyczyną spekulacji i niepokojów" -

"ustawa powoduje wśród lekarzy, farmaceutów oraz pacjentów liczne niepokoje". "Dopiero teraz, tj. na kilka dni przed wejściem w życie jej kluczowych regulacji są podejmowane istotne rozstrzygnięcia dotyczące wykazu refundowanych leków, informacji gromadzonych przez apteki czy też recept lekarskich"

"Ustawodawca dał organowi upoważnionemu jak na warunki polskie wystarczająco dużo czasu na wydanie aktów wykonawczych do ustawy. (...) Pomimo to czas ten nie został efektywnie wykorzystany, bezpośrednim skutkiem tych zaniechań jest zaś obecny stan rzeczy, tj. niepokój pacjentów, niezadowolenie lekarzy i farmaceutów. Niepokój ten jest całkowicie zrozumiały, skoro materia podlegająca prawnej regulacji dotyczy tak podstawowych dla każdego człowieka wartości jak jego życie i zdrowie"

Tekst linka
      • matelot Re: RPO wysłał do Arłukowicza list gratulacyjny 01.01.12, 14:04
        RPO ma reagować na skargi ludności zanoszone do niego głosami polityków opozycji.wink

Ja słyszałem taka wypowiedź w kwestii PÓŹNEGO wprowadzenia listy leków refundowanych: Do ostatniej chwili trwały negocjacje. Dla człowieka myślącego, za którego się uważam, ten argument ministra jest przekonujący. Sam w swoim zawodowym życiu nie raz negocjowałem kwestie finansowe i wiem, że gdyby nie bariera terminowa można by zanegocjować się na śmierć. Tu próbowano do końca coś ugrać w interesie pacjentów.
        A że rzecznik coś tam "gratuluje"... za coś w końcu bierze pieniądze...

W opisywanej kwestii spodobała mi się wypowiedź jednego z forumowiczów, którą pozwolę sobie zacytować:

CytatNie wiem, kto kryje się za pierwszymi komentarzami przeczytanymi w tym wątku, inaugurującymi szanowny, obecny rok. Ale wiem, że niewiarygodnie brzmi jedno ze sformułowań w tych komentarzach, że "Arłukowicz jest zupełnie niewiarygodny, do tego merytorycznie nieprzygotowany. Ten człowiek wprowadza absurdalne, kafkowskie prawo i bezczelnie wmawia ludziom, iż lekarze nie mają powodu do oburzenia".

Lekarz onkolog dziecięcy, jakim jest Arłukowicz, nie przyleciał z Księżyca, wywodzi się z środka, ze środowiska, i nie jest w stanie nic nie wiedzieć o tym środowisku, o jego problemach i jego jasnych, ale i ciemnych stronach.

Skoro wiadomo, a wiadomo, że lekarze są na celowniku koncernów farmaceutycznych, że lobbies farmaceutyczne mają przeogromne pieniądze na forsowanie korzystnych dla nich rozwiązań, skoro Arłukowicz jasno mówi, że podjął z tym niemal mafijnym układem walkę, to wolę podejrzliwie patrzeć na krytyczne wpisy pod jego adresem, niż wierzyć krytyce, że mamy ministra idiotę, którego powinno się powiesić na najbliższym drzewie.

Bo chyba tego (w przenośni) chcą najpewniej owe cudowne lobbies - by zawisł i by można było nadal szaleć na wyłącznie własną korzyść na rynku, gdzie wiele leków jest droższych, niż te same leki, tej samej produkcji np. u Niemców, o wiele bogatszych od Polaków.

A to, że powstało nieco bałaganu przy wprowadzaniu listy refundacyjnej - trudno, nie powinno tak być, ale da się przeżyć. Nikt od tego nie odszedł w zaświaty. Poczekajmy, może ten Arłukowicz istotnie pokaże, że jest "ostrym psem" na koncerny. A wtedy będziemy go chwalić, jak chwalimy (niektórzy zgrzytając zębami) Mrs Kopacz, która (jak się wydaje, naprawdę) zostawiła po sobie wiele spraw w ministerstwie zdrowia rozgrzebanych, ale koncernom wciskającym za ogromne pieniądze szczepionki na świńską grypę powiedziała w swoim czasie "nie" i okazało się, że miała rację. Jako jedyna minister zdrowia w UE.

Teraz może się okazać, że rację ma i Arłukowicz. Zatem "wait and see".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka