Dodaj do ulubionych

Głos rozsądku , czyli Kaczyńskiego

12.05.13, 00:57
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13893554,Kaczynski__W_Polsce_rodzi_sie_400_tys__dzieci__nasze.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
Kaczyński powiedział, że w Polsce rocznie przychodzi na świat mniej niż 400 tys. dzieci, a nasze potrzeby demograficzne to 600 tys. - Nie będzie dzieci, jeśli nie będzie mieszkań - przestrzegał szef PiS. Przypomniał, że projekt PiS zakłada budowę bardzo tanich mieszkań dla ludzi średnio i słabo zarabiających pod wynajem. W późniejszym czasie przechodziłyby one na własność. Działki miałyby pochodzić od państwa. Spłata za wykup mieszkania miałaby być częścią czynszu za to mieszkanie. Finansowaniem takich mieszkań miałyby zajmować się banki, a nie budżet państwa.

a już zacząłem się nudzić tym narzekaniem na Tuska.
No i mamy wizję na przyszłość.

A.
Obserwuj wątek
    • piq ciekawe na jakiej zasadzie te banki... 12.05.13, 02:12
      ...miałyby to finansować. Przymusowo czy jak? Kto byłby właścicielem działki? nadal państwo? w takim razie kto i czym gwarantuje kredyt bankowy? państwo? To jest zaproszenie do przekrętów na nieruchomościach. Kto zarządzałby taką nieruchomością?

Zbudowanie osiedla to jeszcze nie wszystko. Ludzie muszą dojeżdżać do pracy, mieć infrastrukturę dla siebie i dzieci. Kto to ma finansować i z czego? Gmina, jak dzisiaj? To natychmiast pociągnie za sobą rozwarstwienie, bo gminy bogate będzie stać, a uboższych już nie. Niechby prezessimus spytał kogoś, kto jest praktykiem w tej dziedzinie. Nikt nie zamieszka w obozie-noclegowni, zwłaszcza z dziećmi.

Tow. prezessimus jak zwykle bełkocze.
      • snajper55 Re: ciekawe na jakiej zasadzie te banki... 12.05.13, 02:49
        piq napisał:

> ...miałyby to finansować. Przymusowo czy jak?

Na zasadzie dobrowolności. Które banki by się na to nie zdecydowały, zostałyby upaństwowione. To znaczy przywrócone narodowi. Sorki, Narodowi.

> Kto byłby właścicielem działki? nadal państwo?

A kto? Michnik, Walter, Solorz i inni potentaci???

> w takim razie kto i czym gwarantuje kredyt bankowy? państwo? To j
        > est zaproszenie do przekrętów na nieruchomościach.

Nad wszystkim czuwałby agent Tomek.

> Kto zarządzałby taką nieruchomością?

Aparat Ministerstwa Budowy Tanich Mieszkań dla Biednych Ludzi (MBTMdBL).

> Zbudowanie osiedla to jeszcze nie wszystko. Ludzie muszą dojeżdżać do pracy, mi
        > eć infrastrukturę dla siebie i dzieci. Kto to ma finansować i z czego? Gmina, j
        > ak dzisiaj? To natychmiast pociągnie za sobą rozwarstwienie, bo gminy bogate bę
        > dzie stać, a uboższych już nie. Niechby prezessimus spytał kogoś, kto jest prak
        > tykiem w tej dziedzinie. Nikt nie zamieszka w obozie-noclegowni, zwłaszcza z dz
        > iećmi.

Nie, nie gmina. Powoła się Ministerstwo Infrastruktury Komunalnej Osiedli Tanich Mieszkań dla Biednych Ludzi (MIKOTMdBL).

> Tow. prezessimus jak zwykle bełkocze.

Próbujesz obierać wydmuszkę?

S.
    • pikrat Re: Głos rozsądku , czyli Kaczyńskiego 12.05.13, 08:22
      Zwariować można, kiedy się słucha lidera, hmm... prawicy, który pierdzieli niczym Chavez. Niestety, na ropie nie "leżymy" a z łupków nas obłupią. Co do dzietności to uwierzę w intencje towarzysza Jarosława kiedy pocznie przynajmniej trójkę dzieciątek z profesorką Krychą Pawłowicz. Tymczasem oboje są symbolem płodności PISiorstwa.
    • oleg3 Plucie pod wiatr na Kaczyńskiego 12.05.13, 10:49
      biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/314109,budowa_mieszkan_na_wynajem_najlepszym_sposobem_na_kryzys_gospodarczy.html#
      Linka dla piqa, snajpera, pikrata.
      • rycho7 100% zgoda 12.05.13, 11:26
        oleg3 napisał:

> budowa_mieszkan_na_wynajem_najlepszym_sposobem_na_kryzys_gospodarczy

Wlasnie tak banki USAranskie wywolaly kryzys swiatowy finansowy.

> Linka dla piqa, snajpera, pikrata.

Poczytam jak mi strescisz kto bedzie splacal dlugi. Pane Havranek no ne je konec, to je caly.
        • andrzejg Re: 100% zgoda 12.05.13, 11:32
          rycho7 napisał:

> oleg3 napisał:
          >
          > > budowa_mieszkan_na_wynajem_najlepszym_sposobem_na_kryzys_gospodarczy
          >
          > Wlasnie tak banki USAranskie wywolaly kryzys swiatowy finansowy.

Bo u nich taka moda na tekturowe domki na jedno pokolenie, albo huragan.
          U nas buduje się na kilka pokoleń i kryzysu nie będzie

A.
      • andrzejg Re: Plucie pod wiatr na Kaczyńskiego 12.05.13, 11:29
        no...opisowe przedstawienie wypowiedzi Kaczyńskiego chyba ma inne zabarwienie niż wyjaśnienia Barszcza. Prezes rozpoczął kampanię i wali bez ogródek obietnicami socjalnymi.
        A Barszcz?

Porównajmy polski rynek nieruchomości z rynkiem np. niemieckim. W Niemczech rynek mieszkań na wynajem zajmuje około 50 proc. zasobu mieszkaniowego. Są to mieszkania będące własnością firm, instytucji finansowych, ale zdecydowanie częściej indywidualnych osób – w ten sposób tworzy i umacnia się klasa średnia.

Czyli co? Dotacje państwa do działek ,kredytów i innych , aby w końcu przekazać w indywidualne ręce? Kaczyński chyba nie o tym myślał.

A.
        • rycho7 ale kadzisz !!! 12.05.13, 11:48
          andrzejg napisał:

> Kaczyński chyba nie o tym myślał.

Ostatnie slowo jest komplementem na wyrost.

> Dotacje państwa do działek

W ramach mienia zabuzanskiego i dekretu Bieruta czekam na zwrot dzialek lub odszkodowania. Oczywiscie wiem, ze wziasc bede musial sam. Gdy wezme swoje sprawy w swoje rece. Mowie, zeby beneficjenci i popleczncy byli swiadomi.
          • andrzejg Re: ale kadzisz !!! 12.05.13, 12:34
            rycho7 napisał:

>
            > W ramach mienia zabuzanskiego i dekretu Bieruta czekam na zwrot dzialek lub ods
            > zkodowania. Oczywiscie wiem, ze wziasc bede musial sam. Gdy wezme swoje sprawy
            > w swoje rece. Mowie, zeby beneficjenci i popleczncy byli swiadomi.

Jak Kaczyński wygra , to się nie doczekasz,bo po co zwracać komus , kto jest juz urządzony? O wiele bardziej celowe będzie wspomożenie biednych ,aby mieć szanse na reelekcję.
            Trzeba bylo podpiąc się pod KK. Oni nie muszą czekac na ustawę reprywatyzacyjną .
            PO jej nie wprowadza , bo ;

projekt ustawy reprywatyzacyjnej jest gotowy, ale ustawa ta nie wejdzie w życie w najbliższym czasie, bo Polski na to nie stać - twierdzi rzecznik rządu Paweł Graś.

wiadomosci.wp.pl/kat,8311,title,Polski-nie-stac-na-ustawe-reprywatyzacyjna,wid,13316929,wiadomosc.html
            Masz powiedziane prosto w oczy , że nic nie dostaniesz
            Przodkowie źle ulokowali swoje oszczędności. Od Niemiec byś dostał jakieś grosze
            • rycho7 Re: ale kadzisz !!! 12.05.13, 16:00
              andrzejg napisał:

> Polski na to nie stać

Ja to oczywiscie doskonale rozumiem. Wlasnie dlatego napisalem o odbieraniu samemu. Bilans ksiegowy wyjdzie (ujawni sie) w "praniu". Wtedy sie okaze na co bylo stac. Znane beda koszty strat.

Najzabawniejsze jest to, ze w 1989 rzeczone mienie po prostu bylo (znacjonalizowane), wtedy jeszcze ono bezpowrotnie nie przepadlo. Dopiero dzis mozemy z pelnym przekonaniem pisac o zakladach dawny E. Wedel. Dzieci nawet wspolczesnie pomawiaja, ze dawne wyroby czekoladopodobne byly lepsze od wspolczesnego g.wna w sreberku (tym od swistaka).

> Jak Kaczyński wygra , to się nie doczekasz

To jest wlasnie argument za tym abym glosowal na Kaczynskiego. Mnie sie nie poprawi, czyli identycznie jak przy wszelakich innych rzadach, natomiast reszcie spieprzy sie do cna. Im gorzej, tym lepiej.

Ja niestety wbrew swej woli zostalem ustawiony w jednym szeregu z Kluska, czyli z tymi, z ktorymi walczy Wasze panstwo. Bo moje to panstwo nie jest i nigdy nie bedzie. Jezeli bedzie moje to napewno nie to panstwo.
        • oleg3 Re: Plucie pod wiatr na Kaczyńskiego 12.05.13, 12:26
          andrzejg napisał:

> no...opisowe przedstawienie wypowiedzi Kaczyńskiego chyba ma inne zabarwienie

Oczywiście. Toż to nie było seminarium (jarkacz i tak niewiele z tego rozumie) tylko rodzaj wiecu. Rzucił hasło i tyle. Ale problem jest realny, a pierwszym krokiem każdej władzy powinna być zmiana prawa w zakresie ochrony lokatorów. Obecny stan uniemożliwia budowę mieszkań na wynajem. Lokator nie płaci i mieszka.

• andrzejg Re: Plucie pod wiatr na Kaczyńskiego 12.05.13, 12:35
            oleg3 napisał:

> Oczywiście. Toż to nie było seminarium (jarkacz i tak niewiele z tego rozumie)
            > tylko rodzaj wiecu. Rzucił hasło i tyle. Ale problem jest realny, a pierwszym k
            > rokiem każdej władzy powinna być zmiana prawa w zakresie ochrony lokatorów. Ob
            > ecny stan uniemożliwia budowę mieszkań na wynajem. Lokator nie płaci i mieszka.
            >

Wyobrażasz sobie ,że Kaczynski pójdzie na rozwiązanie pozwalające na swobodne wywalanie na bruk?

A.
            • oleg3 Re: Plucie pod wiatr na Kaczyńskiego 12.05.13, 12:47
              andrzejg napisał:

> Wyobrażasz sobie ,że Kaczynski pójdzie na rozwiązanie pozwalające
              > na swobodne wywalanie na bruk?
              A jak inaczej uruchomić komercyjne budownictwo na wynajem? Jarkacz mówi o finansowaniu przez banki czyli jak rozumiem przez inwestorów kierujących się nadzieją zysku. Te "banki" (analfabetyzm ekonomiczny prezesa) też muszą skądś brać pieniądze.

• rycho7 FED 12.05.13, 16:14
                oleg3 napisał:

> Te "banki" (analfabetyzm ekonomiczny prezesa) też muszą skądś brać pieniądze.

Ostatnie lata dobitnie wykazaly, ze pienidza bierze sie z dodruku. Dlatego wlasnie ta drukarnia musi byc prywatna. J.F. Kennedy zaplacil za to glowa.

Komunizm w Polsce trwalby do dzis gdyby mennica byla wlasnoscia Bieruta. Jego potomstwo mialoby czego i za co bronic.
      • piq a przeczytałeś dokładnie mój post? 12.05.13, 15:44
        Zadałem podstawowe pytania, w tym o realizację tzw. "zadań własnych gminy" oraz o sposób finansowania.

Ustawa o przywilejach dla lokatorów jest bolszewicka i od dawna to twierdzę. Tow. Kaczyński raczej nie jest skłonny do zmian w bolszewickim prawie, np. prostą ustawę o dziedziczeniu złożoną przez rzecznika praw obywatelskich Janusza Kochanowskiego na początku 2006 roku kazał włożyć do szuflady marszałka sejmu i uchwalili ją dopiero platfusi w trzy lata później.

Przykro mi, oleg, że nienawidzę wiecowego pieprzenia, ale właśnie w tym tow. prezessimus przekracza granice przyzwoitości. Zwłaszcza gdy jednocześnie całkowicie praktycznie odrzuca elementarne dla państwa rozwiązania typu choćby ustawy reprywatyzacyjnej (platfusi za to mają u mnie chyba największą krechę, bo pierdzielenie że nie ma pieniędzy jest bolszewicką bzdurą, oni po prostu boją się pójść na zwarcie z tow. Kaczyńskim i resztą lewizny w obawie o własne stołki). Albo zniesienie finansowania partii z budżetu.

Z tego co widziałem, rzunt na razie wymyślił, że pobudzi przemysł inwestując w obronność około 130-150 mld zł w ciągu dziesięciu-dwunastu lat. To nie jest głupie. Natomiast do budowy mieszkań na wynajem trzeba po prostu zmienić prawo w sposób, którego prezes nie zmienił w okresie, gdy był na to najlepszy czas, by mieszkanie było inwestycją na starość. Ja tak mam i tak planuję - ale żaden lokator nie zamieszka u mnie legalnie, gdyż w razie czego stracę środki utrzymania, bo ów lump po prostu okradnie mnie z dochodów i własności, a bolszewickie państwo będzie lumpa chronić. A ja emerytury zusowskiej nie dostanę.
        • rycho7 Minca Plan 6-letni 12.05.13, 16:08
          piq napisał:

> Z tego co widziałem, rzunt na razie wymyślił, że pobudzi przemysł inwestując w
          > obronność około 130-150 mld zł w ciągu dziesięciu-dwunastu lat.

Juz zaczynam odkladac na kupno parowozu dziejow po obnizce w ramach korekty cen.

Mam tez nadzieje wjechac w tankietce na ulice Kochanowskiego na cele pochodu (pokojowego, w kazdym razie do zdobycia pierwszego arsenalu) robotnikow zakladow imieni Stalina.
        • oleg3 Re: a przeczytałeś dokładnie mój post? 13.05.13, 13:54
          piq napisał:

> Zadałem podstawowe pytania, w tym o realizację tzw. "zadań
          > własnych gminy" oraz o sposób finansowania.

Ludzie, których interesują problemy, a nie partyjne połajanki łatwo się dogadają. Czym my się różnimy w tej sprawie? Rzund zaprzeszły, przeszły, obecny i przyszły ma to w dupie!

Taka niby prosta sprawa jak odpowiedzialność za kredyt mieszkaniowy kończąca się utratą mieszkania (domu) jest nie do pomyślenia dla klasy politycznej. To awers braku mieszkań na wynajem. Wpędza zdesperowanych ludzi w niewolę rynków finansowych.
    • rycho7 vox populi, vox dei 12.05.13, 11:30
      andrzejg napisał:

> Kaczyński powiedział, że w Polsce rocznie przychodzi na świat mniej niż 400
      > tys. dzieci, a nasze potrzeby demograficzne to 600 tys.

Widac, ze panabozicek byle komu sie nie objawia.
      • andrzejg Re: vox populi, vox dei 12.05.13, 11:34
        rycho7 napisał:

> andrzejg napisał:
        >
        > > Kaczyński powiedział, że w Polsce rocznie przychodzi na świat mniej niż 4
        > 00
        > > tys. dzieci, a nasze potrzeby demograficzne to 600 tys.
        >
        > Widac, ze panabozicek byle komu sie nie objawia.

Ciekawe jakie kraje miał na myśli porównując te przyrosty. Powinien jeszcze dodać z jakiej przyczyn tam jest większa dzietność.

Wpuścić ludzi z Ukrainy i Rosji. Lepsze to od bardziej egzotycznych kultur. Przynajmniej piją to samo
        • rycho7 Re: vox populi, vox dei 12.05.13, 12:01
          andrzejg napisał:

> z jakiej przyczyn tam jest większa dzietność.

200 lat temu 80% dzieci nie dozywalo 5 roku zycia. Do wieku prokreacyjnego tez byly straty. Statystycznie kobieta nie przezywala 15-tego porodu. Statystycznie dawalo to reprodukcje prosta. 2 rodzicow bralo udzial w slubach swoich 2 dzieci.

Przyczyna wiekszej dzietnosci jest postep medycyny - higiena. Przyczyna mniejszej dzietnosci jest wzrost kosztow reprodukcji sily roboczej. Wykwalifikowana sila robocza kosztuje wielokrotnie wiecej niz bezrobotny analfabeta, nazywany wyrobnikiem 200 lat temu. Swiadomi rodzice nie maja zamiaru poczynac wyrobnikow. Nieswiadomym alkoholikom wszystko jedno. Kaczynski powinien zabiegac aby w liturgii przywrocic komunie w obu postaciach. Gdyby narodek kilka razy dziennie strzelil sobie z mszalnego kielicha pol litry siwuchy to prokreowalby na potege. Moze nawet udalo by sie nam dojsc do 80% bezrobocia.
          • andrzejg Re: vox populi, vox dei 13.05.13, 15:53
            Nie to miałem na myśli. Możesz mieć ogromny postęp medycyny i śmiertelność niemowląt na poziomie 0 % , ale nic to nie da, jeżeli młodzi nie będą chcieli mieć dzieci. Pisząc o innych krajach miałem na myśli emigrację i ich dzietność. Czyż rodowite Niemki rodzą więcej dzieci niż Polki? Wątpię.
            Turczynki pewnie tak.

Jak chcą mieć więcej dzieci , to niech na to płacą. Niech ustalą np. płacę dla matki wychowującej dziecko. Taki wydłużony macierzyński do 7 roku życia dziecka (no może do 6 , bo idą zmiany w szkolnictwie) Wiem ,że Polski na to nie stać, ale jak nie będzie dzieci w liczbie gwarantującej zachowanie populacji , to tym bardziej nie będzie stać
            • rycho7 Re: vox populi, vox dei 13.05.13, 17:19
              andrzejg napisał:

> Nie to miałem na myśli.

Nie wiem co masz na mysli i bardzo dobrze sie z tym czuje.

> Jak chcą mieć więcej dzieci , to niech na to płacą.

Tu akurat sie z Toba zgadzam. Dodam jedynie, ze od placenia sa ci, ktorzy maja pieniadze i na tym zarabiaja. Oslowie sa w stanie placic jedynie z moich pieniedzy, ktore ja wolalbym zdecydowanie przeznaczyc wylacznie na moja prokreacje.

Jest w tym oczywiscie oszustwo fasady demokracji. Pieniadze maja banki i korporacje. Watpie aby byly one zainteresowane kosztami odtworzeniowymi polskiej sily roboczej. Ja na ich miejscu koncentrowalbym sie na "prawach do prokreacji" Chinczykow. Co nie da sie ukryc jest widoczne w zawodzeniach o "prawa czlowieka".

O kolapsie demograficznym Polski zdecydowano 4 czerwca 1989 roku. Nadprodukcja z wylaczen pradu w 1981 komus przeszkadzala.

Komuna nie wroci. Miraz 40 milionowej Polski nie wroci tym bardziej. Lepiej gdy tego nie bede rozwijal. Zapraszam wszystkich tu obecnych na stype po ostatnim Polaku przekraczajacym 20 milionow, a nastepnie 1 milion. Powrot do korzeni Mieszka I. Mam nadzieje na referendum czy chrzest 966 sie oplacil.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka