jarecki44 06.09.04, 22:31 Ja sie przyznam, że znam paru i są to akurat dobrzy prości ludzie, oczywiście jak WSZĘDZIE są i tacy i tacy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ateista77 Wspanialy narod! 06.09.04, 23:02 Nie ma lepszych ludzi od ruskich. Mieszkalem kilka lat w Moskwie i w Novosybirsku, i nigdy nie mialem zadnych problemow. Bardzo dobrzy ludzie, pomagaja, zapraszaja, szanuja. Gdyby tylko byli tacy polacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Wspanialy narod! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.04, 23:04 Byłem ostatnio 3 tygodnie turystycznie - mam same pozytywne wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Wspanialy narod! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:10 To fizjologicznie wykluczone! Przez trzy tygodnie nie korzystales z tolalety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Wspanialy narod! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.04, 20:22 Korzystałem z toalet - jak u nas. A w pociagu transsybryjskim "Rosja" toalety były pachnace - sprzatane co 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Wspanialy narod! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:41 Ja tam jestem raz w miesiac i poza hotelami mam wstrzasajace spostrzezenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Wspanialy narod! IP: 212.214.131.* 17.09.04, 09:45 tak, zgadzam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Rosjanie i Rosja IP: 213.241.56.* 07.09.04, 12:23 Rosjanie to sympatyczni ludzie, ktorych nie mozna lubic. Z drugiej strony, nie sposob lubic Rosji, ani Zwiazku Sowieckiego. Jakos tak sie dzieje, ze Rosjanie maja poprzestawiana gradacje wartosci. Normalni ludzie postrzegaja swiat przez swoje w nim polozenie. Rosjanie nie. Oni nie musza wcale zyc dobrze, im zalezy na budowie imperium. Zycie ludzkie nie ma dla nich wartosci. Dlatego potrafili zbudowac w Moskwie metro w czasie najgorszego glodu na Ukrainie, dlatego nie baczac na straty wlezli do Afganistanu, dlatego pacyfikuja Kaukaz, dlatego zamiast zapewnic jaki - taki standard zycia obywatelom, buduja rakiety balistyczne, czolgi, lodzie podwodne (bez opcji "wynurzenie", no nie wsio srazu), samoloty wojskowe, smiglowce i czort jeszcze wie, jaka bron. Caly swiat do niedawna musial sie zbroic po to, zeby w razie czego moc sie obronic przed tym milujacym pokoj krajem robotnikow i chlopow. Maja wielkie osiagniecia, sa potega, jednym z najwiekszych eksporterow ropy, maja wszystkie surowce, przemysl ciezki, lekki i posrednie, wygrali druga wojne swiatowa, lataja w kosmos, ale te ich osiagniecia byly oplacane gigantycznymi ofiarami. Przemysl budowany byl kosztem milionow zekow pracujacych przy budowie fabryk i wydobyciu surowcow, wojna - to miliony biedakow pedzonych do ataku przez NKWDzistow z cekaemami, podboj kosmosu - to setki i tysiace ofiar spalonych przy wybuchach, uduszonych, zmiazdzonych przy uzywaniu kolejnych modyfikacji V-2. Rosyjski postep techniczny opiera sie na tym, co rosyjskim szpiegom przemyslowym udaje sie ukrasc i co udaje sie im sklonowac. W latach osiemdziesiatych Rosjanie skupowali masowo inteligentne zabawki w celu wymontowywania z nich procesorow, w latach dziewiecdziesiatych - skanery, z ktorych wymontowywali lampy. Patrzac na sylwetki rosyjskich samolotow mozna zauwazyc, z jakiego zachodniego samolotu autor czerpal natchnienie. System, ktory stworzyli jest zastraszajaco niewydolny, bowiem Rosja ma PKB znacznie nizsze od PKB Beneluxu! Przeliczajac PKB na glowe mieszkanca, sa o polowe biedniejsi od Polski, a nikt nie bedzie przeciez twierdzil, ze Polska jest bogata, przez kilkadziesiat lat dzialal u nas ksiezycowy system ekonomiczny, narzucony nam przez Rosjan w celu eksploatacji naszego kraju (podobnie, jak innych krajow socjalistycznych). No i my nie mamy ropy. Na dodatek, srednia dlugosc zycia w Rosji to 66 lat. W USA - 76, w Polsce 73,5. Czyli Rosja jest biedna, zacofana, ludzie zyja tam zle i krotko, a marnotrawi srodki na rakiety, lodzie podwodne, krazowniki i wojne w Czeczenii. Na dodatek Rosjanie sa z tego powodu zadowoleni, uwazajac, ze to warto, co o nich wiele mowi. PKB Rosji w ostatnich latach wyrasta szybko. Jednak wyrost ten wynika z jednej jedynej rzeczy: ze wzrostu cen ropy naftowej. Co dziwniejsze roczny wzrost PKB Rosji jest nizszy niz wzrost dochodow ze sprzedazy ropy. Czyli nie ma czegos takiego, jak rozwoj gospodarczy, jest wyprzedaz surowcow. Gdyby dzis cena ropy spadla o np. 15%, bylby to dla gospodarki rosyjskiej smiertelny cios. A wystarczy, zeby USA uspokoily sytuacje w Iraku, albo zainwestowaly duze pieniadze w ogniwa wodorowe, aby ceny ropy polecialy na twarz. To sie bez watpienia w niedalekiej przyszlosci zdarzy. Rosjanie probuja budowac imperium, nie majac jakichkolwiek wartosci, ktore mogliby przekazac podbitym narodom. Ja, generalnie, jestem zwolennikiem kolonizacji. Latwo zauwazyc, ze w krajach afrykanskich, dopoki byly koloniami Wielkiej Brytanii, lub Francji, miejscowej ludnosci zylo sie calkiem dobrze. Po uzyskaniu niepodleglosci, zaczely sie wojny, glod i epidemie. Porzadna kolonizacja bowiem zaklada, ze kolonizator powinien byc cywilizowany, dzieki czemu dobrodziejstwa cywilizacji zostaja przekazane cywilizowanemu. A to co robi Rosja na Kaukazie, to kolonizowanie dzikiego przez dzikiego. I skutki sa wlasnie takie, jakie sa: Rosja nie potrafi ani utrzymac pokoju, ani rozwiazac zadnego problemu Czeczenow, ani zadbac o rozwoj tamtejszego spoleczenstwa, jest natomiast paskudnym okupantem, ktorego interesuje tylko utrzymanie wladzy. To, ze tak jest wynika ze sposobu myslenia Rosjan, dla ktorych utrzymanie pozycji Imperium ma najwieksze znaczenie. Zniosa ofiary, bide i wszystkie zwiazane z tym uciazliwosci, byle tylko zachowac Imperium. Moim zdaniem, ofiary, biede i uciazliwosci maja zagwarantowane, a imperium i tak szlag trafi, co daj Boze, amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Rosjanie i Rosja IP: 57.66.193.* 07.09.04, 15:45 Wydaje mi sie, nie odpowiedziales na pytanie, ktore brzmialo "co sadzimy o Rosjanach". Trudno sie nie zgodzic z twoja wypowiedzia, ale tylko pod warunkiem, ze Rosjanie to waska grupa Rosjan "kierujaca" Rosjanami a raczej panstwem, w ktorym Rosjanie zyja. Zwykle tak juz jest w naszym regionie i w panstwach o naszym poziomie demokracji, ze wladza danego panstwa go nie reprezentuje a jej dazenia sa z definicji sprzeczne z dazeniami panstwa. Tak wiec mowiac o ochlodzeniu stosunkow miedzy Polska a Rosja ma sie na mysli, ze Putin i Kwachu sie chwilowo nie lubia. Zwykle przecietnego obywatela to wali, ale nierzadko przeklada sie na tzw. odczucia do innych narodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Rosjanie i Rosja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:08 Tylko, ze miliony Rosjan pozwalaja soba pomiatac tej elicie. Ja sie kiedys pytalem znajomego Rosjanina, dlaczego. I on mi odpowiedzial: My wsie trusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik Re: Rosjanie i Rosja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 11:06 Twoje statystyki do. Rosji sa sprzed 5lat. Gdybys wiedzial co to jest GDP,jaka jest jego geneza nie wypisywalbys takich absurdow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Rosjanie i Rosja IP: 213.241.56.* 21.09.04, 13:17 Sprzed pieciu lat jest srednia dlugosc zycia, bo nowszych danych nie znalazlem. Pozostale sa aktualne, ze szczegolnym uwzglednieniem stosunku wzrostu PKB do wzrostu cen ropy. A jesli sie nie zgadzasz - to argumentuj, albo spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najman Aga Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:28 Rosja to wielki kraj i wspaniali ludzie,oby Lechistan taki był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:42 Chcialbys, zebysmy byli uzbrojonymi po zeby biedakami, napadajacych na sasiadow, mordujacych bliznich, kolonizujacych inne narody? A po co ci to? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Zgadzam sie, to Wielki Narod 07.09.04, 22:06 Bez Rosjan, a zwlaszcza bolszewikow, swiat by wciaz tkwil w epoce przedindustrialnej. Wklad Rosjan w rozwoj naszej wspolczenej cywilizacji jest stanowczo niedoceniany - choc przeciez widoczny golym okiem. Ciesze sie, ze te kilka glosow na Forum GW probuje, czesciowo chocby, zrownowazyc niesluszne opinie i zadosc uczynic temu Wielkiemu Narodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Zgadzam sie, to Wielki Narod IP: 213.241.56.* 08.09.04, 10:08 Cssso prosze? Moglbys rozwinac swoja mysl o wplywie bolszewikow na przejscie z epoki przedindustrialnej do wspolczesnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Zgadzam sie, to Wielki Narod 08.09.04, 23:29 To kazdy wie. Ale skoro chesz przykladow... Nie wiem, na przyklad, czy slyszales o Schodowie i jego wynalazku, ktory na trwale wszedl do historii naszej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Zgadzam sie, to Wielki Narod 09.09.04, 00:02 sceptyk napisała: > To kazdy wie. Ale skoro chesz przykladow... Nie wiem, na przyklad, czy > slyszales o Schodowie i jego wynalazku, ktory na trwale wszedl do historii > naszej cywilizacji. Schodow to schodow, ale był jeszcze potem i Window. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Zgadzam sie, to Wielki Narod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 01:06 Schodow byl asystentem Faradaya, wymyslil klatke, ktora przypisal sobie jego pryncypal, ale w naszej tradycji "klatka Schodowa" znana jest bardziej niz "klatka Faradaya". Bardziej zagadkowa postacia jest Dwuczłonow. Szukalem Politechniki we Wroclawiu, ale nie pamietale, adresu. Na szczescie moja Zona pamietala, ze to taka jakas dziwna ulica: Dwuczłonowa. I nie wiem kto byl ten Dwuczłonow i jakie położył zasługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverick Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: 82.139.9.* 07.09.04, 22:15 Same dobre.Byłem na Wschodzie parę razy i może miałem szczęście.....ale nic złego mnie nie spotkało - wręcz przeciwnie.B.uczynni ludzie. Za to o Arabach mam jak najgorsze zdanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? IP: 213.241.56.* 08.09.04, 10:20 No wiec ja realizujac w Moskwie duza inwestycje, zatrudnialem kilkudziesieciu pracownikow z dawnej Jugoslawii. Wynajmowalem im caly blok mieszkalny, dwudziestodwupietrowy. To byli prosci ludzie w najgorszym tego slowa znaczeniu. Brudni, niechlujni budowlancy, co miesiac kilku - kilkunastu wracalo do kraju za pijanstwo. Na parkingu tego bloku co wieczor stawialo sie kilkadziesiat dziewczyn, same krasawice, sliczne - oczy rwaly. I taki podpity, niedomyty, nieogolony, oblesny Jugol zjezdzal winda na pierwsze pietro, wylazil na balkonik patrzyl na zgromadzone krasawice, pokazywal jedna palcem, mowil "ty!" i ta wchodzila do domu, scigana pelnym zazdrosci wzrokiem kolezanek. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? 08.09.04, 10:40 Gość portalu: Porter napisał(a): > No wiec ja realizujac w Moskwie duza inwestycje, zatrudnialem kilkudziesieciu > pracownikow z dawnej Jugoslawii. Wynajmowalem im caly blok mieszkalny, > dwudziestodwupietrowy. To byli prosci ludzie w najgorszym tego slowa znaczeniu. > > Brudni, niechlujni budowlancy, co miesiac kilku - kilkunastu wracalo do kraju > za pijanstwo. Na parkingu tego bloku co wieczor stawialo sie kilkadziesiat > dziewczyn, same krasawice, sliczne - oczy rwaly. I taki podpity, niedomyty, > nieogolony, oblesny Jugol zjezdzal winda na pierwsze pietro, wylazil na > balkonik patrzyl na zgromadzone krasawice, pokazywal jedna palcem, mowil "ty!" > i ta wchodzila do domu, scigana pelnym zazdrosci wzrokiem kolezanek. No własnie!! Czy nie żal tych krasawic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? IP: 213.241.56.* 08.09.04, 12:14 Mi bylo ich zal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 11:17 Typowy szpan polskiego "swiatowca". "Realizujac, zatrudnialem..." - w ten sposob moglo sie chwalic wielu : majster na budowie, kierownik budowy, jego zastepcy lub architekt (ni pies ni wydra ani inzynier ani artysta)i inni. Gdybys mial praktyczne pojecie o inwestycjach i elementarna znajomosc ludzi nie mialbys pracownikow lajzow. Co ty wlasciwie tam robiles, czy ten twoj projekt nie zawalil sie? Jak bylo z dostawa betonu o wymaganej wytrzymalosci,ten rynek opanowala tam mafia). Chyba nie budowales z papieru? Czy wiesz o czym pisze? Tacy sa pracownicy jak jego kierownictwo. Ladna sobie tutaj reklame zrobiles. Nie ma co, pewnie ukonczyles modna szkole polskiego zarzadzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? IP: 213.241.56.* 10.09.04, 17:18 Ty, Ludwik, czemu zakladasz, ze kazdy, kto ma zle zdanie o Rosjanach, musi od razu byc byle lajza? Projekt udalo sie zamknac w terminie i w ramach zakladanego budzetu, na dobor robotnikow nie mialem wplywu, bo tych dobieral podwykonawca, prace budowlane stanowily niezbedny, ale drobny element calosci, beton byl w porzadku, konstrukcje stalowe tez, stoi, dziala dotad i sie nie zawalilo. A teoria, ze "tacy pracownicy, jakie kierownictwo" dowodzi, zes glupi, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wymordowali już 2/3 narodu czeczeńskiego 08.09.04, 10:35 jarecki44 napisał: > Ja sie przyznam, że znam paru i są to akurat dobrzy prości ludzie, oczywiście > jak WSZĘDZIE są i tacy i tacy. Czy uważają Czeczeńców za urodzonych terrorystów, których należy wszystkich wymordować? A może znasz takich, którzy uznają prawo Czeczenii do pełnej suwerenności i niepodległości? Jeśli tak, to masz do czynienia z elitą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekArt "Kochani i mili ludzie" IP: *.chello.pl 08.09.04, 11:29 Nasza miłość do związku zdradzieckiego jest bezgraniczna! nieśli pomoc Polsce przez ponad 45 lat i nadal pomagają bezinteresownie. Są tak mili, że nie potrzebują obcokrajowców by sobie jakieś budynki mieszkalne wysadzić. Co jakiś czas dla poparcia ludności zginie parę osób (500-650) przeciż to nic nie znaczy, liczy się silna władza. Jak można nie kochać tak wspaniałych "ludzi"?! Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki44 Jakiego Narodu ??? Czeczenskiego ?? Bez Jaj: 08.09.04, 21:37 W takim razie analogicznie do nazwy np. w polsce jest naród Śląski, Pomorski i naród Góralski hehehehh. Wyślij e-mail do Uniwersytet nauk Wschodnich i zapytaj czy istnieje taki naród jak czeczeński. Czeczenia NIGDY nie była nawet republiką. Więc nie wiem kiedy wy to wreszcie zrozumiecie. Wyobrtażcie sobie że jakiś region w obojetnie którym Państwie chce się oderwać i zyskać autonomie - PARANOJA. Zanim mnie skrytykujecie proszę sprawdzić to co mówię we wiarygodnych źródłach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Jakiego Narodu ??? Czeczenskiego ?? Bez Jaj: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 22:36 Czyli twierdzisz, ze Czeczeni sa Rosjanami... To szalenie ciekawe. Sadze ze wyksztalcenie musiales zdobywac na wspomnianym Uniwersytecie Nauk Wschodnich. Skad sie takie matoly biora, bo ze z kwadransa zdrowego pieprzenia, to nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekArt Re: Jakiego Narodu ??? Czeczenskiego ?? Bez Jaj: IP: *.chello.pl 09.09.04, 08:13 Jak skończysz koleś podstawówkę. To daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Jakiego Narodu ??? Czeczenskiego ?? Bez Jaj: IP: 213.241.56.* 10.09.04, 17:20 Napisal powyzsze absolwent Uniwersytetu Nauk Wschodnich. Napisz, gdzie sie miesci ten uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russkij Porteru IP: 212.42.85.* 21.09.04, 02:23 Rosjane - zagalna nazwa obywateli Rosji. Wlancza do siebie russkich, tatar, czeczenow ... (ponad 100 narodow). ???????? ? ???????... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Porteru IP: 213.241.56.* 21.09.04, 12:34 Rosjanie to nazwa narodu. A obywatele Rosji to nazwa obywateli panstwa. I sa wsrod nich oczywiscie przedstawiciele wielu narodow, w tym niektorych podbitych przez Rosje i wlaczonych do imperium sila. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Ale jaja! Czeczeni nie są nawet indoeuropejczykami 09.09.04, 09:17 jarecki44 napisał: > Uniwersytet nauk Wschodnich Już Niemcy są bardziej Rosjanami niż Czeczeni. Fajny ten uniwersytet nauk wschodnich ... sztuk walki (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jakiego Narodu ??? Czeczenskiego ?? Bez Jaj: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 20:45 Ty głąbie Czeczenia zostala podbita przez Rosje w 18 czy 19 wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russkij Re: Wymordowali już 2/3 narodu czeczeńskiego IP: 212.42.85.* 21.09.04, 02:07 Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium... Art. 5 Konstytucji RP. Rosja ne ma takego prawa? Wymordowali już 2/3 narodu czeczeńskiego. Czyja informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Konstytucja Rosji IP: 213.241.56.* 21.09.04, 13:11 > Rzeczpospolita Polska strzeże niepodległości i nienaruszalności swojego terytor > ium... Art. 5 Konstytucji RP. Rosja ne ma takego prawa? Ma. Paragraf 22 Konstytucji Republiki Rosyjskiej. Jest tam napisane: "Terytorium Republiki Rosyjskiej, w sklad ktorego wchodza takze ziemie, ktore Rosja przylaczyla sila, okupuje i kolonizuje, stanowi integralna calosc. W obronie swej integralnosci terytorialnej, Republika Rosyjska ma prawo uzyc wszelkich dostepnych srodkow. Jakiekolwiek dzialania majace na celu wyzwolenie spod panowania Republiki Rosyjskiej okupowanych ziem i terytoriow ma charakter bezprawny. Konstytucyjne wladze Republiki Rosyjskiej maja obowiazek przeciwstawic sie mu jako aktowi zbrojnej agresji na swoje terytorium, przy uzyciu niezbednych srodkow. Demokratyczne panstwo prawa, jakim jest Republika Rosyjska, w celu utrzymania integralnosci terytorialnej dopuszcza stosowanie na swoim terytorium takich srodkow, jak: okupacja wojskowa, bombardowanie i ostrzal artyleryjski w odniesieniu do ludnosci cywilnej, masowe rabunki, tortury, deportacje, obozy koncentracyjne, falszowanie wyborow i inne niezbedne srodki. W rozumieniu niniejszego artykulu terytorium Republiki Rosyjskiej stanowi dowolne terytorium, jakie Republika Rosyjska okupuje, okupowala lub moze okupowac w przyszlosci, jezeli na terytorium tym dochodzi do dzialan, ktore konstytucyjne wladze Republiki Rosyjskiej uznaja za stanowiace zagrozenie dla integralnosci terytorialnej lub innych interesow Republiki Rosyjskiej, bedacej demokratycznym panstwem prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana A jacy są ZYDZI w Izraelu i na świecie? Porozmawi IP: *.twmi.rr.com 08.09.04, 22:59 Dlaczego żydzi strzelają do BEZBRONNYCH CYWILI, DZICI w Palestynie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Źli ludzie. Fałszywi :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 00:58 Mais non, jean-baptiste. Po prostu tchorze smierdzace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.com.pl 09.09.04, 11:40 Pracowałem (dawno temu) dwa lata w ZSRR i mam stamtąd najlepsze wspomnienia. Ludzie przyjaźni i o podobnej do Polaków mentalności. Aktualna sytuacja Rosji budzi nadzieje na odbudowę potęgi, bo prezydent Putin nie udaje demokraty i wymaga od swoich urzędników rzetelej pracy i skutecznego rozwiązywania problemów, nie pozwala na zadłużanie kraju i jest odbierany przez obywateli jak car-batiuszka. Nie tylko rosyjskie społeczeństwo ma dość demokracji, ja też marzę o silnym, mądrym władcy dla Polski, który by ukrócił bałagan i prywatę. Marszałek Piłsudski pozamykał w Berezie najgorszych szkodników i czas żeby znalazł się ktoś (byle nie Lepper), kto pójdzie w jego ślady. Antyrosyjskość polskiej polityki może tylko przynieść Polsce szkody, nie udawajmy mocarstwa w koalicji z USA. Z sąsiadem, a szczególnie z tak potężnym sąsiadem, trzeba mieć dobre stosunki, a nie pouczać go o demokracji i prawach człowieka, braku których to wartości obywatele nie odczuwają, raczej wzorować się na jego skutecznych rozwiązaniach wspólnych problemów. Już mieliśmy w historii przykłady zbytniego zaufania do paktów przeciwko sąsiadom z zachodu czy wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t 09.09.04, 14:19 braku > których to wartości obywatele nie odczuwają, Dobry tekst, nie ma co. Problem tych, którzy by ewentualnie ten "dyskomfort" poczuli, koledzy w poprzednim fachu pana prezydenta (tego, który żałuje rozpadu zsrr!) załatwili jakieś sześćdziesiąt lat temu. Tak, to dobry przykład. Gratuluję. Zwłaszcza wyczucia mentalności. Ty Rosjanom oczywiście dobrze życzysz? Zadziwiające, zyczyć komuś ograniczenia jego wolności w imię jego dobra. Dla zrozumienie tego trzeba przezyć 70 lat komuny chyba. Ja Rosjanom życzę żeby i u nich zaczął się XXI wiek bo całkiem sympatyczni ludzie z nich. Przynajmniej takie mam doswiadczenie. Ty bardziej dziwne jaką władzę mają. Pewnie problem w tym, że "naród który nie zna swojej historii jest skazany na jej powtórkę". Podejrzewam, ze w podręcznikach szkolnych mamy bardziej zbieżną historię z tą w niemieckimi niz w rosyjskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Rosjanie w moich oczach IP: *.pke.pl 09.09.04, 14:27 Miałem okazję poznać osobiście kilkoro Rosjan i muszę powiedzieć, że odniosłem bardzo dziwne wrażenie. Pojedyńczo są to najczęściej mili, uczynni ludzie. Można z nimi pogadać - choć muszę przyznać, że pomimo iż miałem do czynienia z osobami nieźle wykształconymi, obytymi w świecie, to zakres tematów był z ich strony trochę ograniczony. Inną zaskakującą sytuacją był u nich brak poczucia stylu czy jak by to powiedzieć "smaku". Dwudziestokilkuletnia Rosjanka potrafiła do całkiem eleganckiego stroju, ciuchów z niezłych sklepów, porządnych, gustownych butów dołożyć na przykład popękany skajowy ruski pasek, który przekreślał definitywnie wszystkie jej starania aby elegancko wyglądać. Zawsze potrafią "błysnąć" takim kwiatkiem i postronnemu obserwatorowi czasem opadają po prostu ręce. Generalnie moja ocena Rosjan w pojedynkę wypada jednak pozytywnie (no nie licząc tego "ruskiego bezguścia"). Co innego widzę jednak w grupie Rosjan. Tutaj ginie gdzieś ten ich pozytywny charakter a pojawiają się wręcz odwrotne cechy. Nigdy nic im nie wychodzi - tzn "wychodzi jak zawsze". Co ciekawe, zaczynają wówczas myśleć, że są mimo wszystko lepsi od innych - w szczególności np. od Murzynów! Trudno im zapanować nad utrzymaniem porządku, no chyba że bałagan i niechlujstwo to po prostu u nich standard. Gdyby tak patrzeć na coraz większe ich grupy to wrażenia robią się coraz gorsze. Myślę, że jako naród mają pewne rozdwojenie jaźni. Z jednej strony chcą by traktować ich jak przedstawicieli kraju, który jest "mocarstwem", z drugiej zaś strony budzą się codziennie z tego "snu o potędze" z ręką w nocniku. Zapóźnienie gospodarcze, cywilizacyjne i kulturowe tego kraju i równoczesne twierdzenie Rosjan, że tak nie jest pogarsza dodatkowo kiepskie wrażenie. Czym jako kraj mogą imponować? Chyba wyłącznie swoją powierzchnią i posiadanymi surowcami, cała reszta to dramat. Nauka? Patrząc na ilość laureatów nagrody Nobla i liczebność narodu z którego ci laureaci pochodzą, Rosjanie wyglądają niezwykle słabo. Zresztą bez takiego przeliczania też jest z nimi kiepsko. Jakie uznane międzynarodowe czasopisma naukowe wydawane są na świecie w języku rosyjskim? Klapa na całej linii. Kultura? Jaki procent na scenie międzynarodowej stanowią filmy rosyjskie, sztuki rosyjskich teatrów czy piosenki śpiewane po rosyjsku? Osiągnięcia techniczne ograniczały się w zasadniczej mierze do wykradania przez szpiegów i kopiowania cudzych pomysłów. Cywilizacja? Rosyjska "demokracja", brak poszanowania przez nich praw człowieka, humanizmu, prawa jako takiego i fntastycznie rozwinięta korupcja dopełniaja obrazu. Nic tylko siaść i płakać. Dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
blackened1 Fajni ludzie, tylko za bardzo im historia dokopała 09.09.04, 17:54 i dla tego część (jakaś tam) z nich jest taka a nie inna, al egeneralnie są zyczliwi. Wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Historia ich niczego nie nauczyła, sami winni IP: *.pke.pl 13.09.04, 07:56 Uważam, że nie ma co zwalać winy na historię. Według mnie oni z historii po prostu nigdy nie wyciągali żadnych wniosków i tyle. To naród w gruncie rzeczy wywodzący się z chłopstwa pańszczyźnianego, który sam pozbawił się własnych elit (inna sprawa, że nie były one specjalnie liczne). Jakie tam mogą być kultywowane tradycje? Jakie wzorce moralne? Jakie postawy? Chyba tylko kult Lenina, Stalina oraz Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Dziękuję serdecznie za takie tradycje. Kto im miał pokazać inną postawę skoro najbardziej światła część społeczeństwa została tam po prostu wymordowana i to przez nich samych? A tak poza tematem, czy to prawda, że obecny rosyjski prezydent to syn kucharza, pracującego dla Stalina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Historia ich niczego nie nauczyła, sami winni+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.04, 12:24 W 1864 car rosyjski chlopa polskiego od panszczyzny uwolnil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Polacy a Rosjanie IP: *.pke.pl 13.09.04, 14:31 Polski naród to wymieniajac po kolei: arystokracja i magnateria, szlachta i ziemiaństwo, duchowieństwo, mieszczanie i chłopstwo. Tak się składa, że akurat warstwa szlachecka była w Polsce bardzo szeroko reprezentowana. Stanowiła ostoję kultury, patriotyzmu, tradycji. Do tej też warstwy Polska w zasadniczej mierze odwoływała się w swojej historii. Nawet w czasie komunizmu w Polsce właśnie warstwa szlachecka była tą częścią narodu, której tradycje zwyczaje czy historię stawiano za przykład. Naród rosyjski miał natomiast niezmiernie rozbudowaną warstwę chłopstwa pańszczyźnianego. Klasy wyższe (bardzo nieliczne zresztą) pochodziły z rodów cudzoziemskich, ba nie znały często nawet języka rosyjskiego. Nie wspomnę nawet, kiedy to pierwszy raz ukazał się w druku tekst po rosyjsku. Tę i tak bardzo nieliczną grupę społeczną "zlikwidowano" w Rosji po rewolucji październikowej. Potem tych, którzy byli nieco bardziej światli - inteligencję (też nieliczną) także usuwano aby zrobić miejsce dla robotników (niewielu - bo i skąd w Rosji wielki przemysł) oraz chłopów. Taka jest zasadnicza różnica między społecznością polską a rosyjską. Zresztą sami Rosjanie od dawien dawna wypowiadają się o Polakach określając ich pogardliwie "polskie pany". Nie zmienia to jednak faktu, że Rosja to kultura oparta na chłopstwie pańszyźnianym, a Polska to tradycje opierające się o dworek szlachecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Polacy a Rosjanie+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.04, 15:29 Doskonala ocena. Szczegolnie co do szlachty,a zwlaszcza hrabiow-patriotow,co od obcych monarchow- zaborcow tytuly hrabiowskie podostawaly.Nie mowiac juz o polskim Petrsburgu XVIII XIX wiekow. Nie mowiac juz o monarchach doskonale po polsku mowiacych. Jagiello dworska ppölszczyzna sie popisywal,a August Mocny wiersze po polsku pisal. Nie mowiac juz o panach-chlopach panszczyznianych,ktorych car rosyjski 1864 z niewoli hrabiowskiej wyzwolil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Polacy a Rosjanie+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.04, 16:06 P.S Pan Zagloba-okrasa kultury szlacheckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: nudzisz 13.09.04, 16:54 Idź się lepiej doczytaj kiedy to poddaństwo zniesione było w pozostałych dwóch zaborach. Dużo wczesniej (podpowiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: nudzisz+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.04, 17:02 Zgoda. Ale w rosyjskim,poddanstwo zniesli Rosjanie? Czy hrabiowie nierosyjscy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: nudzisz+ IP: *.plusgsm.pl 14.09.04, 00:08 Hrabiowie nierosyjscy w 1863 roku. Po raz zreszta kolejny, bo Konstytucja Ksiestwa Warszawskiego tez nie przewidywala panszczyzny, ale Rosjanie w 1815 ja przywrocili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: nudzisz+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 02:48 Ale hrabiowie nie protestowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: nudzisz+ IP: *.pke.pl 14.09.04, 08:22 Do czego by się jednak nie odwoływać historia Polski zasadniczo opiera się na szlachcie, zaś historia Rosji to historia chłopstwa pańszczyźnianego, które jest podstawą tego narodu. Rosjanie swoich elit nie mieli, a warstwy potencjalnie zdolne do tego by się stać takimi elitami albo wybili albo zmusili do emigracji. Ten naród nie doświadczył żadnej ewolucji w europejskim stylu. Nie było tam gotyku czy renesansu, nigdy nie gościła tam demokracja i humanizm. Dla przeciętnych Rosjan to są wszystko terminy abstrakcyjne. Wiedzą natomiast dobrze co oznaczają słowa car, "ukaz", "tiurma", "gułag", wódka, kartofle i "gieroj sovietskovo sojuza". I jeszcze jedna drobna uwaga do wcześniejszych komentarzy. Polacy sami wybierali sobie królów (cudzoziemców ale i Polaków także). Taki Jagiełło czy Batory niezmiernie się potem Polsce przysłużyli. Prawo wyboru króla miał każdy szlachcic - to tzw. demokracja szlachecka. Wcale nie uważam, żeby było to dla Polski złe, wręcz przeciwnie - umacniały się sojusze, pogłębiała tolerancja. A w Rosji? Władzę sprawowali najeżdźcy, których nikt nigdy nie wybierał. Przeciętny Rosjanin mógł tam co najwyżej powiedzieć przepraszam jak puścił bąka, a nie myśleć o wyborze jakiejkolwiek władzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: nudzisz+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 09:55 Chcesz udowodnic wyzszosc przecietnego Polaka nad przecietnym Rosjaninem? Nudzisz,zaprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Chodzi o różnice a nie wyższość .. IP: *.pke.pl 14.09.04, 11:29 Chcę pokazać różnicę w mentalności i kulturze a nie czyjąkolwiek wyższość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chodzi o różnice a nie wyższość ..+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 11:47 Nie wdajac sie w dlugie dyskusje natemat roznic kulturowych i mentalnosciowych,m0oge tylko stwierdzic,ze zanam tylko jeden obszar kulturowo- mentalnosciowy,co do upadku swego panstwa doprowadzil. Owszem sa wyjatki,ale innego typu: Respublika Nowgorod Respublika Pskow Wladyslawa tez o malo na cara nie wybrali,ale tatus wszystko spierniczyl. Przed tym Michaila Fiodorowicza Romanowa na cara wybrali. Potem Godunowa Borysa. Potem Szujskiego. Potem Anne Ioanowne. A ktorzy najezdcy Rosja rzadzili? A czym mentalnosc chlopa rosyjskiego roznila sie od polskiego. Jezeli,wg.ciebie, mentalnosc "im bardziej" na Zachod jest bardziej strawna, to pomysl o wyzszosci chlopa niemieckiego nad polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Chodzi o różnice - bardzo duże! IP: *.pke.pl 14.09.04, 12:57 Pierwsza dynastia rządząca Rosją to dynastia Rurykowiczów - wikingów, którzy po prostu Rosję podbili. Tak poza konkursem kto tych carów wybierał? Jaka część społeczeństwa? 0,01%? Różnica między mentalnością chłopa polskiego a rosyjskiego była znaczna. Ale o tym za chwilę. Po pierwsze procentowo w skali całego społeczeństwa chłopów w Rosji było bardzo dużo, inne warstwy to w zasadzie margines. W Polsce natomiast sytuacja była inna. Liczebnie chłopi byli dużą częścią populacji, ale procentowo bardzo szeroko w Polsce reprezentowana była szlachta! Do tej to warstwy odwołuje się od zawsze polska tradycja, historia i kultura. Chłopi natomiast nie pozostawali bezwolną masą (tak jak w Rosji) ale często włączali się np. w walkę o wyzwolenie Polski. Powstanie Kościuszki zostało np. wsparte przez rzesze chłopskich kosynierów a i wcześniej często chłopi stawali murem za polskim monarchą (np. potop szwedzki). Ich opór (opłacony ogromnymi represjami) wobec rusyfikacji i germanizacji przyczynił się do przetrwania w całym społeczeństwie języka polskiego. Ponadto wielu chłopów chodziło do szkoły, potrafili czytać i pisać. Rosyjscy chłopi mogli tego dostąpić dopiero po rewolucji. Wystarczy? Jeżeli zaś chodzi o różnice mentalności, to wynikaja one z faktu, że cała Polska była od wieków w kręgu kulturowo-cywilizacyjnym Europy Zachodniej, gdzie panował zachodni typ chrześcijaństwa, łaciński alfabet a we wszystkich krajach kultywowano ponadto podobne wartości. Tutaj mentalność polskiego chłopa była podobna do mentalności chłopa niemieckiego, węgierskiego, czeskiego czy francuskiego. Rosja o tym nie wie, bo tych trendów nigdy nie doświadczyła. Jej kultura i tradycje są po prostu inne, tak jak tradycje arabskie, mongolskie czy tureckie. Rosyjski styl budownictwa - obcy na pierwszy rzut oka, alfabet - obcy, szanowane wartości - inne! Religia panująca w Rosji - prawosławie. Gdzie w Europie Zachodniej, poza Grecją istnieją znaczące ślady takiej religii? Zresztą i tak przez okres komunizmu Rosjanie doprowadzili do porzucenia prawosławnych tradycji. Świętem był Nowy Rok z Dziadkiem Mrozem a nie Boże Narodzenie! Zresztą do tej pory dla Rosjan liczy się właśnie Nowy Rok a potem zapewne 8 marca - Dzień Kobiet. To wszystko ma ogromny wpływ na różnicę w mentalności i to zarówno kiedyś, dawno temu zwykłego chłopa, jak i dzisiaj zwykłego obywatela Polski i Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chodzi o różnice - bardzo duże!+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 13:25 Pierwsza dynastia Rosji,owszem,Rurykowicze byli. Ale pierwszym monarcha Rosji Byl IwanIV. Niektorzy twierdza,ze ojciec jego Wasyli. Rosji nie najechali ale sami ja "wywalczyli" Najezdzcow,co Rosja przez lat kilka rzadzili,znam tylko Dmitriow Falszywych,ktorych Mniszkowna odroznic nie potrafila. Pozatym Rosja zaden najezdzca nie rzadil. Co do kosynierow -to na Litwie przewaznie byli. Dlatego car potem mowe litewska zakazal drukowac. O Litwo-po polsku pisana byla.Niektorzy twierdza,ze z tego powodu. Kosynierze byli rowniez po stronie przeciwnej. Chlop robil,co mu pan kazal. Wlasnie dlatego,ze chlopstwo powstania nie podtrzymalo,spowodowalo,ze zaczeto stawiac kroki w "budowaniu" Narodu Polskiego. Xe szkolami chlopa panszczyznianego?Zrodla masz jakie? Owszem kultura rosyjska jest inna od polskiej. Tak samo jak polska od niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Chodzi o różnice - bardzo duże!+ IP: *.pke.pl 14.09.04, 14:03 I Rurykowicze to etnicznie czyści Rosjanie? A jak było np. z carycą Katarzną - tez czystej krwi Rosjanka. Mogą jej jednak Rosjanie dziękować, bo to ona pierwsza wydała drukiem tekst po rosyjsku. Za rozbiory Polski zresztą też, gdyby nie ona Rosja prawdopodobnie nie okupowała by ani skrawka polskiej ziemi. Kosynierzy walczyli w całej Polsce, nie tylko na Litwie. A słynna bitwa pod Racławicami! Tak, chłop robił co mu pan kazał, ale w Polsce jeszcze czasem jak pana nie było (np. zsyłka na sybir), albo ojczyzna znalazła się w potrzebie to sam stawał do walki. W Rosji rzecz nie do pomyślenia. W literaturze pełno jest informacji o nauce chłopskich dzieci (patrz np. utwory Bolesława Prusa)- były szkółki. Nie był to proceder powszechny, ale był możliwy i co niektórzy z niego korzystali. W Rosji takie coś nie funkcjonowało. Nie zgodzę się też z Twoim ostatnim stwierdzeniem, że kultura rosyjska jest inna od polskiej tak jak polska od niemieckiej. Kultura polska jest inna od rosyjskiej tak samo jak inna od mongolskiej oraz arabskiej. Z kulturą niemiecką, francuską czy włoską ma natomiast wiele cech wspólnych i dużo więcej ją łączy niż różni. Te same epoki - styl romański, gotyk, renesans, barok, romantyzm... To samo chrześcijaństwo zachodnie. Taka sama powszechna nauka w szkole na przestrzeni wieków starożytnej greki i łaciny. Łaciński alfabet. Kalendarz jaki stosowano. System prawny czerpiący swych źródeł w prawie rzymskim. Można by tak wymieniać bardzo długo. Te wszystkie elementy są natomiast różne w przypadku kultury rosyjskiej. Dlatego ona się po prostu różni od tego co jest w Europie. To są pewne podwaliny, z których czerpią kolejne pokolenia, tym są przesiąknięte mury starych zamków i kościołów, układy architektoniczne miast i miasteczek oraz przede wszystkim sposób myślenia i zachowania całych społeczności ludzkich - podobny w Europie. Rosjanom trudno to zrozumieć, bo ich krąg kulturowy jest inny! Ta europejska cywilizacja wraz z pierwszymi osadnikami została także przeniesiona do Ameryki, Australii czy Afryki Południowej. Kraje te są z tego powodu znacznie bliższe kulturowo Europie niż Rosja. Rosyjska kultura jest różna od kultury polskiej, niemieckiej czy węgierskiej tak samo jak kultura mongolska, arabska czy konfucjańska. Mam nadzieję, że udało mi się to wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chodzi o różnice - bardzo duże!+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 15:55 Iwan III jeszcze nie byl. Katarzyna - nie najezdzca. Co do kosynierow to prawdopodobnie rozne zrodla polskie mamy. U Rosjan tez jak potrzeba byla - to tez sie podnosili. Partyzantaka.Iwan Susanin,Pozarskij(ktory potem o malo na cara nie zostal wybrany),Minin-to walka o niezaleznosc z Polakami. W wojnach z Napoleonem. Szkolki?: Lomonosow z takiej sie wywodzi. Co do kultury?Mozna dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Chodzi o różnice - bardzo duże!+ IP: *.pke.pl 14.09.04, 16:07 Tak, tak napisz jeszcze proszę kto tych carów wybierał. Ilu miało prawo głosu? Dobry przykład dałeś z tym Łomonosowem (przy czym z tego co wiem to nie był syn chłopa tylko chyba rybaka - ale to drobiazg). Ten człowiek założył pierwszy rosyjski uniwersytet. Wiesz ile setek lat wcześniej założony był pierwszy uniwersytet polski? To też taki drobny wątek do dyskusji o kulturze i tradycjach i zasadniczych różnicach między nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Chodzi o różnice - bardzo duże!+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 17:58 www.strana-oz.ru/?numid=2&article=142 www.krugosvet.ru/articles/68/1006884/1006884a1.htm www.ras.ru/win/htm/indexeng.html www.n-t.ru/ri/ls/up02.htm www.alhimik.ru/great/lomonos.html Wiec Rosja zaden,oprocz Polakow,zdobywcow nie rzadzil. Carow wybierala bojarszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Długie tradycje demokracji w Rosji... IP: *.pke.pl 15.09.04, 13:21 Tak, tak, Rosja to przecież znana w świecie ostoja demokracji. Tutaj od zawsze wszystkim przysługiwało pełne prawo głosu, a władza pochodziła zawsze z powszechnego wyboru. Tak dla przypomnienia: - rok 862 Ruryk zostaje pierwszym księciem Nowogrodu (Wikingowie podbijają rosyjskie plemiona, a dynastia Rurykowiczów będzie tutaj sprawować władzę aż do roku 1598 umiera wtedy ostatni jej przedstawiciel Fiodor I) - rok 989 chrystianizacja Rusi - rok 1223 bitwa nad rzeką Kałką gdzie zjednoczone wojska ruskie zostają zwyciężone przez plemiona mongolskie. Czyngis-Chan zniszczył zupełnie niektóre księstwa ruskie a inne przejął pod swoje zwierzchnictwo. Następuje zerwanie Rusi z Bizancjum i jej izolacja od Europy Zachodniej. Od roku 1260 funkcjonuje tzw. Złota Orda, której Chanat Krymski przetrwał aż do 1774! Księstwo Moskiewskie jest natomiast cały czas podporządkowane Mongołom aż do roku 1480! Przyjacielu chyba nie powiesz mi, że cały czas Rosjanie rządzili się wówczas sami. Przypominam ostatni z Rurykowiczów umarł w 1598 roku! Potem w 1610 Moskwa została zajeta przez Polaków! Szanowny Pan zapomniał? Inna ciekawostka, którą można tutaj dorzucić - rosyjski car (panujący w latach 1676 - 1682) Fiodor III posługiwał się językiem polskim, który był wówczas językiem dworu carskiego! Wybory cara przez tzw. Sobór Ziemski to w historii Rosji pojedyńcze epizody! Nie da się ich w nijaki sposób porównać do funkcjonującej w Polsce wolnej elekcji! Caryca Katarzyna II (Niemka czystej krwi) też została wybrana przez bojarów? A co powiesz o oddawaniu przez jej wcześniejszą poprzedniczkę carycę Annę najważniejszych w państwie urzędów w ręce Niemców? Powiedz jak tu patrząc na przypomniane przeze mnie fakty nie oprzeć się wrażeniu, że Rosją przez większą część jej historii rządzili najeźdźcy bądź obcy? Chłopi byli natomiast trzymani bardzo krótko, żadnych praw - wyłącznie obowiązki. Efekt to powtarzajace się co jakiś czas powszechne powstania chłopskie w Rosji mające niekiedy charakter wojen chłopskich. W Polsce tego typu historie to pojedyńcze epizody! Czy widzisz więc Przyjacielu różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eligiusz Re: Długie tradycje demokracji w Rosji... IP: *.dsl.netsource.ie 15.09.04, 20:08 Dla mnie wladza pochodzáca z powszechnego wyboru traktowana jest w historii ustrojów pastwowych jako zjawisko negatywne .Za p[rzykad podam Polské doby magnaterii szlacheckiej. Rozdrobnienie, rozproszkowanie wadzy w rékach tak wielu moznych dopriwadzio do katastrofy rozbiorów, a ty niwe wiem dlaczego dopatrujesz sié siy w tym co slabe i liche. Zauwaz ze ustrój polityczny musi byc adekwatny do sytuacji geopolitycznej . A wiéc w czsie pokoju demokracja expresis verbis natomiast w czasie wojen pelna kumulacja wadzy w rekach silnego rzádu. Tak byo za czasów rzymskich , w ten sposób bronia sié Polska w czasie wojny 1920 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Długie tradycje demokracji w Rosji... IP: *.pke.pl 17.09.04, 09:40 Zgadzam się, że w chwilach zagrożenia potrzebna jest silna zcentralizowana władza. To, że pochodzić będzie ona ze społecznego powszechnego wyboru w niczym nie zaszkodzi lecz wręcz przeciwnie - wzmocni w społeczeństwie autorytet takiej władzy. Przykłady współczesne - we wszystkich konfliktach zbrojnych w których dochodziło do starcia pomiędzy społeczeństwami rządzonymi w sposób totalitarny czy autorytarny oraz społeczeństwami rządzonymi w sposób demokratyczny zwyciężały zawsze te drugie! Dyskusja tutaj odnosi się jednak do tematu swobód jako takich, których w Rosji zasadniczo nigdy nie było - jest to także przyczyna dla której Rosjanie nie rozumieją o co w demokracji chodzi. Drugie zagadnienie to fakt, że Rosją rządzili przez znaczną część historii najeźdźcy bądź cudzoziemcy (wcale nie z wyboru) i to także upośledza postrzeganie przez Rosjan pewnych oczywistych wartości. Konkluzja jest taka, że nie potrafią wyciągać nauki z żadnej lekcji jaką dawała im historia (zresztą nie tylko im). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 11:11 O demokracji nie pisze-moze rozna byc. Radziwillowska,lub zasciankowa. Ladnie,ze pan mnie przypomina: 1."-rok 862 Ruryk zostaje pierwszym księciem Nowogrodu (Wikingowie podbijają rosyjskie plemiona" A i owszem,ale rosyjskich plemion i Rosji nie zdobyl. A to z prostej przyczyny-ani Rosji,ani Rosjan wtedy jeszcze nie bylo. 2.Caly tekst ladnie pan z ksiazki zerznal. Ale prosze Rus od Rosji odroznic. Jak Rzym od Wlochow. Jak Polske Piastow od Polski. Dlatego napisalem,ze Iwan III Rosjaninem jeszcze nie byl. 3.Chlop w Rosji krotko byl trzymany,ale w Polsce krola wybieral? Dobre sobie! 4.Owszem Rosja przez obcych rzadzona byla. Ale ONI Rosje nie zdobylyli-zostali sprowadzeni. Zreszta "Niemka" katzezyna okazala sie "wieksza" Rosjanka niz wielu Rosjan. Polska tez obcy rzadzili-Czy mam przypominac? 5."Chłopi byli natomiast trzymani bardzo krótko, żadnych praw - wyłącznie obowiązki. Efekt to powtarzajace się co jakiś czas powszechne powstania chłopskie w Rosji mające niekiedy charakter wojen chłopskich. W Polsce tego typu historie to pojedyńcze epizody! Czy widzisz więc Przyjacielu różnice?" Tak.Chlopow tych tak krotko za morde tzrzymali,ze ruszyc sie nie mogli. Natomiast w Polsce byly nagminne "poruchawki" magnaterii. Roznica,owszem,jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 11:13 >>><Tak.Chlopow tych tak krotko za morde tzrzymali,ze ruszyc sie nie mogli. Natomiast w Polsce byly nagminne "poruchawki" magnaterii. Roznica,owszem,jest.>>>>>>>>>>>>>>>>>>< Mowa jest o chlopach polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.pke.pl 17.09.04, 14:41 Owszem plemiona ruskie, nie rosyjskie. Nie wypatrza to jednak w żaden sposób sensu komentarza. Porównywanie Rusi do Rzymu a Rosji do Włoch to jednak czysta przesada, która nie wiadomo czy jest bardziej śmieszna czy bardziej żałosna. Czyżby Rosjanie historię traktowali wybiórczo? Jak nad ich przodkami panowali najeźdźcy i obcy - to jakby nie ich to dotyczyło, jak Rosja rosła w siłę - to i owszem z tym sie identyfikują. Ciekawe pojmowanie świata. Polska Piastów natomiast to Polska, tak samo jak Polska Jagiellonów czy Polska w okresie międzywojennym! Cały czas to ten sam kraj i ten sam naród, ta sama tradycja i kultura (różnica wynika tylko z epoki historycznej!). Nie zmieni to jednak w żaden sposób faktu, że przez setki ruskie księstwa i plemiona były pod mongolską dominacją! Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, kto był kiedyś dla ruskich plemion panem! Nigdy nie napisałem, że w Polsce chłop mógł wybierać króla! Przyjacielu najpierw uważnie czytaj a potem wydawaj sądy! A to, że w Polsce lepiej go traktowano niż w Rosji nie oznacza, że miał pełną swobodę! Katarzyna II (Niemka) trafiła do Rosji dlatego, że była żoną cara Piotra, który Rosję miał w głębokiej pogardzie i sam utożsamiał się z Prusami. Z tego powodu został zabity! Jako żona cara władzę przejęła Katarzyna, a że traktowała Rosję jak swój folwark miało także i pozytywny skutek dla samej Rosji, bo wzmocniło ją terytorialnie. W Polsce szlachta wybierała natomiast króla z wielu kandydatów. Byli wśród nich i cudzoziemcy, natomiast władzę w Polsce otrzymywali ze szlacheckiego wyboru! Czy nie widzisz Przyjacielu różnicy? Katarzyna nie "stawała do konkursu" na carski tron z innymi kandydatami. Była po prostu wcześniej żoną cara i tyle! Wojen i powstań chłopskich, takich jakie miały miejsce w Rosji, Polska nie "przerabiała". Przyjacielu mylisz skutki i przyczyny - w Rosji te wydarzenia stale miały miejsce, bo chłopi byli po prostu za bardzo trzymani za mordę, a nie dlatego, że mieli luz i nie wiedzieli co zrobić z wolnym czasem! I jeszcze jedno pytanie - jakież to "nagminne poruchawki magnaterii" miały miejsce w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 15:03 "Przyjacielu", zaczynasz juz nudzic. Historycy Radzieccy i Rosyjscy I Radzieccy zwykle uwazaja,ze panstwo rosyjskie zaczelo powstawac prz Iwanie III. A mianowicie wize sie to z wycofaniem Hana Ahmata z pod rzeki Ugra. Byl to rok 1480-symbolicznie. Uwaza sie to za koniec Imperium Batu-chana. Porochawka magnaterii? Caly czas magnateria w Polsce sie rzdzila. I widac do czego to doprowadzilo. Czy co smiezsnego w porownaniach moich? "Przyjacielu" nie zgrywaj sie przesadnie. Kompleks Wyzszosci? Smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 15:08 P.S Zwroc uwage na:Iwan III www.wordiq.com/definition/List_of_Russian_rulers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 15:13 P.S www.wordiq.com/definition/Great_standing_on_the_Ugra_river Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Długie tradycje demokracji w Rosji...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.09.04, 15:20 P.S hronos.km.ru/biograf/ivan3.html ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_III A teraz tutaj sie patrz-Powstanie panstwa rosyjskiego: www.russia-talk.com/history/18.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Wybiórczy sposób patrzenia na historię... IP: *.pke.pl 20.09.04, 08:00 Sposób postrzegania przez Ciebie historii jest wybitnie selektywny. Kiedy Ruś była pod panowaniem mongolskich Chanów - to historia nie Twojego kraju, kiedy natomiast chanat osłabł a Ruskie plemiona wybijały sie na niezależność - a to tak, to Rosja, to "rodina"! No brawo! Idąc tym sposobem rozumowania musielibyśmy przyjąć, że historia Państwa Polskiego to dopiero 15 lat! Praktycznie od tego czasu bowiem Polska stała się krajem niezależnym. O przeszłości zapomnimy, bo np. przez ponad 120 lat Polski nie było na mapie (między innymi za sprawą Rosji) i o tym okresie nie mówi się z satysfakcją! Jest to jednak także dobry przykład by pokazać różnicę między Polakami i Rosjanami. W Polsce mimo zaborów i obcej okupacji stale wybuchały powstania. Tutaj nikt nigdy nie pogodził się z utrata suwerenności, mało tego, o całej historii Polski, od czasów kiedy żyły tutaj plemiona Polan i Wiślan uczy się dzieci w szkole i nikt nie odwraca się od wydarzeń dla narodu nie zawsze najszczęśliwszych. Ta cała historia jest budulcem na którym funkcjonuje społeczeństwo polskie i podobnie jest w innych krajach Europy. W Rosji natomiast jest inaczej! Podbite ruskie plemiona były wasalnymi ziemiami mongolskich chanów - taka jest spuścizna tych ziem! Nie było tam regularnych powstań i walaki z najeźdźcą lecz funkcjonowała wiernopoddańcza czołobitność. Ta czołobitność jest też charakterystyczna dla Rosji. Kultywowano ją potem wobec carów, później wobec kacyków partii komunistycznej a ostatnio wobec prezydenta, który chce jeszcze bardziej zwiększać swoją władzę a społeczeństwo rosyjskie zdaje się nie widzieć w tym nic zdrożnego! To, że po roku 1480 ruskim plemionom udało się z powodu słabości chanów wybić na niezależność nie zmienia w niczym wcześniejszych wydarzeń! One odcisnęły się głęboklim piętnem na mentalności ludzi, ich tradycjach, ich kulturze (tak jak pokazałem to na przykładzie czołobitności). Europa już kilkaset lat rozwijała się wówczas w całkiem innym kierunku. Tak było w Anglii, we Francji, w Niemczech, w Polsce i nawet na Węgrzech, które najpóźniej dołączyły do rodziny europejskiej! Ruś w tym czasie tkwiła w związkach z Mongołami! Widzisz w końcu różnicę? Jeszcze jeden przykład dotyczący rozwoju, i zapóźnień. Polska została w czasach zaborów podzielona między trzech okupantów: Rosję, Prusy i Austrię. Gdyby popatrzeć na mapę dzisiejszej Polski i nanieść na nią granice z czasów zaborów można spostrzec niesamowite ciekawostki. Na ziemiach włączonych onegdaj do Rosji jest najsłabsza sieć dróg i połączeń kolejowych oraz najmniej przemysłu! To pozostałość jeszcze po zaborach, choć minęło już tyla lat od tamtych wydarzeń. Te tereny przez ponad 120 lat rozwijały się po prostu "po rosyjsku", w odróżnieniu od reszty Polski. Skutek namacalny to dzisiaj ogromne bezrobocie i dużo niższy stanard życia na tzw. ścianie wschodniej - terenach niegdyś rządzonych przez Rosję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wybiórczy sposób patrzenia na historię...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 20.09.04, 15:54 1.>>>>>>>>>>>>>>Sposób postrzegania przez Ciebie historii jest wybitnie selektywny. Kiedy Ruś > była pod panowaniem mongolskich Chanów - to historia nie Twojego kraju>>>>>>>>>>><< To znaczy ktorego kraju? 2.O ile mnie nie myli to pretensji do hiestorycznych panstw ruskich jako sposcizny7 swoich przodkow maja i Bialorusiny jak i Ukraincy. Kijow wszak stolica Ukrainy jest a nie Rosji. 3.O ile mnie pamiec nie myli,to wiekszosc Ziem Ruskich bylo pod panowaniem polskim,a wlasciwie Litwy. Jest takie pojecie,jak Rus Litewska. Ciut,ciut a stolica "Rosji" moglo zostac Wilno,a nie Moskwa. Bardzo mnie cieszy,ze istnieje nowa szkola historii-Twoja. Rosjanie jednak uwazaj,ze pierwszym "Kniaziom Wsieja Rusi"-Rosji ze stolica w Moskwie jest Iwan III Wielki. Poczatek panstwa rozpoczynaja nied od Chrztu a od 1480. Koniec ksiestw udzielnych w Ksiestwie Moskiewski.Odejscie Tatarow z pod Ugry. 3. Egipt faraonow_Egipt Mubaraka? Rzym=Wlochy? Polska Piastow=Polska. Rus Kijowska=Rosja? Kiedy zaczely sie Niemcy? Kiedy zaczela sie Francja: limo.w.interia.pl/historia.htm pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Francji 4,Raz narzekasz.ze powstan nie bylo. Drugi raz,ze chlopi powstawali za czesto. 5.Bezrobocie? Jest w Europie calej-w UE. W jednych panstwach wiecej,w drugich mniej. Irlandia,Hiszpania,Portugalia tez sie rozwijaly po swojemu. Tak samo jak Czechy i Poska-roznice sa. Tylko nie mow,ze "zle" cechy Narodu Polskiego(bo narod ten oprocz "slachetnych" posiada rowniez i "negatywne"-jak kazdy narod) zostaly po Rosjanach oddziedziczone. Co do czolobitnosci-to inna sprawa. O tym mozna podyskutowac. Np.Rewolucja Pazdziernikowa. >>>>>>>>>>><Tak było w Anglii, we Francji, w Niemczech, w Polsce i > nawet na Węgrzech, które najpóźniej dołączyły do rodziny europejskiej! Ruś w > tym czasie tkwiła w związkach z Mongołami! Widzisz w końcu różnicę?>>>>>>>>>>> Owszem. Ale i z Litwa. Ciekwie co na temat rodziny Europejskiej Niemcy mowia? Dla Francji Europa konczy sie poza murami "Paryza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wybiórczy sposób patrzenia na historię...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 20.09.04, 18:59 Gdzie Europa Oswiecona-Zacodnia w Tym czasie byla? www.hrono.ru/hunny.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wybiórczy sposób patrzenia na historię...+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 20.09.04, 19:20 Poniwaz masz swoja szkole historii,nie bylo by przeszkoda zapoznania sie z czym innym: gumilevica.kulichki.net/R2R/index.html Polecam szczegolnie Czesc II.p.3 i p.4: "Итак, к началу XVI столетия у Ивана III имелись все основания называть себя Великим князем всея Руси. Действительно, вся территория Древней Руси, за исключением части, захваченной Польшей, вошла в состав нового Русского государства, которому предстояло теперь шагнуть в совершенно иное историческое время." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Sam sobie przeczysz Przyjacielu... IP: *.pke.pl 21.09.04, 14:36 Ja nie uprawiam "własnej szkoły historycznej" tylko przywołuję konkretne wydarzenia z historii. Przykro mi, że nie są one dla Ciebie najmilsze, ale historii nie da się "poprawić". Tak kiedyś było i tyle. Żeby nie było wątpliwości i żebyś nie myślał, że nie czytam uważnie tego co piszesz sugeruję co następuje: - od około X wieku w Europie rozwijają się zalążki przyszłych państw, jedne nieco szybciej, inne nieco wolniej. Pewną cezurą w tym względzie staje się także przyjęcie przez danego władcę chrześcijaństwa. Na tej podwalinie i w bliskich związkach pomiędzy poszczególnymi królestwami zaczyna rozwijać się europejska kultura i tradycja, czego przejawem są poza religią także te same trendy w budownictwie, sztuce i sposobie patrzenia na świat (styl romański, gotyk itd.). Nieco później powstają pierwsze uniwersytety. Według mnie Ruś będąca zalążkiem państwowości rosyjskiej jest z tego procesu bardzo szybko wyłączona z powodu podbicia plemion ruskich przez Mongołów i uzależnienie ich od Chana. Według Ciebie, Rosji jako takiej jeszcze wogóle nie ma - powstanie dopiero za kilkaset lat. Istotne jest tutaj to, że ludność zamieszkująca tereny ówczesnej Rusi, a obecnej Rosji jest z tego procesu tak czy siak wyłączona! To jest sedno sprawy. - W okresach późniejszych, tzn., od czasów kiedy Ty uznajesz że można zacząć mówić o początkach państwa rosyjskiego, Rosja także pozostaje poza obszarem oddziaływania tradycji i trendów europejskich. Pewną próbą zwrotu w stronę Europy staje się dopiero działalność Piotra I. Zwróć uwagę kiedy to się dzieje! Ile lat cała pozostała Europa rozwijała się wspólnie w zupełnie inny sposób niż Rosja! To jest istotne! - Aż do czasów rewolucji październikowej Rosja pozostawała de facto państwem feudalnym, reszta Europy zdążyła w międzyczasie przejść na kapitalizm. W Rosji tej fazy rozwoju praktycznie nie było - pojawił sie komunizm, czy jak kto chce socjalizm. Prawda? - Chłopi w Rosji stanowili zasadniczą część społeczeństwa, trzymaną bardzo krótko przez nieliczne wastwy wyższe. O trudnym położeniu chłopstwa świadczą bardzo liczne, nagminne wręcz w Rosji wojny chłopskie. To nie są wojny narodowo - wyzwoleńcze, lecz wojny o poprawę podstawowych warunków bytowych najniższej warstwy społecznej. Elity rosyjskie są stosunkowo nieliczne i albo wywodzą się z rodów cudzoziemskich, albo są zapatrzone w inne kraje a samą Rosję mają w pogardzie (patrz np. car Piotr III), albo też starają się traktować Rosję jak swój wyłączny folwark. Elity jako takie i spora część pojawiającej się inteligencji zostają zresztą zlikwidowane z chwilą wprowadzenia w Rosji komunizmu. Przytłaczająca część obecnego rosyjskiego społeczeństwa to zatem ludność od wieków wyrosła w tradycjach chłopskich. Prawda? - Tradycje chłopskie w Rosji, przesycone czołobitnością wobec - najpierw namiestników chana (tutaj się zapewne ze mną nie zgodzisz, ale to nie przesądza o słuszności pozostałej części zdania), potem cara, a później komunistycznych kacyków i obecnie prezydenta są odmienne od tradycji chłopskich w pozostałej części Europy. Chłopi rosyjscy najdłużej w Europie byli pozbawieni jakichkolwiek praw. Czy to prawda, że dokumenty pozwalające im na podróż poza stałe miejsce zamieszkania Ci ludzie zaczęli dostawać dopiero w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku? - Oświata trafiła w Rosji do warstwy chłopskiej bardzo późno. Zresztą sam rozwój nauki rosyjskiej jest niezmiernie spóźniony względem tego co działo się wcześniej w Europie. Pierwszy tekst po rosyjsku został wydany dopiero za czasów Katarzyny II, a pierwszy rosyjski uniwersytet powstał dopiero dzięki wysiłkom Łomonosowa! Reszta Europy doświadczyła tego kilkaset lat wcześniej. Prawda? - W Rosji przez wieki religią dominującą było prawosławie, w pozostałej części Europy chrześcijaństwo typu zachodniego. Rosyjski alfabet różni się zasadniczo od alfabetu stosowanego w Europie i opierającego się na łacinie. Przez wieki Rosja posługiwała się także innym kalendarzem niż Europa. Także europejski system prawny ma wspólne korzenie, inne niż rosyjski. Prawda? - Rosyjski system gospodarowania w porównaniu z tym funkcjonujacym w pozostałej części Europy był niewydolny (przykład w zapóźnieniu rozwojowym ziem polskich będących onegdaj pod rosyjskim zaborem). O przewadze kapitalizmu nad królującym przez dziesiątki lat w Rosji komunizmem, czy jak kto woli socjalizmem nawet nie ma co pisać. Zgadzasz się ze mną? - Wszystkie opisane powyżej zagadnienia stanowia podstawową różnicę między krajami Europy takimi jak np. Francja, Anglia, Niemcy, Polska, Szwecja, Czechy, Słowacja czy Węgry a Rosją! Idee humanizmu, tolerancji, demokracji czy przywiązanie do praw człowieka oraz inne tradycje tak ważne dla obywateli państw europejskich, wspólne dla nich - są dla Rosji czymś obcym, nie zrozumiałym, czymś czego Rosja nigdy w swojej historii nie doświadczała. Dlatego też napisałem, że naród rosyjski jest po prostu inny od narodów w pozostałej części Europy. Mam nadzieję, że tym razem udało mi się to pokazać najbardziej czytelnie i że postarasz się spojrzeć na historię Rosji także i z takiej strony. Życzę owocnych przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: do nauki, do książek 14.09.04, 13:40 Popisujesz się tu nieznajomością historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do nauki, do książek+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 15:48 Lubie takie hasla. Popisujesz sie czym? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: do nauki, do książek+ 14.09.04, 15:55 Gość portalu: . napisał(a): > Lubie takie hasla. > Popisujesz sie czym? Dobrze, że lubisz ale czytac to już chyba nie? A powinieneś spróbować, może głupot bys nie wypisywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do nauki, do książek+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 14.09.04, 15:57 Twierdze,ze glupoty ty piszesz. I bez zazenowania. Popros mame by ci poczytala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: nudzisz+ IP: *.plusgsm.pl 14.09.04, 21:29 Widzisz, na skutek luk w wyksztalceniu nie zdajesz sobie sprawy z tego, ze jak w Rosji car-batiuszka (albo caryca-maciorka) decydowali, to nie bylo odwolania. Nikt Polakow o zgode nie pytal. A wladze Rosji, jesli tylko mogly, traktowaly swoich poddanych, jak niewolnikow. Tak bylo za carow i za komunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
blackened1 Re: Historia ich niczego nie nauczyła, sami winni 14.09.04, 10:42 Zgadzam się z tobą w wiekszości kwestii ale to co napisałeś o nich to właśnie historia, przecież gdyby nie Lenin i Stalin to może byli by innymi ludźmi - w sensie intelektualnym i rozwojowym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Czyimi nogami? 17.09.04, 10:25 Historia była bardzo łaskawa dla Hiperborejczyków. Nikt ich nie najeżdżał, bo kraj wielki, dziki i mroźny. A oni jakoś zawsze to rozumieli, bo nawet jeśli ich kto najeżdżał, to się nigdy nie bronili, po prostu wpuszczali wroga do Moskwy i czekali, aż wszystko jakoś się ułoży. Wszystkie ich późniejsze wojny miały już charakter imperialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.04, 12:23 Re: A może lepiej porozmawiajmy o Rosjankach? IP: 213.241.56.* Gość: Porter 08.09.2004 10:20 odpowiedz na list I taki podpity, niedomyty, nieogolony, oblesny Jugol zjezdzal winda na pierwsze pietro, wylazil na balkonik patrzyl na zgromadzone krasawice, pokazywal jedna palcem, mowil "ty!" i ta wchodzila do domu, scigana pelnym zazdrosci wzrokiem kolezanek.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>< Tu powinna byc mowa o Rosjanach. Ale, jezeli juz ztej "beczki"-przpomina sprawy z przed lat kilkanascie: A bylo to w Szwecji ,a krasawicy Polki byly. Byl taki jeden -niedomyty i nie...... Gazety o nim pisaly.Bo przesadzil. Chodzil do IKEi tam sam siebie fotografowal. Krakow sobie upodobal. I dziewczyny z tytulami uczelnianymi. Zdjecia im pokazywal-jaki dom ma slicny. Dziewuszki te sprowadzal. Po kilku miesiacach je wyganial. Wiec,ruch w interesie policja zauwazyla. Czy sprawy o ktorych pozwoliles sobie napisac,dotycza tylko Rosjanek? Bo w branzy tej Polki tez sa slynne. A szczegolnie z sprzed lat kilkunastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.plusgsm.pl 16.09.04, 16:45 > Dziewuszki te sprowadzal. > Po kilku miesiacach je wyganial. No i to jest wlasnie roznica: Jugol russka krasawice wyganial gora po godzinie (chyba, ze kolegom tez przypadla do gustu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atheist Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.crowley.pl 14.09.04, 16:11 Rosja jest Wielka i Piekna, a Rosjanie to najwspanialsi ludzie na swiecie. Nie leniwym i glupim polaczkom ich oceniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najman Aga Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:01 Rosja była , jes i pozostanie Rosją,wielkim krajem wielkich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 16:12 taa... a ruscy sa cholernie zapracowani. Chyba niszczeniem sasiadow wokolo. Tak od XVI wieku.Jak oni Sa najwspanialsi i mieli Slnce Ludzkosci, Przywodce Postepowego Swiata, Wielkiego Jezykoznawce itd. Ach jaki On byl swietny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atheist Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t IP: *.crowley.pl 16.09.04, 17:10 Stalin to byl Gruzin a nie Rosjanin, glupi polski nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Czy Rosjanie to naród o cechach niewolników? IP: *.stenaline.com 16.09.04, 17:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4953260&a=4984288 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Rosjanie, Polacy, Słowianie IP: *.stenaline.com 16.09.04, 16:59 Spotykają się w czasie patrolu dwaj strażnicy graniczni - Polak i Rosjanin. Idą ramię w ramię. Nikt nie ucieka przez granicę, nikt nikogo nie łapie. Piękna pogoda. Nudy. W końcu strażnicy zaczynają rozmowę: R: Jacek, jak po polsku będzie "chleb"? P: Ty na prawdę nie wiesz, Iwan? Chleb! R: A dom? P: Dom! R: A woda? P: Woda! R: A służba? P: Służba! R: A Żopa? P: Dupa! R: Jacek! Czy to warto było przez jedno słowo granicę wytyczać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Rosjanie, Polacy, Słowianie IP: 213.241.56.* 21.09.04, 12:36 Wszystko ladnie, ale woda po rosyjsku to nie woda, bynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miazga WSZYSTKICH KTORYCH ZNAM BARDZO LUBIE IP: *.dc.dc.cox.net 17.09.04, 02:12 sa ciepli i przyjacielscy, wyksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: New_ton Re: WSZYSTKICH KTORYCH ZNAM BARDZO LUBIE IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 17.09.04, 04:01 Rosjanie to nasi bracia Slowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong bij ruskiego IP: *.chello.upc.cz 20.09.04, 08:19 wiadomo,tak jak kazdy polak jest antysemita, kazdy niemiec naziolem, tak kazdy ruski pragnie rzadzic swiatem oceniajcie jednostki bolszewicy a nie calosc w waszych malych rozumkach Odpowiedz Link Zgłoś
lopp1 Re: "Rosjanie" - jakie jest wasze zdanie na ich t 20.09.04, 22:24 od niedawna bardzo pozytywne Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Podzielam zdanie lopp1 20.09.04, 23:33 Od soboty mam bardzo wysokie mniemanie o czlowieku radzieckim. Odpowiedz Link Zgłoś