21.04.13, 17:11
dojdzie do wladzy raz jeszcze? I jak dojdzie jak bedzie rzadzil?

PF
Obserwuj wątek
    • rycho7 sadze, ze dojdzie 21.04.13, 17:33
      polski_francuz napisał:

> dojdzie do wladzy raz jeszcze?

Wyglada na to, ze Tuskowi wybor po raz trzeci sie nie uda. Natomiast jego umiejetnosc robienia wokol rozpierduchy doprowadzila do tego, ze jedynie Jarkacz jest alternatywa. Chyba, ze PO wstapi do Europy Plus. Kwasniewski moglby zostac nawet kapciowym za zlewki szampana "jaki lud pije ustami swych przedstawicieli".

> I jak dojdzie jak bedzie rzadzil?

Smiesznie i straszno.

Zdaje sie, ze zalapie sie na planowe zakrecanie kurka z pieniedzmi z brukselki. Bedzie jak Gomulka, bedzie plul jadem jakimi to zrajcami sa niemieccy podatnicy, ze nie chca wyrzucac pieniedzy w kacze bagienko.

Ekipe doswiadczona w bojach z Blida rzuca do polnocnej Francji aby sie rozprawic ze zdrajcami sprawy smolenskiej.
      • polski_francuz Wychowac zastepce 21.04.13, 18:24
        "Natomiast jego umiejetnosc robienia wokol rozpierduchy doprowadzila do tego, ze jedynie Jarkacz jest alternatywa."

Nie jest latwo. Widze to tez we Francji. Rzadzacy szuka jako nastepcy kogos bezbarwnego, zeby podkreslic jaki to byl wielki i ze po nim juz nikogo nie ma.

"Zdaje sie, ze zalapie sie na planowe zakrecanie kurka z pieniedzmi z brukselki"

Kurek zakreca kolo 2020 roku. Jarek bedzie mial z 70 lat. Moze zmadrzeje jak Adenauer?

"Ekipe doswiadczona w bojach z Blida rzuca do polnocnej Francji aby sie rozprawic ze zdrajcami sprawy smolenskiej"

Zdrajcy sie przeniosa na poludnie. W wolna zonesmile

PF
        • rycho7 rzut na tasme 21.04.13, 18:40
          polski_francuz napisał:

> Kurek zakreca kolo 2020 roku.

No to nie ma wyjscia. Musi zostac wybranym. Nawet jezeli bedzie trzeba Reichstag spalic. Winny bedzie Miller bo bedzie sie uczyl palic w kiblu.
          • polski_francuz Polacy 21.04.13, 18:47
            dojrzeja w 2020 i beda cie chcieli z innymi swoim nowonabytym bogactem z innymi, biedniejszymi podzielic. Tym bardziej ze w 2020 beda mieli 40-stke juz ci mlodzi, ktorzy sie w wolnej Polsce urodzili.

Dozyjemy obydwoje i sprawdzimy czy tak sie stanie.

PF
            • rycho7 Re: Polacy 21.04.13, 18:54
              polski_francuz napisał:

> dojrzeja w 2020

Krakowskim targiem niech bedzie 2520.

> beda cie chcieli ... podzielic

Nie reflektuje. Nie jestem jeszcze w takim wieku abym musial przez paczkowanie.

> Tym bardziej ze w 2020 beda mieli 40-stke juz ci mlodzi, ktorzy sie w wolnej Polsce urodzili.

Ci to maja zasadniczy problem z opinia o sobie. Uczyli sie w Grecji aby im Niemcy w twarz nie pluli.
              • polski_francuz Pesymista czy realista? 21.04.13, 19:02
                "Krakowskim targiem niech bedzie 2520"

Jesli Ty i ja umielismy zmadrzec to i inni potrafia.

"Nie jestem jeszcze w takim wieku abym musial przez paczkowanie"

Gra slow, ale Niemcy sie dziela z innymi mimo, ze achtundachzig Professoren tworzy nowa partie by sie nie dzielic. Polak potrafi.

"Ci to maja zasadniczy problem z opinia o sobie"

Mam dobrych polskich PhD studentow i sa pewni siebie. Taka pewnoscia, ktorej zdobycie zabralo mi 10 lat pracy na Zachodzie.

PF
                • rycho7 Re: Pesymista czy realista? 21.04.13, 19:28
                  polski_francuz napisał:

> Jesli Ty i ja umielismy zmadrzec to i inni potrafia.

Mnie nie bierz pod uwage ja mam w genach mentalnosc niemiecka-morawska. Mnie to "zajelo" 1000 lat wiec ten krakowski targ.

> Gra slow, ale Niemcy sie dziela z innymi mimo

Niemcy realizuja wariant hanzeatycki. Buduja faktorie i infrastrukture w krajach eksploatowanych. Wiedza, ze najpierw trzeba zainwestowac. Najlepiej gdy jest to w granicach z 1937 roku.

> achtundachzig Professoren tworzy nowa partie by sie nie dzielic

Musi to dobre w politagitce. Maliny pluralizmu.

> "Ci to maja zasadniczy problem z opinia o sobie"
                  >
                  > Mam dobrych polskich PhD studentow i sa pewni siebie.

Moj blad. Powiniennem napisac "z opinia o nich". Opieram sie na opiniach tych urodzonych w koncowce PRL. Mlodzi oceniaja mlodych. Przepasc. Twierdza, ze nie ma z kim pracowac.

Sparafrazowalbym to powiedzeniem, ze odwaga wymaga wiedzy, glupota nie wymaga niczego.
                  • polski_francuz Odwaga i tchorzostwo 21.04.13, 19:53
                    przeczytalem uwaznie Twoj wpis i staralem sie koncowke zrozumiec. Alem barbarzyniec z Litwy chrzescijanskiej od 1500 roku (zgrubsza) i nie wymagaj cudow od takiego.

O odwadze i tchorzostwie mam opinie jednak i sie nia z Toba podziele. Walilem "prawde w oczy" mojemu Geschäftsführerowi w latach 80 i wale ja moim studentom. I jedni i drudzy mowie zem odwazny ale mysla zem idiota, bo mowie co mysle.

Skad sie bierze odwaga moja (polska). Z wychowania. Uwazam, ze mnie wychowano tak, ze wiem ze strace zycie w walce z Rosjanami lub z Niemcami. Skoro wiem, ze je i tak strace to jestem odwazny, co mi tam.

Tchorzostwo (francuskie) bierze sie z tego, ze ma sie duzo do stracenia (leben wie König in Frankreich) i szkoda takie zycie stracic.

Juz to przeszlo w podswiadomosc i sie nie da rozumem negocjowac.

PF
                    • rycho7 Re: Odwaga i tchorzostwo 21.04.13, 21:12
                      polski_francuz napisał:

> Uwazam, ze mnie wychowano tak, ze wiem ze strace zycie w walce z Rosjanami
                      > lub z Niemcami.

Wiecej potu na cwiczeniach, mniej krwi w boju.

Nie pamietam tego elementu z domu. Natomiast wychowanie "patriotyczne" odbieralem poza domem. Nie pamietam, momentu z traceniem zycia. Jestem wnukiem przedwojennego oficera. Wydaje mi sie, ze od zawsze moim zadaniem bylo zachowanie zycia dla Ojczyzny.

Mamy przeciwstawne podejscia do odwagi. Przy czym z praktyki wiem, ze jestem odwazny. Jestem takze pedantycznie skrupulatny w przygotowaniach. Miarkuje ryzyko, porazka moze przyniesc szkody nie tylko mi. Wychowalem sie w Warszawie, pobojowisku po "odwaznych".

Ciekawe, ze mam zdecydowanie szersze spektrum tych, z ktorych rak moglbym stracic zycie.

Kiedys policzylem, ze przypisuje sobie 15 Heimatow. "Mysle szerokim frontem". Dodaje do tego perspektywe historyczna. Zasadniczo 1000 lat, z odpryskami 5500 lat.

Kaczynski juz krzesa iskry aby podpalic.
                      • polski_francuz Uczyc na bledach 21.04.13, 21:30
                        "Kaczynski juz krzesa iskry aby podpalic."

Moze sie uczy na bledach? Badzmy pozytywni

Dobranoc

PF
                        • polski_francuz Poki co 27.04.13, 09:23
                          to oglupil ludzi i wskrzesil ur-polskie podzialy spoleczenstwa.

Niestety, na Adenauera to on nie wyglada. Raczej ma niektore cechy jego poprzednika.

PF
                          • rycho7 niezdolnosc do pracy organicznej 27.04.13, 16:01
                            polski_francuz napisał:

> oglupil ludzi

Z komuna walczono przy pomocy klamstw i metod niegodnych. To wtedy oglupiono ludzi i kaczory nie rozdawaly wtedy kart.

Ja w tamtych czasach rozmyslalem i mowilem, ze strategicznie tego typu niegodne dzialania zemszcza sie. No i co z tego, ze moge obecnie powiedziec "a nie mowilem?".

Zakala Polski jest warstwa spauperyzowanych szlachetkow nazywana inteligencja ku przekorze IQ. Historycznie podstawa tego nieszczescia jest "zlota wolnosc" na Wegrzech nazywana "Zlota Bulla". Zasciankowy interesik szlachetki stawiajaca ponad racje stanu. Tak Turcy przed zniwami zalatwili 37 polskich rycerzy w 1526 roku pod Mohaczem wraz z rzeczywista Polska od morza (Baltyk) do morza (Adriatyk). Przed zniwami krol nie mial prawa bronic Ojczyzny.

Takie myslenie, mentalnosc zalega gdzies w czelusciach pustki czerepow. Reszta wyparowala z okowita. A Zagloba radzil wczesniej konopne oleum zazywac. Pislamisci to nawet obecnie zwalczaja takowe oleum w legislaturze.

> Raczej ma niektore cechy jego poprzednika.

Ze Napoleon byl niski? Roznia sie tym, ze Napoleon byl wieki.
                            • rycho7 moj typ wyborczy 27.04.13, 16:18
                              Jeśli PiS wygra w 2015 r., to będzie oznaczało, jak chcą ludzie z tej formacji, że prezydent Kaczyński, „najwybitniejszy polski mąż stanu”, zginął w zamachu.

Warto poprzec JarKacza dla samego zlamania tabu. Warto zobaczyc Tuska i Komorowskiego w pierdlu. Ich wolnosc unicestwi pislamistow i V kolumne Belzebuba z Watykanu.
                              • polski_francuz Narod w czubki 27.04.13, 20:21
                                cos nie mam szczescia w wyborze narodow. Rodzimy wariuje patriotycznie, wybrany - nie dba o rzeczywistosc. To rzeczywistosc powinna sie do niech dostosowac a nie Francuzi do rzeczywistosci.

PF
                                • rycho7 haniebny zanik lupaczy krzemiennych siekierek 27.04.13, 20:39
                                  polski_francuz napisał:

> To rzeczywistosc powinna sie do niech dostosowac

Dziwia sie, ze na rowni pochylej ruch jest jednostajnie przyspieszony.

Problemem jest to, ze aby dogonic najlepszych trzeba biec szybciej niz czlowiek moze. Przeklenstwem mentalnosci Francji jest dostep do Morza Srodziemnego. Sjesta, maniana.
                            • polski_francuz Eh ta szlachta 27.04.13, 20:18
                              " Zakala Polski jest warstwa spauperyzowanych szlachetkow nazywana inteligencja ku przekorze IQ"

Psujesz mi urodziny bo taki dumny bylem, ze mam szlacheckie papierysmile

"Zasciankowy interesik szlachetki stawiajaca ponad racje stanu"

Ano taka byla polska historia.

"Takie myslenie, mentalnosc zalega gdzies w czelusciach pustki czerepow"

Chyba masz troche racji. I mnie sie ten nieznosny egoizm Jarka z te mentalnoscia kojarzy.

"Ze Napoleon byl niski"

Myslalem o poprzedniku Adenauera.

PF
                              • rycho7 isviekata 27.04.13, 20:32
                                polski_francuz napisał:

> Psujesz mi urodziny

No to napisalem Ci ze sluchu po litewsku "na zdrowie".

> Myslalem o poprzedniku Adenauera.

Wiem, kpie sobie. Tez mu nie dorasta.
        • rycho7 nowy obywatel miasta Beziers? 21.04.13, 18:43
          polski_francuz napisał:

> W wolna zone

Zaczniesz szprechac po katalonsko-prowansalsku (okcytansku)? Tez bym chcial do zrodel.
          • polski_francuz Raczej wprowadze 21.04.13, 18:49
            Ordnung leniwym poludniowcom. Ale dobrze ogolnie myslisz...

PF
    • superspec Futurologia.:) 21.04.13, 17:44
      Jeśli o mnie chodzi to na kandydata PiS w jakichkolwiek wyborach nie zagłosuję. A co zrobią inni Polacy tego nie wiem. Ale będę usilnie się starał na forach internetowych aby tego nie zrobili. A jaki skutek to odniesie to też trudno przewidzieć.wink
      • polski_francuz Bierzesz 21.04.13, 18:25
        to osobiscie i masz racjesmile

PF
    • piq nie, z dwóch powodów:... 21.04.13, 22:45
      ...
      1. musiałby wygrać wybory bezwzględną większością, co jest niemal niemożliwe. W razie wygranej nie ma dzisiaj takiej partii w Polsce, która weszłaby do semu, która poszłaby na układ koalicyjny z Jarosławem.

2. ma przesrane w NATO i u Amerykanów po jajach w Gruzji i po raporcie o rozwiązaniu WSI; jaja w Gruzji na żądanie Amerykanów skutkowały przehandlowaniem przez Lecha Kaczyńskiego 2. części raportu o WSI w zamian za uniknięcie przez niego trybunału stanu.

Przed każdymi wyborami Jarek wali coś, co mu obniżaa poparcie o 10 punktów procentowych, przypuszczalnie na dyskretne życzenie sojuszników, którzy na wszelki wypadek mają schowane coś na Jarka, bo coś za łatwo ulega. Celem Jarka jest dzisiaj wyłącznie dobry wynik wyborczy przekładający się na wysokość dotacji od państwa. I tyle. On nie chce wygrywać wyborów. Nie ma zresztą kim rządzić, bo jego zaplecze jest żałosne i w razie konieczności stworzenia rządu odbyłaby się znowu łapanka na ministrów jak w 2005 roku, tylko na większą skalę, bo z PiSu Jarek wywalił najlepszych posłów (np. Dorn, Kowal i Poncyliusz to była absolutna merytoryczna czołówka parlamentarna). Dzisiaj ma tylko pajaców w rodzaju tej pudernicy Hofmana, a poziom założonego przez Wiplera think-tanku jest zadziwiający, bo za pieniądze partii zatrudnili się tam chyba koledzy, przeto analizy tych pożal się Boże ekspertów są kompromitujące. Czytałem ongiś brednie jednego o wymogach technicznych dla polskiej armii - przerażające.
      • polski_francuz Pierwszy powod 22.04.13, 08:21
        jest istotny, bo w rzeczy samej chyba wszyscy zrozumieli, ze aliansow z Jarkiem nie ma. Jedynie walka polityczna. Czy myslisz jednak, ze nie bedzie mial absolutnej wiekszosci?

Drugi powod raczej mi umyka. Czy sie komus zagranica Jarek podoba czy nie, to jak wyborcy wybiora to bedzie mial wladze.

PF
      • oleg3 Re: nie, z dwóch powodów:... 22.04.13, 10:03
        piq napisał:

1. musiałby wygrać wybory bezwzględną większością, co jest niemal niemożliwe.

Trudne, ale możliwe. Zadecyduje frekwencja. Przy ogólnie niskiej (co jest b. prawdopodobne w sytuacji ogólnego zniechęcenia) wierna armia jarkacza może dać 231 mandatów. Nawet 200 mandatów da siłę umożliwiającą utworzenie rządu. Kupienie 30 szabel - zbiorowo czy grupkami - jest b. prawdopodobne.

> 2. ma przesrane w NATO i u Amerykanów

Nawet jeżeli tak jest, to nie będzie to decydujące.

Ogólnie: nie można wykluczyć powrotu jarkacza do władzy. Mniej prawdopodobne niż kolejna kadencja PO, ale możliwe.

• pikrat Re: nie, z dwóch powodów:... 22.04.13, 15:26
          Nie wspomniałeś, że także ambony nie zawiodą, jak zwykle. Po Jarkaczu tylko rewolucyjny przewrót i powrót do komuny.
          • rycho7 nie wejdziesz dwa razy do tego samego Styksu 22.04.13, 16:46
            pikrat napisał:

> Po Jarkaczu tylko rewolucyjny przewrót i powrót do komuny.

Sztandar poszedl sie j...c. Rog huka po lesie. Sznur do czego jest kazdy widzi. Byle nie wspominac o nim w domu uzytkownika.

Nie bedzie ani rewolucji ani komuny. Od tej strony moze byc jedynie farsa, namietnie cwiczona przez SLD.
      • dachs Re: nie, z dwóch powodów:...dodam trzeci 22.04.13, 11:32
        Nie chce. Po co mu to?.
        Chyba żaden polityk na świecie nie ma tak komfortowej sytuacji jak on.
        Ma zapewnione 20%-25% wyborców, ad mortem obesrandum. Zapewnione miejsce w Sejmie, zaszczyty, uwielbienie kretynów na ulicach i uwagę kretynów w mediach.
        Realna władza, wymaga realnych posunieć, sprzecznych z tym co cały czas głosi. Te musiałyby doprowadzić do spadku uwielbienia.
        Kaczyński wie, że gdyby jakimś cudem wygrał, sukces pogrzebał by go już na zawsze.
        • polski_francuz Jean Marie Le Pen 22.04.13, 12:34
          " sukces pogrzebał by go już na zawsze."

tak rozumowal i pewnie mial racje. Czy Kaczynski tak rozumuje to inna sprawa. Le Pen uwielbial oratorstwo a Jarek uwielbia manipulowac. Raczej kogos podpusci na wladze.

PF
        • pikrat Re: nie, z dwóch powodów:...dodam trzeci 22.04.13, 15:30
          Do tej pory uważałem, że on już "pogrzebany na zawsze". Weź jednak pod uwagę, że wielu, których nazywasz, z resztą zupełnie słusznie, kretynami - nosi sutanny. Nie godzi się nie wspomnieć o tej awangardzie ciemnoty kiedy piszemy o możliwości wyboru najgorszej zarazy jaka może nawiedzić Polskę.
          • dachs Re: nie, z dwóch powodów:...dodam trzeci 22.04.13, 15:58
            Nawet gdyby wszyscy bez wyjątku członkowie kleru głosowali na Kaczora, to przy bardzo zawyżonych statystykach jest ich ok. 60 000. Nie jest to liczba mogąca zaważyć na wyniku wyborów.
            A wcale nie wszyscy go popierają. Tylko ci są najbardziej nagłaśniani przez kretynów w mediach.
            No i przez Ciebie.
            • kalllka Re: nie, z dwóch powodów:...dodam trzeci 22.04.13, 16:52
              przygladajac watkowi, mozna wywnioskowac, ze ostatnio padlo na popegeerowski elektorat

tak se mysle, ze spinnig doktorzy( np ajenta tomka) chcac utwierdzac niedozywienie intelektualne prezesa oraz wiekszosci poselkiej montuja banery o golych swietych piotrze i pawle
              (o tyle sprytne i dalekowzroczne o ile przy wiejskiej na zlecenie bozejkrowki- nie powstanie zielony ryneczek ze swiezymi jajmi.pl)
            • rycho7 orgia haselek: kosciol to wierni 22.04.13, 16:54
              dachs napisał:

> Nawet gdyby wszyscy bez wyjątku członkowie kleru głosowali na Kaczora

Wedlug ostatnich statystyk na Kaczora powinno glosowac 87% Prawdziwych Polakow. Tylko pod krzyzem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polska a Polak Polakiem. Ratrzinger prowadzi podziemna prace reaktywowania Hitlerjugend aby mial Cie kto zdyscyplinowac, abys byl dobrym katolikiem. Wskazowki przywoza z kurantow watykanskich.
              • kalllka Re: orgia haselek: kosciol to wierni 22.04.13, 17:21
                ale z ciebie wytrych-rychu, po co wate zatykasz w zamki?

( i to tym, ktorzy potrafia samodzielnie myslec , rozrozniajac skad 'letiat zurawlej' sasem do sansuszi)
                • rycho7 umiejetnosc korzystania z dziejowych szans 22.04.13, 17:31
                  kalllka napisała:

> rozrozniajac skad 'letiat zurawlej'

Jestem wzruszony, ze chcesz sobie wykrakac.

Mamy miec nadzieje, ze pierwsza jaskolka nie czyni wiosny?
                  • kalllka Re: umiejetnosc korzystania z dziejowych szans 22.04.13, 17:55
                    wzruszenie pomaga w pozbyciu zbyt duzej ilosci wody, z organizmu

za to krakanie w ikonografiii polskiej do dzis sadzi szklane domki z prawami autorskimi zeromskiego. ani mnie w glowie scheda -namioty tlenowe pod pomidory i salate.
                    bardziej interesuje mnie podziemne przejscie, niewidoczna sciezka , pomiedzy himalajami, a berdyczowem
                    • rycho7 tisze jediesz, dalsze budiesz 22.04.13, 18:14
                      kalllka napisała:

> bardziej interesuje mnie podziemne przejscie, niewidoczna sciezka , pomiedzy
                      > himalajami, a berdyczowem

Tak sie konczy rozmienianie Szlaku Jedwabnego na trase kibitek.

W gruncie rzeczy nie istnieja ci, ktorzy sa naszymi wlascicielami. Przeciwnego zdania leczy sie w berdyczowskiej psychuszce.
                      • kalllka Re: tiszner i budionny 24.04.13, 00:46
                        otoz rychukolejny, poprzygladalam wczorajszemu dniu z dzisiaj
                        i tak sobie mysle , ze dla ciebie podziemne przejscie konczy sie kobietka, a dla mnie krewkimi przodkami z plcia obojga narodow
                        kto ma wygodniej i ciszej? -jest mnie obojetnym; wiedza gdy uzyteczna, cele zamienia w przestrzen

• rycho7 Re: tiszner i budionny 24.04.13, 08:28
                          kalllka napisała:

> konczy sie kobietka

Czy to literowka? Powinno byc kibitka? Bo bez poprawki po prostu nie rozumiem. Wole gdy kobietka nie ma podziemnego.

> dla mnie krewkimi przodkami z plcia obojga narodow

Ja sobie przypisuje wybor z 15. W krewkosci konkurujesz z Serbami i Chorwatami?

> kto ma wygodniej i ciszej? -jest mnie obojetnym

Nie chytam Twoich intencji. W kontekscie caloksztaltu Twojego pisania.
                          • kalllka Re: tiszner i budionny 24.04.13, 10:32
                            rysz, mnie sie nie pytaj dlaczemu twoj niemiecki nie przyjmuje do wiadomosci literowek.
                            tez wole gdy nie traktuje sie mnie jak kibitki ,ktorej mozna 'podziemne przejscie' zrobic np via gardlo . moge sie tylko z obrzydzeniem wyrzygac , gdy jakie zrebie, nie pytawszy czy potrzebuje, przejedzie sie po mojej genealogie

anyway,
                            nie konkuruje ni z serbami ani chorwatami, bom z mandzurow.
                            • rycho7 Re: tiszner i budionny 27.04.13, 16:24
                              kalllka napisała:

> nie konkuruje ni z serbami ani chorwatami, bom z mandzurow

Za malo sie wkopalas w swoje korzenie aby szafowac czyms takim. Nie czujesz Wielkiego Stepu.
            • pikrat Re: nie, z dwóch powodów:...dodam trzeci 22.04.13, 18:04
              dachs napisał:

> Nawet gdyby wszyscy bez wyjątku członkowie kleru głosowali na Kaczora, to przy
              > bardzo zawyżonych statystykach jest ich ok. 60 000. Nie jest to liczba mogąca
              > zaważyć na wyniku wyborów.
              > A wcale nie wszyscy go popierają. Tylko ci są najbardziej nagłaśniani przez kre
              > tynów w mediach.
              > No i przez Ciebie.

Wszystko jasne, ale pamiętaj, ze spora cześć z tych sześćdziesięciu tysięcy ma "przychówek" czyli pisząc wprost wiernych, którzy uważają, że jak ksiądz coś powie to musi być prawda i w sumie to miałem na myśli.

PS. Uważałem ,że "kretyni w mediach" są za PO czyli to nasi, Borsuku, sojusznicy, nieprawdaż?
              • rycho7 Boze ... z wrogami damy sobie sami rade 22.04.13, 18:17
                pikrat napisał:

> "kretyni w mediach" są za PO czyli to nasi, Borsuku, sojusznicy, nieprawdaż?

Jak dopieszczales piers aby ich na niej hodowac? Masz takich na jakich zasluzyles.
                • pikrat Re: Boze ... z wrogami damy sobie sami rade 22.04.13, 18:36
                  rycho7 napisał:

> pikrat napisał:
                  >
                  > > "kretyni w mediach" są za PO czyli to nasi, Borsuku, sojusznicy, nieprawd
                  > aż?
                  >
                  > Jak dopieszczales piers aby ich na niej hodowac? Masz takich na jakich zasluzyl
                  > es.

Mam najlepszych z możliwych. Jakie są alternatywy? PIS - wariaci, SLD - postkomuchy pełne kompleksów i sprzyjające rozdawnictwu mienia narodowego dla Watykanu, PSL - jacy są każdy widzi, wreszcie Palikot - facet niepewny, nie można na nim polegać, chociaż mnie, ateiście powinien najbardziej się podobać. A więc alternatywy brak, poza PO, która nie jest idealna ale nasze społeczeństwo również idealne nie jest, prawda? W sumie mamy taki rząd na jaki zasługujemy i zróbmy wszystko by nie był to rząd gorszy.
                  • rycho7 wladza demoralizuje 22.04.13, 18:46
                    pikrat napisał:

> zróbmy wszystko by nie był to rząd gorszy.

Tez jestem za prostowaniem kregoslupow. Moge liczyc na to, ze elektorat PO bedzie konsekwentny?
                  • rycho7 Re: Boze ... z wrogami damy sobie sami rade 22.04.13, 18:55
                    pikrat napisał:

> > > "kretyni w mediach"
                    > Mam najlepszych z możliwych. Jakie są alternatywy?

Preferuje formule mniejszego zla. Dokladnie z tym kontekstem nie do przyjecia.

Lepciejszosci bym nie szargal takim sasiedztwem kontekstowym.

IV wladze utracilismy jako spoleczenstwo. Moze jest nadzieja, ze bezpowrotnie.

Sadzac po panstwowych usilowaniach nalozenia kaganca na internet alternatywe mamy. Lepiej jej strzec peregrynujac przez las, w ktorym bezpieczenstwo zapewnia wilk. Choc jak zwykle ostanie sie ino sznur.
    • krates-8 Re: Czy Jarek 22.04.13, 02:02
      już z rok temu pytałem
      czy nie ma żadnej nadziei
      nawet jeśli wyrwiemy się
      spomiędzy scylli i charybdy
      albo po albo pis
      to spod deszczu trafimy pod rynnę
      wyboru miedzy sld a europlus
      kto wie może nawet zatęsknimy
      za pawlakiem giertychem i lepperem wink
      imho dopóki kaczyński korkuje prawicę
      tusk jest najmniejszym złem
      szkoda że aż tak marnym premierem
      z marnymi ministrami
      kolejny
      który to już?
      cham ze złotym rogiem
      nam się trafia

jeżeli prawdą jest że historia
      kołem się toczy
      powracając jako farsa
      to
      begin political fiction
      po tusku neogierku
      nastanie zamęt społeczny
      do czasu wyjaśnienia sytuacji
      władzę czysto formalnie obejmie neokania
      niespecjalnie kontrowersyjny ani groźny figurant
      śledzińska katarasińska byłaby świetna w tej roli wink
      po czym już w nowym układzie
      po wprowadzeniu euro (?)
      bez żadnych ceregieli
      objawi się twarz nowej władzy
      stojącej nieugięcie na gruncie wierności brukseli
      i wieczystej przyjaźni polsko niemieckiej
      taki neojaruzelski
      end political fiction
    • qwardian Re: Czy Jarek 22.04.13, 10:34

Jego kandydat Bolesław Piecha był szósty w przedwyborczych notowaniach na senatora okręgu rybnickiego, a w dniu wczorajszym niespodzianka. Rozpirzył w mateczniku RAŚ ruch autonomiczny (startował pod hasłem "przywrócenia Śląska Polsce"). Rozpirzył kandydata Platformy. Do tego żaden z wyżej wymienionych kandydatów do wygranej nie był nawet drugi.

PiS idzie do zwycięstwa, ale to nie jest najistotniejsze. W Polsce jest potrzebny fundament do utworzenia Partii Konserwatywnej (nie żadnej republikańskiej) i PiS stanowi taki fundament, JEŻELI...

Jeżeli zaakceptuje kapitalizm, rynek, fundusze emerytalne inwestujące w rynek papierów wartościowych i mocną globalnie liczącą się walutę, w tym przypadku w Euro...
      • rycho7 Re: Czy Jarek 22.04.13, 13:31
        qwardian napisał:

> W Polsce jest potrzebny fundament do utworzenia Partii Konserwatywnej
        > (nie żadnej republikańskiej) i PiS stanowi taki fundament

Fundamentem do utworzenia partii sa ludzie podzielajacy "linie partii". Inna partia nie zastapi elektoratu.

> Jeżeli zaakceptuje kapitalizm, rynek, fundusze emerytalne inwestujące w rynek
        > papierów wartościowych i mocną globalnie liczącą się walutę

Czy elektorat PiS zaakceptuje taki program? Bo w podtekscie ten elektorat mialby byc przejety. No bo inaczej nastapilby podzial i konserwa kradlaby elektorat PiSu. Czy Rydzyk wlasnie takie instrukcje dostaje z Lubianki?
      • wikul Re: Czy Jarek 22.04.13, 14:09
        qwardian napisał:

> Jego kandydat Bolesław Piecha był szósty w przedwyborczych notowaniach na senat
        > ora okręgu rybnickiego, a w dniu wczorajszym niespodzianka. Rozpirzył w mateczn
        > iku RAŚ ruch autonomiczny (startował pod hasłem "przywrócenia Śląska Polsce").
        > Rozpirzył kandydata Platformy. Do tego żaden z wyżej wymienionych kandydatów do
        > wygranej nie był nawet drugi.

Niczego nie rozpirzył bo frekwencja nieznacznie przekroczyła 11 %. Przenoszenie przy tej frekwencji regionalnych sympatii i antypatii na całą Polskę jest nieuprawnione. Ale zgodzić się trzeba że flirt PO z oszołomami z RAŚ to idiotyczny pomysł i prędzej czy później odbije to się na notowaniach. Może to coś ich nauczy.

> PiS idzie do zwycięstwa, ale to nie jest najistotniejsze. W Polsce jest potrzeb
        > ny fundament do utworzenia Partii Konserwatywnej (nie żadnej republikańskiej) i
        > PiS stanowi taki fundament, JEŻELI...
        > Jeżeli zaakceptuje kapitalizm, rynek, fundusze emerytalne inwestujące w rynek p
        > apierów wartościowych i mocną globalnie liczącą się walutę, w tym przypadku w E
        > uro...

Do zwycięstwa PiS daleka droga. Maja za duży elektorat negatywny. PiS stanowi fundament populizmu a nie konserwatyzmu i dlatego nigdy nie zaakceptuje tych wartości o których piszesz.
        • qwardian Re: Czy Jarek 22.04.13, 20:01

wikul napisał:

> Ale zgodzić się trzeba że flirt PO z oszołomami z RAŚ to idiotyczny
          > pomysł i prędzej czy później odbije to się na notowaniach.

Właśnie się zakończył...

Na sesji Sejmiku Województwa Śląskiego przewodniczący Ruchu Autonomii Śląska Jerzy Gorzelik złożył rezygnację ze stanowiska członka zarządu województwa śląskiego.
      • rycho7 Slask przywrocic mozna koronie sw. Waclawa 22.04.13, 16:30
        qwardian napisał:

> (startował pod hasłem "przywrócenia Śląska Polsce").

Śląsk "przywrócono" PRLowi a to ponoc nie Polska. Trzeba bylo w 1989 roku zwrocic tzw. "Ziemie Odzyskane" aby nie bylo ciaglosci prawnej. Ortodoksi moga i teraz.

Piastowie w swych poczatkach zdecydowanie uwazali, iz maja koligacje rodzinne z czeskimi dynastiami krolewskimi: Przemyslidami, Slawnikowcami i Wrszowcami. Slask nie nalezal do Polski tylko do Piastow. Polska (Wielko-) tez nalezala do Piastow. Piastowie wymieniali bardzo dluga litanie tego co do nich nalezalo. W tej litanii wymieniane byly takze ziemie co do ktorych uzurpowali sobie wladze. Chrobry zdobyl nawet Czechy i Morawy. Od smierci Krzywoustego Piastom Slaskim blizej bylo do Prahy niz do blizej nieznanej stolicy seniora. Totez conajmniej przez 700 lat Slask nalezal do korony sw. Waclawa. Czyli przez wiekszosc czasu do cesarza Rzeszy.

W sklad Republiki Czeskiej wchodza trzy kraje: Czechy, Morawy i Szlezsko. Stolica Landu Schlesien znajduje sie w Guben. Sejm Slaski nazywa sie Landtag.
        • qwardian Re: Slask przywrocic mozna koronie sw. Waclawa 22.04.13, 20:15

Śląsk nie kwalifikował się pod pojęcie Ziem Odzyskanych co kiedyś było dla mnie niespodzianką. Hej Słowacy również mają pewne prawa do tych terytoriów kiedy powołują się na genezę Państwa Wielkomorawskiego, bo Śląsk faktycznie przyjął chrzest w roku dziewięćsetnym.

Zgadzam się z Tobą Rychu w zupełności i dla mnie to muzyka kiedy licytacja toczy się na takim poziomie...
          • rycho7 Re: Slask przywrocic mozna koronie sw. Waclawa 22.04.13, 20:31
            qwardian napisał:

> Zgadzam się z Tobą Rychu w zupełności

Prawde mowiac to nie wiem z czym sie zgadzasz. Nie omawialismy jeszcze zagadnienia restytucji korony sw. Waclawa. No i nie omawialismy automatyzmu osadzania prezydento-kanclerza Republiki Federalnej na Hradzie.

Ja napisalem to celowo nieostro. Nie jestem za zmianami granic w Europie wlaczajac w to Kosowo.

Unia Europejska jest proba rozwiazania tego typu dyskusji. No moze w Kotlinie Klodzkiej postawilbym trzyjezyczne znaki drogowe.

Ja nie mam recepty na zachowanie tozsamosci mniejszosci etnicznych. Wieloma z nich sie interesowalem i to w wielu krajach. Sadze, ze Slazacy nie maja z tym problemow. Sa tacy, ktorzy posluguja sie trzema jezykami (2+1zargon), kazdy we wlasciwym miejscu i czasie. Rozumiem ich boje o szereg drobiazgow. Jestem takze pewien polskiej glupoty. Jest niezawodna.
        • qwardian Re: Slask przywrocic mozna koronie sw. Waclawa 22.04.13, 20:22

rycho7 napisał:

> Stolica Landu Schlesien znajduje sie w Guben. Sejm Slaski nazywa sie Landtag.

Jest taki? Wiedziałem, że Śląsk sięgał aż po Żagań w zielonogórskim. Pamiętam Guben i Gubin z lat dziecięcych kiedy tam jeździłem z mamą na zakupy do NRD, ruiny kościoła, bramę miejską i granicę na Nysie oczywiście...
          • rycho7 cos pokrecilem 22.04.13, 20:51
            qwardian napisał:

> rycho7 napisał:
            > > Stolica Landu Schlesien znajduje sie w Guben.
            >
            > Jest taki?

Kiedys widzialem napisy naocznie. Teraz sprawdzilem i wyglada na to, ze nie do konca zrozumialem. Im Zuge der Kreisreform 1994 ging der die Stadt umgebende Kreis Görlitz im neuen Niederschlesischen Oberlausitzkreis auf. Wyglada na to, ze jest powiat dolnoslaski-gornoluzycki. Czyli bez rewizjonizmu.

No i chodzi o miasto Goerlitz.

W Republice Czeskiej jest to bardziej wyraziste. Na Szlezsku mowia dialektami laskimi. Sa wiec Lachami, co bynajmniej nie oznacza Polakow. Oznacza, ze w zakresie podobienstwa jezykow polskiego i czeskiego jest jeszcze bardzo duzo niuansow.
    • qwardian Platforma nie ma szans... 22.04.13, 12:32

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,13784131,Ukradli____fiata_126p___Po_raz_pierwszy_od_trzech.html#LokPozTxt
      • wikul Re: Platforma nie ma szans... 22.04.13, 13:01
        qwardian napisał:

> poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,13784131,Ukradli____fiata_126p___Po_raz_pierwszy_od_trzech.html#LokPozTxt

Argument nie do podważenia.
    • g-48 Re: Czy Jarek 22.04.13, 21:00
      Syncy wy za duzo czytacie Gazety Wyborczej i Adas wodzi was za duzo za wasze nosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka