Dodaj do ulubionych

Platforma żartobliwie zwana Obywatelską

19.08.13, 11:37
O potrzebie partii republikańskiej

Jarosław Gowin
www.rp.pl/artykul/9157,1039803-Jaroslaw-Gowin-o-potrzebie-partii-republikanskiej.html
przedruk

gowin.salon24.pl/527822,o-potrzebie-partii-republikanskiej

Cytat
„Platforma Obywatelska chce przywrócić blask tradycyjnym ideałom republikańskim. Ideałowi państwa jako dobra wspólnego i skutecznego strażnika sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa. Ideałowi obywatela – jako osoby wolnej i odpowiedzialnej za los swój i swojej rodziny” – stanowi deklaracja ideowa Platformy Obywatelskiej uchwalona przez jej Klub Poselski 21 grudnia 2001 roku. Czy Platforma Obywatelska AD 2013 jest partią republikańską?
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Platforma żartobliwie zwana Obywatelską 19.08.13, 22:25
      A jak dokładnie przejawia się zbrodnicze występowanie PO przeciw "ideałowi państwa jako dobra wspólnego i skutecznego strażnika sprawiedliwości oraz bezpieczeństwa. Ideałowi obywatela – jako osoby wolnej i odpowiedzialnej za los swój i swojej rodziny"

Tylko nie zadowolę się pojedyńczymi przykładami afer gospodarczych, niesprawiedliwości sądów, głupoty Sejmu i słabości państwa, jako uzasadnieniem.
      Chętnie za to przeczytam o programowych działaniach rządu, dzielących społeczeństwo na dobrych i złych Polaków, zniechęcających do inicjatywy i ograniczających odpowiedzialność za swój los.
      • manny-jestem Gowin pisze dobrze 20.08.13, 03:46
        ale czy bylby w stanie wprowadzic w zycie swoje postulaty?
      • oleg3 Re: Platforma żartobliwie zwana Obywatelską 20.08.13, 07:50
        Nie napiszę, Borsuku, elaboratu. Wskażę tylko na postępującą inwigilację obywateli, działanie Ministerstwa Finansów i służb podatkowych oraz na inspirowane przez ośrodki bliskie władzy krucjaty "antyfaszystowskie" czy zwalczanie "mowy nienawiści".

Jako przykład dialogu władzy ze społeczeństwem może służyć Ministerstwo Oświaty i jego stosunek do rodziców 6-latków.
        • pro100 Re: Platforma żartobliwie zwana Obywatelską 20.08.13, 08:20
          oleg3 napisał:

> Nie napiszę, Borsuku, elaboratu. Wskażę tylko na postępującą inwigilację obywat
          > eli, działanie Ministerstwa Finansów i służb podatkowych oraz na inspirowane pr
          > zez ośrodki bliskie władzy krucjaty "antyfaszystowskie" czy zwalczanie "mowy ni
          > enawiści".
          >
          > Jako przykład dialogu władzy ze społeczeństwem może służyć Ministerstwo Oświaty
          > i jego stosunek do rodziców 6-latków.

na pierwszym miejscu dałbym chorobliwy rozrost biurwokracji pod potrzeby krewnych i znajomych królika (o kompetencjach nie ma co wspominać bo żenada)
          • pikrat Re: Platforma żartobliwie zwana Obywatelską 20.08.13, 09:10
            Nikt nie dorówna kompetencji Fotydze i Maciorowicza big_grin
            • krates-8 Racja! 20.08.13, 11:41
              ale czemu ministrowie PO
              uparli się by dorównać
              akurat fotydze?
        • oleg3 Po skarży czcionkę PiS 20.08.13, 13:51
          Cytat
          - Dobrze, że mamy jeszcze dwa dni, by wszystko doszlifować - mówiła nam w poniedziałek dyrektor Lubaczewska. Nie zdradziła, czy delegatura KBW ma zastrzeżenia do technicznej strony wniosku WWS.

PO skarży czcionkę PiS

Mają je politycy PO. PKW poskarżył się niedawno poseł tej partii Andrzej Halicki. Wskazywał m.in. na różne wzory formularzy, którymi posługiwali się zbierający podpisy. Poprosił, by PKW oceniła, czy taka różnorodność jest dopuszczalna.

Chodziło głównie o formularze PiS, które mocno różniły się od oryginału WWS. Zwrócili też na to uwagę działacze WWS, gdy zobaczyli PiS-owski formularz. Dominowały na nim dwa napisy: "odwołanie Hanny Gronkiewicz-Waltz" oraz "Prawo i Sprawiedliwość". Nazwiska osób z komitetu organizatorów zbiórki wydrukowano zaś bardzo drobną czcionką. PiS-owską wersję formularza podpisało około 50 tys. osób, co było najsilniejszym wsparciem dla WWS.

Przed długim weekendem przewodniczący PKW Stefan Jaworski wyjaśnił Halickiemu, że nie można kwestionować karty, która podaje informacje wymagane przez ustawę referendalną, z powodu dodatkowych elementów, "chyba że te (...) w sposób oczywisty mogą wprowadzić w błąd co do inicjatora przedmiotu referendum". PKW wystąpiła tu jedynie w roli opiniującego eksperta. Decyzje należą do komisarza wyborczego, bo to on bada wniosek.

Politycy PO idą tym tropem. Przekonują, że 50 tys. od PiS nie powinno być wliczane do puli poparcia, czyli 232 tys. podpisów, które dostarczyła Wspólnota. Andrzej Halicki, który wcześniej prosił PKW o opinię, teraz złożył skargę do komisarza wyborczego. Skargę do komisarza napisał też Jarosław Szostakowski, lider klubu radnych PO. Podkreśla, że czcionka na formularzach PiS informująca o organizatorach zbiórki mogła być niezauważona dla osób mających gorszy wzrok. W związku z czym "udzielający poparcia mogli go udzielać pod wpływem błędu, sądząc, że inicjatorem jest PiS".

Tekst linka

To - moim zdaniem - przekracza granice śmieszności. I - co groźne - o ile ten precedens wygra - wybory przestaną odbywać się przy urnach tylko przy zielonym stoliku. Tak po obywatelsku.

Przypominam, że SN uznał ważność wyboru A. Kwaśniewskiego, choć ten podał fałszywe informacje o swoim wykształceniu. A teraz decydować ma wielkość czcionki, o której przepis nic nie mówi.
          • andrzejg Re: Po skarży czcionkę PiS 20.08.13, 18:10
            oleg3 napisał:

> To - moim zdaniem - przekracza granice śmieszności. I - co groźne - o ile ten p
            > recedens wygra - wybory przestaną odbywać się przy urnach tylko przy zielonym
            > stoliku. Tak po obywatelsku.

Pełna zgoda. Kolejne kuriozum po wezwaniu bojowników o demokrację do uwalenie tejże.
        • manny-jestem Platforma Obywatelska boi sie 21.08.13, 00:28
          obywateli

www.rp.pl/artykul/1040443,1040441-Gronkiewicz-Waltz--Nie-glosujcie-w-referendum.html
          • snajper55 Re: Platforma Obywatelska boi sie 21.08.13, 01:05
            manny-jestem napisał:

> obywateli
            >
            > www.rp.pl/artykul/1040443,1040441-Gronkiewicz-Waltz--Nie-glosujcie-w-referendum.html

Których obywateli? Tych, którzy ją popierają? Bo przecież do nich ten apel jest wystosowany. Fałszywa teza. Manny. Platforma po prostu radzi co robić swoim zwolennikom.

S.
      • krates-8 To będzie bardzo łatwe, borsuku 20.08.13, 12:23
        dachs napisał:

> A jak dokładnie przejawia się zbrodnicze występowanie PO przeciw "ideałowi
        > państwa jako dobra wspólnego i skutecznego strażnika sprawiedliwości oraz bezpi
        > eczeństwa. Ideałowi obywatela – jako osoby wolnej i odpowiedzialnej za lo
        > s swój i swojej rodziny"

>

1. obligatoryjne przedłużenie wieku emerytalnego do 67 lat
        jest tego jaskrawym przykładem
        bo przecież wolny i odpowiedzialny obywatel
        mógłby oczekiwać prawa do samodzielnego decydowania
        o tym kiedy chce przejść na emeryturę

2. podniesienie stawki podatku vat
        i tak jednej z najwyższych na świecie
        postawiło rząd po stronie bandytów
        a nie strażników sprawiedliwości
        wyższe podatki oznaczają
        odebranie obywatelom kolejnej porcji
        wolności i odpowiedzialności
        i przekazanie jej administracji rządowej
        jedynym uzasadnieniem tej podwyżki
        był brak pieniędzy w budżecie
        doprawdy trudno sobie wyobrazić
        coś bardziej nieprawiedliwego
        niż obciążanie obywateli
        skutkami rozrzutności i nieudolności rządu

3. przymus(!!!) szkolny dla 6-latków wspomniany przez olega

jestem gotów
        każdy jaki zdołasz przedstawić
        przykład działania rządu PO
        na rzecz sprawiedliwości czy
        wolności obywateli
        przebić dwoma
        ukazującymi w jaki sposób PO
        sprzeniewierza się tymże ideałom

i to jest właśnie najgorsze
        kolejna banda chamów
        dzierżąca złoty róg
        kompromituje liberalizm
        torując drogę do władzy
        populistom i socjalistom
        z pisu ruchpy i eselde
        • manny-jestem Nazwa Platforma Obywatelska 20.08.13, 18:40
          mniej wiecej tak okresla podjescie platfusow do polityki jak demkoracja ludowa okreslala system polityczny za komuny.
          • snajper55 Re: Nazwa Platforma Obywatelska 21.08.13, 01:07
            manny-jestem napisał:

> mniej wiecej tak okresla podjescie platfusow do polityki jak demkoracja ludowa
            > okreslala system polityczny za komuny.

Jakieś argumenty?

S.
            • manny-jestem Link mial z tym byc 21.08.13, 03:50
              www.rp.pl/artykul/10,1040441-Hanna-Gronkiewicz-Waltz--Nie-glosujcie-w-referendum.html
              • snajper55 Re: Link mial z tym byc 21.08.13, 09:16
                manny-jestem napisał:

> www.rp.pl/artykul/10,1040441-Hanna-Gronkiewicz-Waltz--Nie-glosujcie-w-referendum.html

No i co tu jest nieobywatelskiego? Namawianie do nie głosowania w referendum jest tak samo obywatelskie jak namawianie do głosowania. A to, że jest to polityczna hucpa a nie inicjatywa obywatelska nie zaprzeczysz.

S.
                • oleg3 proszę w wykładnię 21.08.13, 09:53
                  Czym różni się hucpa polityczna od inicjatywy obywatelskiej.

snajper55 napisał:
                  > A to, że jest to polityczna hucpa a nie inicjatywa obywatelska
                  > nie zaprzeczysz.

Dopiero po ustaleniu zakresy tych pojęć możemy przystąpić do dyskusji. Ja, na razie, znam takie znaczenie hucpy:

Cytat
                  «bezczelne oszustwo, łgarstwo; bezczelność, tupet, arogancja»
                  Tekst linka

Podpisy zostały sfałszowane? To był tylko film z ukrytej kamery? Nie ma W-wy? HGW nie jest prezydentem nie istniejącego miasta?
                  • snajper55 Re: proszę w wykładnię 21.08.13, 10:07
                    A jakie znasz znaczenie określenia "polityczna hucpa"?

Dla ułatwienia:

niezalezna.pl/42304-polityczna-hucpa-z-trybunalem-stanu
                    wiadomosci.onet.pl/olsztyn/pjn-o-referendum-ws-odwolania-prezydenta-polityczna-hucpa/v384g
                    citisus.salon24.pl/524827,woodstock-koncert-czy-polityczna-hucpa

S.
                    • oleg3 Re: proszę w wykładnię 21.08.13, 10:31
                      Prosiłem o twoje rozumienie używanych przez ciebie terminów. Nie jesteśmy na arabskim bazarze! Nie odpowiadaj pytaniem na uzasadnione pytanie. Linków nie otwierałem, bo nie mają tutaj i teraz żadnego znaczenia,

snajper55 napisał:

> A jakie znasz znaczenie określenia "polityczna hucpa"?

> Dla ułatwienia:

> niezalezna.pl/42304-polityczna-hucpa-z-trybunalem-stanu
                      > wiadomosci.onet.pl/olsztyn/pjn-o-referendum-ws-odwolania-prezydenta-polityczna-hucpa/v384g
                      > citisus.salon24.pl/524827,woodstock-koncert-czy-polityczna-hucpa
                      >
                      > S.
                      • snajper55 Re: proszę w wykładnię 21.08.13, 16:46
                        oleg3 napisał:

> Prosiłem o twoje rozumienie używanych przez ciebie terminów. Nie jesteśmy na ar
                        > abskim bazarze! Nie odpowiadaj pytaniem na uzasadnione pytanie. Linków n
                        > ie otwierałem, bo nie mają tutaj i teraz żadnego znaczenia,

Podałeś definicję słowa hucpa a ja zwracam ci uwagę, że mówimy nie o hucpie ale o hucpie politycznej i ta definicja jest tak samo przydatna jak definicja krzesła w rozmowie o krześle elektrycznym czy definicja demokracji w rozmowie o demokracji socjalistycznej.

S.
                        • oleg3 Re: proszę w wykładnię 21.08.13, 17:00
                          O ile to możliwe, to przebijasz własne dno nie potrafiąc podać znaczenia używanego terminu. Nic ci nie pomoże przerzucanie tego na mnie, bo ja się tym terminem (hucpa polityczna) nie posłużyłem.
                          • snajper55 Re: proszę w wykładnię 21.08.13, 18:25
                            oleg3 napisał:

> O ile to możliwe, to przebijasz własne dno nie potrafiąc podać znaczenia używan
                            > ego terminu. Nic ci nie pomoże przerzucanie tego na mnie, bo ja się tym termine
                            > m (hucpa polityczna) nie posłużyłem.

Poczytaj ten wątek. Inni rozumieją pojęcie hucpy politycznej i go używają. Tylko ty, bidaku, udajesz idiotę nie wiedzącego o co chodzi. Nie mam ochoty na jałowe dysputy z kimś, kto symuluje ograniczenie umysłowe.

S.
                • manny-jestem A sa jakies obywatelskie incjatywy ktore z natury 21.08.13, 15:21
                  rzeczy nie sa polityczne?

Nie udawajmy glupkow Snajper. Referendum to jak najbardziej inicjatywa obywatelska- w koncu trzba tysiecy podpisow aby doszlo do skutku- i nieodzowna czesc procesu politycznego.

Nawolywanie zas do nieglosowania zas bardzo malo ma wspolnego z duchem obywatelskosci.
                  • snajper55 Re: A sa jakies obywatelskie incjatywy ktore z na 21.08.13, 16:59
                    manny-jestem napisał:

> rzeczy nie sa polityczne?

Są i takie. Na przykład cały ruch wegetariański czy spora część działań ekologicznych jest apolityczna. Choć są i takie akcje ekologiczne, których celem nie jest ochrona przyrody tylko atak na konkretną partię i nazwę to wtedy hucpą polityczną a nie inicjatywą obywatelską. Analogiczna sytuacja, analogiczne rozróżnienie ma miejsce przy referendach dotyczących odwołań władz samorządowych.

> Nie udawajmy glupkow Snajper. Referendum to jak najbardziej inicjatywa obywatel
                    > ska- w koncu trzba tysiecy podpisow aby doszlo do skutku- i nieodzowna czesc pr
                    > ocesu politycznego.

Jeśli korzenie referendum tkwią w naszej partyjności, jeśli celem jest uderzenie w konkretną partię a nie zmiana władz samorządowych, to dla mnie to nie jest żadna inicjatywa obywatelska, tylko część naszego życia partyjnego. Jest to akcja partyjna, polityczna ubrana w szaty akcji obywatelskiej. W skrócie - hucpa polityczna.

> Nawolywanie zas do nieglosowania zas bardzo malo ma wspolnego z duchem obywatel
                    > skosci.

Nie zgadzam się. Pójście czy nie pójście na głosowanie to decyzja obywatelska taka sama jak decyzja aby głosować na tę czy inną partię. Nawoływanie obywateli do podjęcia tej czy innej decyzji obywatelskiej nie jest sprzeczne ani z literą ani z duchem demokracji.

S.
                    • wikul Re: A sa jakies obywatelskie incjatywy ktore z na 21.08.13, 17:10
                      snajper55 napisał:

> Jeśli korzenie referendum tkwią w naszej partyjności, jeśli celem jest uderzeni
                      > e w konkretną partię a nie zmiana władz samorządowych, to dla mnie to nie jest
                      > żadna inicjatywa obywatelska, tylko część naszego życia partyjnego.

Przyznał to nawet abp Kowalczyk którego trudno uznać za zwolennika PO.

- Warszawskie referendum, na rok przed wyborami, jest aktem politycznym o jednoznacznym celu. Ma obalić panią prezydent wywodzącą się z partii rządzącej, żeby łatwiej było obalić cały rząd

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14463505,Abp_Kowalczyk__Absencja_w_referendum_nie_jest_grzechem.html
                      • oleg3 Re: A sa jakies obywatelskie incjatywy ktore z na 21.08.13, 17:16
                        wikul napisał:

W mógłbyś wskazać, w którym miejscu prymas użył tego terminu "polityczna hucpa'? Jakoś nie mogę znaleźć. Jest " akt polityczny o jednoznacznym celu". To to samo? Nie mogę nadążyć za zmianami języka!
                        • manny-jestem Czy zebrano wymagana ilosc podpisow? 21.08.13, 17:22
                          aby doszlo do referendum? Spelniono wymogi? Czy w sytuacji kiedy ponad 100,000 mieszkancow stolyc jest za referendum to czy mozna to uznac za "hucpe"?

Jakos uchodzi tu bokiem ze referendum nie jest zwolywane poniewaz paru plitykow chce pozbyc sie przeciwnika politycznego, tyko dlatego ze byli oni w stanie zdobyc znaczne poparcie dla takiego referendum wsrod OBYWATELI miasta stolecznego Warszawy.

Widac wielu z tych obywateli uznaje ze Hania nie wykonuje swojej pracy jak nalezy. gdyby bylo inaczej to "hucpiarze" nie zebraliby wymaganych podpisow.
                          • oleg3 Re: Czy zebrano wymagana ilosc podpisow? 21.08.13, 17:30
                            manny-jestem napisał:

< gdyby bylo inaczej to "hucpiarze" nie zebraliby wymaganych podpisow.

To nic nie da. Nie ma takiej wolty, której by nie wykonali koledzy platformersi byle utrzymać przekaz dnia. W dupie mają słowniki i znaczenie słów.
                          • snajper55 Re: Czy zebrano wymagana ilosc podpisow? 21.08.13, 18:23
                            manny-jestem napisał:

> aby doszlo do referendum? Spelniono wymogi? Czy w sytuacji kiedy ponad 100,000
                            > mieszkancow stolyc jest za referendum to czy mozna to uznac za "hucpe"?

Spełnienie pewnych warunków tego nie wyklucza. Czy jeśli zebrano 46 poselskich podpisów pod wnioskiem o wotum nieufności wobec jakiegoś ministra to takiej inicjatywy nie można nazwać hucpą polityczną?

> Jakos uchodzi tu bokiem ze referendum nie jest zwolywane poniewaz paru plitykow
                            > chce pozbyc sie przeciwnika politycznego, tyko dlatego ze byli oni w stanie zd
                            > obyc znaczne poparcie dla takiego referendum wsrod OBYWATELI miasta stolecznego
                            > Warszawy.

W mojej ocenie (i nie tylko mojej) to referendum zwołano aby uderzyć w PO i to jest jego celem. Dlatego właśnie nazywane jest hucpą polityczną.

> Widac wielu z tych obywateli uznaje ze Hania nie wykonuje swojej pracy jak nale
                            > zy. gdyby bylo inaczej to "hucpiarze" nie zebraliby wymaganych podpisow.

Manny, chyba w każdym mieście zbierzesz zbierzesz wymaganą ilość podpisów, gdyż mamy scenę spolaryzowaną i upartyjnioną. Przeciwnicy PO będą głosować za takim wnioskiem a chyba w każdym mieście jest ich wymagana ilość. Progi są bardzo niskie.

S.
    • qwardian Re: Platforma żartobliwie zwana Obywatelską 20.08.13, 12:14

Państwo (republikanizm) to firma ochroniarska i ja mam więcej zaufania do firmy ochroniarskiej, którą opłacam w kwocie 100 złotych miesięcznie inclusive.

W znacznie większej powadze mam kapitalizm i katolicyzm. Pierwszy daje mi konfort na tej planecie, drugi poza nią...
      • andrzejg dr hyde and mr jekyll 20.08.13, 18:12
        qwardian napisał:

> W znacznie większej powadze mam kapitalizm i katolicyzm. Pierwszy daje mi konfo
        > rt na tej planecie, drugi poza nią...

kapitalizm i socjalizm
        • snajper55 Re: dr hyde and mr jekyll 21.08.13, 01:10
          andrzejg napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > W znacznie większej powadze mam kapitalizm i katolicyzm. Pierwszy daje mi
          > konfo
          > > rt na tej planecie, drugi poza nią...
          >
          > kapitalizm i socjalizm

Raczej mr Jekyll and mr Jeckyll. Oba końce kija tak samo boleśnie biją.

S.
    • oleg3 Cytat z premiera 20.08.13, 18:02
      Cytat
      "Będziemy starali się wpłynąć zarówno na policję jak i prokuraturę i, w ramach naszych możliwości, na sądy, aby przede wszystkim surowo i możliwie natychmiast karać tych, którzy używają przemocy" - powiedział dziś Donald Tusk na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu, odnosząc się do niedzielnej bójki na plaży w Gdyni.

Neoziobryzm!

I tak dobrze, że premier potrzebuje sądowej podkładki, bo pan minister Spraw Wewnętrznych zamierza poprzestać na procedurze administracyjnej w ramach swojego resortu i socjalizować czyli zamykać w obozach.
      • andrzejg Re: Cytat z premiera 20.08.13, 18:07
        oleg3 napisał:

>
        > I tak dobrze, że premier potrzebuje sądowej podkładki, bo pan minister Spraw We
        > wnętrznych zamierza poprzestać na procedurze administracyjnej w ramach swojego
        > resortu i socjalizować czyli zamykać w obozach.

Jakie są oczekiwania społeczeństwa wobec coraz większego rozwydrzenia kiboli?
        'Za mordę i w kubeł' mówiąc pokrótce.
        Toteż Tusk i jego ekipa wpisują się w tą konwencję,,,w sumie to zaczynam popierać zamordyzm służb wobec debili . Zamordyzm , czy też ziobryzm...jeden diabeł.
        • manny-jestem Myslalem ze wplywanie na prokurature 20.08.13, 18:38
          to oznaka pisiorstwa, ziobryzmu i w ogole bolszewizmu.

A tu wyglada ze ok jesli robia to swoi.
          • snajper55 Re: Myslalem ze wplywanie na prokurature 21.08.13, 01:13
            manny-jestem napisał:

> to oznaka pisiorstwa, ziobryzmu i w ogole bolszewizmu.
            >
            > A tu wyglada ze ok jesli robia to swoi.

To zależy jak się wpływa. Czy bezprawnie kierując śledztwami i procesami sądowymi lub wprost tworząc przestępców, czy za pomocą np inicjatyw ustawodawczych.

S.
        • sz0k Tusk plagiator 20.08.13, 19:10
          andrzejg napisał:

> Jakie są oczekiwania społeczeństwa wobec coraz większego rozwydrzenia kiboli?
          > 'Za mordę i w kubeł' mówiąc pokrótce.
          > Toteż Tusk i jego ekipa wpisują się w tą konwencję,,,w sumie to zaczynam popier
          > ać zamordyzm służb wobec debili . Zamordyzm , czy też ziobryzm...jeden diabeł.

Dziękuję andrzeju, bo swoją wypowiedzią pozwoliłeś mi dostrzec tą, wydawałoby się oczywistą, oczywistość. Tusk najzwyczajniej w świeci kopiuje taktykę, od przeszło już 10 lat, z powodzeniem stosowaną przez USA. Kibole, szerzej narodowcy, szerzej faszyści (pisiacy, itp. itd. im więcej się wrzuci do tego wora, najlepiej z całą opozycją, tym lepiej) to taki polski odpowiednik muzułmańskich terrorystów. Można nimi straszyć dowolnie a następnie, oczywiście w obronie mzimu bezpieczeństwa, wprowadzać wszelkiego rodzaju zamordyzmy, tak miłe każdej totalitarnej władzy (inwigilacje, zakazy, kontrola wszystkiego i wszystkich). Toć nawet to nieustanne i nieudolne poszukiwanie przez media i rządzących, wszędzie gdzie się da, faszystów, jako żywo przypomina poszukiwania Broni Masowego Rażenia w Iraku.

Zamordyzm Ziobry był oczywiście be, bo miał na celu ukrócenie korupcji i wzięcie za mordę tych wszystkich nieformalnych sitw sterujących naszym państwem. I nie mówię tu o reakcji tychże grup, bo to zrozumiałe, że poczuły się zagrożone. Mówię o zwykłym, przeciętnym, szarym Kowalskim, który też, przyzwyczajony do cwaniactwa, łapóweczek, kolesiostwa, itp. itd. poczuł się zagrożony. I to też nie powinno dziwić, bo zachowania te są konsekwencją chorego systemu, w którym po prostu "inaczej się nie da". Dlatego wielokrotnie pisałem, że walka z korupcją to powinna być walka z przyczynami, a nie skutkami. Tu jest potrzebna zmiana systemowa, ukrócenie biurwokracji, która za nic nie odpowiada i samowoli przeróżnych kast zawodowych (lekarzy, prawników, itp.).

PiS tego nie zrozumiało i dostało po dupie, natomiast Donaldzio, kompletnie oczywiście nie zainteresowany takimi zmianami systemowymi (a wręcz przeciwnie - zainteresowany pogłębianiem tej patologii), natomiast pomny na doświadczenia zza Wielkiej Wody, postawił na mzimu bezpieczeństwa i walkę z wyimaginowanym wrogiem. Proste to strasznie, żeby nie powiedzieć prostackie w przekazie i samych założeniach, ale skuteczne. Nie ma takiego zamordyzmu, którego ludzie nie daliby sobie nałożyć w imię rzekomej obrony ich bezpieczeństwa (życia, zdrowia, whatever).

Na razie nie jestem tylko do końca pewien, czy działania Donaldzia mają na celu przygotowanie pod przyszłe ustawy, projekty, itp. mające jeszcze bardziej nas zniewolić, czy jest to raczej rodzaj swoistego ubezpieczenia na wypadek gdyby przegrał kolejne wybory, a jego następcy zaczęli wyciągać różne kompromaty na temat stopnia inwigilacji, któremu byliśmy poddawani przez ostatnie kilka lat. "No wiecie to wszystko było aby uchronić nasze polskie matki z małymi dziećmi przed tą okhopną, bhunatną zahazą!".
          • superspec A mi takie bydlaki pobiły bratanka. 20.08.13, 19:47
            Walka z nimi jest dla mnie święta.
          • snajper55 Re: Tusk plagiator 21.08.13, 01:17
            sz0k napisał:

> Zamordyzm Ziobry był oczywiście be, bo miał na celu ukrócenie korupcji i wzięci
            > e za mordę tych wszystkich nieformalnych sitw sterujących naszym państwem.

Zamordyzm Ziobry miał na celu wzięcie za mordę wszystkich sił rywalizujących a nawet współpracujących z PiS (Lepper). Zamordyzm Ziobry był formą walki politycznej. Walka z korupcją to bajka, którą miał kupić ciemny lud. Ty kupiłeś.

S.
            • sz0k Re: Tusk plagiator 21.08.13, 07:45
              snajper55 napisał:

> sz0k napisał:
              >
              > > Zamordyzm Ziobry był oczywiście be, bo miał na celu ukrócenie korupcji i
              > wzięci
              > > e za mordę tych wszystkich nieformalnych sitw sterujących naszym państwem
              > .
              >
              > Zamordyzm Ziobry miał na celu wzięcie za mordę wszystkich sił rywalizujących a
              > nawet współpracujących z PiS (Lepper). Zamordyzm Ziobry był formą walki polityc
              > znej. Walka z korupcją to bajka, którą miał kupić ciemny lud. Ty kupiłeś.

Doktor G. od którego wszystko się zaczęło też pewnie współpracował z PiS. Pono był osobistym lekarzem Leppera.
              • snajper55 Re: Tusk plagiator 21.08.13, 09:12
                sz0k napisał:

> Doktor G. od którego wszystko się zaczęło też pewnie współpracował z PiS. Pono
                > był osobistym lekarzem Leppera.

Świetny przykład "dokonań" PiSu i jego "walki z korupcjom".

S.
                • sz0k Re: Tusk plagiator 21.08.13, 09:37
                  snajper55 napisał:

> sz0k napisał:
                  >
                  > > Doktor G. od którego wszystko się zaczęło też pewnie współpracował z PiS.
                  > Pono
                  > > był osobistym lekarzem Leppera.
                  >
                  > Świetny przykład "dokonań" PiSu i jego "walki z korupcjom".

No brawo, może teraz zrozumiesz o co mi chodziło w 2 akapicie (przeczytaj jeszcze raz jakby co), a nie będziesz prezentował, charakterystyczne dla siebie, odruchy Lemingowa.
          • andrzejg PiS pomaga 21.08.13, 18:29
            sz0k napisał:

> Na razie nie jestem tylko do końca pewien, czy działania Donaldzia mają na celu
            > przygotowanie pod przyszłe ustawy, projekty, itp. mające jeszcze bardziej nas
            > zniewolić, czy jest to raczej rodzaj swoistego ubezpieczenia na wypadek gdyby p
            > rzegrał kolejne wybory, a jego następcy zaczęli wyciągać różne kompromaty na te
            > mat stopnia inwigilacji, któremu byliśmy poddawani przez ostatnie kilka lat. "N
            > o wiecie to wszystko było aby uchronić nasze polskie matki z małymi dziećmi prz
            > ed tą okhopną, bhunatną zahazą!".
            >

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14472693,PiS__Czas_powrocic_do_idei__zero_tolerancji__dla_bandytow.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
            zero tolerancji dla pseudokibiców....

będą walić w swoich wyborców?

A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka