Dodaj do ulubionych

Sylwester Kaliski

17.08.13, 20:09
byl znanym profesorem,rektorem WATu i ministrem Edukacji Narodowej. Za mlodu czytalem jego ksiazke z biblioteki problemow o syntezie jadrowej.

Pisze o nim, gdyz zerknelem na jego zyciorys i ze zdziwieniem stwierdzilem, ze zmarl w wypadku samochodowym w Polsce.

A ja bylbym przysiagl, ze czytalem w gazetach owczesnych (1978 rok), iz zmarl tragicznie podczas wizyty delegacji polskiej w Mongolii.

Czy mnie pamiec zawodzi, czy tez wikipedia sie myli?

Pod drugie czy cos wiadomo o roli KGB w jego smierci?

PF
Obserwuj wątek
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Sylwester Kaliski 17.08.13, 20:40
      Piecuch twierdzi ze nie nie dostosowal sie do sugestii panow z KGB i nie podzielil sie rezultatami swoich badan..
      no i samochod go przejechal..
      Nauka polska stracila jednego z wiekszych naukowcow...
    • kasz0 Re: Sylwester Kaliski 17.08.13, 21:06
      polski_francuz napisał:

> Czy mnie pamiec zawodzi, czy tez wikipedia sie myli?

Z tego co ja pamietam to gdzies na Pomorzu natknal sie samochodem na brzoze posadzona celowo przez Stalina w towarzystwie Berii. Oczywiscie brzoza byla posadzona 120 metrow od osi drogi. Bez radaru naprowadzal go sowiecki zawiadowca kierownicy (driver, we wrazej nomenklaturze NKWD).

Gierek to w ogole miewal bezczelne pomysly. Mial czelnosc odkryc zloza wegla z przedwojennego Zaglebia Sokalskiego przekazanego ZSSR pod koniec lat 40-tych wzamian za Bieszczady z deportowanymi tam bandami (pardon bohaterami bratniego narodu rzezi wolynskiej) UPA. Odkrycie bylo bezczelne bo oparte na dokumentach sprzed 1939 zakitranymi przed czystka 1937.
    • mrs.courvoisier Re: Sylwester Kaliski 18.08.13, 16:47
      czy on nie pochodził czasem z Łodzi Kaliskiej ?
    • jenisiej Mnie też pamięć zawodzi... 20.08.13, 04:01
      Moja pierwsza posada, jeszcze przed dyplomem - w IPPT PAN przy Świętokrzyskiej. Gdybyś mnie spytał wczoraj, powiedziałbym, że Kaliski był wówczas dyrektorem - a nie był nigdy. Ale był zawsze politycznie mocno umocowany (świadomy pleonazm), stąd zapewne pozostało mi takie wrażenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka