sz0k Re: Sonda- siatkowka 13.07.12, 23:49 Proste Ponoć przez ostatnie 6 Olimpiad właśnie zwycięzcy Ligi Światowej zdobywali złoto. Nie widzę powodu aby teraz miało być inaczej Tylko Ruscy i Włosi są niewiadomą (nie grali w Lidze, a ostatnie mecze z nimi różnie się układały), ale i tak uważam że jeśli tylko utrzymają poziom to rozjadą każdego Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Sonda- siatkowka 14.07.12, 00:14 Ogladalem mecze z Bulgarami i USA. Zgadzam sie z Toba. Jesli wytrzymaja psychicznie to powinni rozjechac kazdego. Drzyzga z Olegiem maja racje. Najwazniejszy bedzie cwiercfinal. Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: Sonda- siatkowka 14.07.12, 08:22 Złoto, ale.....no właśnie - jak stwierdził sz0k - są niewiadome, choć skłaniam się ku jednej - Rosja. Nie wiadomo jaką formę prezentuje. Astra Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: "Interesuje mnie 14.07.12, 08:55 polski_francuz napisał: > tylko zloto." > > PF Cudzysłów??? Astra Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bo 14.07.12, 09:30 cytat z Wagnera. Wielkiego trenera siatkowki. I jego szczerosc zatykala. Bo troche sie nie miescila w owczesnych (moich tez) kanonach zachowania, ktore polegaly na tym by sie nie chwalic glosno ale "po cichu" robic swoje. Mowiac glosno narazalo sie na zazdrosc, krytyke i na dodatkowe cisnienie na sukces. I to cisnienie moglo droge do zwyciestwa utrudnic. Moze utrudnilo ale nie zrzucilo. Nigdy nie zapomne meczu Polska - ZSRR z Igrzysk w Montrealu w 1976 ktory ogladalem na tapczanie w pokoju rodzicow gdzies nad ranem. Rosjanie byli bardzo dobrzy, ale Polakow interesowalo tylko zloto i w ktoryms momemencie wszyscy poczuli ze tylko Polska moze wygrac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Zawsze można przegrać 14.07.12, 17:25 Taka jest natura sportu. Tym sport różni się od teatru czy inscenizacji Grunwaldu. Od dawna interesuję się siatkówką; mogę napisać, że dla mnie IO w Londynie to siatkarze i reszta. Siatkówka jest specyficzną dyscypliną. Przypomina żywe szachy. O sukcesie decyduje i siła fizyczna i wzrost, technika (umiejętności indywidualne), inteligencja wykonawców, strategia i siła mentalna. Nie wygrają ani sami atleci ani sami mózgowcy. Sami flegmatycy też padną, tak samo jak teem choleryków. Wygrywa cudowna mieszanka. Ale jak już zacznie wygrywać, to wygrywa długo. Niesamowity jest postęp zrobiony przez naszą kadrę siatkarzy w ciągu jednego roku: od światowego średniaka (medal Ligi Światowej był fuksem) do faworyta IO. Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 17:43 oleg3 napisał: > Taka jest natura sportu. Tym sport różni się od teatru czy inscenizacji Gru > nwaldu. Od dawna interesuję się siatkówką; mogę napisać, że dla mnie IO w L > ondynie to siatkarze i reszta. > > Siatkówka jest specyficzną dyscypliną. Przypomina żywe szachy. O sukcesi > e decyduje i siła fizyczna i wzrost, technika (umiejętności indywidualne), int > eligencja wykonawców, strategia i siła mentalna. Nie wygrają ani sami atleci > ani sami mózgowcy. Sami flegmatycy też padną, tak samo jak teem cho > leryków. Wygrywa cudowna mieszanka. Ale jak już zacznie wygrywać, to wygrywa dł > ugo. > > > Niesamowity jest postęp zrobiony przez naszą kadrę siatkarzy w ciągu jednego ro > ku: od światowego średniaka (medal Ligi Światowej był fuksem) do faworyta IO. Ciekawie to ująłeś Co najważniejsze - rezerwowi to nie gorszy tzw."sort", jest potrzeba zastąpienia zawodnika - wychodzi 1:1. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 17:54 astra18 napisała: Ciekawie to ująłeś Dzięki > Co najważniejsze - rezerwowi to nie gorszy tzw."sort", jest potrzeba zastąpienia > zawodnika - wychodzi 1:1. Rezerwowi są częścią drużyny. Bez popadania w przesadę mogę napisać, że chyba tylko Rosja może wystawić porównywalną 12-tkę. Nie wszyscy rezerwowi zagrają, ale taki Michał Ruciak został okrzyknięty najlepszym zmiennikiem ostatniego finału LŚ. I nic dziwnego. Serwował jak natchniony. A jest też rezerwowym libero i zmiennikiem Winiarskiego. Niesamowita mieszanka przy mizernym wzroście (189). Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 18:08 Jedyny moment kiedy zamykam oczy to zagrywki Kurka Astra Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 18:16 astra18 napisała: > Jedyny moment kiedy zamykam oczy to zagrywki Kurka As albo trybuny. W finale LŚ serwował nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 18:22 oleg3 napisał: "As albo trybuny. smile " Trochę się wyrobił bo wcześniej to zazwyczaj była siata. Astra Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 18:32 astra18 napisała: > Trochę się wyrobił bo wcześniej to zazwyczaj była siata. W Londynie Kurek będzie siał popłoch zagrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Zawsze można przegrać 14.07.12, 19:35 No nie wiem olegu. Ja tam jakoś szczególnie siatkówką się nie interesuję, ot ciekawy sport drużynowy do pooglądania. Ale jak tam patrzę to Polacy zajebistych grajków mają już od paru ładnych lat (za poprzedniego trenera i jeszcze poprzedniego chyba, co najmniej od... 2006?). Te wszystkie Gruszki, Murki, Zagumne, Świderskie, Kadziewicze jechały już i wtedy prawie każdego... z jedynym kompleksem Brazylii może (dlatego teraz wygrane 4 na 5 spotkań z nimi napawa mnie wielkim optymizmem). Potem może był lekki dołek, ale jak tak podsumować to mi się wydaje, że jednak kluczową rolę odgrywa psychika i w tym i tylko w tym upatruję ewentualne problemy (o ile w ogóle będą). Bo pod względem sportowym (umiejętności, fizycznego przygotowania, techniki, itp. itd.) to grajków mamy world class i tu się nie martwię w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Winiarski 15.07.12, 00:47 Metamorfoza kadry zaczela sie jak Winiarski wrocil. Odpowiedz Link Zgłoś