Dodaj do ulubionych

Kolejny incydent z udziałem księdza!

13.11.12, 13:23
Pobił księdza, bo nie chciał wypisać go z Kościoła
Obserwuj wątek
    • hymenos Dwie sprawy, 13.11.12, 14:06
      1. Bandziorów znajdziesz wszędzie. Ksiądz, nie ksiądz, za dupę i za kratki z takimi.
      2. Do wypisania ze wspólnoty wystarczy oświadczenie zainteresowanego. Ksiądz, nie ksiądz ma takie oświadczenie przyjąć i tyle.
      • babariba-babariba goowno prawda... 13.11.12, 15:24
        ...taki chętny do apostazji ma według procedur kościołowych stawić się przed obliczem kościołowego sołtysa z dwoma świadkami - katolikami i złożyć oświadczenie o wystąpieniu z sekty.
        Sołtys może takie oświadczenie przyjąć lub nie.
        Natomiast nie ma obowiązku zamazania danych takiego brzydala z ksiąg parafialnych.
        I zdaniem Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych nie ma tu nic nadzwyczajnego.
        Chociaż panowie w sukienkach żadnych norm w ochronie danych osobowych przestrzegać nie muszą.
        • hymenos Re: goowno prawda... 13.11.12, 15:54
          babariba-babariba napisała:

> ...taki chętny do apostazji ma według procedur kościołowych stawić się przed ob
          > liczem kościołowego sołtysa z dwoma świadkami - katolikami i złożyć oświadczeni
          > e o wystąpieniu z sekty.

Zgadza się, z tym że świadkowie mają być pełnoletni, niekoniecznie należyć do sekty.

> Sołtys może takie oświadczenie przyjąć lub nie.

Sołtys może się certolić, namawiać i co tam jeszcze ale przyjąć musi. Należy tu zadbać o potwierdzenie na kopii i nie zapomnieć o akcie chrztu.

> Natomiast nie ma obowiązku zamazania danych takiego brzydala z ksiąg parafialny
          > ch.
          > I zdaniem Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych nie ma tu nic nadzwyc
          > zajnego.
          > Chociaż panowie w sukienkach żadnych norm w ochronie danych osobowych przestrze
          > gać nie muszą.

Panowie sukienkowi mają obowiązek przestrzegania prawa w pełnym jego zakresie, w tym ustawy o ochronie danych osobowych. To, że sekciarze mają inklinacje do stania ponad prawem jest rzeczą oczywistą. Kiedyś, przez przypadek odkryłem, że w księgach parafialnych stoi jak byk, żem pijak i gnębiciel rodziny. Cholera wie czy to z proboszczowego palca zostało wyssane czy jakiś gorliwy wierny dał wyraz miłości bliźniego.
          • pikrat Re: goowno prawda... 13.11.12, 16:00
            Niezlym a kto wie czy nie najlepszym zrodlem informacji jest spowiedz. Posrednictwo kleru skutkuje tym, ze kler ma dostep do informacji o jakich sie wielu nie snilo.

hymenos napisał:

Cholera wi
            > e czy to z proboszczowego palca zostało wyssane czy jakiś gorliwy wierny dał wy
            > raz miłości bliźniego.
            >
            • hymenos Re: goowno prawda... 13.11.12, 16:13
              pikrat napisał:

> Niezlym a kto wie czy nie najlepszym zrodlem informacji jest spowiedz. Posredni
              > ctwo kleru skutkuje tym, ze kler ma dostep do informacji o jakich sie wielu nie
              > snilo.

No tak, spowiedź. Taki księżulo po wysłuchaniu kilkuset spowiedzi nieźle musi mieć namieszane w głowie i pewnie trudno mu odróżnić co usłyszał na spowiedzi od tego co usłyszał na pogawędce z sąsiadami. O naruszeniu tajemnicy spowiedzi w sposób świadomy nie śmiem nawet pomyśleć, ksiądz z założenia jest wolny od grzechów.
              • snajper55 Re: goowno prawda... 13.11.12, 18:36
                hymenos napisał:

> No tak, spowiedź. Taki księżulo po wysłuchaniu kilkuset spowiedzi nieźle musi m
                > ieć namieszane w głowie i pewnie trudno mu odróżnić co usłyszał na spowiedzi od
                > tego co usłyszał na pogawędce z sąsiadami.

Podobno niektórzy w konfesjonale pilnie notują. nie rozumiem, dlaczego nie nagrywają. Łatwiej i waga dowodowa inna.

S.
              • pikrat Re: goowno prawda... 13.11.12, 19:03
                Nie wszystkim spowiedziom nadaje spowiednik odpowiednia range. Jedne przelatuja tranzytem inne, te ciekawsze zostaja. Czy wzbudziles zainteresowanie dowiesz sie, kiedy uslyszysz 'ile razy?' Sprawy niewazne przelatuja niczym woda przez sito.

[...] ksiądz z założenia jest wolny od grze
                > chów.

Nie zakladam rzeczy niemozliwychsmile
        • dachs Re: goowno prawda... 13.11.12, 20:20
          dobrze jest wiedzieć o czym się mówi

www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/komentarze/art,711,czy-mozna-formalnie-wystapic-z-kosciola.html
          • hymenos Re: goowno prawda... 14.11.12, 09:17
            dachs napisał:

> dobrze jest wiedzieć o czym się mówi

A coś się niezgadza? Bo ja pisałem o wystąpieniu ze wspólnoty. Jeszcze jedno:
            forum.gazeta.pl/forum/w,13,140161070,140275909,Re_i_jeszcze_jedno_Borsuku_jest.html
            Nieodwracalność chrzestu tworzy możliwość manipulacji szytej grubymi nićmi, ateista-katolik czy katolik-muzułmanin, którą posłużył się Piotr Majer. To co on sądzi na temat prawa świeckiego jest nieistotne, ono go i tak obowiązuje.
    • dachs Re: Kolejny incydent z udziałem księdza! 13.11.12, 20:14
      oleg3 napisał:

> Pobił księdza, bo nie chciał wypisać go z Kościoła

Teraz go wyrzucą. smile
      • andrzejg Re: Kolejny incydent z udziałem księdza! 13.11.12, 21:45
        dachs napisał:

> oleg3 napisał:
        >
        > > Pobił księdza, bo nie chciał wypisać go z Kościoła
        >
        > Teraz go wyrzucą. smile

nie żartuj
        dostanie cięzka pokutę, a wcześniej rozgrzeszenie

A.
      • snajper55 Re: Kolejny incydent z udziałem księdza! 13.11.12, 22:03
        dachs napisał:

> oleg3 napisał:
        >
        > > Pobił księdza, bo nie chciał wypisać go z Kościoła
        >
        > Teraz go wyrzucą. smile

Zgodnie z tym co zacytowałeś - nie mogą.

S.
        • dachs Re: Kolejny incydent z udziałem księdza! 13.11.12, 22:09
          Dobrze, że uważnie czytasz. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka