Dodaj do ulubionych

93 procent mieszkańców Śląska czuje się Polakami..

22.03.12, 12:18

Konkretnie chodzi o mieszkańców Województwa Śląskiego. Górny Śląsk stanowi część Śląska, która ciągnie się od Górnego Śląska do Wrocławia i Legnicy i w takich granicach polska grupa etniczna zbliży się do 98 procent (należy również doliczyć grupę opolskich Niemców). Zdziwienie budzi nowa grupa etniczna Amerykanów (11 tysięcy), no i należy przypomnieć, że 109 tysięcy osób narodowości niemieckiej to rezultat dyskredytujący do prawa posiadania specjalnych praw mniejszości. Przed wojną samą Wielkopolskę zamieszkiwała dwustutysięczna mniejszość niemiecka (na marginesie wszyscy podpisali listę Volksdeustche i opuścili Polskę).

W województwie śląskim mieszka prawie 5 mln osób i to one powinny decydować o tym, czy warto zabiegać o autonomię czy nie...

Z danych wynika, że narodowość polską wskazało 36,085 mln osób, narodowość śląską 809 tys., kaszubską 228 tys., niemiecką 109 tys., ukraińską 48 tys., białoruską 47 tys., romską 16 tys., rosyjską 13 tys., amerykańską 11 tys., łemkowską 10 tys. osób...

Jako jedyną narodowość śląską wskazało bowiem 362 tys. osób, a kolejne 415 tys. osób połączyło ją z narodowością polską.

Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11394496,Ponad_800_tys__Slazakow_.html#ixzz1pqGWCR8k
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: 93 procent mieszkańców Śląska czuje się Polak 22.03.12, 12:34
      qwardian napisał:

> Z danych wynika, że narodowość polską wskazało 36,085 mln osób, narodowość ś
      > ląską 809 tys., kaszubską 228 tys., niemiecką 109 tys., ukraińską 48 tys., biał
      > oruską 47 tys., romską 16 tys., rosyjską 13 tys., amerykańską 11 tys., łemkowsk
      > ą 10 tys. osób...

Ślązacy - najliczniejsza mniejszość narodowa w Polsce.

S.
      • jaceq Re: 93 procent mieszkańców Śląska czuje się Polak 23.03.12, 00:03
        > Ślązacy - najliczniejsza mniejszość narodowa w Polsce.

A wilamowiczanie - najmniej liczną.
        Niedawno jeszcze mieli status mniejszości etnicznej. Dziś chyba "państwo" wypięło się na ich odrębność ostatecznie.

Pseudonaukowa nowomowa: etnolekt.
    • oleg3 Województwo śląskie 22.03.12, 12:49
      wcale nie jest śląskie tylko śląsko-małopolskie. Połowa obszaru woj. śląskiego nigdy nie miała nic wspólnego ze Śląskiem.
      https://www.wojewodztwoslaskie.pl/_img/mapa_slaskie-regiony.gif
      • oleg3 Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 12:56
        kiedyś katowickiego. Urodziłem się w województwie krakowskim*, po naszej stronie nieodległej granicy pomiędzy Generalną Gubernią, a Rzeszą. Zawsze byłem i jestem krakowiakiem, z tych krakowiaków co po rozbiorach trafili do zaboru rosyjskiego (gubernia kielecka), a nie do Galicji.

• qwardian Re: Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 13:22

I to się oczywiście zgadza, ale gdyby kiedykolwiek miało dojść do głosowania nad autonomią to takie głosowanie obejmowałoby województwo śląskie. Z pewnością nie sam Górny Śląsk, bo stanowi on jedynie część historycznego Śląska, który w całości stanowi prawie stuprocentowy skład etniczny polski.

Nie zawsze tak bywało. Prawie czteromilionowa ludność Górnego Śląska prawie w stu procentach określała się Ślązakami, albo Niemcami, z niewielką przewagą Polaków w kilku powiatach, a po wybuchu II wojny światowej nawet powstańcy śląscy podpisywali volkslistę. Reszta Śląska była niemiecka...
          • oleg3 Re: Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 13:30
            qwardian napisał:

> I to się oczywiście zgadza, ale gdyby kiedykolwiek miało dojść do głosowania na
            > d autonomią to takie głosowanie obejmowałoby województwo śląskie.

Nie sądzę. Oznaczałoby to rozpad obecnego woj. śląskiego. Tereny na wschód od Sosnowca nie zostały zsilesiowane. Ośrodkiem secesji mogłaby by być Cz-wa.
            • qwardian Re: Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 13:42

Śląsk dawno się rozpadł. Największym miastem na Śląsku jest Wrocław...
            • manny-jestem Re: Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 14:21
              Oleg, aby uscilic, siewierskie, skad pochodzi rodzina mojej matki,, choc bylo posiadloscia biskupow krakowskich jako udzielne ksiestwo, to historycznie nalezalo do ziemi bytomskiej, czyli Slaska. Co do Czestochowy to oczywiscie zgoda.
              • oleg3 Re: Pochodzę z województwa śląskiego 22.03.12, 14:32
                Nie chodziło mi o szczegóły. smile

> siewierskie, skad pochodzi rodzina mojej matki,, choc bylo posiadloscia biskupow
                > krakowskich jako udzielne ksiestwo, to historycznie nalezalo do ziemi bytomskiej
    • rusec11 Re: 93 procent mieszkańców Śląska czuje się Polak 22.03.12, 14:23
      kuj im w żopu, tobie, jak bys sie poczuwales slonzackim, tyz, kreaconista polandowy,hehe
    • wkkr Województwo śląskie 22.03.12, 14:32
      to nie to samo co śląsk.
      • qwardian Re: Województwo śląskie 22.03.12, 15:20

Górny Śląsk jest tylko częścią Śląska, który historycznie od południa ciągnie się od Śląska Cieszyńskiego aż ponad Żagań i Głogów (mylnie więc sądziłem, że do Legnicy). Historyczną stolicą Śląska był Wrocław...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka